Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Logan

Parnis portugalczyk czy warto sie w to bawić

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Logan

Witam mam okazję kupić chiński zegarek Parnis model portugalczyk czy warto się w to bawić, czy te zegarki można traktować jako zegarki na co dzień:

parnis09.jpg

parnis08.jpg

parnis002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie? Jeśli design i wymiary odpowiadają, to w czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Logan

Z designem i rozmiarem nie będzie problemu raczej chodzi mi o to czy sprawdzi się jako zegarek codzienny, jak z wodoszczelnością czy ma te 3 ATM jak piszą i czy bo jest lato na spoconej ręce nic mu się nie stanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie noszą, ale licz się z tym, że pasek jest od razu do wymiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, czego oczekujesz. Miałem Parnisa i relacja jakość/cena była (przy cenie 250zł) dobra, ale to tani zegarek, wiec jest... tani ;). To słowo najlepiej go chyba opisuje. Ponosic można, jak się trafi na dobry egzemplarz będzie ładny, bezawaryjny i dokładny...

Choć w tą "chronometryczną" dokładnosć jakoś nie wierzę. Wszystkie chińczyki są chronometrami w oczach swoich właścicieli, a ilekroć sam kupię, to chodzą z taka bardziej "normalną" odchyłką... Moze ma pecha :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od dłuższego czasu bardzo podobnego (inny układ tarczek, z klasyczniejszą rezerwą chodu + data). Co do dokładności chodu: w normie. Zawsze jak go ponosiłem kilka dni z rzędu, to minutę czy dwie zrobił. Czyli jakieś 30 sekund na dzień, może minimalnie więcej albo mniej, nie pamiętam już w którą stronę, bo od pewnego czasu częściej leży w pudle. Jakość wykonania: u mnie jeden indeks godzinowy leciutko odstaje, poza tym ok - koperta ładnie obrobiona, tarcza ładna, datownik przeskakuje jak trzeba.

Główne wady: automat jest naprawdę głośny, no i wodoszczelność, a raczej jej brak. Na zachlapania, spoconą rękę jest ok. I koniec. Polanie wodą czy zanurzenie ręki na ułamek sekundy - jest parowanie. Dlatego dla mnie na codzień odpada - trzeba go traktować ostrożnie jak wintydża, a ja mam taką robotę, że nie zawsze mogę uważać ;). Ale do siedzenia przy biurku czy innej "niemokrej" roboty będzie spoko. Ładny i tani sikor.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krotka odpowiedz na Twoje pytanie - oczwiscie, ze warto. Za ta cene nie ma konkurencji na rynku. Ja mam Parnisa z rezerwa chodu i wskaznikiem dni tygodnia w retrograde. Zegarek wizualnie prezentuje sie bardzo dobrze. Mechanizm Sea Gulla. Oczywiscie z takim nakladem produkcji Chinczycy nie maja czegos takiego jak konntrola jakosci. Takze mozna trafic na trefny egzemplarz. Jezeli jednak kupisz u sprawdzonego sprzedawcy to ne powinno byc problemu i wymieni Ci na nowy. Ja mialem sporo szczescia bo przynajmniej na razie to jest to jeden z najdokladniejszych zegarkow w mojej kolekcji. Wodoszczelnosc tak jak pisza koledzy. Jezeli masz prace gdzie zegarek moze miec stycznosc z woda to ten zegarek odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

Nie mam nic do parnisow ale wolalbym dorzucic wiecej kasy i kupis cos od Seiko Orient lub Citizen. W przypadku tych trzech marek zawsze znajda sie chetni na bazarku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jasnego parnisowego portugalca. Wady koledzy wymienili precyzyjnie, inną moim zdaniem istotną wadą przy zakupie z daleka to czas oczekiwania i spore ryzyko trafienia wadliwej sztuki. Przy zakupie używki można sprawdzić co się kupuje.

Za to wykonanie do ceny naprawdę zaskakuje na plus.

Wodoszczelność - z moim trybem noszenia bez problemu a klika razy ochlapany wodą przy myciu rąk był. Precyzja bez szału, około 30 sekund.

Dużo zyskuje przy dobraniu fajnego paska.Ja noszę z komponującym się z niebieskimi wskazówkami i wygląda niebo lepiej. Ten dodawany z zegarkiem to należy traktować jak plastikowe spinki dodawane gratis do koszuli z makietami - dla pokazania ze do tego zegarka potrzeba jeszcze pasek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znajdziesz Prnisa z gwarancją 1-2 letnią , to za te pieniądze jest O.K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w swojej kolekcji typowego Portugalca i uważam, że w tej cenie to naprawdę dobry zegarek. Chodzi dokładnie (w moim przypadku kilka sekund do tyłu na kilka dni !), wygląda przyzwoicie i tylko głośny wahnik automatu lekko irytuje i psuje symetrię kawowej kupki :) Ponadto,  jak już zaznaczyli przedmówcy, pasek zdecydowanie do wymiany, ale już za ok. 30-50 zł można coś fajnego K. Reda, czy Diloya dokupić i taki zestaw będzie się o wiele lepiej nosiło.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ WPK i carlito1:  zachwycajcie się trafnością takich sformułowań na PW...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo przepraszam ale ktos skasowal moje dwa niewinne posty , bardzo chcialbym wiedziec

dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaliusz

Rzuć jeszcze raz mięsem to się dowiesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojojoj to teraz bym zedytowal jako niefajowe zamiast ***jowe , reszta sie zgadza i jest

niewinna jak O.J Simpson uniewinniony w procesie karnym , chyba wracam na WUSa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaiste, tam przetestuj używanie takich wyrazów. Let's see...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam okazję kupić chiński zegarek Parnis model portugalczyk czy warto się w to bawić, czy te zegarki można traktować jako zegarki na co dzień:

parnis09.jpg

parnis08.jpg

parnis002.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 portugalce - padna i biały od 3 miesięcy i jednego z dziurbijonem od roku. Wykonanie całej 3 bez zastrzeżeń. Ten roczny ma minimalna odchylke dobowa, a pozostałe spieszą kilkanaście sekund. Moim zdaniem stosunek jakości do ceny rewelacyjny. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też ostatnio kupiłem Parnisa "portugalczyka". Zgadzam się z Kolegami wyżej, stosunek: cena-jakość super, ale to wciąż tani zegarek. Trzeba kupować w sprawdzonym miejscu, bo producenci nie prowadzą żadnej kontroli jakości, więc może się zdarzyć wadliwy egzemplarz. Pasek do wymiany. Wahnik pracuje dość głośno. Jeśli będziesz go nosił do pisania na komputerze, to się sprawdzi. W przeciwnym razie, lepiej sięgnąć po coś japońskiego np. używanego Orienta. Jeśli zdecydujesz się na zakup Parnisa, to najlepiej popytaj na forum o chińskich zegarkach. Tam Koledzy chętnie pomogą przy zakupie.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam kupiłem ostatnio Inspiratora na bazarku. Jak z wieloma produktami, sami musimy sobie odpowiedzieć czy spełnia on nasze estetyczne oraz etyczne wymagania. 

Estetycznie?

Zegarek wykonany jest z należytą starannością. Jedynie przeszklony dekiel odkrywa za dużą cześć Sea-Gull'a i mało efektownie wygląda to, że mechanizm jest dużo mniejszy niż koperta. Mechanizm z bardzo głośnym rotorem, ale za to ma stop-sekndę i dużą dokładność. Pasek? Drewno.

Etycznie?

Parnis Inspirator, bo przecież nie Portugalczyk. Tak, zegarek czerpie dużo z zacnej manufaktury, ale dlaczego wyglądające tak samo Divery nie sprawiają nikomu problemu? Aha bo nie są China Made i kosztują więcej niż 300 pln IMHO :)

post-60083-0-69888000-1372624919_thumb.jpgpost-60083-0-56928400-1372624927_thumb.jpgpost-60083-0-65705200-1372624933_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.