Marian72 70 #1151 Napisano 23 Stycznia 2017 Postram sa o lepzse zdjiencia ostré.Nemecki wieszak napewno ne! Mariusz masáž racje wychlnik za vysoko,jest przymocowany dlatego skrzinka na dole penknienta i po prostú wychylnik wypad dziurka za wielka.I przymocowano drugí raz zawysoko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1152 Napisano 23 Stycznia 2017 No nie wiem. Ja tu widzę cień po "niemieckim" wieszaku. Wieszak nimecki calkowite inny rozstaw odleglosc dziurek.Prosze nech pán przijade osobisce pooglondacz zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1153 Napisano 25 Stycznia 2017 Bardzo mi przykro, ale masz rację.W przeszłości byl zamontowany inny wieszak ,nestety skrzinka neorginalna ne od Rescha.Gorsze rzeczy się zdarzają,zegar ne byl zadrogi.Bardzo dzienkujem wszystkym za odpowiedzi.I jeszcze raz przepraszam mój błąd.Marian. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1154 Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Wysylam zdjencie mechanizma chodzika wytworni Resch,jest u mnia pytanie.Jakie jest zastosowanie śruby na lewej strone chodzika,co to jest?Dzienkuje bardzo. Wracając do przedstawionego ongiś zegara z mechanizmem do nastawiania wskazówek. Podobny odkryto we Wiedniu...wiele lat później albo...dopiero wtedy zamontowano go (aczkolwiek na rysunkach nie wygląda to identycznie) w zegarze Rescha. Oto opis patentu i reklama niejakiego JosephaTekanza Edytowane 16 Lutego 2017 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1155 Napisano 16 Lutego 2017 witam,nejest to calkowite identyczne to sterowanie wskazowek,ale jakes spulne cechy to ma?Jest to malo spotykane rozwionzanie w tego typu zegarach,mogli by sme powiedziec,že to jest jakis tam tuning.Dzienkuje za wiadomosc! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1156 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witam!Mała ciekawostka, skrzynia, kwalifikacja oraz cena http://www.ebay.ie/itm/BIEDERMEIER-DACHLUHR-MONTH-VIENNA-REGULATOR-WALL-/261291154925 pzdrpiotr ps, wnioski, ten numer i np obecnie w moim 22 926 są już w spisie na początku wątku ,ale w całkowicie innych skrzyniach, nie od Rescha i uważać, co i od kogo i za ile się kupuje. Edytowane 26 Lutego 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1157 Napisano 26 Lutego 2017 Witam! Czy taka skrzynia może być do nr 22926/chodzik okresowo ? https://www.the-saleroom.com/en-gb/auction-catalogues/andrew-smith-and-son/catalogue-id-srandr10053/lot-7802f6c6-fd2e-46a8-9413-a6a200c2c7d2 pzdrpiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #1158 Napisano 26 Lutego 2017 Wygląda, że w tak. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1159 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Wygląda, że w tak. original1.jpgDwaZegary.jpgDzięki serdeczne Będę szukał gdzie się da. Wydaje się,że te z prawej bardziej , chodzi mi o dół w drzwiczkach. Późniejsze skrzynie Rescha miały zafalowania na dole drzwiczek. Miałem kiedyś takowego i numeracja już z logo. PozdrawiamPiotr Edytowane 26 Lutego 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1160 Napisano 26 Lutego 2017 W miesięcznym niewiele (?) z Rescha - mechanizm bez wieszaka i może (przynajmniej częściowo) wahadło.Twierdzenie, że 100% oryginał trochę psuje opinię sprzedawcy, ale może nawet nie był tego świadomy. Wg mnie trudno powiedzieć jaka część nieprawdziwego opisu wynika z chęci złapania klienta, a jaka z niewiedzy. Co do drugiego postu dotyczącego skrzynek - jeżeli potrzebujesz służę wymiarami 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1161 Napisano 26 Lutego 2017 Dzięki Mariusz, w ostateczności, jak nerwy puszczą w poszukiwaniu starej. Przeglądając forum zauważyłem, iż w pewnym momencie na pewno przed 50 000 numerem odwrócona jest stopka transportera, czy wiadomo z jakiego powodu i znacie mniej/więcej rok przełomu lub lata? Czy we wczesnych numeracjach bloczek był tylko 4 ramienny? Z obserwacji tak wynika. Dobieram do swojego numery wymieniłem na czteroramienny. P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1162 Napisano 26 Lutego 2017 http://zegarkiclub.pl/forum/topic/129434-gebr%C3%BCder-resch-remember/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1163 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) http://zegarkiclub.pl/forum/topic/129434-gebr%C3%BCder-resch-remember/ Na stronie 2 tego postu winno być kolejne 4,a drugie w kolejności foto, stopka zespolona,ale blaszki wygięte jak na pierwszym , czyli śruba regulująca położenie palca od strony tarczy. O bloczkach nie ma wątku. Pzdr P Edytowane 26 Lutego 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1164 Napisano 26 Lutego 2017 To już do Mariusza z prośbą o korektę.Pewnie finanse zadecydowały. Zwróć uwagę, że był wariant pośredni tego regulatora/stopki. Identyczną niemalże drogę ewolucji przeszedł Lenzkirch, zapewne trochę wcześniej. Z książki George A. Everett "Lenzkirch Ckocks.The Unsigned Story".Bloczki to jak zwykle niezmiernie dyskusyjny problem. Często "wymieniały się" podczas napraw szybciej od wskazówek. Szkoda, że nikt nie podjął pytań, które zadałem w temacie o kilku wszechobecnych wzorach bloczków. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1165 Napisano 26 Lutego 2017 Dzięki za wiedzę. Zastanawiam się, czy odwrócenie stopki nie miało czysto estetycznego zadania. Podglądając mechanizm, nie widzimy od przodu śruby regulacyjnej,a czy ma to uzasadnienie techniczne, nie wiem. W większości wczesnych Reschów widoczne są bloczki 4 ramienne,a w najwcześniejszych widać szersze u podstawy ramiona. Dopytuję, bo wymieniam w chodziku, na 4 ramienny i na tyle duży, aby zachować rozstaw linki na bloczku. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1166 Napisano 26 Lutego 2017 Piotr ( kumite ) - chyba nie wiem o co Ci chodzi z tymi stopkami.Może coś się poprzesuwało w związku z innymi rozdzielczościami/wielkościami ekranu ?Wytłumacz proszę jaśniej - jakoś nie widzę błędu . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1167 Napisano 26 Lutego 2017 Być może, poza estetyką chodziło o zwiększenie dystansu od wagi przy jej maksymalnym podciągnięciu, zwłaszcza w chodzikach.Co prawda zwykle bloczek wcześniej blokuje podciągnięcie. Ale mam jeden zegar, Junga, w którym zbyt podciągnięta waga blokuje stopkę/regulator. Oczywiście może waga ma zbyt dużą średnicę. Sprawdzaliście to w swoich Jungach (model około 40 tys.) ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1168 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Dodam foto. Nr 22 926 i jego stopka, którą próbowałem opisać, jej brak na zdjęciach.Do ok 40.000 były przykręcane i takie, tylko do kiedy przykręcane,a dalej takie ,a potem w kolejności jak piszesz.pzdrpiotr Edytowane 26 Lutego 2017 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1169 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Aha - już chyba wiem o co CI chodzi .Rozważasz połączenie stopka - drążek.To pominąłem , bo z założenia są tam w wątku ogólne opisy, a to by wymagało szerszego tłumaczenia - opcji jest wiele i są uzależnione m.in. od modelu mechanizmu. Ogólnie - kwadranse miały przez cały okres dokręcaną stopkę ( do końca produkcji w XX w. )Miniatury nigdy - od samego początku nie ma ani jednego przykładu na stopkę łączoną za pomocą śrub.W pierwszych sztukach pełnowymiarowych mechanizmów są dokręcane i sam drążek ma nieco inne wykonanie.Później ( po 40 tys ) drążki są sztancowane a w mechanizmach z MPZ profilowane i w jedno i dwu wagowych stanowią jedno ( profilowanie wg mnie miało na celu podwyższenie jakości ).Natomiast sprężyny miały nieco inny kształt/wymiar, choć konstrukcyjnie są podobne----------------------------------------------------------------Dlaczego odwrócili stopkę ? bo produkcja była dużo prostsza, a nie wydaje się by miało to jakiś wpływ na jakość.A tak mi przyszło do głowy - może podparcie palca ktoś opatentował ( Becker robił to wcześniej ) i nie mogli w to wejść ? Edytowane 26 Lutego 2017 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1170 Napisano 26 Lutego 2017 Dzięki Mariusz, po obserwacji mechanizmów , jest jak piszesz. Z odwróceniem blisko mi do teorii Piotr (taranta), odwrócenie raczej nie upraszcza produkcji, jest to samo , tylko wygięte w druga stronę,a faktycznie więcej miejsca na bloczek. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1171 Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Przeczytaj to co napisałem o stopkach na tamtej stronie w poście powyżej zdjęć.m.in.Drążek kotwicy zmienia swoją "stopkę" ( w zależności od modelu stopka stanowi z ramieniem całość lub jest dokręcana ). A co do miejsca na bloczek - nie zupełnie Bęben ma swoją szerokość, a co za tym idzie pojemność na linkę.Nie nawija się na nim zwoju na zwój w dwóch warstwach.Tak więc wielkość skrzynki + pojemność bębna limituje wysokość podciągnięcia wagi.Dodatkowa uwaga - względy estetyczne są wątpliwe - stopka schowana jest za tarczą zegara w większości wypadków. Zwróć uwagę, że w stopkach późniejszych po odwróceniu ramion nie ma już frezowanego otworu na palec - jakbyś nie kombinował to jest uproszczenie w produkcji.Nie ma co z takimi oczywistymi rzeczami walczyć i szukać innych powodów.Te dwa tysiące sztuk ( wg numerów ) może mieć wiele powodów do takiego rodzaju wykonania. Może być konieczność zdroworozsądkowa wyrobienia zapasów, ale już w nowym układzie śruby. Wagi nie były wciągane pod tarczę, bo i po co ?Nie prościej byłoby zrobić ciut większą skrzynkę gdyby miał chodzić o kilka godzin dłużej ?Poza tym o ile dyskusja o powodach zmian w tym kierunku w wypadku chodzików miałaby sens, to przy dwu wagowych wagi są po bokach Edytowane 27 Lutego 2017 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1172 Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) Witam Kolejny Resch w obcej sk6rze http://www.onlinegalleries.com/art-and-antiques/detail/biedermeier-vienna-regulator-clock/253373 Tym razem dachluhr 1850 Na wesoło pzdr Edytowane 2 Marca 2017 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1173 Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) "Późny" - to już 36xxx, ale przed modyfikacjami Już bez frezowanego okucia wahadła, bez łożyska nastawnego... ale z MPZ-tem.Z datą to całkiem możliwe, że wiele się nie pomylili - tylko kwestia rozumienia słowa " niewiele ", ale lata 50 te to całkiem możliwe. Ze skrzynkami zegarów Rescha jest spory problem, bo dopóki nie powstała fabryka w Ebensee mechanizmy Rescha spotyka się w bardzo różnych " ubrankach".A i po powstaniu Ebensee nie jest o wiele lepiej, tzn nie ma takiej bezwarunkowej granicy, po której występowały tylko w skrzynkach z jednego źródła.Jedyną metodą " wyłapania" przekładki jest wyczucie różnicy wieku pomiędzy mechanizmem a skrzynką, zakładając, że kompletowano to wg obowiązującej w danym okresie mody. Ale w tym wypadku... to wersja angielska mechanizmu- raczej nikłe szanse na oryginalność kompletu. Edytowane 2 Marca 2017 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #1174 Napisano 2 Marca 2017 Wskazówki, bloczek, plecy na dwie strony świata do powieszenia. Chyba w skrzynkach najlepiej bazować na NR 1001, coś jak serpentin, czyli po 1950 na pewno. pzdrpiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1175 Napisano 2 Marca 2017 Piotrze - a czego Ty chcesz od tych wskazówek ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach