Mariusz 109 #1 Napisano 15 Marca 2013 Bez tego będziemy się plątać (wg mnie) w opisach zegarów.Proszę bez krępowania się napisać co każdy pod pojęciem miniaturka rozumie.Wyciągniemy dodamy, podzielimy i wyciągniemy średnią Proszę brać pod uwagę następujące parametry i odnieść się do ich występowania w zegarze miniaturce -mała skrzynka-mały mechanizm-krótkie wahadło-mała tarcza Czy miniaturka jest nazwą małego zegara dla danej firmy ( w wypadku zegara o tych rozmiarach innej firmy ze względu na rodzaj produkcji tejże innej firmy może nie być miniaturką ) ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #2 Napisano 16 Marca 2013 Ja bym rozdzielil wg napedu i ...proporcji. Jako standardowy wymiar uznalbym (wymiary przyblizone dla skrzyni i dlugosci wahadla)wagowe - tarcza 18cm, dl. wahadla 60-70cm, dl. skrzyni powyzej 100 cmsprezynowe - tarcza: 14, dl. wahadla 42, dl. skrzyni 70-80 cm Wagowe:Miniatura, tarcza max 13cm, dlugosc skrzyni ok 70cm, wahadlo ok 40 cmWszystko co jest w proporcjach standardu i ma tarcze min 13cmDwarf; tarcza 18 cm, dl skrzyni 70-80Mini dwarf: tarcza 18cm dl skrzyni 40-50Nie nazwal bym minatura np tarcza 16cm i dlugosc ok 100 - jak nazwac nie wiem? Po prostu tarcza 16tka? Sprezyna:Minatura to tarcza 6-7cm dl ok 30cm, czesto tez 8-9 i dl 40 Mechanizm nie wpywa, wg mnie, na ww klasyfikacje - bo jak zaklasyfikowac np male plyty krzyzowe jak w Eppnerach lub w Lenz-ach, w skrzyni 120cm?Mechanzim jest taki jaki limituje skrzynia i srednia tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #3 Napisano 16 Marca 2013 Jeżeli chodzi o standard to myślę podobnie jak Ułan, ale w związku z wielkością to zegary dzielę na trzy rodzaje: normalne, małe i miniaturki.Podobnie jak ze słoniem, niższego od standardowego np. o 1/2 metra nikt nie nazwie miniaturką, jest to po prostu mały słoń, ale słoń wysokości np. 1,20 w kapeluszu to już jest na pewno miniaturka. Moim zdaniem określenie to polega raczej na indywidualnym wyczuciu proporcji miedzy wielkością naturalną, a tą miniaturową, więc trudno je wyrazić w konkretnych cm. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 16 Marca 2013 Z długością skrzyni to bym uważał, bo te mocno "osterczynkowane" miniaturki i dwarfy sięgają metra.16 cm "subminiatura" No i są jeszcze te z tarczami powyżej 21 cm - ale to już poza tym tematem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #5 Napisano 16 Marca 2013 No tak, a co zrobić z małymi zegarami sprężynowymi, które tarcze mają ok. 10- 11 cm, ale producent sam podaje w katalogu nazwę "miniatura" (np. Lenzkirch)? Ja bym to też zamiótł na kupkę miniaturek... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #6 Napisano 16 Marca 2013 Czyli póki co mamy jeden zgodny element - na określenie miniaturka nie wpływa wielkość mechanizmu.Mechanizm może być mały , a zegar miniaturką nie będzie. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 16 Marca 2013 Odwrócę. Byle się zmieścił za tarczą.Rick Ortenburger pisał o definicji zegara wiszącego miniaturki. Spotkał się z ostrą definicją któregoś ze zbieraczy (pewnie z NAWCC) - wzrost mniejszy niż 60 cm, tarcza nie większa niż 9,5 cm. A w katalogach Junghansa - Miniatur Regulateure oferowane były w rozmiarze od 64,5 do 75,5 cm... Podane kryterium jest ostre. Nawet ten niesygnowany Junghans z lat 70 (?) nie jest miniaturką (niecałe 60 cm wzrostu, ale tarcza ok. 11 cm...) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #8 Napisano 18 Marca 2013 W przypadku zegarow Lenzkirch firma nazwala miniaturami zegary (skrzynie)o wymiarach wysokosc od 40 - 87 cm.W tych zegarach montowano roznego typu mechanizmy,ktore jak rowniez pisze Ulan nie mialy zadnego wplywu na okreslenie nazwy miniatura (posiadam takie same mechanizmy w miniaturach jak i w normalnych zegarach)Z mojej analizy wynika,ze wplyw na nazwe zegara "miniatura" w zegarach Lenzkirch miala srednica tarczy.W miniaturach lenza stosowano tarcze o srednicy od 8 cm do 11 cm (dane z okolo 20 katalogow Lenzkirch) W przypadku lenzkircha 90% miniatur posiadalo tarcze o srednicy 9,5cm Z powyzszej analizy wynika rowniez,ze wysokosc skrzyni jak pisze Tarant nie miala zadnego wplywu na nazwe "miniatura". Uwazam,ze nie powinnismy zmieniac nazwy "miniatura" ,ktora okreslił producent np.w Lenzkirchach. W przypadku innych producentow ,ktorzy nie nazwali swoich zegarow miniaturą mozna je podzielic i ustalic np.wielkosci skrzyn,mechanizmow z krotkim wahadlem i malymi tarczami. Jak to pisze Mariusz wyciagnac srednią.W zalaczeniu trochę zdjęć miniatur. 1 - najmniejsze miniatury lenzkircha tzw.secesyjne.Wymiary 18-50,20-53,20,25-41,22-40,23-44 Miniatury lenza Regulatory. Miniatur-Regulator Lenzkirch.Wysokość skrzyni od 35-55cm ,szerokość 11-14 cm Kolejne miniatury Lenza.Na zdjeciu widać mechanizm,ktory rowniez byl montowany w normalnych skrzyniach. Jeszcze kilka zdjęć miniatur lenza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #9 Napisano 23 Marca 2013 Po przeanalizowaniu powyzszych danych proponuje miniaturą nazywać wszystkie zegary wiszące z tarczą o srednicy do 11 cm bez ograniczania wielkosci skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 12 #10 Napisano 19 Września 2016 Udało mi się nabyć miniaturę nr 582 jest kilka elementów drewnianych do dorobienia, polecacie jakiś sklep internetowy czy raczej wybrać dobrego stolarza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #11 Napisano 19 Września 2016 Polecamy wstawienie zdjęć. Będzie łatwiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 12 #12 Napisano 21 Września 2016 Brakuje elementu rozety/muszli i kawałka brody plus sterczyny. Warto go przywrócić do świetności, ładny egzemplarz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #13 Napisano 21 Września 2016 Mechanizm prosimy jeszcze. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #14 Napisano 22 Września 2016 Lenzkirch Panie,warto -zgadzam się ładny.mnie się udało upolować 363. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 12 #15 Napisano 22 Września 2016 żarty na bok, równie świetny, jaka tarcza czyżby dyszka? U mnie numeracja typowo lenzkircha zaczyna się od 5 tki, ale bez sygnacji. Widzę również to samo mocowanie z gongiem, stosowane w miniaturach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #16 Napisano 22 Września 2016 A tak ładnie koledzy prosili o zdjęcie mechanizmu i wcieło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #17 Napisano 22 Września 2016 Koledzy stwierdzili, ze jeśli Lenz to wiadomo co ma pod maską 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #18 Napisano 22 Września 2016 Niecały litr, 3 cylindry, turbo . Tak to się teraz robi 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #19 Napisano 22 Września 2016 Nie denerwuj mnie... to oznacza rychły koniec świata... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach