Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gregorian

Zegarki okolicznościowe ZSRR – zbiór

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo specyficzny, unikalny Łucz "Pogoń"

post-60300-0-11472700-1434812110.jpg

Zegarek z burzliwą, białoruską historią w tle.

We wrześniu 1991 roku Białoruś przyjęła nowe symbole państwowe, w tym herb z Pogonią. Od samego początku były protesty przeciw temu nowemu godłu (również ówczesnego posła Łukaszenki) m.in. z powodu faktu, że w czasach drugiej wojny światowej symboli tych używał rząd kolaboracyjny i organizacje profaszystowskie. Zegarków z taką tarczą jest zatem niewiele i są one poszukiwane przez kolekcjonerów jak też (podobno) przez nacjonalistów białoruskich. Sam herb został ostatecznie uchylony w 1995r. i zastąpiony nowym podobnym do tego z czasów ZSRR. Żywot herbu z Pogonią trwał zatem krótko, niepełne cztery lata, wśród protestów i apelacji.. i odszedł w przeszłość.

post-60300-0-11488200-1434812126.jpg

Zegarek początkowo był u sprzedawcy w wersji pozłacanej (koperta i wskazówki) - następnie zmieniony w wersję silver.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się Gregorian, że wróciłeś do udzielania się na forum. Zawsze pokazujesz niezwykłe zegarki, a dołączone do nich opisy zasługują na wydanie ich w formie leksykonu radzieckich zegarków.  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa :) nie dam rady bywać na forum tak jak dawniej ale postaram się w miarę regularnie. Do leksykonu natomiast to jeszcze daleka droga - trzeba by włożyć dużo naukowej i źródłowej pracy żeby efekt był na odpowiednim poziomie merytorycznym i edytorskim..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy Łucz z racji umieszczonego tam herbu. Gratuluję i również ciesze się, że wracasz z interesującymi opisami swoich zegarków.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nieco odświeżyc temat: Zim z olimpiady w Moskwie w 1980

Świetna ta podziałka sekundnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla podtrzymania tematu, kolejno:

Kama-Chińczyk;Przyjaźń/Drużba model był wykonany na wystawę osiągnięć przemysłu i kultury ZSRR w Pekinie, w październiku 1954 roku.Była jeszcze wersja z flagami Chin i ZSRR.W dole tarczy mauzoleum Sun Jat-Sena.

Sputnik zegarek wyprodukowany dla upamiętnienia wystrzelenia pierwszego sputnika w 1957 roku.
W moim egzemplarzu brakuje oryginalnej wskazówki sekundowej ze sputnikiem w postaci czerwonej kropki, która biegnie po czerwonym okręgu.

Raketa odmiana tarczy z grawerunkiem "50 lat oktiabria"(50 lat października), napis podpowiada, że wzór zegarka pochodzi z 1967. Swoją drogą ciekawe czy obecna Raketa wyprodukuje jakiś zegarek na 100-u lecie oktiabrskoj rewalucji?

Raketa odmiana tzw "Big Zero", a może lepiej Peterhof z nadrukowanym sierpem i młotem i napisem"głasnost" (czyli jawność -chodziło o wycofanie się ze stylu propagandy dawnego ZSRR, która ukrywała lub przeinaczała wiele faktów, zniesiono częściowo cenzurę).Jest to raczej model propagandowy powstały na fali "Pierestrojka- przebudowa, głasnost-jawność i uskrojenije-przyspieszenie" okres po 1985 roku.

post-91454-0-13869100-1481819039_thumb.jpg

post-91454-0-64464000-1481819052_thumb.jpg

post-91454-0-88021400-1481819061.jpg

post-91454-0-70916500-1481819071.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie przejął po mnie zbożnego trudu prac detektywistyczno-archeologicznych? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szukam, poluję, ostatnio uciekła mi ciekawa rakieta, inna jest w tej chwili u majstra. A inny mam upatrzony, ale czeka w kolejce na zakup :)

Jak wróci od majstra to pokażę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przejrzeć ten wątek bo nie pamiętam co już było pokazywane a co nie.

W piątek przyszła Sława z nie lada okolicznością na deklu :D

post-47356-0-50178000-1507476641_thumb.jpg

9619889_IMG_20171008_165135.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super slava. Ja taki dekiel u siebie znalazłem.

post-27093-0-50408200-1507495122_thumb.jpg

post-27093-0-42213500-1507495131_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie po przeglądzie, fajnie się nosi. I jeszcze nikt nie wrzucił do tego wątku" 50 lat Października" w takim wydaniu.

post-91454-0-60853000-1511694264_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Rokers
      Pytanie dla znawców tematu. Popularna rosyjska kukułka Majak - mam dwie, na pierwszy rzut oka różnią się kolorem, ale po przyjrzeniu się - różnią się także innymi detalami. Przednia ebonitowa płyta w obu jest różna, napisy na tarczy są różne, boczne klapki w jednej są plastikowe uchylane na gwoździu, a w drugiej metalowe na zawiasach, zamykane drucianą zawleczką. Zapomniałem dodać zdjęcia, ale sama figurka ptaka też jest w obu różna. Ustawiłem je tak samo na kolejnych zdjęciach żeby się nie myliło, po prawej ciemniejsza obudowa wyprofilowana nawet na bocznych krawędziach, po lewej jaśniejsza (na bocznej krawędzi płaska). Pomocy... skąd różnice ? Któryś jest starszy ? Który jest bardziej wyjątkowy (rzadziej spotykany). Miałem kłopot z wstawieniem zdjęć - może administrator mi pomoże.

https://drive.google.com/file/d/1I-qu3DYBSWVdzhSJp3qLkiVSfbpM89kl/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/13MPMXVVh3LkfyUCHcmzCX1QTMuqOcwvU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1ehNLIvY-gBVx1nlJ_W0WzmVHHMqt_SgZ/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1zcs7Vev8MMId-KUVKTZY7bQmGkRy0OGJ/view?usp=sharing

Poniżej jeszcze logo na tarczy - tego ciemniejszego (jaśniejszy tego logo nie posiada).
      https://drive.google.com/file/d/1zNUNDatN83cbyvPeM0mqSfT54_oN5txv/view?usp=sharing
    • Gość
    • Przez mmagdalena
      Witam, w dniu dzisiejszym zakupiłam stary zegarek marki SEKONDA, na tarczy jest napisane 17 JEWELS  USSR MOV T. czy jest ktoś kto więcej mógłby mi powiedzieć o tym zegarku ? 

• Przez NocnyMarek
      Witam.

Na wstępie napiszę że poszukałem podobnego tematu, przeczytałem temat o wyborze taniego zegarka etc.

A więc tak..

Budżet na zakup pierwszego zegarka: 100 - maks 200zł.

Stan: używany lub NOS

Werk: mechaniczny lub automatyczny, może być z alarmem ale nie musi ( decyduje cena ).

Koperta: min. 33mm, pozłacana lub stalowa.

Tarcza: w kolorze perłowym lub srebrnym, dobrze jakby były jakieś cyferki a nie same kreski.

Firma: Poljot, Rakieta.. Może inne ale się nie znam.

Ogólnie założyłem ten temat, ponieważ nie wiem która firma robiła solidniejsze zegarki, niektóre w jednej fabryce jak czytałem..

Z tego co udało mi się wywnioskować patrząc po forum, YT i portalach aukcyjnych to najlepszym wyborem jeśli chodzi o jakość - Poljot, potem Rakieta, Wostok, Łucz, Slava, a na końcu Pobieda.

Szukałem sporo na olx i innych.. Wpadł mi w oko Poljot de luxe pozłacany ale w tej cenie ciężko dostać w dobrym stanie. Jakie są inne firmy i modele mieszczące się w tej cenie, stylu itp. ? Firma Mir też ma jakieś ładne, solidna ?
      Jakie są najpopularniejsze i najtrwalsze mechanizmy w takich zegarkach?

Każda odpowiedź włącznie z krytyką mile widziana. Od dawien dawna chciałem sobie kupić jakiś zegarek mechaniczny, zawsze myślałem że kosztują majątek, szczególnie te stare a tu zaskoczenie
    • Przez grudzin99
      Witam, zwracam się z prośbą o pomoc, mianowicie chodzi mi o odkręcenie koronki w zegarku poljot z mechanizmem 2614.2h, z góry dziękuję 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.