Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

taka nowość - Giant Crest 

Uwielbiam takie bullshity w prezentacjach produktów jak ten gość mierzący ten widelec suwmiarką. To pewnie był jedyny raz kiedy ten produkt miał dokonany pomiar w ten sposób :D

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego masz tak nienaturalnie wysoko wysuniętą sztycę?

Kocierz w Beskidzie Małym tydzień temu:

IMG-4371.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każda sztyca tak wygląda jak siodełko jest ustawione do długości nogi przy kręceniu tylko wszyscy są przyzwyczajeni do ustawienia "downhilowego"

a dzisiaj odkurzyłem Domane 

rfSyk3r.jpg

qvTNGtQ.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego masz tak nienaturalnie wysoko wysuniętą sztycę?

Kocierz w Beskidzie Małym tydzień temu:

Żeby całe życie robić na sztyce myk-myk, następny zakup to będzie o skoku 200mm!

Poważnie to odpowiedział Ci trollu a ja dodam jeszcze w poprzedniej Capra parametr Seattube length wynosił 510mm i była ona deklarowana dla jeźdźców od 185cm, kto jednak miał inne proporcje ciała czyli mniejszy przekrok przy deklarowanym wzroście nie mógł jej dosiąść, bez zmiany sztycy na mniejszy skok 125mm. Ja przy 187 miałem na styk - no OK, 2 cm luzu na obejmę do lampki.

W obecnej Capra Seattube length to 465mm dla rozmiaru XL

Sprawdź proszę ten parametr w swoim rowerze dla ramy XL - Edyta: Sam sprawdziłem i w tabelce dla Sectrala ten parametr to aż 520mm

https://www.1enduro.pl/wp-content/uploads/2018/06/canyon-spectral-2018-geometria.jpg

Wygląd to jedno a matematyki nie oszuka się ;)

Nie wiem jaki masz wzrost i rozmiar ramy (chyba też wysoki) ale widzę na twoim zdjęciu, że sztycy też nie masz gdzie bardziej schować, czyli 2 cm niższy jeździec od Ciebie jej nie dosiądzie.

Cytat z testu 1enduro, na którym sam jeździ:

Jedyne, co kłuje w oczy, to długość rury podsiodłowej. Canyon chwali się, że obniżył ramy, dzięki czemu prawie wszystkie rozmiary (od M wzwyż) mają teraz sztyce regulowane o skoku 150 mm. Niestety jest to ściema, bo pomimo wydłużenia Reverba, długości podsiodłówek się nie zmieniły. Oznacza to problem dla osób na granicy rozmiarów – warto przed zakupem porównać swoją wysokość siodła z zakresem podawanym przez Canyona.

https://www.1enduro.pl/test-canyon-spectral-cf-8-0-2018/

520mm - 465mm = 55mm
Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 181 cm wzrostu, rozm. roweru L. Przy właściwej pozycji czyli w ok 90% wyprostowanej nogi w kolanie i śródstopiu na pedale sztyca wygląda normalnie. Jest nieco wyżej niż mostek. Taki efekt jak u Ciebie mam na rowerze syna jak na niego wsiądę o rozmiar za małym dla mnie. 

A sztycę mogę wysunąć wyżej bo mam ją możliwie najniżej ustawioną w rurze podsiodłowej. Może to kwestia proporcji ciała, długości nóg ale nie wygląda to dobrze ani chyba nie jest bezpieczne. 

Nie spotykam nikogo na trasach w górach kto jeździłby na tak wysuniętej sztycy więc normalne to chyba nie jest. 

PS

to pozycja typowa w kolarstwie szosowym 

Edytowane przez TeJot

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, wygląda to dziwnie jak na mtb. Na szosie długa sztyca ma uzasadnienie, bo "amortyzuje" siodło, ale w fullu to dziwne rozwiązanie. Na pierwszy rzut oka rama wygląda na stanowczo zbyt małą.

Ja dzisiaj zwiedzałem mokradła:

post-37089-0-78979300-1571589368_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG-4078.jpg

Górna pozycja sztycy przy której efektywnie podjeżdżam na trasach w górach.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns wszystko opisał. Takie geo ramy, krótka podsiodłówka i niski stack. Dla przypomnienia mój fuel kiedy go kupiłem, ustawienie "xc" - siedząc na siodełku i opierając piętę na pedale - kolano proste

Vrf9dFM.jpg

tutaj już kilka cm niżej - na single 

1zARkWI.jpg

więcej fot z wysuniętą sztycą nie mam ale teraz jest tak jak na drugim foto albo nieco niżej. Na wysuniętej sztycy żeby pokręcić ostrzej przydałoby by się ją podnieść. Wygląda dziwnie bo nikt w neta nie wrzuca wysuniętych sztyc a enduraki przeważnie mają zjeżdżać a nie podjeżdżać, na pierwszym miejscu jest miejsce pod 4 literami na zjazdach a nie efektywność na ciśnięciu pod górę

I niech mi nikt nie próbuje wmówić, że mam za małą ramę - 19.5 (L) przy 182cm  gdzie Trek proponuje ją dla wzrostu 177-188cm ;)

Rzućcie okiem na www Santy, tam sztyce są ustawione wg sztuki na fotach a nie "żeby było ładnie"

ale tak czy inaczej - tak jak napisał Burns - przydałaby się dłuższa sztyca, ja mam rocznik 2018 i wtedy najdłuższa miała 150mm (taką mam), w nowym Fuelu ad2020 sztyca ma 170mm skoku 

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na tak wysuniętych sztycach jeździcie po singlach to powodzenia. Co kto lubi. 

Prawdopodobnie powinniście wybrać inny rower z inną geo jeśli w tym nie da się normalnie ustawić sztycy. Ale to nie mój problem. 

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, po prostu nie wziąłeś pod uwagę, że Burns w tym momencie hula po Poznańskich płaskich bezdrożach a ja na pierwszym foto tak samo rower miałem ustawiony do latania wokół komina. Tak jak napisałem wcześniej - teraz sztyca jest bardziej wsunięta - na zjazdach z opuszczoną sztycą jest ok a podjazdy też idzie zrobić

v1osXlh.jpg

sztycy u mnie całkiem nie da się wsunąć (o ile dobrze pamiętam), przynajmniej przy obecnej długości linki (i tak pasowałoby ją skrócić razem z pancerzem)

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem, trzeba robić.
A jak Ty TeJot zarobisz i postanowił byś wsadzić sobie 200mm to twoje jaja prawdopodobnie polecą w kosmos jak z katapulty i spotkają jaja Tommaso ;)fbb6623baf4456d26fac4e36e784856c.jpg

Rower mam z tego roku a sztycę sprzed 4 lat. Czemu nie nadąża za trendami, z prostej przyczyny, są teraz praktycznie najtańsze do seryjnego montażu 125/150 = 400/500zl w detalu
Po to jest regulowana - jest jak u Trollu

c2959684f92caeced2f790611272def8.jpg

TeJot - chyba Ty nie masz problemów z matematyką. Moja rama ma o 5,5cm krótszą rurę podsiodłową od twojego modelu roweru dla rozmiaru XL. Dodaj sobie oczami wyobraźni 5,5cm to czarne co wystaje zniknie tak samo jak u Ciebie.

Dodatkowo popatrz sobie na kąt tylnego trójkąta, przy tylnym zawiasie przy przerzutce, jak to nie pomoże to popatrz

na przedni i zauważ, że mieści się tam bidon i pompka - u mnie na to nie ma miejsca bo moja rama ma geometrię, jakby ktoś ją rozdeptał albo rozjechał walcem:

Dla porównania na jednej stronie:

IMG-4371.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d*pa znacząco wyżej niż mostek to wyłącznie szosa. Jeśli jest inaczej to coś jest skopane, geo, rozmiar albo przeznaczenie roweru. 

Edytowane przez TeJot

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego roweru szukać do spokojnych wycieczek po płaskich bezdrożach i lasach Lubelszczyzny?

Raczej hardtail - ale xc, czy trail?

Nie zależy mi na niskiej wadze.

Ostatnio zapuszczam się w miejsca, gdzie na sztywnym widelcu jest słabo.

Na utwardzone nawierzchnie mam inne rowery, więc ten nie musi być uniwersalny.

Edytowane przez Stierlitz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, trollu,

mnie naprawdę nie przeszkadza, że tak macie ustawione sztyce. U mnie jest inaczej i jestem zadowolony. Pozdrawiam!

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego roweru szukać do spokojnych wycieczek po płaskich bezdrożach i lasach Lubelszczyzny?

Raczej hardtail - ale xc, czy trail?

Nie zależy mi na niskiej wadze.

Ostatnio zapuszczam się w miejsca, gdzie na sztywnym widelcu jest słabo.

Na utwardzone nawierzchnie mam inne rowery, więc ten nie musi być uniwersalny.

Budżet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, trollu,

mnie naprawdę nie przeszkadza, że tak macie ustawione sztyce. U mnie jest inaczej i jestem zadowolony. Pozdrawiam!

Nie rozumiesz, że masz tak samo tylko dorobili Ci pomarańczowy komin przez, który tego nie widać.

TeJot chyba czas przejrzeć koszulki z kolekcji singletrack  2020 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 4,5-6 tysięcy za hardtaila, wątpię w sens fulla przy tym zastosowaniu, ale jakbym się przekonał to dopłacę.

Szkoda mi tego twojego GT, na mnie za mały, na kumpelę, z którą jeżdżę za duży.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz, że masz tak samo tylko dorobili Ci pomarańczowy komin przez, który tego nie widać.

TeJot chyba czas przejrzeć koszulki z kolekcji singletrack  2020 ;)

Nie Burns. Nie mam tak samo. Gdybym wysunął sztycę z siodłem tak wysoko ponad mostek jak Ty masz w rowerze to bym na swoim do pedałów nie sięgnął.  

Locala przeglądam na bieżąco. Jak będzie coś fajnego to kupię! A jak mi się zachce to się pochwalę ;)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi