Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Burns wiele wyjaśnił w tej materii ale fakt - prawidłowość  :P 

Ach, ten Burns :rolleyes:

W każdym razie dziękuję za pojaśnienie :)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Nie wiem czy mogę w tym temacie bo być może tak samo traktujecie jak smartwatche... W razie czego, proszę moderację o wyrozumiałość.

Chłopaki jeśli coś elektrycznego, szybkiego, wytrzymałego... Ma ktoś doświadczenie?! Bo internet jest tego tak pełen że mózg się lasuje.

Najchętniej to bym kupił KTM E-XC ale cena trochę zabija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj w końcu (po wielkich trudach) zmieniłem pedały z Spd na tradycyjne i pojeździłem  bez strachu  na Kaczawskich Single Trackach i chyba zostanę na stałe przy platformowych. Pytanie Dartmoor  Pro czy jakieś inne jednak ?  A może ma ktoś pomysł na jakieś tanie buty  do kompletu ( na próbę jak się jeździ w takich) ?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)0ea628cc7fcad44cfda9e2a50fb8a93d.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Z emerytami się ścigasz ? :rolleyes::o:)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ścigam.

Wycieczka po Tarnowie z decatlonem zakończona grilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy mogę w tym temacie bo być może tak samo traktujecie jak smartwatche... W razie czego, proszę moderację o wyrozumiałość.

Chłopaki jeśli coś elektrycznego, szybkiego, wytrzymałego... Ma ktoś doświadczenie?! Bo internet jest tego tak pełen że mózg się lasuje.

Najchętniej to bym kupił KTM E-XC ale cena trochę zabija.

https://www.cyklonebike.com/

http://nexun.pl/

http://sklepebike.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z elektrykami chyba się nie nadąży. NA 1Enduro są teksty o elektrykach i trochę pisał o tym, które rozwiązanie i producent jest lepszy - zdaje się, że teraz "najlepsze" są Yamahy ale jest ich mało i w drogich rowerach. Króluje chyba Bosch ale tutaj - pewnie co jakiś czas wypuszczają jakieś apdejty, nowe wersje - nie wiem czy jest sens się bardzo w to zagłębiać. Zanim wyjdą jakieś wady o których przeczytasz w necie od użytkowników to w sprzedaży będzie 3 generacja do przodu. Kupić i jeździć. Znajomy ma 2 Treki Powerfly - na jednym fotelik dla 2 letniego syna - zadowoleni, rowery jeżdżą i tyle.

co do platform - na single trzeba szukać czegoś z agresywnymi pinami. Ja mam exustary e-pb525 i tam piny są raczej z tych mało agresywnych. Jeździłem w zwykłych NB na nich ale trzymanie takie sobie. Na ten rok kupiłem pierwszy raz buty typowo na platformy ION i jest różnica, but trzyma całkiem spoko ale na razie nie miałem okazji sprawdzić w terenie. Tak czy inaczej - kombinuję jakie piny wstawić w miejsce oryginalnych (kupić agresywniejsze albo samemu zrobić ze zwykłych śrubek) 

Szukać butów na platformy na promocjach/wyprzedażach w necie albo górskich adidasów - adidas kupił "Five Ten" i w niektórych modelach stosuje teraz ich podeszwę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość tanie i dobrze trzymające platformy, to dartmoor steam pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ścigam.

Wycieczka po Tarnowie z decatlonem zakończona grilem :P

jedyne co chyba ciekawe na tym zdjęciu idzie poboczem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, egzo musisz popracować nad robieniem fot z przyczajki bo ostrość nie ta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyne co chyba ciekawe na tym zdjęciu idzie poboczem ;)

Żyłka myśliwego się włączyła :P

Egzo lobbystą Decatlona ? No no :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważę 110kg (mniej nie będzie ;P) 188cm. Jeżdżę MTB. Ale nieśmiało myślę też o szosie. Brałem pod uwagę grawela z racji wytrzymałości. ale głównie jeździł bym po asfalcie tylko drogie ustrojstwo. Przy mojej wadze i naszych drogach warto mi kupować szose czy będą ciągle problemy z kołami itd? Nie chce wydawać gromady pieniędzy na początek bo nie wiadomo czy mi się to do końca spodoba. Szukam raczej geometrii turystycznej nie wyścigowej. Myślałem o Krossie Vento 2. (krossa szosy mogę mieć dla siebie w bardo dobrej cenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze strony kross.pl

„Zalecana maksymalna masa rowerzysty w zależności od rodzaju roweru i jego zastosowania:

Rowery górskie: 100 kg (115 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery szosowe: 100 kg (115 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery gravelowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery miejskie: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery crossowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)

Rowery trekkingowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż)”

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szosie przy takiej wadze, to porządne koła i widelec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic z tego. Dlatego mam treka gdzie wyczytałem 130kg :)

Tak myślałem że będę za ciężki żeby jeszcze te nasze drogi były idealne ale na Warmii i Mazurach MTB na asfalcie ma co robić he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szosie przy takiej wadze, to porządne koła i widelec.

No ale to rower trzeba by odchudcic do 5 kg, bo. revolta4 napisal, ze nie schudnie ;)

Jak dolozysz solidne kola i widelec to waga zestawu wzrosnie :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to rower trzeba by odchudcic do 5 kg, bo. revolta4 napisal, ze nie schudnie ;)

Jak dolozysz solidne kola i widelec to waga zestawu wzrosnie :)

Takie tam gdybanie o tej szosie. Nie chcę kupować roweru i zaraz zmieniać kół za 2 tys. widelca za tysiąca itd. Zostanę przy MTB. Tu wymieniłem koła na DT bo szprychy w fabrycznych strzelaly 4szt w sezonie. Teraz mam spokój

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi w X-calibrze też tylna obręcz lekko się zwichrowała, w fuelu są solidniejsze i jest spokój. Kumpel w remedym co wyprawa - szprychy strzelały (skoki) - zmienił na DT i spokój. Tylko główna sprawa - wszędzie dają 28 szprychy a żeby w mtb koło miało moc to wypada założyć 32 szprychowe.

Ja Domane po kamiorach też jeździłem i na razie odpukać, obręcze proste. Ale tak jak napisał Egzo - koła. Ograniczenia wagowe tyczą się głównie kół, jeśli nie kupujemy szosy aero czy innej mega odchudzonej carbonowej wyścigówki to rama dużo zniesie ale koła będą się sypać. Myślę, że o szosowych kołach Kaido napisałby co nieco. Nie widzę sensu zmiany widelca - jak wyżej - o ile nie kupujemy przecinaka to producent nie będzie sam się wpuszczał w maliny z historiami o popękanych widelcach bo to byłby strzał w stopę przez kolano - każdy się domyśla jak może wyglądać upadek kiedy widelec się rozlatuje - jeśli ktoś zacząłby się sądzi ( a ktoś na pewno by się znalazł) i takich wypadków byłoby więcej - firma leci z torbami. Wszystko ma jakiś współczynnik bezpieczeństwa o którym wiedzą konstruktorzy - jeśli oficjalnie mówią, że 100kg to tak na prawdę ten element musi znieść 150kg o ile nie więcej. Te ograniczenia wagowe to obciążenie statyczne a wiadomo, że rower podczas "pracy" nie stoi w miejscu. Zapas musi być.

Masz 130kg - kup coś na dobrej ramie i tyle. Koła jeśli sezon wytrzymają - git. Po roku odłożysz kasę na nowy lepszy komplet w razie draki i po krzyku, rower będzie jeździć

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi w X-calibrze też tylna obręcz lekko się zwichrowała, w fuelu są solidniejsze i jest spokój. Kumpel w remedym co wyprawa - szprychy strzelały (skoki) - zmienił na DT i spokój....

Co znaczy skrót DT ? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje koła w szose - przód ma 18 szprych. Tył ma 20, mają limit na 109 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy mojej wadze - równa stówka miałem co chwilę przeboje z tanimi obręczami (32 szprychy).

Kupiłem obręcze dt 545d (wersja z 36 otworami) o szerszym profilu i wadze dopuszczalnej zestawu 140 kg, do tego szprychy sapim i mocne piasty novateca (do ciężkiego mtb na łożyskach maszynowych).

Nie ważyłem tego zestawu, ale w końcu mam święty spokój. Zero bicia, nawet nic nie skrzypnie, nie uginają się jak pedałuję na stojąco, piasty mają szeroki kołnierz i dobrze zaciśnięte nie pływają w ani w haku ramy ani w widelcu. Przekonałem się, że koła to najważniejszy element roweru.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi