Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Marka dobra, osprzęt dobry.

Ale niech się mądrzejsi ode mnie wypowiedzią. Ja siedzę w amatorskim mtb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z trzy lata temu był wysyp Jamisów w dobrych cenach. Teraz chyba nie mają przedstawiciela w Polsce, a rowery mają ładne.

Od czasu do czasu przeglądam oferty naszych sklepów i dzisiaj wpadło mi w oko takie cudo:

http://www.bike4race.pl/product-pol-1073-Rower-przelajowy-RIDLEY-X-BOW-DISC-105-Mix-Mechanical-Disc-kolor-1505AM-Grey-Brown-.html

Rozglądam się nieśmiało za przełajówką albo gravelem i taki Ridley za tę cenę jest chyba do rozważenia. Trochę ciężki, acz dramatu nie ma, hamulce szału nie robią, lecz też są akceptowalne. Zakupy miałem w planach na koniec sezonu (Canyon, Felt, Kona) ale jak dobra okazja to można przyspieszyć. Warto?

Moim zdaniem całkiem przyzwoita cena za nowy rower w takiej konfiguracji, a jak założysz dobre szosowe oponki to po asfalcie spokojnie pojeździsz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten srebrny full rodem z mad maxa niezły  :D  fajnie wygląda ta blacha z nazwą firmy, siata w ramie tylko po kiego grzyba tak skomplikowany napęd. Coś jak rozrząd desmodromiczny w ducati, wszyscy robią normalne i jest ok ale ducaciści wiedzą lepiej  :lol:

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno mi się tam podoba. Mimośrodowy suport w tym ostatnim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny sposób na zmianę geo ale chyba bez sensu w normalnym użytkowaniu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sportach mimośrodowy chodziło raczej o łatwe modyfikacje z jednym blatem z przodu lub montaż singla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dzisiaj tradycyjne 70km dookoła Wrocławia. Wiało... ale dałem radę w niecałe 3h. Niestety coś dzisiaj serwery Stravy padły wiec nie wiem jaka średnia buła ale jak na miasto było zacnie.

Fota nie z dzisiaj ale rower ten sam :)

IMG_1416.jpg

Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam wieje dlatego też......słabo.

jazda%20(1).jpg

Ale zaleta  jest taka, że można sobie na luzie lecieć z buta te 50km/h

jazda3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu wstrzymaj się z upgradem do połowy roku :)

http://szajbajk.pl/2017/02/27/siemano-deore-grupa-mtb-shimano-deore-m6000-zapowiada-sie-swietnie/

Dzisiaj wracając do domu chciałbym zrobić większą godzinna pętle i potrenować interwaly. Chcialbym się Was poradzić jak najlepiej podejść do nich. Czytałem w necie jak robić interwaly i mam lekki mętlik. Dla początkującego wydaje się najlepiej 1min mocno kręcić a później 3 min spokojnej jazdy. I tak kilka razy. Macie może lepsza propozycje?

Edytowane przez suqub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem już od jakiegoś czasu nastawiony praktycznie tylko na fuel exa, x-caliber najprawdopodobniej pójdzie do mojego kolegi a ja składam kase na traila. Z tym, że w grę wchodzi tylko fuel ex 5 który i tak jest mocno poza budżetem ale cóż, marzenia trzeba spełniać. Tam też nie ma shadowa + co jest jak dla mnie lekkim nieporozumieniem w takim rowerze ale tak działa marketing - sztucznie wykastrowali 5 żeby było czym kusić w 7. W 5 jest deore shadow, w 7 deore shadow +, różnica w cenie detaliczniej pomijalna, gdy Trek kupuje całą partię przerzutek to już wogóle nie ma o czym mówić no ale tak działa biznes. Więc i tak jak odbiję się od finansowego dna będę chciał zmienić przerzutkę na shadowa+, zobaczymy jak będzie się prezentować ta deore, w tym momencie brałbym SLX, cenowo tragedii nie ma. Do tego zacząłem kręcić nosem na hamulce - potrzebuję czegoś mocniejszego, fuel ex 5 ma te same heble co x-caliber 7 więc też będą do wymiany. No chyba że używany rower ale chcę rocznik 2017 na nowej geometrii i z używanymi na razie może być problem.

co do interwałów to są wydajne ale jakieś przygotowanie trzeba już do nich mieć. Ja kiedyś kilka razy robiłem biegowe ale biegać nie lubię i sobie odpuściłem  :P  ale w skrócie to tak to wygląda - np 1min max, 2 min w strefie regeneracji i od nowa. Na tel masz aplikacje np do tabaty które odmierzają czas, z tym że tabata to interwały na siłowni więc są inne przedziały czasu

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grupa deore zawsze była fajna. Heble polecam slx lub xt. Stare lub nowe.

To są mocne heble.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tłoki w slx i xt są te same? z tego co pamiętam to slx ma zawleczkę w zacisku ale można też wkręcić śrubę jak w xt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te heble są identyczne niemal.

Zaciski to to samo kropka w kropkę. Do slx można dać śrubkę, jest gwint.

Regulację tłoków w klamce slx też można odblokować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli też slx. heble w x-calibrze były ok ale po wyprawie w góry sokole  jakieś gumowe się zrobiły i nie hamują tak jak powinny. Na płaskim jest zupełnie ok ale na zjazdach oczekuję lepszego hamowania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegrzałeś je ( zagazowałeś) prawdopodobnie. Trzeba by je przelać.

Xt czy slx z metalicznymi okładzinami i tarczami najlepiej xt na pająku będą stanowiły świetny zestaw.

Ja tak jeżdżę: heble xt z metalikami, tarcze xt u mnie 160 ( tobie polecam większe do fulla).

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak je przegrzałem to nie wiem jakim cudem ładują takie heble do fulla jak fuel ex :lol: aż tak ostro nie było.

trzeba wymienić w nich płyn?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasowało by.

Te heble jest relatywnie łatwo zagotować i one nie lubią mrozu. Puchną.

Hebe shimano, to się od deore zaczynają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeździły w mrozie -5 i było ok, w sokolich było +4 i bardzo mokro. Kumplom w ns i remedym heble wyły od samego początku (obydwa SLX) u mnie była cisza i ok hamowanie, z sokolich na Olsztyn i tam moje zaczęły wyć. Teraz mam wrażenie, że klamka jest bardziej gumowa, mocniej wpada i siła hamowania nie ta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycie w klockach metalicznych jak są mokre, to niemal norma.

Z tego co piszesz, to zapowietrzone na 100 %. Trzeba przelać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jakie są u mnie, kumpel w cube miał chyba żywiczne i była kicha, założył metaliczne i od razu inne hamulce. Kupię płyn i przeserwisuję, zobaczymy co to da

płyn kupię tylko w rowerowym czy wchodzi tam zwykły samochodowy dot? :P

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na 99 procent żywiczne.

Kup płyn, ten litrowy się opłaca. I lejek shimano.

Jeśli będziesz mieć jakieś wątpliwości pisz pw.

Broń Boże nie DOT!! Zepsuł byś heble. Olej mineralny shimano!

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kumplem ogarnę, ma płyn bo u siebie już hamulce nie raz odpowietrzał, ja mu przerzutkę wyreguluję, on mi odpowietrzy hamulce i będzie  :P

ale płyn chyba i tak kupię, zawsze się przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie DOT.

DOT jest w avidach, formulach, hope... Ale nie w shimano, magurach i tektro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma SLX więc ma raczej dobry płyn  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi