tarant 2971 #776 Napisano 12 Grudnia 2013 I zegary z ruchomą tarczą ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #777 Napisano 13 Grudnia 2013 Najpierw bobkami umaili ścianę, potem Piotr przed snem tego Jożina z Bażin pokazał... Jak tu usnąć? Jak żyć? KOLEDZY ! ! ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #778 Napisano 13 Grudnia 2013 Tarant jest szkolony. On wie jak kolegom w głowach namieszać... ale sza 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #779 Napisano 13 Grudnia 2013 Najpierw bobkami umaili ścianę, potem Piotr przed snem tego Jożina z Bażin pokazał... Jak tu usnąć? Jak żyć? KOLEDZY ! ! !No właśnie... A z Beckerami Franciszku to się zastanów, bo jak Ci kotwice wymalują to będzie nieźle bujać. NIe wiem co lepsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #780 Napisano 13 Grudnia 2013 A ja myślę, że ratunku potrzebują tu raczej ci co w ciągu sześciu sekund nie zobaczą tam pary... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #781 Napisano 13 Grudnia 2013 Przechwytywanie.JPG A ja myślę, że ratunku potrzebują tu raczej ci co w ciągu sześciu sekund nie zobaczą tam pary... Delfinów ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #782 Napisano 13 Grudnia 2013 Delfinów ? No tak jest 9 delfinów, tu i ówdze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #783 Napisano 13 Grudnia 2013 mały, uroczy delfinek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #784 Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) - a to jest ręka, która mnie karmiła- Edytowane 13 Grudnia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #785 Napisano 13 Grudnia 2013 a to jak zrozumieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gosman 0 #786 Napisano 13 Grudnia 2013 albo coś takiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #787 Napisano 13 Grudnia 2013 Pewnemu człowiekowi starej daty zatrzymał się zegar ścienny. Nieszczęśliwie, zegarek kieszonkowy oddał do przeglądu, a więcej zegarów nie posiadał. Jako że był starej daty nie posiadał też telefonu, radia, telewizora ani, tym bardziej, komputera. Postanowił zatem pójść do znajomego, który miał zegar roczny i sprawdzić czas. Zabawił u niego parę chwil, a po powrocie do domu ustawił na swoim zegarze aktualny czas. Jak tego dokonał, jeśli znajomy nie pożyczył mu żadnego zegarka? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #788 Napisano 13 Grudnia 2013 a to jak zrozumiećBułka z masłem - geometria wielowymiarowa Riemanna ...podpowiedź : złudzenie na dwuwymiarowej powierzchni - wystarczy spojrzeć z boku pod kątemLepiej zainteresować się przeprowadzeniem dowodu na wzór Riemanna - płacą milon $ ...Co ciekawsze, nie wiem czy wiecie, że cały system zabezpieczenia wszystkich kard kredytowych i transakcji przeprowadzanych nimi opiera się o trzy liczby ...Jeśli to kogoś zainteresuje niech poczyta o wzorze Riemanna w powiązaniu z rozkładem poziomów energetycznych jąder atomowych - temat jest zaje...sty powaga ! 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #789 Napisano 13 Grudnia 2013 a to jak zrozumieć W tym górnym niby-trójkącie "przeciwprostokątna" jest wklęsła, a w tym dolnym wypukła. Druga figura ma zatem większe pole - w sumie o jedną kratkę. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #790 Napisano 13 Grudnia 2013 W tym górnym niby-trójkącie "przeciwprostokątna" jest wklęsła, a w tym dolnym wypukła. Druga figura ma zatem większe pole - w sumie o jedną kratkę.to akurat są nieudane trójkąty ale jak wcześniej napisałem - są takie rzeczy i też są trójkątami Kolejny krok polegał na uogólnieniu tych równań na przestrzenie o dowolnej liczbie wymiarów. Mogą one być zarówno płaskie, jak i zakrzywione. Jeśli są płaskie, obowiązują zwykłe aksjomaty Euklidesa: najkrótsza droga pomiędzy dwoma punktami jest linią prostą, proste równoległe nigdy się nie spotykają, a suma wewnętrznych kątów trójkąta wynosi 180 stopni. Jednak Riemann odkrył, że powierzchnie mogą też mieć „dodatnią krzywiznę", jak powierzchnia sfery, na której linie równoległe zawsze się przecinają i suma kątów trójkąta może być większa niż 180 stopni. Powierzchnie mogą również mieć „ujemną krzywiznę", jak... 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #791 Napisano 13 Grudnia 2013 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #792 Napisano 14 Grudnia 2013 Prezentowana zagadka nie ma nic wspólnego ani z geometrią nieliniową ani z hipotezą Riemanna. Nie ma co się silić na pseudonaukowy bełkot. Suma kątów w czerwonych i zielonych trójkątach wynosi tu 180 stopni i kropka. Cała rzecz rozgrywa się na płaszczyźnie w ramach euklidesowej geometrii, co widać na poniższym obrazku. Pole prostokąta wynosi 65 kratek, pole górnego "trójkąta" to 32 kratki a pole dolnego 33 i wszystko się zgadza. PS W przedstawionej przeze mnie zagadce ze stojącym zegarem nie trzeba uwzględniać zakrzywienia czasoprzestrzeni ani odwoływać się do przestrzeni Minkowskiego. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #793 Napisano 14 Grudnia 2013 Czytając osostnio wątek jak zostac zegarmistrzem, gdzie Dziadek egzaminuje (brawo dla Arka!) doszłam do wniosku, że zegarmistrz to : metalurg, materiałoznawca, chemik, ślusarz, fizyk no, matematyk ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #794 Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) (...)Przecież o Riemannie napisałem tylko w ramach podpowiedzi... Na udry ? Ok - to co napisałeś jest prawdą pod warunkiem, że Ziemia jest płaska a jej grawitacja nie zakrzywia czasoprzestrzeni.PS: nie silę się na pseudonaukowy bełkot bo do tego trzeba uważać się za KOGOŚ a ja jestem zwykłym łachem i daleko mi do Twojego poziomu... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #795 Napisano 14 Grudnia 2013 Nie wiem co tu się zakrzywia, ale jak widać nasze oko również samo może tworzyć obrazy i to nawet takie co u niektórych wywołają religijne uniesienie: 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #796 Napisano 14 Grudnia 2013 tzw. całun Chrystusa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #797 Napisano 14 Grudnia 2013 No teraz okulista by się przydał..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #798 Napisano 14 Grudnia 2013 Jezus... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #799 Napisano 14 Grudnia 2013 No to inny, pasuje na dzisiaj 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #800 Napisano 14 Grudnia 2013 To chyba też......: Anthony de Mello"Doświadczenie niestety pokazuje, że nasze przekonania religijne mają tyle wspólnego z naszą świętością, ile elegancki strój jedzącego z jego trawieniem. " 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach