Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

No to już poważna sprawa , a to nie są tanie rzeczy jak to mówił klasyk .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, revolta4 napisał(-a):

No to już poważna sprawa , a to nie są tanie rzeczy jak to mówił klasyk .

Nie będę ukrywał, że jak to zobaczyłem po dotarciu do domu, to zamarłem, przeżegnałem się i ogarnął mnie straszny wkurw. Efekt jest taki, że to stało się z 10 dni temu i teraz co postój oglądam to miejsce. Nie jest to fajny sposób świrowania nietoperza. 

P.S. Mam wrażenie, że niektóre ramy dają do projektowana inżynierom, albo od razu po obronie pracy, albo przysypiali na lekcjach fizyki i takie rzeczy nigdy nie powinny zostać dopuszczone do seryjnej produkcji...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie uniwersalność gravela jest nie do przebicia.

W swoim życiu przerobiłem wszystkie typy rowerów oprócz tych nastawionych typowo na jazdę w dół.

Mam fulla 100/100 i pełnoprawną szosę, ale odkąd kupiłem właśnie gravela to praktycznie na innych nie jeżdżę.

Wcześniej zawsze coś mnie jakoś tam ograniczało, szosą wszędzie nie przejedziesz, full na dłuższym odcinku asfaltowym też mi nie do końca pasował, bo i opony wyły i przełożenie nie takie.

Teraz jadę gdzie chcę, i z odpowiednim komfortem i z odpowiednią prędkością 😀

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, zaq napisał(-a):

Dla mnie uniwersalność gravela jest nie do przebicia.

W swoim życiu przerobiłem wszystkie typy rowerów oprócz tych nastawionych typowo na jazdę w dół.

Mam fulla 100/100 i pełnoprawną szosę, ale odkąd kupiłem właśnie gravela to praktycznie na innych nie jeżdżę.

Wcześniej zawsze coś mnie jakoś tam ograniczało, szosą wszędzie nie przejedziesz, full na dłuższym odcinku asfaltowym też mi nie do końca pasował, bo i opony wyły i przełożenie nie takie.

Teraz jadę gdzie chcę, i z odpowiednim komfortem i z odpowiednią prędkością 😀

Ale próbowałeś lekkiego XC, albo lekkiego fulla XC, że wydałeś taki wyrok? Internet nie przenosi uczuć. Później ktoś kto twój wpis weźmie za dogmat skończy tak jak stalo się u @revolta4 (znam sporo takich osób, przynajmniej 1/4 znanych mi nabywców graveli, którym udało się wybrnąć przez sprzedaż, albo tacy którzy nie mogą sprzedać i kombinują z bikefiting). Ja bym uważał z byciem wyrocznią. Nie mówię, że chcesz nią być, więc uważałabym z wpisami, które mogą mieć taki wydźwięk.

Szajbajk mający tyle samo +/-

w tym przykładowym filmiku a jednak na temat, nic nie narzuca odnośnie tego roweru:

Do mnie to gada, spróbuj sam czy taki rower ci ( w tym wypadku mi) odpowiada...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem żadnym autorytetem i nie chcę być wyrocznią.

Dlatego wpis zacząłem od dla mnie…

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wydaje mi sie, ze jednak wiekszosc uzytkownikow graveli przeszla z rowerow szosowych i po prostu im pasuje kierownica typu baranek, wiec 'czuja' gravela. W przypadku przeskoku bezposrednio z MTB na gravel, juz czesciej widac rozczarowanie i powrot do MTB. W moim przypadku przygoda z rowerami byla klasyczna, najpierw MTB, a potem rower szosowy. Szosa zostala do dzis, a to juz jakies 12 lat, wiec przejscie na gravela bylo naturalne i idealnie polaczylo szose i MTB, jako calosc w wersji light :) MTB to zawsze bedzie moja pierwsza milosc, ale zwyczajnie nie wyobrazam sobie juz jazdy nawet na lekkim XC po szutrach, kiepskim asfalcie i drogach lesnych, gdzie po prostu ten rower nie mialby co robic. Dla mnie MTB to single i haratanie w terenie, gdzie bede czuc korzysci z szerokiej kierownicy, amortyzatora i szerokich opon.  Gravel jest niestety blednie reklamowany i polecany, jako super uniwersalny rower, a jest wrecz przeciwnie. To rower dla ludzi, ktorzy wiedza co beda na nim robic i gdzie. Oczywiscie, z czasem zaczely sie pojawiac fikolki, typu amortyzator przod, tyl, jakies hybrydy, opony od MTB, ale taki urok rynku, nikt nie kaze nikomu kupowac obecnych wynalazkow :)  Rzeczywiscie w takich wariantach to moim zdaniem lepiej sobie kupic lekkiego fulla XC, albo HT.

Dla mnie gravel ma byc rowerem prostym w konstrukcji z wspolczesnymi opcjami, dlatego mam w pelni sztywny frameset, bez pelnej integracji przewodow, na suporcie BSA, sztywnych osiach, oponach 45C zalane mlekiem, sztyca/kierownica/mostek w standardowych wymiarach i naped 1x :)

Edytowane przez fonfelinni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkowo_rowerowo

IMG_7818.png

IMG_7801.jpeg

IMG_7800.jpeg

IMG_7812.jpeg

IMG_7804.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlakiem kolei wąskotorowej ☀️🚴

GarminConnect_20260329-154136.png

IMG_20260329_111529.jpg

IMG_20260329_152418.jpg

IMG_20260329_105504.jpg

IMG_20260329_152958.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Burns napisał(-a):

IMG20260329185249.jpg

jak wagowo Ci ten Ktm wyszedł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ecipeci napisał(-a):

jak wagowo Ci ten Ktm wyszedł ?

Nie uważałeś na lekcjach, pisałem po złożeniu w październiku, teraz już nie pamiętam. Chyba 11,7 albo 11,9 licząc po producencku dla moje ramy XL a ze wszystkimi doczepkami, czyli tak jak widać na zdjęciu 1kg więcej. Nie powinien przekroczyć 13kg.

Niemniej jazda na tym rowerze w płasko-Polsce, daje mi dużo przyjemności, w zasadzie teraz tylko jego męczę bo jest szybko i lekko. Polubiliśmy się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Burns napisał(-a):

Nie uważałeś na lekcjach, pisałem po złożeniu w październiku, teraz już nie pamiętam. Chyba 11,7 albo 11,9 licząc po producencku dla moje ramy XL a ze wszystkimi doczepkami, czyli tak jak widać na zdjęciu 1kg więcej. Nie powinien przekroczyć 13kg.

Niemniej jazda na tym rowerze w płasko-Polsce, daje mi dużo przyjemności, w zasadzie teraz tylko jego męczę bo jest szybko i lekko. Polubiliśmy się.

dzięki za info

widocznie na tej lekcji siedziałem w ostatniej ławce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gravel każdą trasę przejedzie …..

zart , ciekawe co odj…….balo sie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, revolta4 napisał(-a):

Gravel każdą trasę przejedzie …..

zart , ciekawe co odj…….balo sie .

"kierowca" decyduje po czym maszyna przejedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, ecipeci napisał(-a):

"kierowca" decyduje po czym maszyna przejedzie...

chyba że był dzwon , czegoś nie zauważył albo za szybko jechał nie wyhamował ….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkowo_rowerowo

IMG_7873.png

IMG_7865.jpeg

IMG_7866.jpeg

IMG_7870.jpeg

IMG_7869.jpeg

IMG_7871.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszły rogi , dość fajnie zamykają pozycje , na prostych można się wyciągnąć 😀

IMG_8672.jpeg

IMG_8673.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, revolta4 napisał(-a):

Doszły rogi , dość fajnie zamykają pozycje , na prostych można się wyciągnąć 😀

czyli niedługo powrót do baranka ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, ecipeci napisał(-a):

czyli niedługo powrót do baranka ;) 

nie nie ten temat zakończony spróbowałem , nie dla mnie nie neguje , komuś pasuje niech śmiga wole prostą kiere 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.03.2026 o 20:46, revolta4 napisał(-a):

czepiasz się 😀😉😆

chciałem robić więcej km w krótszym czasie i okazało się że to nie działa , baranek dla mnie zaznaczam nie ma żadnej przewagi nad prosta kiera na prostej kierownicy łapy mnie nie bolą mogę robić km , a lepszy dostęp do hamulców i łatwiej się staruje takim rowerem , a wąską oponą to dramat 🎭 

no i tyle były dwie próby 

IMG_7994.jpeg

IMG_3627.jpeg

Okazało się że nie i tyle 

król jest tylko jeden 😀

IMG_7541.jpeg

Żeby coś odmłodzić spróbowałbym jeszcze scotta 

IMG_8660.jpeg

Ja też nigdy nie mogłem się przekonać do baranka, od zawsze miałem prostą kierę. Kiedyś kupiłem sobie rogi, podobało mi się przez chwilę ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, tommly napisał(-a):

Ja też nigdy nie mogłem się przekonać do baranka, od zawsze miałem prostą kierę. Kiedyś kupiłem sobie rogi, podobało mi się przez chwilę ;)

ja miałem gripy z rogami na zewnątrz później rogi na zewnątrz nie było źle ale strasznie szeroko i wizualnie średnio , teraz założyłem w środku jak w scott i może to ma jakiś sens jeżeli chodzi i śmiganie na długich prostych odcinkach czy to asfaltowych czy też tzw . szutrach premium 

IMG_8680.jpeg

IMG_8681.jpeg

IMG_8682.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, revolta4 napisał(-a):

ja miałem gripy z rogami na zewnątrz później rogi na zewnątrz nie było źle ale strasznie szeroko i wizualnie średnio , teraz założyłem w środku jak w scott i może to ma jakiś sens jeżeli chodzi i śmiganie na długich prostych odcinkach czy to asfaltowych czy też tzw . szutrach premium 

Dokładnie miałem na zewnątrz i to jeszcze długie, takie samo wrażenie, za szeroko. "Problem" miałem żeby złapać hamulec, wolę jednak trzymać ręce na gripach i mieć palec niemal na klamce/spuście :) Potem przełożyłem na środek, ale jakoś niewygodnie też mi było, stare przyzwyczajenia pewnie.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkowo_rowerowo

IMG_7910.png

IMG_7909.jpeg

IMG_7902.jpeg

FA93482A-726C-42F1-9F15-74CEC0E85ED7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi