Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, dobrze... a co na to Hauptmann der Kriminalpolizei Eberhard Mock?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba dobry pomysł, tylko nie wiem, czy Piotr może przenieść mój post na początek ( dowolny post ), bym go mógł edytować.

W innym wypadku sam by musiał.

Nie będzie musiał. Wyszło. No, prawie wyszło. Zobacz.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dobrze - się nie będziemy w szczegóły bawić ;)

Chyba, że zlikwidujesz pierwszy link i połączysz posty z pierwszym na forum na temat Rescha ;).

A może dobrze by było jakieś krótkie podsumowanie napisać ?

Takie info podstawowe dla niezorientowanych w temacie - coś na kształt przewodnika do poszukiwań ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, może już nie będę dzisiaj nic "usprawniał". Jeszcze jest dobrze...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna sprężyna, 184444:

post-6402-0-67064400-1372358481.jpg

post-6402-0-72520600-1372358480_thumb.jpg

post-6402-0-20860100-1372358481_thumb.jpg

post-6402-0-05954900-1372358480_thumb.jpg

Na tarczy jest data 14.12.1891 (lub 7 wg opisu). Sprzedaż, pierwszy serwis - jak niemal zawsze nic pewnego. Przypomnę, na skrzyni "pierwszej" sprężyny, 149912 widnieje data 8.12.1889.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy zauważyliście, ale Janek pokazał cały MPZ ze swojego mechanizmu.

Chyba edytował i dodawał po przejściu na kolejną stronę wątku i mojej uwadze te zdjęcia wówczas umknęły.

U mnie jego post z MPZ ma nr #476.

Dzięki tym zdjęciom widać, że sprężyna MPZ uległa modyfikacji najwyraźniej i w późniejszych modelach eksportowych zrobili nieco delikatniejszą.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Florence Kroeber:

112652:

post-6402-0-89553200-1373317937_thumb.jpgpost-6402-0-91910600-1373317938_thumb.jpg

post-6402-0-30375100-1373317965_thumb.jpgpost-6402-0-33393300-1373317966_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I jeszcze jedna sprężyna. Tylko to zdjęcie, wg opisu na tarczy "Ferd. Richter Graz".

post-6402-0-12492700-1373389396_thumb.jpg

post-6402-0-27546700-1373388691_thumb.jpg

I ciekawy ze względu na tarczę Freischwinger (wygląda, że ten model produkowano przez dobre "200 tysięcy czasu"):

post-6402-0-56698100-1373389076_thumb.jpg

post-6402-0-75648300-1373389105_thumb.jpg

Do wylicytowania jutro, w Dorotheum...

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego ostatniego nr nie mamy ?

Jakby był poniżej 230 tys... ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona Dorotheum pokazuje jedno zdjęcie danego obiektu. Czasem lepsze, czasem gorsze. Stąd licytowanie drogą internetową może dostarczyć sporo, hmm, emocji.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mi się dość podoba: # 81 791. Zdjęcia ściągnięte z sieci kiedy szukałem wzoru takiej korony. Nie wiem kto i gdzie je publikował.

post-22303-0-00837900-1373404951_thumb.jpg post-22303-0-59489600-1373404971_thumb.jpg

post-22303-0-55906200-1373405000_thumb.jpgpost-22303-0-66326200-1373405014_thumb.jpgpost-22303-0-78650700-1373405025_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna sprężyna. 1633X9.

post-6402-0-45412100-1373438061_thumb.jpg

post-6402-0-29283300-1373438060_thumb.jpg

post-6402-0-06811700-1373438061_thumb.jpg

post-6402-0-64267000-1373438060_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka pytań: Czy tak zmontowany wychwyt ma szansę pracować prawidłowo? Oś kotwicy jest krzywo, palety nie pracują w płaszczyźnie koła wychwytowego. Dokręcenie lewego wkręta niewiele zmieni. Czy rzeczywiście tak to mogło opuścić fabrykę?

post-22303-0-26418000-1373832793_thumb.jpgpost-22303-0-97968100-1373832801_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę Cię zasmucić- mogło

Jaki jest ślad po zębach koła wychwytowego na paletach?

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Przykład dokładności z przed ponad wieku ;) . Czy jesteś pewny, że ten mostek jest wykonany fabrycznie? Pytam, bo mostek jest również koślawy. Chyba na siłę korygowano błąd wykonawczy. Ciekawe jaką uzyskano tymi korektami współpracę wychwytu.

Jednak zegary nie są zbyt dokładne :P.

Kiedyś ktoś na forum napisał, że dziwi, że zegar może pracować taki w nim panuje chaos :D, bo jest tak dużo czynników przeciwstawiających się ruchowi.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje sie, ze kluczem jest slad jaki zostal na paletach.

Nie ma sladu po zebach, lub slad sie nie pokrywa z kolem wychwytu - pozniejsza przerobka.

Slad sie pokrywa - tak bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, ze zegar spotkało jakieś nieszczęście (upadek z dużej wysokości ?). Oś na odcinku pomiędzy przednim łożyskiem wydaje się być zgięta. Mostek jest dorabiany albo przerabiany (zwróćcie uwagę na miejsce zaznaczone strzałką, asymetrię, odstęp od zagłębienia olejowego łozyska) , podobnie jak wiatraczek od wybijania kwadransów.

post-6402-0-70772000-1373892928_thumb.jpg post-6402-0-17280800-1373892929_thumb.jpg

No i ten opis: Its all complete and seems to be working but we recommend a service and check over.

Co ciekawe sam werk stoi już wyżej niż niedawno sprzedany kompletny zegar...

post-6402-0-46435100-1373893237_thumb.jpg

I znowu zobaczcie mostek wychwytu:

post-6402-0-97227300-1373893237_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr ma rację, że mostek jakiś "nie teges", dziwnie niesymetryczny... Swoją drogą- tyle precyzyjnej roboty z dopasowaniem, a skucha w opiłowaniu i gięciu.???

Co do angielskiego texciku pod spodem, to wydaje mi się, że on nie jest jednoznacznie przypisany do tego właśnie egzemplarza (choć wszystko możliwe). 

Widywałem często podobne uwagi w opisie i traktowałem je jako swoisty dupochron sprzedawcy. Takie: "nie znam się, nie wiem, zarobiony jestem...". Żeby potem nie zgłaszano pretensji o problemy z pracą mechanizmu. Niektórzy wystawiający kilka różnych zegarów, w każdą swoją aukcję wklejali identyczną informację.

Kupiłem kilka zegarów z podobnymi uwagami i wszystkie okazywały się być sprawne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Moim zdaniem, w omawianym mechanizmie odległość pomiędzy osiami wiatraczków a śrubkami mocującymi mostek jest inna z prawej strony i inna z lewej strony.

Jeżeli nie ma śladów w płycie po innych otworach mocujących mostek, to znaczy, że jest to robota fabryczna i tak mogło wyjść z fabryki.

Na drugim zdjęciu dołączonym przez Piotra, odległości od osi wiatraczków są równe. Na następnym zdjęciu też widać, że odległości są równe i symetryczne.  

Pozdrawiam

PS

Tylko nie mówcie że jestem złośliwy. :)

Ale trochę podniosę ciśnienie kolegom którzy kochają regulatory Rescha. :P

W którymś z wcześniejszych postów jest ułożona lista fabryk, która uwzględnia precyzję i dokładność produkowanych przez nie mechanizmów zegarowych.

Zdziwiłem się jak zobaczyłem, że fabryka Beckera mieści się prawie na końcu tej listy. :o   

A tu proszę bardzo, mechanizm wiedeńskiego regulatora, zrobiony podobno przez najlepszą fabrykę wiedeńskich zegarów i co to jest, babol, brakoróbstwo i fuszerka (u Beckera, coś takiego by nie przeszło!!!) zrobiona przez zegarmistrzów, którzy rano paśli owce i doili kozy w górach, a wieczorem w chałupach składali podobno regulatory dla Rescha, takie jak: Chodziki mniejsze i większe, półgodzinne, czasem udało się złożyć kwadransowego i to był już wyczyn, czasem sprężynowego mniejszego lub większego i to wszystko było ich szczytem możliwości. :D  A roczniaków, centralnej sekundy, podziału astronomicznego i paru jeszcze innych, bali się jak diabeł smęconej wody.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegamy od tematu...ale ja podchodze do takich rankingow bardzo ostroznie.

Kazdy moze napisac swoja liste.

W zakresie zegarow ktore mam, oraz wyprodukowanych w tym samym czasie, najbardziej starannie wykonane sa Lentz-e.

GB, i inne z Freiburga, GR to ta sama pozycja na mojej liscie.

Oczywiscie mam swiadomosc ze GB produkowal rozne typy zegarow a np GR mial zawezony zakres produkcji

- ale porownuje te same typy i tylko je oceniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast odległości osi wiatraczków od krawędzi płyty wydają się być równe. "Co się dzieje" pod mostkiem natomiast zaiste nie widać. Zwracam jeszcze uwagę, ze krzywizna łuku środkowej części mostka też jest inna. Na zdjęciu z góry mostek w miejscu gięcia po lewej jest cieńszy.

Chyba ktoś się musi poświęcić i wylicytować tego bubla ;)

PS

@ dziadek. Odbierz PM. Nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie zostałeś dopisany.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla dyskutujących - proszę wrócić do fragmentu o kutych mostkach.

Mostek wg mnie jest oryginalny i jest zwalony tak, że nie mieści się w granicach przewidzianych regulacją.

No i jeszcze:

- wg skąpych wciąż danych. mechanizm jest z XX w - taki Resch, ale nie do końca ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz przejrzałem spisy Lehmanna. Dodaję erratę.

Po raz pierwszy odnotowano, że Lorenz i Josef Resch zajmują się zegarmistrzostwem w roku 1865. Po raz pierwszy także pod nowym adresem, Mariahilferstrasse 61 *:

http://www.digital.wienbibliothek.at/wbrobv/periodical/pageview/26398

W roku 1864 byli tylko złotnikami. Firma mieściła się jeszcze przy Kohlmarkt 6. W dość zbiurokratyzowanym państwie nie dało się chyba (wcześniej) robić zegarów "na boku":

http://www.digital.wienbibliothek.at/wbrobv/periodical/pageview/25684

Tym bardziej niezwykła wydaje się być szybkość rozwoju firmy.

1870:

post-6402-0-60358000-1373914116_thumb.jpg

I proszę, Wystawa w Amsterdamie. "Wiedeńską specjalność" reprezentują tylko dwie firmy. Wenzel Schönberger, notowany jako zegarmistrz od roku 1847 (w 1862 roku realizuje zegar na wieży katedry Św Szczepana) i...Bracia Resch, "nuworysze", działający od 5 lat w zegarmistrzostwie. Firma działała tak dobrze, bo miała zgromadzony ogromny kapitał z wcześniejszej działalności, albo...moznych protektorów na Dworze. Albo jedno i drugie.

post-6402-0-25830600-1373914161_thumb.jpg

* Przy okazji, dowód na to, ze firmy GR nie było w Wiedniu już w roku 1884. Spis z Wiedeńskiego Zrzeszenia (Genossenschaft) Zegarmistrzów z roku 1885 (dane z roku poprzedniego): Przy Mariahilferstrasse 61 zakład był już własnością niejakiego Emila Schauera. Wytwarzał także zegary wieżowe. Uwiarygadnia to ogłoszenie GR z okresu wiedeńskiego o produkcji takowych. Zapewne zakład został odkupiony z oprzyrządowaniem i być może, pracownikami.

post-6402-0-22019200-1373920977_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi