Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wartość waszego zegarka według zarobków

Rekomendowane odpowiedzi

po tych wpisach wychodzi na to, że Żona ma rację mówiąc ... :lol:B):ph34r:

skoro mam 5 głównych zegarków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

tak, tak, tak

zarabiając 2k i kupic zegarek za 6k jest osiagalne dla kogos majacego marzenia i umiejacego oszczedzac. Po to sa banki, prowident i garnuszek rodzicow - setki sposobow. Ale kupic rolka za 25k zarabiajac 2k czyli 14x wiecej to juz trzeba miec cos z rycerza. Wiec trzeba zapytac jaka wielokrotnoscia pensji ktos przegial lub jakiego ulamka pensji nie przekroczy

oczywiscie prosze nie popadac w skrajnosci i nie rozbijac rolka za 25k na plan 30letni oszczedzania

Podoba mi się stwierdzenie,że osoba zarabiająca 2k i kupująca zegarek za 25k-to "rycerz".Dodałbym "polski rycerz"

Niemiec,Szwajcar,Holender-nazwałby go pewnie inaczej.:))

Odmiennie podejście do problemu zademonstruje kolekcjoner zegarków,a zupełnie inaczej osoba,która chce mieć 1 zegarek na długi okres czasu.

W tym drugim przypadku-pewnie można wydać więcej.Zakładam,że na tym forum wszyscy kochają zegarki.:).Więc 1 zegarek,ale dobry

i najlepiej "do wszystkiego"W sumie jednorazowy wydatek,a więc może być większy(mimo wszystko-nie polecam pożyczek w Providencie.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest proste.

Za rok mam okrągłe urodziny tak więc chce kupić porządny na długie lata, chyba za 100%. Bez przegięć.

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zygmac... Trochę się pogubiłeś. Np w Niemczech Omegę i Rolka można kupić w bardzo małych mieścinach bez problemu. Mimo, że jeden kolega ma zachlapany monitor od łez bo mało jeszcze widział, kolekcję omeg można zobaczyć u emerytów, którzy może biedy nie klepią, ale żeby się przelewało? Jedni zbierają znaczki inni złoto, 3 na kościół. Małolaty często z pozerstwa. Zauważcie, ze w tym temacie jak i o używaniu zegarków na co dzień nie wypowiadają się ludzie posiadających kilka, gdzie każdy znacznej. Prawda jest taka, ze prawdziwy majątek rozlokowany jest po ludziach a nie skupiony w bankach...

Nie wspominając o tych, którzy o istnieniu tego forum nigdy nie słyszeli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to jaki % pensji jest ktoś w stanie przeznaczyć na zegarek jest ściśle powiązane z wysokością wynagrodzenia.

Bo czy człowiek zarabiający 2kPLN miesięcznie jest w stanie przeznaczyć 100% na zegarek? Odpowiedź jest prosta - NIE. Przy takiej pensji nie ma możliwości odłożenia dodatkowej kwoty na zakup zegarka ponieważ wszystko idzie na życie / bieżące wydatki. Myślę, że w tym wypadku przeznaczenie chociażby 10% będziedużym wyzwaniem szczególnie jak się ma na utrzymaniu rodzinę.

Zupełnie inna sytuacja jest w przypadku pensji np 10kPLN i więcej miesięcznie. Tutaj spokojnie można przeznaczyć 100% i więcej bez większego uszczerbku na poziomie życia.

Wniosek z tego jeden. Im ktoś więcej zarabia tym większy % może przeznaczyć na zegarek.

Jeżeli chodzi o mnie to mam kilka zegarków z czego najdroższy stanowi 75% pensji.

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdroższy jaki posiadałem to ok. 300% pensji, na ten moment najdroższy z moich zegarków to jakieś 50% pensji.

"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem

Może coś przeoczyłem a może nie znam sam siebie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radek, zdrowo-rozsądkowo nie jest możliwe, ale to jednak działa. Ilu takich ludzi ma samochody i inne mniej potrzebnych przedmioty do normalnego życia. A często bywa tak, że bogatszy bardziej przelicza od biedniejszego. Poza tym jak już kogoś stać na tego Rolka, albo go nawet posiada, może dojść do wniosku "po co wszystko", Montana tez czas pokazuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Temat dla księgowych czy jak ?. Znam ludzi, którzy pasjonują się muzyką. W domu mają "piece" Marka Levinsona, a do pracy jeżdżą tramwajem. Słowo klucz - pasja. Ktoś kto kupuje "jakiś" zegarek żeby pasował mu do ubioru bez wnikania szczególnego w temat, raczej nie będzie się mocno nadwyrężał finansowo. Natomiast ktoś, kto jest pasjonatem i naprawdę kocha zegarki, nie będzie się zachowywał jak księgowy i liczył ile procent wynagrodzenia może przeznaczyć na czasomierz. Odrębną kwestią jest wyważenie priorytetów, bo przecież oprócz zegarków są jeszcze inne wydatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast ktoś, kto jest pasjonatem i naprawdę kocha zegarki, nie będzie się zachowywał jak księgowy i liczył ile procent wynagrodzenia może przeznaczyć na czasomierz.

Dlatego pytanie zadałem na forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków.

Chciałem sprawdzić ile w tym jest ślepego biegu nakręcanego reklamami, filmami, programami tv, zdjęciami z forum czy też reklamami, które widać na tym forum. Chciałem sprawdzić czy dla ludzi posiadających np. Rolexy to pasja podziwiania zegarka w tramwaju na swoim wygłodniałym nadgarstku przy flanelowej kracie zamiast porządnej kurtki zimowej z trzęsącymi się nogami w półbucikach oblepionych śniegiem z myślą "jesteś piękny Rolku ale kobita nie może się dowiedzieć ile kosztowałeś". A może po prostu zakup porządnego zegarka za 100% pensji bo więcej to już przeginka.

A temat innych krajów bym unikał bo Np Jeremy Clarkson ma Planete tak? Pan z Tv. Z dochodami w funtach. Myślę, ze reklamy, książki i program i chałtury...No zarabia...U nas o ile się nie mylę z 15tyś nówka kosztuje. Jak wiemy funt jest za ok 6zł. Nie sprawdzam aktualnego kursu bo to przykład. Tak więc czy taka planeta dla anglika jest jak dla nas Hydroconquest albo Sumo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowo klucz - pasja.

Kwintesencja tego tematu, jak człowiek ma pasje i marzenia, to je realizuje wszelkimi sposobami, nie przeliczając wszystkiego na pieniądze...

Zegarek nie jest chlebem i solą... a nawet jeżeli jest zrobiony w całości ze złota, wartość użytego złota nijak ma się do wydanych pieniędzy na zakup

było to poruszane przy temacie o prestiżu marek

Tak więc czy taka planeta dla anglika jest jak dla nas Hydroconquest albo Sumo?

stąd był mój przykład 6k vs 25k

inny system wartości:

Zarabiając 2k, na Sumo musisz się średnio postarać a na Rolexa już bardzo mocno.

Anglik może kupić Rolexa jak Ty Sumo a na Audemars Piguet musi się już mocniej sprężyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sprawdzić czy dla ludzi posiadających np. Rolexy to pasja podziwiania zegarka w tramwaju na swoim wygłodniałym nadgarstku przy flanelowej kracie zamiast porządnej kurtki zimowej z trzęsącymi się nogami w półbucikach oblepionych śniegiem...

Najgorzej jest w rodzinach patologicznych. Pijaństwo, brud, niedożywienie, niedoubranie... Wiadomo, wszystkie pieniądze idą na alkohol i Rolexy.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

@zygmac... Trochę się pogubiłeś. Np w Niemczech Omegę i Rolka można kupić w bardzo małych mieścinach bez problemu. Mimo, że jeden kolega ma zachlapany monitor od łez bo mało jeszcze widział, kolekcję omeg można zobaczyć u emerytów, którzy może biedy nie klepią, ale żeby się przelewało? Jedni zbierają znaczki inni złoto, 3 na kościół. Małolaty często z pozerstwa. Zauważcie, ze w tym temacie jak i o używaniu zegarków na co dzień nie wypowiadają się ludzie posiadających kilka, gdzie każdy znacznej. Prawda jest taka, ze prawdziwy majątek rozlokowany jest po ludziach a nie skupiony w bankach...

Nie wspominając o tych, którzy o istnieniu tego forum nigdy nie słyszeli

Burns.:)

Nie pogubiłem się.:)

Porównywanie niemieckiego emeryta do polskiego,to wybacz,można kolki ze śmiechu dostać..:((

To różnica lat świetlnych.

Poza tym emeryt niemiecki swoją kolekcję omeg,mógł założyć jeszcze w czasie swojej aktywności zawodowej(trwa to zwykle lata)

lub skupować używane od znajomych.

Napisałem wyraznie,że inaczej do tematu podchodzą kolekcjonerzy(bogaci preferują nowe,Mniej bogaci-używane)

Zupełnie inaczej postępuje osoba,chcąca kupić jeden przyzwoity czasomierz.:)

Przyzwoity,to nie musi oznaczać czegoś,z gruntu przeznaczonego dla snobów.:))

Stąd tak liczne pytania o jakość różnych zegarków na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pytanie postawione w tytule tego tematu jest tylko jedna rozsądna odpowiedź:

Ch..j Cię to interesuje!

Po pierwsze pytanie jest po prostu niegrzeczne, a po drugie zależy od tylu zmiennych, że praktycznie nie da się rzetelnie odpowiedzieć. Choćby takie "drobiazgi" jak rodzina czy wrodzona sklonnośc do rozrzutności lub skapstwa.

Poza tym sam autor lekko się obnażył, że pytanie jest z tezą czyli jak ktoś ma lepszy zegarek to na pewno w innych sferach jest pusty w bemben i w ten sposób sobie rekompensuje swoje braki.

Miłej zabawy, ale beze mnie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ch..j Cię to interesuje!

powiało kulturą z południa,

z podobnego powodu Ci co mają prawdziwe zegarki mają to forum tam gdzie światło nie dochodzi,

również polscy emeryci,

a skoro upubliczniasz się na forum to się nie dziw - chyba, że masz poczucie bycia anonimowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ch..j Cię to interesuje!

Po pierwsze pytanie jest po prostu niegrzeczne, a po drugie zależy od tylu zmiennych, że praktycznie nie da się rzetelnie odpowiedzieć. Choćby takie "drobiazgi" jak rodzina czy wrodzona sklonnośc do rozrzutności lub skapstwa.

Poza tym sam autor lekko się obnażył, że pytanie jest z tezą czyli jak ktoś ma lepszy zegarek to na pewno w innych sferach jest pusty w bemben i w ten sposób sobie rekompensuje swoje braki.

Palnąłeś teraz.

To jest ankieta w pewnym sensie. Prosiłem o proste odpowiedzi dostałem rozwinięcia z których wynika jedno a nie drugie.

Po za tym braków nie rekompensuję na tym forum bo w tej dziedzinie nie mam ich. Nie ścigam się z nikim, ponieważ w życiu miałem nie jedno hobby w których jak tylko osiągnąłem najwyższy level uber pro +100 do lansu + 150 do genitaliów + 200 do bicepsów klatki i barków porzucałem zabawy będąc bardzo rozczarowanym i znudzonym. Nie mam potrzeby czegoś pokazać udowadniać bo mojego otoczenia zwyczajnie to nie obchodzi.

Nie prosiłem o deklaracje majątkowe, podawania wieku, zawodu, wykształcenia, ciągotek do cygańskiej biżuterii, sportowych spodni i skórzanych kurtek ani czy posiada się własne i zdrowe zęby, stan cywilny, ilość dzieci swoich bądź na utrzymaniu, wysokość kredytów, majątki czy nieruchomości odziedziczone, czy ktoś ma kochankę na utrzymaniu.

Z odpowiedzi wyjdzie pewna średnia bez jakichkolwiek analiz. Każdy ma jakieś koszty! Każdy ma jakieś zobowiązania! Każdy na tym forum ma zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdrozszy zegarek jaki mam to 400% mojej pensji.

W ciagu ostatniego roku wydalem na zegarki ponad polowe zarobkow. Moze będę plakal, ale nie moglem się powstrzymac :) W tym roku moze bedzie troszke lepiej, ale sa dalej plany, niektore w trakcie realizacji.

Sent from my BlackBerry 9790 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiało kulturą z południa,

z podobnego powodu Ci co mają prawdziwe zegarki mają to forum tam gdzie światło nie dochodzi,

również polscy emeryci,

a skoro upubliczniasz się na forum to się nie dziw - chyba, że masz poczucie bycia anonimowym...

Te Twoje prawdy objawione są na takim poziomie, że nawet nie wiem jak się do nich odnieść. To, że ludzie którzy mają na prawdę grube kolekcję się nie udzielają na tym forum, a prawdopodobnie nawet nie wiedzą o jego istnieniu to truizm, ale dla Ciebie to jakieś novum i to ogłaszasz z dumą.

Widzę jednak, że sprawa jest poważniejsza, bo teraz uważasz siebie za trybuna i reprezentanta polskich emerytów. Fajnie, ale czasami zastanawiam się czy Ty siebie słyszysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież miałeś się już nie udzielać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A temat innych krajów bym unikał bo Np Jeremy Clarkson ma Planete tak? Pan z Tv. Z dochodami w funtach. Myślę, ze reklamy, książki i program i chałtury...No zarabia...U nas o ile się nie mylę z 15tyś nówka kosztuje. Jak wiemy funt jest za ok 6zł. Nie sprawdzam aktualnego kursu bo to przykład. Tak więc czy taka planeta dla anglika jest jak dla nas Hydroconquest albo Sumo?

Ale czy to ma jakieś znaczenie ?. Jeżeli Jeremy lubi Omegę to dlaczego miałby nie nosić zegarka tej firmy ?. Nie trzeba mieć super drogiego zegarka żeby się nim cieszyć. Jeżeli czasomierz, który posiadamy dobrze trafia w gust i nie jest kupiony zamiast jakiegoś wymarzonego czasomierza, to przyniesie wiele radości niezależnie od ceny. Mnie się podoba takie podejście do pasji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dodam jeszcze, że uważam, iż pasji nie powinno liczyć się miarą kasy. Mam większy szacunek do prawdziwych pasjonatów zegarków, którzy pomimo skromnych środków próbują realizować pasję (odkładając na wymarzoną Omegę nawet wiele miesięcy) niż do nadętych buców, których stać na wszystko i kupujących skomplikowanego Patka wyłącznie z czysto snobistycznych powodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie.....

Choć i tak sadze ze wiekszosc z nas wydaje wiecej na nasza pasje niz powinni...a ile?To sprawa indywidualna i nikomu nic do tego....

Powiem tak... ;) -jak miałem żone to wydatki na zegarki 0,00001% 12 letnich dochodow[mowiłem ze darowizny ;) ],teraz -kupuje na co mnie stac,i co mi sie podoba..... :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zegarek który posiadam obecnie wydałem ok. 20% miesięcznych dochodów - i jestem z niego naprawdę zadowolony.

Zegarek o którym myślę to ok.150% - lecz w tym przypadku fascynuje mnie pogoń za króliczkiem, ponieważ chociaż mógłbym go kupić już teraz, to jednakże z powodu wrodzonego skąpstwa ;) próbuję znaleźć go taniej.

Grumpy old man...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzadko udzielam się na forum, częściej czytając interesujące mnie tematy.

w tym temacie się nie uzewnętrznię, bo nie widzę takiej potrzeby.

temat kolegi założyciela nawet nie wywołuje u mnie mieszanych uczyć.

ot jeden z wielu.

natomiast brak kultury,co poniektórych na forum budzi moją olbrzymią niechęć i zapewne kolega pablo122 będzie wiedział że to o jego wpis chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nazwijmy sprawy po imieniu - za dużo ! :lol:

jak znowu będę musiał ostatni tydzień przed wypłatą żyć na grzankach z masłem, bo nie mogłem odmówić pewnej Omedze Dynamic, to się wkurze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.