bizonek1989 0 #26 Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam mam problem z identyfikacja sygnatury niestety nie znalazłem jej w zadnym dostępnym mi katalogu (juz gdzies ja widziałem ale nie moge skojażyć gdzie)z góry dzięki za pomocoto ona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #27 Napisano 2 Sierpnia 2013 Skleiłem 3 tematy. Jak widać, od roku 2010 drepczemy w miejscu... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #28 Napisano 2 Sierpnia 2013 Najwyższy numer chyba ze znanych, ale za to jak cenny dla sprawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #29 Napisano 2 Sierpnia 2013 Na gongu sygnatura Kienzle z tego co widzę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #30 Napisano 2 Sierpnia 2013 Co to? Polaczenie starego z nowym? Czy jak pisal Tarant poczatek produkcji na starych wzorcach. Zobaczcie na gong i skrzydelka ...jak Kienzle. O chwili zalazenia tematu - jak widze jakiegos "Chopka" ktory ma skrzydelka...to nie moge sie oprzec ze Kienzle. Ale to nie poparte zadnymi faktami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #31 Napisano 2 Sierpnia 2013 Wygląda na to, że Komotau się kłania. Sztuczne postarzanie werków nie ma sensu. Gongi strunowe już same datują te werki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #32 Napisano 2 Sierpnia 2013 Spróbuję podsumować to co widzę - może się Wam przyda : Mała wytwórnia produkująca dosyć długi okres czasu z elementów pochodzących od chyba różnych producentów. Brak jednolitości konstrukcji. Wg mnie Lusyk ma rację jeżeli chodzi o najniższe numery wyglądają na lata 60-70. ( frezowany mostek wychwytu etc. ) Późniejsze modyfikacje i ewidentnie elementy produkcji wielkoseryjnej, ale numery nie rosną aż tak szybko. na dodatek "sprzeczności": - gięty mostek, ale stopka frezowana i do tego gong prętowy czyli przełom wieków. 5 tys zegarów przez c.a 30 lat... Może się mylę, ale wg mnie to jakaś mała wytwórnia posiłkująca się częściami od dużych producentów - chyba nie przejęta do końca XIXw 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #33 Napisano 2 Sierpnia 2013 Lusyka werk jest w skrzyni w której są ewidentne ślady po gongu strunowym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #34 Napisano 2 Sierpnia 2013 A gdzie jest ta skrzynia Lusyka ? Jedno zaiste rzuca się w oczy. Werków jest mało, rozrzut numerów seryjnych też niewielki, za to werk - każdy inny. Przemawia to za nabijającym sygnaturę sprzedawcą, nie producentem. Raczej z terenów CK Monarchii. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #35 Napisano 2 Sierpnia 2013 Nie wiem czy mogę wklejać zdjęcia jego zegarów, swego czasu skrzynka była na allegro z werkiem. Edit. Jak się pojawi na forum może wkleić zdjęcia, jego werk ma dość niski numer jeśli dobrze pamiętam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #36 Napisano 2 Sierpnia 2013 Wklejaj, wklejaj. Załatwię odpust 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #37 Napisano 2 Sierpnia 2013 Edit. Pamiętaj, załatwić odpust. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #38 Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam, przecież ten werk nie jest przynależny do tej skrzyni. Albo skrzynia nie jest przynależna do tego werku. To jakiś składak. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #39 Napisano 2 Sierpnia 2013 Stojący GB. Made in Tschechoslovakia. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #40 Napisano 2 Sierpnia 2013 Stare orginalne powłoki skrzyń mogą powiedzieć bardzo wiele o zegarze a śmierdzące na kilometr nowizną już nic. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #41 Napisano 3 Sierpnia 2013 Koledzy wrzucają dużo haseł bardzo prawdziwych - niewątpliwie - ale cóż one wnoszą w sprawie ? Firma zapewne na początku bazowała na częściach z CK.Ale skąd takie radykalne zmiany i miesznie wiekowe części ? Na Austrię to zbyt niepoukładane - wg mnie..Na Niemiaszków - z podobnych powodów też chyba nie. Może należy się udać gdzieś dalej - Skandynawia ?... może Dania ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #42 Napisano 14 Grudnia 2015 witam jestem nowym użytkownikiem tego forum bardziej patrze niż komentuje .Przytrafiła mi się pewna historia kupując zegar na ebayu wystawiony był jako GB z dwoma wagami był odbiór osobisty obecnie jestem w anglii więc pojechałem do tego angola ,gdy tam tylko wszedłem zaczął mnie zagadywać ,pokazywać swoje zegary nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić werek po sprawdzeniu w domu okazało się że to nie GB FABRIS MARK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #43 Napisano 14 Grudnia 2015 zapomniałem dodać numer 1564 czy ktoś wie więcej o tych zegarach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #44 Napisano 14 Grudnia 2015 A na foteczki , dasz popatrzec ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #45 Napisano 15 Grudnia 2015 http://www.fotosik.pl/zdjecie/2e910481715d48e9 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #46 Napisano 15 Grudnia 2015 http://www.fotosik.pl/zdjecie/91c93e1c1cfd8f2a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #47 Napisano 15 Grudnia 2015 Zdjęcia mechanizmu są konieczne 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #48 Napisano 15 Grudnia 2015 http://www.fotosik.pl/zdjecie/72f65a6245318060 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #49 Napisano 15 Grudnia 2015 http://www.fotosik.pl/zdjecie/cdca1cdc65f79c25 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stasiek67 0 #50 Napisano 15 Grudnia 2015 http://www.fotosik.pl/zdjecie/a82479a4fd356780 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach