tarant 2972 #426 Napisano 9 Czerwca 2013 To Ty go kupiłeś ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #427 Napisano 9 Czerwca 2013 Tak,teraz kolej na linki.Przepraszam jesli przebilem kolegow. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #428 Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Ten był w sumie ciekawszy. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #429 Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Nie wszedłem - końcówka była "szybka" i ostra w ostatniej minucie doszły 4 osobyMechanizm od dwóch dni jest w tabeli Mechanizm bardzo ciekawy - eksportowy chodzik.Wydaje się, że ma zwaloną tuleję mostka nad osią, albo bardzo skrzywioną oś.Nie zdziwiłbym się, gdyby był z sekundnikiem i miał złamaną oś sekundy...Wiesz Janku, że to nie jest miniatura, mimo, że tak było w opisie ? Ale na "+" - upolowałeś mechanizm z PZ. Powodzenia w kompletowaniu reszty - łatwo nie będzie. EDIT Chyba będzie trzeba zmienić koncepcje.Prawo serii ? - ten sam układ/zestawienie mechanizmu jak w ostatnim Siergieja - PZ bez profilowanej dźwigni i przykręcanej stopki.Duży rozrzut numerów, więc to nie jednorazowy przypadek . Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #430 Napisano 9 Czerwca 2013 Nie widze wyjscia na sekundnik? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #431 Napisano 9 Czerwca 2013 Janek, nie zamieszczaj proszę zdjęć za pomocą imejdżsraka. Spora część starych postów ma już tylko dziury zamiast obrazków 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #432 Napisano 9 Czerwca 2013 Tak,teraz kolej na linki.Przepraszam jesli przebilem kolegow. no, trochę przebiłeś, ale mnie tylko wzór kotwicy był potrzebny z przyległościami, więc za bardzo się nie napinałem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #433 Napisano 9 Czerwca 2013 no, trochę przebiłeś, ale mnie tylko wzór kotwicy był potrzebny z przyległościami, więc za bardzo się nie napinałem . Do miniaturki ? ... bo tam - jeżeli dobrze pamiętam brakuje. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #434 Napisano 9 Czerwca 2013 A nikt nie chce skomentować zamieszonego Junghansorescha ? Ciekawy. Dodane regulowane palety do V - kotwicy, regulowane łożyska, dziwna konstrukcja mechanizmu bicia. Po 40 latach konserwatyzmu rewolucja bez mała nastała 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #435 Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) No i jeszcze nowy mostek. Ps.Ciekawe kiedy Lusyk znajdzie czas, aby zobaczyć czy ma jakiegoś Rescha z wypisaną datą na obudowie.Wiele wniosłoby to do datowania zegarów GR.Halo zaglądasz tu czasami !! Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #436 Napisano 9 Czerwca 2013 Ale piekna patyna - ja jestem zwolennikiem na blysk - wiec usuwaj. Wychwyt do miniatury juz zwymiarowany i w robocie. Imadziszajs jus sie poprawil bo nawet zwiekszyl limity. Rozwija sie temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #437 Napisano 9 Czerwca 2013 Dokładam 6937. Kurcze, jeśli skrzynia jest z kompletu, to nie pasuje do początku lat 60... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #438 Napisano 9 Czerwca 2013 Do miniaturki ? ... bo tam - jeżeli dobrze pamiętam brakuje.Nic nie brakuje 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #439 Napisano 9 Czerwca 2013 Skrzynia pierwotnie miała drewniane sanki, widać na zdjęciach.Przekładka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #440 Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Dokładam 6937. Kurcze, jeśli skrzynia jest z kompletu, to nie pasuje do początku lat 60... Kurcze - jeżeli to nie miniatura to przerobili dźwignię, bo nie jest skręcana i profilowana ( ale jest frezowana ! )Jeżeli miniatura to były z łożyskiem nastawnym... a jak do tej pory nic takiego nie było skatalogowane Uznajmy, że grzebany Krzysztof - szczere wyrazy podziwu dla sprawności działania. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #441 Napisano 9 Czerwca 2013 Nic nie brakuje :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #442 Napisano 9 Czerwca 2013 Ku chwale ojczyzny... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #443 Napisano 9 Czerwca 2013 Jeszcze w kwestii ostatniego - coraz mocniej grzebany - okucie wahadła prostokątne i nie ta zawieszka - wymienione wg mnie.No to ten Janka ma szansę na taki wygląd - bez złośliwości - oczywiście. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #444 Napisano 9 Czerwca 2013 Kurcze - jeżeli to nie miniatura to przerobili dźwignię, bo nie jest skręcana i profilowana ( ale jest frezowana ! )Jeżeli miniatura to były z łożyskiem nastawnym... a jak do tej pory nic takiego nie było skatalogowane Uznajmy, że grzebany Krzysztof - szczere wyrazy podziwu dla sprawności działania. Problem może też rozwiązać teoria o istnieniu kilku podwykonawców mechanizmów w okresie wiedeńskim... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #445 Napisano 9 Czerwca 2013 Bloczek też od późniejszych GR. Biorąc to wszystko pod uwagę, dość mocno grzebany. Zakończenie drążka kotwicy dziwne, mało Reschowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #446 Napisano 9 Czerwca 2013 Witam, po rozmowie z Mariuszem pogrzebałem w swoich rupieciach i znalazłem kompletny bijący i wagowy mechanizm Rescha w bardzo ładnym stanie. Ma numer 100000 9820 na mechanizmie i wahadle, a na wieszaku ma 9819, podkład tarczy bez numeru. Może się przyda do katalogu. Zrobię zdjęcia któregoś dnia w dzień i wrzucę do tego tematu. Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #447 Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Oj - przyglądam się tej dźwigni - chyba tego żaden mistrz wiedeński nie robił.A powiem więcej - niewiedeński też raczej nie Dziadku - bardzo "przyzwoity" numer.Ciekawe jaki model mechanizmu - ile może trwać "prawo serii " ? Jeszcze do Janka: Nie widze wyjscia na sekundnik? No właśnie ja też nie widzę przedłużonej osi, czyli jeżeli było to się złamało. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #448 Napisano 10 Czerwca 2013 Nabylem go z ciekawosci zeby sie troszke pouczyc jak bede mial wolne (nie przewiduje doprowadzenia go do kompletu),nie zwrocilem uwagi tuleja mocno rozjechana na boki,os sekundnika zlamana ale ze mam juz kilka werkow roznych producentow to bede mogl na zywo sobie porownac podobienstwa i roznice. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #449 Napisano 10 Czerwca 2013 Nie płacz - mógł nie mieć sekundnika. Zobaczysz jak będziesz miał w ręku.W mostku widać, że coś nie tak, ale co, to ( jak dla mnie ) trudno powiedzieć bo nie widać.To są detale - całość mechanizmu jest OK .Nie ma jednak co ukrywać, że skompletować cały zegar będzie niezmiernie trudno... lub potrzeba duuuuużo cierpliwości i wytrwałości. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #450 Napisano 10 Czerwca 2013 A tutaj dalej uwazaja ze znak Germanii to resch a pozniej Germanie sa w cenie!!!http://antiqwatch.com/old-watch-brands/determine-watches-brand-some-clock-hallmarks.html 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach