Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kiniol

O WDZIĘKACH MARYNY...

Rekomendowane odpowiedzi

I zegary z ruchomą tarczą ?

post-6402-0-03351400-1386891834.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw bobkami umaili ścianę, potem Piotr przed snem tego Jożina z Bażin pokazał... Jak tu usnąć? Jak żyć?      KOLEDZY ! ! !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant jest szkolony. On wie jak kolegom w głowach namieszać... ale sza

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw bobkami umaili ścianę, potem Piotr przed snem tego Jożina z Bażin pokazał... Jak tu usnąć? Jak żyć?      KOLEDZY ! ! !

No właśnie... A z Beckerami Franciszku to się zastanów, bo jak Ci kotwice wymalują to będzie nieźle bujać. NIe wiem co lepsze :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-859-0-51703500-1386931279_thumb.jpg

A ja myślę, że ratunku potrzebują tu raczej ci co w ciągu sześciu sekund nie zobaczą tam pary...  :D 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifPrzechwytywanie.JPG

A ja myślę, że ratunku potrzebują tu raczej ci co w ciągu sześciu sekund nie zobaczą tam pary...  :D

Delfinów ? :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delfinów ? :D

No tak jest 9 delfinów, tu i ówdze :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały, uroczy delfinek

post-39092-0-07020100-1386943386_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-27317-0-25908700-1386946689_thumb.jpg

- a to jest ręka, która mnie karmiła-

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnemu człowiekowi starej daty zatrzymał się zegar ścienny. Nieszczęśliwie, zegarek kieszonkowy oddał do przeglądu, a więcej zegarów nie posiadał. Jako że był starej daty nie posiadał też telefonu, radia, telewizora ani, tym bardziej, komputera. Postanowił zatem pójść do znajomego, który miał zegar roczny i sprawdzić czas. Zabawił u niego parę chwil, a po powrocie do domu ustawił na swoim zegarze aktualny czas. Jak tego dokonał, jeśli znajomy nie pożyczył mu żadnego zegarka?

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jak zrozumieć

Bułka z masłem - geometria wielowymiarowa Riemanna ...

podpowiedź :

złudzenie na dwuwymiarowej powierzchni - wystarczy spojrzeć z boku pod kątem

Lepiej zainteresować się przeprowadzeniem dowodu na wzór Riemanna - płacą milon $ ...

Co ciekawsze, nie wiem czy wiecie, że cały system zabezpieczenia wszystkich kard kredytowych i transakcji przeprowadzanych nimi opiera się o trzy liczby ...

Jeśli to kogoś zainteresuje niech poczyta o wzorze Riemanna w powiązaniu z rozkładem poziomów energetycznych jąder atomowych - temat jest zaje...sty powaga !

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jak zrozumieć

W tym górnym niby-trójkącie "przeciwprostokątna" jest wklęsła, a w tym dolnym wypukła. Druga figura ma zatem większe pole - w sumie o jedną kratkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym górnym niby-trójkącie "przeciwprostokątna" jest wklęsła, a w tym dolnym wypukła. Druga figura ma zatem większe pole - w sumie o jedną kratkę.

to akurat są nieudane trójkąty ale jak wcześniej napisałem - są takie rzeczy i też są trójkątami

Kolejny krok polegał na uogólnieniu tych równań na przestrzenie o dowolnej liczbie wymiarów. Mogą one być zarówno płaskie, jak i zakrzywione. Jeśli są pła­skie, obowiązują zwykłe aksjomaty Euklidesa: najkrótsza droga pomiędzy dwo­ma punktami jest linią prostą, proste równoległe nigdy się nie spotykają, a suma wewnętrznych kątów trójkąta wynosi 180 stopni. Jednak Riemann odkrył, że po­wierzchnie mogą też mieć „dodatnią krzywiznę", jak powierzchnia sfery, na któ­rej linie równoległe zawsze się przecinają i suma kątów trójkąta może być więk­sza niż 180 stopni. Powierzchnie mogą również mieć „ujemną krzywiznę", jak...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezentowana zagadka nie ma nic wspólnego ani z geometrią nieliniową ani z hipotezą Riemanna. Nie ma co się silić na pseudonaukowy bełkot. Suma kątów w czerwonych i zielonych trójkątach wynosi tu 180 stopni i kropka. Cała rzecz rozgrywa się na płaszczyźnie w ramach euklidesowej geometrii, co widać na poniższym obrazku. Pole prostokąta wynosi 65 kratek, pole górnego "trójkąta" to 32 kratki a pole dolnego 33 i wszystko się zgadza.

post-22303-0-59316000-1386980184.jpg

PS

W przedstawionej przeze mnie zagadce ze stojącym zegarem nie trzeba uwzględniać zakrzywienia czasoprzestrzeni ani odwoływać się do przestrzeni Minkowskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając osostnio wątek jak zostac zegarmistrzem, gdzie Dziadek egzaminuje (brawo dla Arka!) doszłam do wniosku, że zegarmistrz to : metalurg, materiałoznawca, chemik, ślusarz, fizyk no, matematyk :wub:...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Przecież o Riemannie napisałem tylko w ramach podpowiedzi...

Na udry ? Ok - to co napisałeś jest prawdą pod warunkiem, że Ziemia jest płaska a jej grawitacja nie zakrzywia czasoprzestrzeni.

PS: nie silę się na pseudonaukowy bełkot bo do tego trzeba uważać się za KOGOŚ a ja jestem zwykłym łachem i daleko mi do Twojego poziomu...

Edytowane przez STARUSZEK

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co tu się zakrzywia, ale jak widać nasze oko również samo może tworzyć obrazy i to nawet takie co u niektórych wywołają religijne uniesienie:  ;)

post-859-0-66122500-1387019584_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzw. całun Chrystusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz okulista by się przydał..... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezus...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to inny, pasuje na dzisiaj ;)

post-6402-0-64814000-1387043930_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba też......:

Anthony de Mello

"Doświad­cze­nie nies­te­ty po­kazu­je, że nasze prze­kona­nia re­ligij­ne mają ty­le wspólne­go z naszą świętością, ile ele­gan­cki strój jedzące­go z je­go trawieniem. "

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi