Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

PROJEKT BUDŻETOWEGO ZEGARKA FORUMOWEGO CHRONO ZA 432 ZŁ

Czy podoba Ci się pomysł projekt taniego kwarca ?  

460 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

MZ nie za dobrze to wygląda, a jak ktoś zmieni pasek będzie tylko gorzej.

W Hublocie wstęga jest dla przełamanie monotonni, a przy naszych założeniach (niebieski bezel z tachometrem i stylistyka kolorystyczna tarczy tudora) już sporo się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pójść taka drogą ?? ( w sensie przepasać zegarek wstęgą, może nieco grubszą niż w hublocie, niebiesko pomarańczową ?? )

Hublot-Tour-Auto-2013.jpg

Fajny ten Hubolt, ale śrubki to muszą się zdecydować jak wkręcać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest fajnie, nie zmieniajmy tarczek!

Popełniliśmy NOCNY błąd w projektowaniu. Tarczki w plaster miodu żeśmy kopnęli źle, płaska powierzchnią powinna być na dole i u góry a teraz jest tam szpic. Dlatego to nie wygląda za dobrze !! :-)

Dzisiaj poprawimy !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popełniliśmy NOCNY błąd w projektowaniu. Tarczki w plaster miodu żeśmy kopnęli źle, płaska powierzchnią powinna być na dole i u góry a teraz jest tam szpic. Dlatego to nie wygląda za dobrze !! :-)

Dzisiaj poprawimy !!

Ja uważam, że pierwotny pomysł był lepszy dlatego, że bardziej vintage. Lepsze jest wrogiem dobrego ;)

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUBLOTa bym przyjął

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko pomysły :-) ...zrobimy jeszcze zajawkę z okrągłymi tarczami chociaż moim zdaniem za bardzo zegarek się upodobni do Hamiltona Pan Europ za którym jakoś nie przepadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Plaster miodu ciekawy jest. Poszukałbym jeszcze wariacji na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj poprawimy !!

To poprawcie przy okazji totalizatory - na godz 9 są minuty 0-60, na godz 3 jest czas 0-24h. Obecny obraz "kłamie", że tam jest sekundnik (chyba że jednak zmieniamy werk) :ph34r: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To poprawcie przy okazji totalizatory - na godz 9 są minuty 0-60, na godz 3 jest czas 0-24h. Obecny obraz "kłamie", że tam jest sekundnik (chyba że jednak zmieniamy werk) :ph34r: .

Ale to tylko wstępne pseudo-grafiki !!! Nie sugerujcie się oznaczeniami tylko kolorystyką. Oznaczenia i podziałki zostaną dopasowane później!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MZ nie za dobrze to wygląda, a jak ktoś zmieni pasek będzie tylko gorzej.

W Hublocie wstęga jest dla przełamanie monotonni, a przy naszych założeniach (niebieski bezel z tachometrem i stylistyka kolorystyczna tarczy tudora) już sporo się dzieje.

Słusznie. Jeśli w założeniach jest zegar użytkowy, to tarcza musi być czytelna. Dodatkowo, zmiana paska będzie właściwie niemożliwa, a przecież sporo osób pisało, ze preferuje coś innego, niż NATO i pewnie chcieliby wymienić pasek na inny.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł wstęgi mi się podoba!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego w ankiecie są tylko dwie odpowiedzi? Brakuje trzeciej: chętnie ale nie wiem jak będę stał z kasą. (ciężko powiedzieć "tak" a później odmawiać)

Proponuje oznakować tarczę malutkim napisem: "KMZiZ made"

To ściąganie z Tudora to nie głupi pomysł, ale już z Hublota sprawi, że zegarek będzie odpustowy i mniej uniwersalny.

life is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego w ankiecie są tylko dwie odpowiedzi? Brakuje trzeciej: chętnie ale nie wiem jak będę stał z kasą. (ciężko powiedzieć "tak" a później odmawiać)

Proponuje oznakować tarczę malutkim napisem: "KMZiZ made"

To ściąganie z Tudora to nie głupi pomysł, ale już z Hublota sprawi, że zegarek będzie odpustowy i mniej uniwersalny.

Ja rozumiem, forumowe zegarki za 4 kafle, ale przy projekcie za 380zł to chyba każdy wie, jak bedzie stał z kasą! Bez przesady, wiem że w Polsce krucho, kryzys etc., ale jak zegarek będzie za 3-4 miesiące to po stówie/mc każdy może odłożyć! :D Jak nie wypali to będzie na czarną godzinę. Cokolwiek by nie było, ja wchodzę w ciemno i przyjmę każdy pomysł. Jeżeli chodzi o numerację, (1-150) to mam szczerą nadzieję, że będzie oznaczenie limitacji. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oznaczenie limitacji będzie. Napisów KMZIZ nie będzie bo to nie jest projekt zegarka klubowego tylko forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może pójść taka drogą ?? ( w sensie przepasać zegarek wstęgą, może nieco grubszą niż w hublocie, niebiesko pomarańczową ?? )

Hublot-Tour-Auto-2013.jpg

No ten kształt koperty i ogólnie dizajn tarczy zdecydowanie bardziej podchodzący jest niż poprzednia koncepcja... No ale z uwagi na cenę zegarka ze zdjęcia to chyba zrozumiałe :D :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Hublotem chodziło mi tylko o motyw przepasania zegarka szarfą. KOperta będzie ala Autavia .Jak ma być Vintage. Bo Hublot to ultranowoczesne zegarki z Vintage nie mają nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiszcie mnie prosze do listy,tez biore 1 szt

pozdro

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Hublotem chodziło mi tylko o motyw przepasania zegarka szarfą. KOperta będzie ala Autavia .Jak ma być Vintage. Bo Hublot to ultranowoczesne zegarki z Vintage nie mają nic wspólnego.

Wiem wiem... ;)

Kwestia tego "przepasania" tarczy i zastosowania odpowiedniego paska mogla by faktycznie nieco ożywić zegarek i na pewno jest rzadziej spotykana niż zwykłe mieszanie kolorami na tarczy, w sposób dotąd rozważany. Może faktycznie warto by tą kwestie przedyskutować.

Nie uważacie że na tej propozycji tarczy, robi się "zbyt srokacie"? - za dużo tam wszystkiego a przez to mało przejrzyście się robi

post-54087-0-95053500-1368105768.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

A czy musi być tachometr na bezelu? nie możemy zrobić niebieskiego z podziałką godzinową albo gładkiego niebieskiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą różne propozycje. Według mnie także jest za dużo upstrzone. Uprościmy podziałkę na tarczy. Tachymetr chciałbym chyba zostawić...to fajny element chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Będą różne propozycje. Według mnie także jest za dużo upstrzone. Uprościmy podziałkę na tarczy. Tachymetr chciałbym chyba zostawić...to fajny element chronografów.

Jeśli ma zostać, to moze ciut delikatniejszy (węższy pierścień bezela). Coś jak w speedmasterze?

speedmaster2.jpg

W obnecnym wydaniu przytłacza mnie trochę rozmiar czcionki na tachometrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysł jest, chętni też

zabawa trwa,

ale przejdźmy do realizacji Marcin

bo jak zaczniemy rozwodzić się zbytnio na pitoleniu to będzie jak zwykle

projekt zacznie rozmywać się w czasie jak inne projekty - życie chyba czegoś nas nauczyło

co z tego, że dopracujemy każdy indeks jak chińczyk wykona go po swojemu

podsumowując - około strony 22 stanęliśmy w miejscu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma pośpiechu. Na tegoroczne lato nie mamy szans zdążyć, więc jest spokojnie rok czasu do kolejnego.

Propozycja ode mnie. Na pewno chciałbym usunąć najbardziej wewnętrzny pierścień z tą bardzo drobną podziałką (zaznaczyłem kawałek na obrazku). Optycznie powiększy to tarczę. Może poszedłbym nawet dalej w kierunku upraszczania tarczy i przeniósł ring z minutami na bezel.

ruTBpup.jpg

W Junghausie stronę temu właśnie podoba mi się podobne rozwiązanie. Na tarczy nie ma zewnętrznych ringów w innym kolorze. Jest tylko podziałka i lekko oddalone od brzegu nakładane indeksy. Minuty są na bezelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsumowując - około strony 22 stanęliśmy w miejscu!

zgadzam się. QuadrifoglioVerde mógłbyś uściślić poniższą listę:

- przeznaczenie - sportowy ale nie diver

- dekiel szczotkowany w jedną stronę (napisy?)

- kolorystyka niebieska jak na wizualizacji

- dwa totalizatory na 9 i 3 (kształt?)

- podziałka na dużej tarczy co 1 sek (zamiast 1/20) bo to kwarc i i tak skacze co 1

- tacho na stałej tarczy (żadsza podziałka)

- koperta jak na wizualizacji

- data na 6 :rolleyes:

- pasek NATO

- machanizm OS21

Zróbmy ostateczną wizualizację i zamykajmy po kolei powyższe punkty od dyskusji (i tak zawsze będzie ktoś niezadowolony :lol: ) bo na Boże Narodzenie to bym chciał jakiegoś automata zanabyć <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.