dekonstruktor 99 #151 Posted October 12, 2024 Kilka nowych sztuk dołączyło do kolekcji Te miniaturki są urocze. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 3609 #152 Posted October 12, 2024 Tak, tak. Jak uwielbiam zegary... ale jakie radio jest w tle? 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
dekonstruktor 99 #153 Posted October 13, 2024 Tak, tak. Jak uwielbiam zegary... ale jakie radio jest w tle?Nordmende Othello. Rocznik 58. Jakość… na dzisiejszych tranzystorkach nie da się słuchać muzyki 1 Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #154 Posted December 13, 2024 (edited) Taka ślicznotka do uruchomienia, jak zwykle liczę na mojego mistrza. Mechanizm to zapewne szwajcarski Hebdomas, koperta (obudowa) zegara z manufaktury Pierre Frainier Morteau. Edited March 27 by polimerek 2 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6371 #155 Posted December 13, 2024 Mechanizm jest dość prosty. Najważniejsze to zwolnić sprężynę, a potem delikatnie odkręcić ogromny bęben napędowy.. 1 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #156 Posted December 14, 2024 Na pewno jest proste dla kogoś kto naprawia, a jak wyjąć koronkę i przycisk do ustawiania godziny ? Bez demontażu koronki i przycisku nie wyjmę mechanizmu. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6371 #157 Posted December 14, 2024 Pewnie z tyłu jest dostęp. Musisz poluzować mały wkręt i wyjmiesz koronkę.. Może pokaż to cudo od tyłu.. 1 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #158 Posted December 14, 2024 Jest śrubka (wkręt) pod koronką. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6371 #159 Posted December 15, 2024 Zanim wyjmiesz wałek koronki, zluzuj sprężynę (ten zaczep) Powoli obracaj /zwalniaj koronkę, bo to bardzo długa i mocna sprężyna (pod tym deklem) Dopiero potem możesz manipulować sobie zegarkiem jak chcesz.. Jak zdejmiesz dekiel ze szkłem znajdziesz dwa wkręty, które luzują mechanizm do wyjęcia. Wyjmuje się trochę odwrotnie niż klasyk.. Uważaj... 2 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #160 Posted December 15, 2024 mkl1 dziękuję za podpowiedzi, mechanizm wyjęty, sprężyna była mocno napięta, bez problemu została powoli zluzowana. Mechanizm jest prawdopodobnie zabrudzony, ale dalej to już zegarmistrz niech przeprowadzi pełny serwis. 1 Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #161 Posted December 15, 2024 (edited) Tutaj dużo fajnych informacji na temat marki Hebdomas i nie tylko : https://watch--movements-eu.translate.goog/blog/en/2023/08/06/hebdomas-a-look-into-the-watch-movement/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc Edited December 20, 2024 by polimerek 1 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6371 #162 Posted December 21, 2024 (edited) Taki oto "kareciak" do mnie trafił. Musi mieć serwis, bo łożyskowanie osi jest luźne i działa tak sobie... To jest repetier z datownikiem ( miesiąc i dzień) oraz z funkcja budzenia.. (MADE IN RYŻ) Będzie nielicha zabawa.. ten post powinien się znależć w "naprawcy-oprawcy" zobacznie jak był łatany.. Edited December 21, 2024 by mkl1 5 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
markusa 2 #163 Posted January 26 Dzien dobry, dziś nabyłem drogą kupna zegar podróżny sygnowany inicjałami FG lub GF. Na tylnej części mechanizmu kilka numerów wyrytych rysikiem (raczej nie jest to numer seryjny). Czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć, cóż to za cudo? artur 2 Share this post Link to post Share on other sites
erzlot 301 #164 Posted January 26 W Mikrolisku Uhrenfabrik vormals Lorenz Furtwängler & Söhne Zweigwerk in Warschau, Polen; eigentlich: Furtwangen, Deutschland 0 Share this post Link to post Share on other sites
markusa 2 #165 Posted January 27 9 godzin temu, erzlot napisał(-a): W Mikrolisku Uhrenfabrik vormals Lorenz Furtwängler & Söhne Zweigwerk in Warschau, Polen; eigentlich: Furtwangen, Deutschland Dziękuję bardzo! artur 0 Share this post Link to post Share on other sites
markusa 2 #166 Posted January 30 Dzien dobry, ponownie pisze w temacie "kareciaka", którego ostatnio kupiłem, z prosbą o pomoc/podpowiedź. Sprzedający ostrzegał, że zegar nie pracuje poprawnie. Myslałem, ze to tylko kwestia czyszczenia i smarowania, bo zegar brudny był straszliwie. Zatem wczoraj wziąłem się za niego - wyczyszczony i nasmarowany. Niestety nadal nie pracuje poprawnie. Mam wrażenie, że wychwyt "haczy" o koło balansowe ( o to wycięcie w ośce) jak na zdjęciu. Przetestowałem, że zegar pracuje poprawnie tylko w pozycji pochylonej o około 30 stopni od pionu w strone koła balansowego. Czy jest mozliwe, ze lożyska są już tak wypracowane, ze koło balansowe łapie luz i dlatego jest to zahaczanie? Czy jest sposób na regulację? 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1790 #167 Posted January 30 15 minut temu, markusa napisał(-a): Dzien dobry, ponownie pisze w temacie "kareciaka", którego ostatnio kupiłem, z prosbą o pomoc/podpowiedź. Sprzedający ostrzegał, że zegar nie pracuje poprawnie. Myslałem, ze to tylko kwestia czyszczenia i smarowania, bo zegar brudny był straszliwie. Zatem wczoraj wziąłem się za niego - wyczyszczony i nasmarowany. Niestety nadal nie pracuje poprawnie. Mam wrażenie, że wychwyt "haczy" o koło balansowe ( o to wycięcie w ośce) jak na zdjęciu. Przetestowałem, że zegar pracuje poprawnie tylko w pozycji pochylonej o około 30 stopni od pionu w strone koła balansowego. Czy jest mozliwe, ze lożyska są już tak wypracowane, ze koło balansowe łapie luz i dlatego jest to zahaczanie? Czy jest sposób na regulację? Ze zdjęć , to tego nie stwierdzimy . Wyraźny filmik , pewnie dałby lepszy obraz na sytuację , Jak czyściłeś , to jak wyglądały czopy - stożki na końcach osi , oraz panewki - stożkowe zagłębienia . Może są wytarte w jednym miejscu ? Myślę , że tu jest problem . przykładowe zdjęcia 1 Share this post Link to post Share on other sites
markusa 2 #168 Posted January 30 55 minut temu, PM1122 napisał(-a): Ze zdjęć , to tego nie stwierdzimy . Wyraźny filmik , pewnie dałby lepszy obraz na sytuację , Jak czyściłeś , to jak wyglądały czopy - stożki na końcach osi , oraz panewki - stożkowe zagłębienia . Może są wytarte w jednym miejscu ? Myślę , że tu jest problem . przykładowe zdjęcia Na czopy nie zwróciłem uwagi, za to w panewkach było coś w kolorze czerwonym (takie mam wrazęnie). Po czyszczeniu w wannie ultradzwiekowej czerwien z panewek zniknęła. I jeszcze jedno pytanie amatora - czy miejsce gdzie wychwyt pracuje z osia powinno byc suche, czy smarowane? 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1790 #169 Posted January 30 27 minut temu, markusa napisał(-a): Na czopy nie zwróciłem uwagi, za to w panewkach było coś w kolorze czerwonym (takie mam wrazęnie). Po czyszczeniu w wannie ultradzwiekowej czerwien z panewek zniknęła. I jeszcze jedno pytanie amatora - czy miejsce gdzie wychwyt pracuje z osia powinno byc suche, czy smarowane? Więc , jak piszesz o wyglądzie panewki , to świadczy , że czopy i panewki , są w jednym punkcie wytarte. Możesz to wyjąć i zrobić dobre zdjęcie , a na ekranie komputera , w dużym powiększeniu , wszystko będzie widać. Wychwyt i ten kołeczek , to raczej powinien być suchy. Lekkie natłuszczenie niewiele i na krótko pomoże , albo i nie pomoże . Bo olej zamiast poślizgu , będzie hamować . Trzeba zregenerować ośki i panewki - najlepiej daj to do zegarmistrza. 1 Share this post Link to post Share on other sites
markusa 2 #170 Posted January 30 6 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Więc , jak piszesz o wyglądzie panewki , to świadczy , że czopy i panewki , są w jednym punkcie wytarte. Możesz to wyjąć i zrobić dobre zdjęcie , a na ekranie komputera , w dużym powiększeniu , wszystko będzie widać. Wychwyt i ten kołeczek , to raczej powinien być suchy. Lekkie natłuszczenie niewiele i na krótko pomoże , albo i nie pomoże . Bo olej zamiast poślizgu , będzie hamować . Trzeba zregenerować ośki i panewki - najlepiej daj to do zegarmistrza. Wygląda na to, że nie potrzebne były "grube" naprawy. Ośki wyglądają ładnie, panewki też nie wykazuj śladów zużycia. Dokręciłem za to panewki w obudowie i w ten sposób zmniejszyłem luz osi. Od godziny zegar pracuje równo i nie próbuje sie zatrzymać :D. Dzięki za naprowadzenie na ślad. 20250130_165547000_iOS.MOV 20250130_163127543_iOS.heic 0 Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1790 #171 Posted January 30 3 godziny temu, markusa napisał(-a): Wygląda na to, że nie potrzebne były "grube" naprawy. Ośki wyglądają ładnie, panewki też nie wykazuj śladów zużycia. Dokręciłem za to panewki w obudowie i w ten sposób zmniejszyłem luz osi. Od godziny zegar pracuje równo i nie próbuje sie zatrzymać :D. Dzięki za naprowadzenie na ślad. 20250130_165547000_iOS.MOV 20250130_163127543_iOS.heic 806.01 kB · 5 pobrań No i super ! 0 Share this post Link to post Share on other sites
dekonstruktor 99 #172 Posted February 16 Świeżo uruchomiona amerykańska Ansonia z pozytywką. To nieco większe zegary, dla porównania na ostatnim zdjęciu warszawski GF z hymnem Polski w typowych rozmiarach. 2 Share this post Link to post Share on other sites
daro75 4 #173 Posted April 6 Dzień dobry właśnie zakupiłem dwa kareciaki pierwszy to Junghans z pozytywką a drugi to London clock co. Mam pytanie czy jest ktoś w stanie podać mi przybliżoną datę produkcji tego Junghansa?? 0 Share this post Link to post Share on other sites
erzlot 301 #174 Posted April 9 Junghans to "Nowy Joker" w katalogu z 1910 roku. 0 Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 278 #175 Posted May 3 Hebdomas z ok. 1910 r. ruszył znowu z impetem 🙂 VID_20250503_133951.mp4 3 Share this post Link to post Share on other sites