Piotr Ratyński 407 #101 Napisano 16 Lutego 2013 Co Prusy dały Wielkopolsce?Dały porządek w głowie, porządek, który powoduje ,że trudno znaleźć mi się w innych regionach Polski. Pracuję w wielu rejonach naszego kraju i wielokrotnie zastanawiam się czy faktycznie wyodrębnienie Księstwa Wielkopolskiego, nie byłoby dla nas Wielkopolan dobrym pomysłem. Niestety w Warszawie pomyślano o nas i stworzono województwo Lubuskie, które stanowi poważną barierę pomiędzy nami i Europą. Odnośnie Dolnego Śląska uważam, że jest on złotą gęsią, którą my Polacy poprostu udławiliśmy się. Zniszczyliśmy wszystko, cały ten genialny twór legł w naszych łapach w gruzach i nie ma winnych.Tylko nie w naszych, tylko nie w naszych...A tak poza tym zgadzam się z Tobą zupełnie. Niech żyje Wielkie Księstwo Poznańskie... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #102 Napisano 16 Lutego 2013 Nic inne Wam nie pozostaje, jak nowa Wiosna Ludów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #103 Napisano 16 Lutego 2013 I Rozbicie Dzielnicowe .Mam tylko nadzieję, że wiz nie będzie i gdy zacznę sp***rzać do UK, to jakoś przejadę bez myta...Ale dla dobra porozumienia ponad podziałami OK, niech żyje!Z braterskim pozdrowieniem z Kongresówki (Boże broń, żadnego entuzjastycznego okrzyku) P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #104 Napisano 16 Lutego 2013 Tak na szybko z Internetu. 28lipca 1920-koniec polsko-czeskiego sporu o Śląsk Cieszyński, 44% jego terenu przypadło Polsce, na Zaolziu pozostało 150 tyś. Polaków. 20 października 1920-podział Górnego Śląska przez Radę Ambasadorów Ligi Narodów:29% terytorium i większość przemysłu w rękach polskich. Po polskiej stronie pozostało 230 000 Niemców po niemieckiej 530 000 Polaków. Może jeszcze Wrocław z 1836 powstaje Towarzystwo Literacko-Słowiańskie miedzy innymi z takimi członkami jak Adam Asnyk, Jan Kasprowicz. Tak łatwo przekreśliliście 500 lat polskiego piastowskiego Śląska. Śląsk nie będący w granicach Polski ale cały czas z Piastami śląskimi.Nie zapominajcie, że pomimo zmiany granic ludność pozostaje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #105 Napisano 16 Lutego 2013 Odnośnie Dolnego Śląska uważam, że jest on złotą gęsią, którą my Polacy poprostu udławiliśmy się. Zniszczyliśmy wszystko, cały ten genialny twór legł w naszych łapach w gruzach i nie ma winnych.A tak naprawiliśmy np. koleje:Spadek po zaborcach. Wyrównanie ilości linii. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #106 Napisano 16 Lutego 2013 Odnośnie Dolnego Śląska uważam, że jest on złotą gęsią, którą my Polacy poprostu udławiliśmy się. Zniszczyliśmy wszystko, cały ten genialny twór legł w naszych łapach w gruzach i nie ma winnych. Ciekawi mnie jak byś dbał o tą złotą gęś w czasach stalinowskich i za komuny?Pewnie skończyłoby się to ostrzegawczym strzałem w tył głowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #107 Napisano 16 Lutego 2013 Ciekawi mnie jak byś dbał o tą złotą gęś w czasach stalinowskich i za komuny? To co mamy obecnie zrobiliśmy własnymi rekami, nie ma co zwalać na ruskich, chociaz pilnowali zeby było po ich mysli, bo wystarczyło tylko nie przeszkadzać... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #108 Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Chyba mój post z poprzedniej strony umknął uwadze...a może nie ? To może choć jeden przykład i poproszę o wyjaśnienie. Jak to było, że na wschodzie krowy obsrane chodziły przez te 50 lat PRL-u a w Wielkopolsce były czyste ? Jeden czas, jeden rząd ... ... i wszystkie krowy mogły nosić imię Maryna... no i pewnie stąd ten watek Edytowane 16 Lutego 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #109 Napisano 16 Lutego 2013 Jak to było, że na wschodzie krowy obsrane chodziły przez te 50 lat PRL-u a w Wielkopolsce były czyste ?"Kto z kim przestaje takim sie staje" - mówiła moja babcia, kobieta prosta, ale o głebokiej madrości życiowej, która przeżyła trzy wojny w tym dwie światowe. Na pytanie kiedy według niej było najlepiej, odpowiadała: za Wilusia. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #110 Napisano 16 Lutego 2013 To co mamy obecnie zrobiliśmy własnymi rekami, nie ma co zwalać na ruskich, chociaz pilnowali zeby było po ich mysli, bo wystarczyło tylko nie przeszkadzać... Własnymi zgadza się, instruktorów mieliśmy przednich. I jedyna słuszna droga, komunizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #111 Napisano 16 Lutego 2013 A to z oszczędności wielkopolskiej, szkoda nawozu na krowinie, skoro się może przydać... Na Wschodzie ludziska bardziej rozrzutne .Panowie, jeszcze chwila i zaczniemy wymieniać uwagi kto za Legią, kto za Lechem, a kto za Pogonią!Niewątpliwie zachodnia cywilizacja niewolnych usiłowała bardziej przeszkolić, żeby narzędzi nie psowali (do czasu), a wschodni carowie woleli poddanych rozpić do krańca, ale to już historia. Teraz Viribus unitis trzeba, Najjaśniejszy Pan miał rację . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #112 Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Ciekawi mnie jak byś dbał o tą złotą gęś w czasach stalinowskich i za komuny?Pewnie skończyłoby się to ostrzegawczym strzałem w tył głowy.Największą rozpierduchę zrobiono po chwalebnym odejściu nieboszczki komuny! Kto rozkradł Celwiskozę? Kto położył Anilux?Największe zniszczenia zrobili tzw. nasi. Thoreza w Wałbrzychu rozpierniczyła nowa władza !!!Kto palił pałace i zamki, bo wysoko ubezpieczone np.Płonina?!A teraz obiekty, które konserwowaliśmy na Thorezie w zeszłym roku leżą w błocie!Nie zasłużyliśmy sobie na Dolny Ślask... Edytowane 16 Lutego 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #113 Napisano 16 Lutego 2013 Krzychu - tu o kulturze mówią, a Ty z biznesem wyjeżdżasz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #114 Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Mariusz, to nie o to chodzi, ja widziałem jak obiekty opisywane szeroko w zagranicznych publikacjach jako jedyne zachowane np. karczma książęca w Miszkowicach poprostu znikały bo nikomu nie chciało się ruszyć d...Ok. ja już milknę bo zbyt emocjonalnie do Dolnego Śląska podchodzę. Boja tam sercem a Wiekopolsce umysłem tkwię.http://www.skps.wroc..._w_Miszkowicach Zawaliła się jej najpiękniejsza cześć w 2001 roku. Edytowane 16 Lutego 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #115 Napisano 16 Lutego 2013 Panowie, jeszcze chwila i zaczniemy wymieniać uwagi kto za Legią, kto za Lechem, a kto za Pogonią! Ja za Pogonią. Pogonią Lwów :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #116 Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Wszystko ,może to i racja co Piszecie Koledzy.Wszelkie dywagacje jednak spełzają na niczym,bo Polak taki do końca kryształowy nie jest.Troszczymy się jeszcze o nienarodzonych,wielbimy tych co pomarli a nie szanujemy tych co wokół nas żyją.Historia dowodzi ,iż zawsze liczyła się kasa i dla niej bratano się z wrogami,kosztem reszty ,która była tylko tłem tej Rzeczypospolitej.Czy cos się zmieniło ,nic jak , wktoś mi pieprzy o komunie ,że było zła zgadzam sie w połowie.Dlaczego ,dlatego ,że nie chodzi mi o system narzucony z góry ale trud wielu naszych dziadków,rodziców ,którzy tworzyli od podstaw zrujnowany ten kraj ,za łyk zbozowej kawy i pajdę czarnego chleba odbudowywali z ruin miasta i infrastrukturę ,którą sprzedano za bezcen .Wogóle glorifikacja niektórych naszych dziejów to jakiś żart ,dzisiaj tłumaczy mi profesor z tv że mały 11 letni powstaniec miał świadomosć ? pytam jaką chęć rzucenia granatem ?? zbrodnia na naszym narodzie z rozkazu naczelnego wodza z Angli ,tego powstania nie powinno wogóle być ,tysiące cywilów poległych o tym się nie mówi ale taka Ameryka nie musiała zmagać się z takimi problemami.Ich naród i historia ? prawdziwi amerykanie siedzą w rezerwatach a kolonialiści nazywający się amerykanami zawsze zarabiali na wojnach,Francuzi oddali cały swój potencjał Niemcom bez jednego wystrzału ,ich dziewoje gziły się z niemckimi oficerami ,a po wojnie ???,same peany byli kolonailiści się dogadali a nasi zołnierze nie mogli wystąpić na defiladzie w Anglii .System był zły komuna zła bo niewydajna,ale co oczekuje człowiek ??? dowartościowania wówczas nie przedkładało się to na zasoby materialne ale wyrózniano ludzi symbolicznie ,paczką kawy dla kobiet w zakładach pracy i kwiatkiem z okazji Dnia Kobiet ,wiem ,ze to moze absurd ,ale dzisiaj pracownik słyszy tylko joby i ,że jest zbyt mało asertywny,siedzi w pracy jeśli chce zarobić 12 godzin ,wraca do pustego mieszkania bo rodziny nie zakłada jeśli mysli .Założenie rodziny dla młodych ludzi to wyzwanie ogromne dla nich jak i ich rodziców.W komunie która była zła rodziły się dzieci był wyż demograficzny i nikt nie umarł z głodu choć prawda nie miał każdy samochodu.Dzisiaj zakładasz rodzinę przychodzi na świat twoje upragnione dziecko,jutro dostajesz wymówienie z pracy i jesteś na utrzymaniu rodziców lub dziadków,umowy o pracę na stałe nie masz więc kredyt na babcie ,czy to miało tak wyglądać ???.Kapitalizm jest zajedwabisty.Wszyscy oszaleli solidarnosć puszczano czołówki z filmami jak pięknie w przedwojennej Warszawie,ale dobrze to żył Dymsza i elity reszta to bieda i ubóstwo ,analfabetyzm.Kto by nie rządził w naszym kraju lipa jest i będzie,gdybyśmy mieli ropę ,złoto ,gaz,tak łatwo święta trójca z jałty by nas nie oddała za cenę spokoju w europie.Prawie wszystko sprzedano,pozostały agencje ,banki i markety,za granicą jest ponad 4 miliony naszych,wiecej lub mniej ale ślą euro,funty,dolary ,ci co pozostali ich rodziny wydają je by tutaj życ z tymi co tyrają za grosze i jakos się to kręci.Gdyby dzisiaj oni tutaj zjechali czy pan Rostowski by szalał ,że mamy sie świetnie???.Cały kryzys moim zdaniem jest spowodowany tym ,iż Unia jak i USA chciały produkować tanio ,dano technologie i chińczycy za miskę jeszce wtedy ryżu zalali nas swym potencjałem .Sprowadzamy już od nich wszystko nawet żwir.Także mentalnosć nasza jest jakos wypaczonaw obrażamy się na wszystko cenimy szcerość i prawdomównosć,ale jak ci koleś powie to co tobie myśli wróg numer jeden .Przestrzeganie prawa i zasad ,byłem trochę na świecie ale tylu psów i kup jak u nas to tylko wschód i trzeci świat ,każdy pieska chce ale posprzątać po nim nie wypada .Czy w Niemczech jeżdża bez biletów w autobusach pewnie tak ?,ale tylko u nas pada hasło lej kanara .Daleko nam do europy jesteśmy słowianami i cobysmy nie robili trochę słomki z butów nam wystaje Ci wielcy z wielkiego zachodu też mają co się wstydzić bombardują kraje ,miasta taki Irak np.a potem za ich ropę go odbudowywują,dają pieniadzę talibom wspomagają militarnie w Afganistanie gdy walczyli z ruskimi , gdzie nasz Radzio Sikorski w tamtym czasie ubolewał jako korespodent wojenny ,że Rosjanie ich dręczą.Teraz według naszego ministra to wrogowie .Panie i Panowie Kasa rządzi światem ,honor i dobre obyczaje to skrawek chusteczki w butonierce.Na Boga jednak nie mówmy ,że jak komuś sie nie podoba to może wyjechać ,bo to że dzisiaj nie ma strajków to właśnie zasługa otwartch granic.Kiedyś byle powód strajk ,doszło do tego,że nie było nawet chleba w sklepach bo wszyscy strajkowali.Upadły Tychy 1500 osób na bruku,zachem Bydgoszcz ponad 2 tysiące na bruku,wraz z kooperantami a strajku nie ma ,żeby było śmiesznie niejaki pan senator Rulewski z Bydgoszczy dostał w gębe w latach 80 tych i był strajk generalny cała Polska staneła można poczytać google .Ten pan dzisiaj nawet w zachemie się nie pojawił.Kiniol u Ciebie też jest wspaniały człowiek pan Kulczyk cudowny człowiek biznesu,tata tajny agent z DDR ,on sam same afery ale jest asertywny .Reasumujac Polska to kraj Kumpli i Cwaniaków ,jeśli nie masz kumpli musisz być cwaniakiem ,jeśli serce Ci na to nie pozwala bedziesz żebrakiem ,czasami trudno mi rozmawiać z moimi dziećmi o prawosci ,honorze,boję sie ,iż wkładając w ich serca ideały kiedy one wejdą w tą Polskę ja ich dotychczasowy autorytet , mogę okazać się kłamcą . Edytowane 16 Lutego 2013 przez tolkien50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #117 Napisano 16 Lutego 2013 Moje mysli kraza w podobnych kierunkach kolego tolkien50....."Rambo" ktorego wszyscy chyba znaja wspierał wraz z calym swoim narodem "demokratyczny Afganistan"niszczony przez Rosjan a teraz okazuje sie ze Amerykanie prosza Rosje o bazy wypadowe do Afganistanu by zaprowadzic "demokracje"-smiech na sali.....Odnosnie pracodawcow-szczytem marzen pracownika jest umowa o prace,o zarobkach juz przemilcze....Tysiace Polek wyjezdza do UK by tam urodzic i dostac zasilek......podobno jest ich juz 40 tys.....Panstwo rodzinne-gdyby nie "babka" lub "dziadek" to mlodzi telefonu moga nie kupic bo "szef z Bozej Łaski" umowy o prace i nie dal...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #118 Napisano 16 Lutego 2013 Widze, ze schodzimy na typowo polskie dyskusje, narzekamy i kazdy jest winny, tylko nie ja! Dolny Slask wlasnie zrujnowala Pogon Lwow - mieszkancy, nie komuna, nie system. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #119 Napisano 16 Lutego 2013 Wszystko ,może to i racja co Piszecie Koledzy.Wszelkie dywagacje jednak spełzają na niczym,bo Polak taki do końca kryształowy nie jest.Troszczymy się jeszcze o nienarodzonych,wielbimy tych co pomarli a nie szanujemy tych co wokół nas żyją.Historia dowodzi ,iż zawsze liczyła się kasa i dla niej bratano się z wrogami,kosztem reszty ,która była tylko tłem tej Rzeczypospolitej. [...]Ale o jakie dywagacje tak konkretnie chodzi?Przeglądając nawet pobieżnie historię, w każdym jej ważnym momencie, trzeba przyznać racje Piłsudskiemu, który mówił jeżeli dobrze pamiętam: Polska, naród, coś pięknego, tylko ludzie k**wy. Jednak z drugiej strony ta cała "reszta świata" też niezbyt kryształowa jest, a to gdzie się w tej chwili znajdujemy to nie tylko wina naszych wad, ale też można powiedzieć, że zalet. Cały tzw. "cywilizowany" świat zachodni swoją pozycje zawdzięcza w zasadzie posiadaniu koloni i wykorzystywaniu niewolnictwa do bogacenia się, Polska nigdy koloni i niewolników nie posiadała... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #120 Napisano 16 Lutego 2013 No tak ,zatem koniec narzekań i bierzmy się do roboty ,bo tej coraz mniej .Tak mnie naszło w końcu tutaj można chrzanić o wszystkim .Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #121 Napisano 16 Lutego 2013 Ale o jakie dywagacje tak konkretnie chodzi?Przeglądając nawet pobieżnie historię, w każdym jej ważnym momencie, trzeba przyznać racje Piłsudskiemu, który mówił jeżeli dobrze pamiętam: Polska, naród, coś pięknego, tylko ludzie k**wy. Jednak z drugiej strony ta cała "reszta świata" też niezbyt kryształowa jest, a to gdzie się w tej chwili znajdujemy to nie tylko wina naszych wad, ale też można powiedzieć, że zalet. Cały tzw. "cywilizowany" świat zachodni swoją pozycje zawdzięcza w zasadzie posiadaniu koloni i wykorzystywaniu niewolnictwa do bogacenia się, Polska nigdy koloni i niewolników nie posiadała...A prawie miala miec ,juz po rozmowach z Francuzami bylo 1939roku na temat kupna i osiedlen..........Niewolnikow natomiast mielismy-dosc powszechne w naszym kraju zachowania w okresie sredniowiecza.....Co do reszty 100% racji-Holandia,Ameryka poludniowa,UK-nigdy nie zachodzace slonce nad imperium ,Niemcy-Afryka,Francja-Algieria,Gujana....etc...no i USA -"pracownicy plantacji" plus "mieszkancy rezerwatow"Plus bonus z produkcji broni podczas 2 wojny i radzieckie statki wyplywajace z Murmanska ze zlotem do NEW YORKU to sposoby na zarabianie.....a My Polacy?Wiecznie jak ta uboga kuzynka...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #122 Napisano 16 Lutego 2013 Mylisz i mieszasz pojęcia narodowość i obywatelstwo. Czegoś takiego jak człowiek narodowości pruskiej nigdy nie było, no chyba, że nagle wszystkich prusaków jakaś zaraza wybiła. Obecnie w Niemczech żyją różne narodowości, nawet takie egzotyczne jak Fryzowie czy Łużyczanie, a Prusaka niestety ani jednego. Jeżeli kiedykolwiek byli tacy, to ich brak jest bardzo dziwny, gdyż Prusy jako takie istniały do 1947 roku. Dla mnie jest oczywiste, że prusaków nie było, byli tylko obywatele Prus, rożnych narodowości. A Becker był obywatelem Prus, narodowości niemieckiej. Ależ Piotrze, to przecież Ty mieszasz pojęcia i to nie pierwszy raz. Ja o wodzie, Ty o miodzie. Nie pisałem o narodowości pruskiej ani razu! Cały czas mam na myśli państwowość pruską! Prusy skończyły swój żywot w 1918 z upadkiem monarchii, rok 1947 był tylko formalnym potwierdzeniem zaniku państwa. Nie dziwi mnie więc fakt, że Prusaków już dzisiaj nie ma. Już jeden forumowicz przyprawił mi gębę piewcy teutońskiej kultury, drugiej gęby nie zdzierżę, natomiast prusaki pisane małą literą to to owady z rzędu karaczanów. W moim przekonaniu o przynależności do danej grupy narodowościowej mogą świadczyć jedynie twarde dowody, a najlepiej metryka lub oświadczenie zainteresowanego. W przypadku Beckera takich dowodów nie ma. Wiadomo, że mówił i pisał po niemiecku, prawdopodobnie był protestantem, ale skąd przybyli jego przodkowie? Tak sobie kombinuję z austriackim śladem. Ojciec Johann urodził się w Zdunach w Wielkopolsce, on sam w Oleśnicy, to na południe. Przeniósł się z żona do Świebodzic, jeszcze bliżej Austrii. Może coś go ciągnęło, a może tylko wsiadł do pociągu byle jakiego z Dworca Świebodzkiego. Żeby być dobrze zrozumianym, nie twierdzę że Becker nie mógł mieć niemieckiego pochodzenia. Uważam tylko, że jego niemiecka narodowość nie jest potwierdzona i nie ma co się tak tym epatować. Dlatego będę używał sformułowania: Gustav Becker, śląski zegarmistrz działający w Prusach. OT:Zegary mogą być z grubsza narodowości: austriackiej (wiedeńskie, Resch, GB Braunau), niemieckiej (Lenzkirch, Junghans), śląskiej (Becker i inne freiburskie), itd. Mnie interesują tylko te śląskie. PSNie wiedziałem, że poznaniacy sprowadzali pyry z Peru do swoich postnych dań. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #123 Napisano 16 Lutego 2013 No tak ale cook nie rozumiem tylko jednego dlaczego polak dla polaka jest taką świnią ,ten zachem o którym pisałem przedostatni zakład produkcyjny z bydgoszczy został sprzedany przez polaków niemieckiemu koncernowi chociaż miał mnóstwo zamówień ,Pan niemiec zrozumiałe zamyka go i przenosi produkcje do niemiec .Kilka osób i ich rodziny się wzbogaciły co z resztą ?? a dyrektor zachemu znalazł ciepłą posadkę w Przedsiębiorstwie energetyki cieplnej widocznie facet kumaty i asertywny .Ok nie nakręcam się już dzisiaj . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #124 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Dolny Slask wlasnie zrujnowala Pogon Lwow - mieszkancy, nie komuna, nie system. Problem jest inny w naszym kraju nie ma pieniędzy na kulturę i naukę, po prostu nigdy nie ma i nie było.Efekty widać gołym okiem. Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #125 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) No tak ale cook nie rozumiem tylko jednego dlaczego polak dla polaka jest taką świnią ,ten zachem o którym pisałem przedostatni zakład produkcyjny z bydgoszczy został sprzedany przez polaków niemieckiemu koncernowi chociaż miał mnóstwo zamówień ,Pan niemiec zrozumiałe zamyka go i przenosi produkcje do niemiec .Kilka osób i ich rodziny się wzbogaciły co z resztą ?? a dyrektor zachemu znalazł ciepłą posadkę w Przedsiębiorstwie energetyki cieplnej widocznie facet kumaty i asertywny .Ok nie nakręcam się już dzisiaj .Na Niemcow mowia "fryce"na Francuzow "zabojady"Na Irlandczykow "pastuchy"a na Polakow od lat "Polskie Swinie"-cos w tym jest.......P.s Dumny jestem z tego ze jestem Polakiem-zeby nie bylo Moim skromnym zdaniem-panstwowosc zanika.....licza sie tylko korporacje rzadzace,a rzady to tylko "narzedzia" "demokratycznie" "wybrane" do kierowania "MASĄ"..... Edytowane 17 Lutego 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach