Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Macie rację, taka kasę lepiej wydać na nowe koła. Trochę mnie wyleczyliscie.

pójdźmy dalej niż opis wyżej:

okulary na rower nie mogą zniekształcać, co jest rzeczą oczywistą w okularach strzeleckich, niekoniecznie w innych plastikach i to firmowych!

okulary nie powinny parować, lub parować w minimalnym stopniu, bo jak masz wysoki puls i koszulkę zlaną potem to nie wiem czy wymyślili takie co nie zaparują a nawet jak nie zaparują, to sam je wybrudzisz prędzej czy później podczas jazdy, tak samo jak brudzi się szyba w samochodzie.

Następuje moment, że nie da się prowadzić samochodu bo nie widać nic!

Na/w rowerze wyjścia z takiej sytuacji są dwa (no może trzy), masz jednorazowe szmatki nawilżone do przecierania okularów, nie masz takich szmatek i zakładasz je do ubioru tam gdzie masz wolne miejsce: koszulka, plecak, kask (to trzecie to próba zabezpieczenia ich w etui )

Wyobraź sobie, że ze zmęczenia siadasz na ławce leśny parking i odkładasz wyżej wymienioną rzecz z doczepionymi okularami. Ze zmęczenia nie pamiętasz, że tam były. Albo porysują się o drzewo, albo zgniotą, albo sam na nich usiądziesz.

Miałeś za 40zł mówi się trudno i jedzie dalej.Miałeś za 400zł - sprawa nie jest już taka oczywista.

Może drogie okulary nadają się na kolarzówki - masz czas lub możliwości schować je do twardego etui. W mtb gdzie nachylenie terenu nie pozwala postawić nogi, a okulary zachlapane są błotem nie będzie Ci się chciało nawet myśleć czy przecierając je brudną od błota rękawicą/dłonią porysują się czy nie...

Obawiam się, że podtemat Rowerowy na forum zegarkowym jest wysoce nietrafiony.

Albo zachowujemy się jak faceci i traktujemy rowery i to co z nimi związane jako przedmioty użytkowe, albo próbujemy pitolić się z nimi jak z zegarkami. Niestety nie da się, albo jest to wysoce niezdrowe. Jest to przedmiot wysoce użytkowy i zużywający się, rowerowi pod tym względem bliżej do samochodu; zegarkom bliżej do biżuterii. Czyli zegarek da się przechowywać w przysłowiowej skarpecie, rower jakoś nie bardzo - chyba, że na siłę ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafne porównanie. Nie chodzi mi o to aby wydać kupę kasy i był wygolona łydką. Bliżej mi do twoich poglądów. Teraz mam chinczyki za 10$, ale pomysł się urodził i już był bliski realizacji

Te to mam strasznie paruja. Zerknę wspomniane przez Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zachowujemy się jak faceci i traktujemy rowery i to co z nimi związane jako przedmioty użytkowe, albo próbujemy pitolić się z nimi jak z zegarkami. Niestety nie da się, albo jest to wysoce niezdrowe. Jest to przedmiot wysoce użytkowy i zużywający się, rowerowi pod tym względem bliżej do samochodu; zegarkom bliżej do biżuterii. Czyli zegarek da się przechowywać w przysłowiowej skarpecie, rower jakoś nie bardzo - chyba, że na siłę ;)

Ja swoje traktowałem dokładnie tak jak piszesz, rower, bieganie, narty, a i w lecie przy pracach terenowych swietnie się sprawdzały. W tym czasie leżały wielokrotnie na ziemi a na szkłach nie robiło to wielkiego wrażenia. Muszę poszukać czy jeszcze gdzieś nie leżą bo liczyłem że uda mi się dokupić oprawki. Kolega inny model zwinął razem z namiotem i nic im się nie stało. Czasem warto wydać więcej kasy i mieć spój na kilka lat.

Uvexów które podlinkowałeś używałem jako okularów ochronnych i potwierdzam bardzo porządny produkt. Ale to czego im brakuje to ochrona UV co moim zdaniem jest dość istotnym elementem w okularach używanych na słońcu przez cały dzień.

Edytowane przez john.doe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns dość mocno wyczerpał temat  ;)

ja mam dokładnie te:

https://www.militaria.pl/bolle/okulary_bolle_prism_clear_pripsi_p94438.xml

jakieś mikro ryski są ale wogóle się nie przejmuję tymi okularami. Rowerowe z deca raz wylądowały w plecaku z różnymi pierdołami - chyba multitool okazał się zabójczy i były tak porysowane, że do jazdy już raczej się nie nadawały. Inna sprawa, że były przyciemniane i w lesie przez to jazda była niebezpieczna.

Antifog jest, okulary siedzą bardzo blisko oka tak, że nie ma prawie ruchu powietrza wokół oka. Przy zatrzymaniu się gdy pot się leje z czoła zachodzą lekką mgłą ale nie taką, która zmuszałaby do zdejmowania i suszenia okularów. Kilka m na rowerze i mgiełka znika. We wtorek o mało ich nie zgubiłem - pół dnia jazdy w Bielsku, zmęczenie i zostały na dachu samochodu. Gdy ruszyłem usłyszałem, że coś przesuwa się po dachu ale na szczęście zatrzymały się na relingu. Gdyby spadły to pewnie niewiele im by się stało a nawet gdyby - dałem za nie coś koło 25zł w hobbyformen, co roku można kupować nowe ;)

co do zniekształcania - okulary z deca zniekształcały obraz, w tych jest idealnie. Tak jak Burns napisał, w okularach do strzelania nie może być mowy o zniekształcaniu obrazu 

w komplecie jest sznurek, żeby można było wieszać oksy na szyi  :P

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu widział uvex 215 dostał pełno mikropęknięć po 3 tygodniach. Czyli rozleciały się. Albo jakieś zleżałe, albo chiński plastik był kruchy sam z siebie. Kolejnej próby nie będzie. Oddali kasę.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj kuszą te okulary, ale czy nie lepiej wyleczyć się z tego i zainwestować w koła + widelec? Według mnie lepsza opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może drogie okulary nadają się na kolarzówki

Tak samo jak żel zamiast kasku.

Czyli zegarek da się przechowywać w przysłowiowej skarpecie, rower jakoś nie bardzo - chyba, że na siłę

Można potraktować jak obraz, a czas przeznaczyć na pier..nie po forach.

Obawiam się, że podtemat Rowerowy na forum zegarkowym jest wysoce nietrafiony.

Spoko, kiedyś można by to uznać za szok, ale coraz bardziej się to zaciera, bo coraz to więcej jest piz.usi traktujący sprzęt do dobrej zabawy niczym obrazy na ścianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ecipeci, sympatycznie :)

@kaido2 masz rację.

Rozpętałem niezłą burzę. Każdy ma rację. Okulary jak kupię to pewnie coś z dziedziny wskazanej przez @burns.

Teraz będę szukał kół i widelca. Dziękuję za wybicie mi tego pomysłu z głowy; w tym momencie ;)

Dajmy na to, 900 zł i kupno kół oraz widelca. Macie jakieś propozycje?

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

900 powinno wystarczyć ;)

Dwóch w ramę nie wcisnę, po co kupować na zapas  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest propozycja. Nawet na waciki dla żony zostanie. Tylko widelec 1,1/8; aktualnie u siebie mam to SR SUNTOUR NEX. Szczerze, inwestować w lepsze koła czy te są spoko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Kaido2 pisze, że się nie krzywią, to tak pewnie jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno. I kręcą się pewnie lepiej niż moje.

@revolta1 zmieniłeś ten amor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno. I kręcą się pewnie lepiej niż moje.

@revolta1 zmieniłeś ten amor?

Walcze caly czas z soba .zmienic nie zmienic . ale jak bede to robil to gdzies w grudniu. Jak RS bede serwisowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi