Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum?

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego zmieniłeś na grubsze ? Żeby było wygodniej bezpieczniej , rower żeby wjechał w cięższy teren był bardziej uniwersalny , normalna kolej rzeczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chęć sprawdzenia jak to jeździ i aktualnie jest to optimum dla mnie

ale chyba powoli będę szukał nowego roweru ( gravela ) ;) 

Edytowane przez ecipeci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ciekawość sprawdzenia nowych rozwiązań, w gravelu doprowadziły mnie z 35c do 2.1 oraz 2x na 1x.

Warto mieć ramę, która pozwala na takie zabawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, sanik napisał(-a):

U mnie ciekawość sprawdzenia nowych rozwiązań, w gravelu doprowadziły mnie z 35c do 2.1 oraz 2x na 1x.

No ok rozumiem sam z mtb wywaliłem amor bo był mi zbędny okazało się nie jeżdżę w terenie w którym bym go wykorzystał 

ale to nie jest trochę tak że to już nie jest taki gravel gravel ?który miał być szybkim zwinnym rowerem na szutry premium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dorzucę do dyskusji wczorajszy przeciek z CUBE

spacer.png

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Zenith Defy Surf, Baltic MR-01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, revolta4 napisał(-a):

No ok rozumiem sam z mtb wywaliłem amor bo był mi zbędny okazało się nie jeżdżę w terenie w którym bym go wykorzystał 

ale to nie jest trochę tak że to już nie jest taki gravel gravel ?który miał być szybkim zwinnym rowerem na szutry premium ?

Współczesny gravel na początku wywodził się z ram przełajów, czyli właściwie szos z oponą na teren. Dlatego miał tyle ograniczeń.

Jak firmy zobaczyły, że ludzie chcą jeździć nie tylko szutrostradami, to zaczęło to iść w stronę zmiany geometrii oraz prześwitów na szersze opony.

W moim otoczeniu gravele z węższymi oponami praktycznie poznikały, a jeszcze 2 lata temu było ich sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sanik napisał(-a):

miał tyle ograniczeń

a może to nie były ograniczenia tylko nisza w której miał się mieścić 

Gravel z wąską oponą nie wiedzie wszędzie tak ? Do tego baranek ma sens długie dystanse szybkość itd , przerobienie gravela na grube opony ponad dwa cale i napęd mtb ok , wiedzie już wszędzie ale zaczyna kierownica typu baranek nie mieć sensu bo jazda z szeroka kiera a barankiem w trudnym terenie to przepaść 

zaraz ktoś napisze że da się pewnie że się 

koleś Wiśle 1200 ukończył na starym wagancie ale czy było tak na nim super 🤓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę, że w w Enduro był sezon na misia czyli koła z oponą 27,5 plus = 2,8 cala.

Marketing wymyślił sobie, że będzie fajnie, gruby laczek utrzyma na ujebach niedzielnego endurowca i on przeżyje.

Opona jednak przez tak duży balon straciła na stabilności bocznej, w zakrętach więc skutki dla niedzielnych były odwrotne od zakładanych.

Dziś kupić taką oponę i odpowiedniej klasy, praktycznie niemożliwe. Nikt juz na tym nie jeździ enduro i dh zatrzymało sie na 2,4-2,5-(czasem)2,6 cala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, revolta4 napisał(-a):

a może to nie były ograniczenia tylko nisza w której miał się mieścić 

Gravel z wąską oponą nie wiedzie wszędzie tak ? Do tego baranek ma sens długie dystanse szybkość itd , przerobienie gravela na grube opony ponad dwa cale i napęd mtb ok , wiedzie już wszędzie ale zaczyna kierownica typu baranek nie mieć sensu bo jazda z szeroka kiera a barankiem w trudnym terenie to przepaść 

zaraz ktoś napisze że da się pewnie że się 

koleś Wiśle 1200 ukończył na starym wagancie ale czy było tak na nim super 🤓

Ja nie mam z tym problemu. Niech ludzie jeżdżą na czym chcą, nawet na fullu na Gassach, co jest nierzadkim widokiem.

Tylko po co jedni krytykują drugich, wszyscy się zmieszczą na drogach/szlakach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, sanik napisał(-a):

Ja nie mam z tym problemu. Niech ludzie jeżdżą na czym chcą, nawet na fullu na Gassach, co jest nierzadkim widokiem.

Tylko po co jedni krytykują drugich, wszyscy się zmieszczą na drogach/szlakach.

Ciasno się robi.

Poza tym gravelowcy sami się napinają. Nie patrz na znajomych w grupie, tylko szczególnie przyjrzyj się obcym a jeszcze bardziej to zauważysz jak będziesz miał pod sobą inny rower niż gravel. Poczujesz wtedy to sapanie, że on zawsze musi pokazać, że jego rower jest szybszy, zawsze mu się spieszy, zesra się, żeby wyprzedzić, nawet jak nie ma warunków na wyprzedzanie. Jedzie, sapie z nosa, pierdzi piastą głośniejszą od helikoptera. 

7 godzin temu, sanik napisał(-a):

Ci co startują w największych światowych wyścigach gravelowych też nie umieją jeździć na węższej oponie?

Chyba jednak też się napinasz.

4 godziny temu, sanik napisał(-a):

I co z tego, że na takich już jeździsz, startowałeś już w któryś zawodach o które pytasz ?

Widziałem już te gravele z balonami zarówno w salonie jak i na ulicy. Dla mnie to wygląda jakby ktoś miał za małego i musiał się dowartościować, albo jak kolarzówka fatbike.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście to tylko twoje zdanie.

Ja będę jeździł jak mi najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, sanik napisał(-a):

Na szczęście to tylko twoje zdanie.

Ja będę jeździł jak mi najlepiej.

A uzasadnisz, co znaczy "mi najlepiej" ?

• Mniejszy ból dla ciała?
  • Może wieksza szybkość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi