Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Drake

Omega Seamaster PO vs.........

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy rozkminiam zakup eleganckiego divera ,takiego którego będę mógł założyć nie tylko do luźnego stroju ale także takiego który nie będzie się gryzł z casualowym garniturem . Ideał to powiedzmy Rolex Submariner ale nie przeznaczę takich kwot jakie trzeba położyć za niego . Jestem w stanie poczekać kilka miesiecy i dozbierać powiedzmy na Omegę Seamastera Planet Ocean . Przeglądając oferty różnych sprzedawców uwagę moją przykuł TAG Heuer Aquaracer Calibre 5 i stąd wynika moja rozterka . PO to wydatek rzędu powiedzmy 15 kpln , TAG-a można spokojnie ustrzelić w okolicach 7.5 kpln . Teraz pytanie do znawców co jest takiego w PO za co warto dać 2 razy więcej . Jakość wykonania ?? Werk ?? Późniejsza odsprzedaż ?? A może to jest tylko polityka marketingowa Swatch Group ??

2331216.jpg?v=12034186.jpg?v=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za te kilka cennych uwag , nie pozostaje nic innego jak obejrzeć , pomacać i poprzymierzać te czasomierze . Podejrzewam ,że PO też można sporo poniżej podanej wyżej ceny zakupić ,no ale dylemat i tak pozostanie czy jestem aż tak wielkim koneserem werków żeby zamiast powiedzmy standardowej ETY dopłacać drugie tyle za modyfikowaną ETĘ by Omega .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za nową PO na 8500 15k to dobra cena.

Za połowę te kwoty kupisz używaną w ładnym stanie ale na starszym werku

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquaracer pokazany w pierwszym poście jest moim zdaniem jednym z najciekawszych nurków, jeśli idzie o estetykę w ogóle, tyle że nie dał bym za etę 2824 7 lub więcej tysięcy złotych, na korzyść Omegi niewątpliwie przemawia mechanizm i myślę jakość wykonania. Drake jeśli miałbym doradzać to na spokojnie porozglądaj się jeszcze jakiś czas, możliwe że znajdziesz "trzecie rozwiązanie". PO zawsze zdążysz kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquaracer pokazany w pierwszym poście jest moim zdaniem jednym z najciekawszych nurków, jeśli idzie o estetykę w ogóle, tyle że nie dał bym za etę 2824 7 lub więcej tysięcy złotych.

czyli na Breitlinga Superoceana szkoda kasy , bo ten ich caliber 17 to własnie eta 2824 a koszta sporo powyżej TAG-a ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drake nie chcę powiedzieć że szkoda kasy, to zależy w dużej mierze od zasobności portfela, bo są ludzie którym ten zegarek się podoba, kupują go i są zadowoleni ( i w sumie o to chodzi). Chciałem napisać że w Twojej sytuacji gdzie chcesz wydać na zegarek kwotę rzędu 15k zł masz możliwość znalezienia mniej powszechnego zegarka z równie ciekawym mechanizmem, jeśli dojdziesz do wniosku że chcesz Omegę to przecież ją kupisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Chciałem napisać że w Twojej sytuacji gdzie chcesz wydać na zegarek kwotę rzędu 15k zł masz możliwość znalezienia mniej powszechnego zegarka z równie ciekawym mechanizmem.

Nie jestem w temacie nurków dobrze zorientowany . Jak wcześniej pisałem 15 kzł to górna granica którą mógłbym nagiąć za renomowanego producenta jakim według mnie jest niewątpliwie OMEGA , dlatego porównuję i szukam także tańszych alternatyw . No i ciekaw jestem dlaczego ta ETA 2824 jest tak źle postrzegana , czy jest niedopracowana , usterkowa , czy może przez to że inni producenci ładuja ja do zegarków na poziomie cenowym 3 kzł np. Glycine ??

Jakieś propozycje mniej powszechnych diverów w pułapie 6-10 kzł w rozmiarze koperty 42-45 mm ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałeś Eternę Kontiki Four-Hands?

Mam Kon Tiki Date ;) więc zbliżona stylistycznie FH odpada .Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nurków w tym przedziale cenowym jest cala masa, można wymieniać i wymieniać... Jeżeli szukasz czegoś bardziej rozpoznawalnego, to rozglądnij się za IWC Aquatimer 2000. Spokojnie kupisz ten zegarek za ok 2600/700 euro. Moją propozycją jest natomiast zegarek dość mało popularny w Polsce jak i na tym forum, ostatnio miałem okazje sobie go dokładnie pooglądać i zrobił na mnie spore wrażenie, mam na myśli Bremonta Supermarine :

post-27475-0-72011900-1364220940.jpg

Moim zdaniem dużo ciekawsza opcja od nudnej PO. Super jest, warto go wziąć pod uwagę. W sieci znajdziesz fajne filmiki z tym czasomierzem. Są też różne wersje kolorystyczne.

Masz tu filmek z review :

http://m.youtube.com/#/watch?v=cyFHpZYYwNk&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DcyFHpZYYwNk

Rozejrzyj się też za JeanRichard Aquascope, mozna kupić ten zegarek za całkiem przyzwoite pieniądze, a na żywo wyglada naprawde fajnie :

post-27475-0-12270700-1364221113.jpg

Kolejną ciekawą opcją jest zegarek na swoim własnym werku mianowicie Girard-Perregaux Sea Hawk Pro, prócz tego przeglądnij sobie ofertę Doxy Sub, świetne zegarki na normalne pieniądze. Zobacz też monachijskie zegarki UTS, Albo Coruma Admirals Cup Seafender 46, ale tutaj już wkraczamy z kolei na półkę cenową np. JLC Navy Seals. A może jakiś Perrelet ? Albo poszukaj Paneraia Submersible z drugiej ręki, możesz też pogrzebać w ofercie Tudora, np. Black Bay, Heritage Chrono, czy świetny Pelagos... Sporo tego.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno ORIS ma szeroką ofertę w przedziale 4-10 i 42-45.

Ale tam trzeba wszystko dokładnie i osobiście przymierzać bo wiele modeli jest:

• tytanowych (czyli nienaturalnie lekkich - nie wszyscy to lubią),
  • sporo modeli ma kształt "trapezowaty" (czyli np. podstawa nominalnie 44mm ale góra już tylko 40mm i wizualnie jest już średnio na większym nadgarstku)
  • wiele modeli jest mocno wysokich (np. 17mm) a to sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem w temacie nurków dobrze zorientowany . Jak wcześniej pisałem 15 kzł to górna granica którą mógłbym nagiąć za renomowanego producenta jakim według mnie jest niewątpliwie OMEGA , dlatego porównuję i szukam także tańszych alternatyw . No i ciekaw jestem dlaczego ta ETA 2824 jest tak źle postrzegana , czy jest niedopracowana , usterkowa , czy może przez to że inni producenci ładuja ja do zegarków na poziomie cenowym 3 kzł np. Glycine ??

Jakieś propozycje mniej powszechnych diverów w pułapie 6-10 kzł w rozmiarze koperty 42-45 mm ??

sinn u1 ale to typowy nurek nie do garniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Bremont polecony przez Kolegę Carlito jest rewelacyjny, nie widziałem go co prawda na żywo, ale oglądałem kilka filmów na YT (mam od dłuższego czasu w ulubionych :) to w ogóle jeden z najlepiej wyglądających nurków ever imo). Wygląda na "omega killer" ;) tym bardziej, że upchali tam całkiem sporo technologii...

Tyle, że cenowo to już chyba w okolicach używanego Rolexa w bardzo dobrym stanie... Gdybym miał wydać takie pieniądze na zegarek, miałbym zgryz...

PS Nie wiedziałem, że masz już Kontiki Date - w takim układzie faktycznie kupowanie FH mija się chyba z celem.

Edit: Perrelet też nie głupi pomysł!

Edit 2: A Breitling Superocean Heritage?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak carlito napisał szukam wśród marek bardziej rozpoznawalnych i koniecznie wersja nurka ma być bardziej elegancka niż ortodoksyjna :P bo 4-5 dni w tygodniu jestem w garniturze . Carlito ten Bremont strasznie wysoki się wydaje , czy to złudzenie czy ma ze 2 cm wysokości ?? Gdzie go przymierzyć ?? Tylko nie pisz ,że na wyspach :D .

Perreleta kupił jeden z kolegów z forum , spodobał mi się więc złożyłem zapytanie do dystrybutora , również obecnego na forum , cena 20 kzł :o . Tudory Pelagos ładne ale praktycznie są to kopie Rolka Sub .

Na tą chwilę mam dwie alternatywy dla PO :

1. Breitling Superocean Heritage 42 mm mam propozycję za 11 kzł ( drażni mnie trochę ten mesh :angry: nie ma do tego modelu normalnej bransolety ?? )

a-a1732124%7Cba61%7C151a.jpg

2. TAG Heuer Aquaracer Calibre 16 43 mm czekam na ofertę

a-cak2110-ba0833.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest grubasek, niestety nie znam dokładnych wymiarów. Nie wiem też gdzie można go przymierzyć, wątpię żeby był w Polsce, najbliżej pewnie gdzieś w Niemczech.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum tutaj w Sprzedam jest za 1.8K EUR ten Breitling (prawie nowka). Na gumie co prawda. Ale cena uczciwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum tutaj w Sprzedam jest za 1.8K EUR ten Breitling (prawie nowka). Na gumie co prawda. Ale cena uczciwa.

Widziałem już jakiś czas temu to ogłoszenie , ale nie wyślę prawie 2 keuro za granicę za używkę bez oględzin zegarka na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach 10k można kupić poliftowego Seamastera 300M, dalej wzwyż Aquatimera albo lekko vintage'owego Submarinera.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach 11kpln kupisz PO na werku 2500 i jak czytam chcesz eleganckiego divera. Starsze PO ma w sobie więcej klasycznego wdzięku niż nowe 8500 jakie jest grubsze i wizualnie i w odczuciu. Ceramiczny bezel mimo zacnego materiału wg mojej opinii oddaje bardziej sportowy (grubszy) charakter. Taga Miałem, sprzedałem... Teraz czekam na PO na 2500 42 mm. Tag: jakość wykonania zauważalnie bez lupy gorsza. Szlify, dokładność załamań przy uszach, luminova, dekiel zdecydowanie po stronie omegi. Werk to kwestia oczywista gdzie jest lepiej. Jeśli już wchodzić w Taga to Aquaracer 500m ceramic. Starsza wersja nie prezentuje się elegancko i do wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach 11kpln kupisz PO na werku 2500 i jak czytam chcesz eleganckiego divera. Starsze PO ma w sobie więcej klasycznego wdzięku niż nowe 8500 jakie jest grubsze i wizualnie i w odczuciu. Ceramiczny bezel mimo zacnego materiału wg mojej opinii oddaje bardziej sportowy (grubszy) charakter. Taga Miałem, sprzedałem... Teraz czekam na PO na 2500 42 mm. Tag: jakość wykonania zauważalnie bez lupy gorsza. Szlify, dokładność załamań przy uszach, luminova, dekiel zdecydowanie po stronie omegi. Werk to kwestia oczywista gdzie jest lepiej. Jeśli już wchodzić w Taga to Aquaracer 500m ceramic. Starsza wersja nie prezentuje się elegancko i do wszystkiego.

Dzięki za uwagi kolego . Tak masz rację , jeśli będę uderzał w TAG-a to w tą styczniową nowość ref. CAK 2110 , ale na razie jest mała podaż tego modelu i ceny ponad 3 keuro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito ten Bremont strasznie wysoki się wydaje , czy to złudzenie czy ma ze 2 cm wysokości ?? Gdzie go przymierzyć ?? Tylko nie pisz ,że na wyspach :D .

Koperta ma 16mm wysokości :)

Na przymiarkę będziesz się chyba musiał wybrać na wyspy ;)

Zgadam się z Michałem co do tego Bremonta - zegarek na żywo robi świetne wrażenie - jest bardzo dobrze wykonany i ma sporo smaczków.

Ma tylko 43mm więc na mniejszym nadgarstku wygląda ok.

Niedawno Bremont wypuścił Super Marine 2000 - trochę większy bo jak dobrze pamiętam koperta 44 lub 45mm.

Jedyne ale to że to raczej średnio pasujący do garnituru zegarek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje poszukiwania diverka zaprowadziły mnie na taką oto stronę , zegarki mają atrakcyjne ceny :o , no właśnie czy nie za atrakcyjne :unsure: . Ktoś z Was korzystał może już z tej strony ?? Firma ma 2 siedziby w US i GB ,tylko nie wiem czy ceny są europejskie czy bardziej amerykańskie .

http://www.swissluxurytime.com/omega/planet-ocean.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na tej stronie sa zupelnie nierealistyczne , porownaj srednia cene nawet w sklepach internetowych sprzedajacych "grey market watches " do cen z tej strony i wnioski wyciagnij sam

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny na tej stronie sa zupelnie nierealistyczne , porownaj srednia cene nawet w sklepach internetowych sprzedajacych "grey market watches " do cen z tej strony i wnioski wyciagnij sam

Czyli nawet porównując do cen z rynku północnoamerykańskiego w którym pewnie masz jakąśtam orientację są zbyt optymistyczne ;) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak i to duzo , poprostu zart , sprawdz ceny np AP Jumbo :) , jak ktos za to zaplaci to jest frajerem najwyzszego stopnia .

Jest takie powiedzenie ktore doskonale pasuje tutaj " if it sounds to good to be true , it probably is "

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.