Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

j0hnny_ibz

elegancki ubiór, a wygląd zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego zegarka i zależy mi aby stanowił uzupełnienie codziennego ubioru. Poświęcam pracy bardzo dużo czasu i praktycznie cały czas spotykam się z klientami ubrany w koszulę, pantofle itd. natomiast dużo rzadziej ubieram się " na luzie". Od swojego przyszłego zegarka oczekuję, że będzie pasował w każdej sytuacji bez względu na to czy wychodzę służbowo czy np. do kina. Bardziej podobają mi się zegarki z bransoletą niż z paskiem. Powstaje wobec tego pytanie - czy stalowa bransoletka jest źle widziana w towarzystwie koszuli czy nawet garnituru?

Zdania są podzielone i nawet sprzedawca w sklepie z zegarkami ( nazwy nie podam bo pewnie nie można ) nie odpowiedział na to jednoznacznie. Gdybym preferował skórzane paski problemu by nie było ale chcę być zadowolony nie czując przy tym, że zegarek kompletnie nie pasuje do reszty.

Drodzy forumowicze czy wg Was bransoleta do koszuli to obciach?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy garniturowiec jest na pasku.

Jesli jednak garnitur to Twój strój codzienny i preferujesz bransoletę, to nie ma co przesadzać. Co innego na specjalnie uroczyste okazje, choć i tu coraz luźniej ludzie podchodzą

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem do garnituru wyłącznie pasek, poza tym jak kto uważa. Na pewno jednak nic się nie stanie jesli do garnituru założysz bransoletę - mimo wszystko to nie to samo co założyć skarpetki do sandałów lub biale skarpetki do garnituru :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze i bardziej ''poprawnie'' wyglada na pasku, mimo wszystko ja nosze na bransolecie i u mnie w pracy sporo osob ma zegarki na bransolecie i jakos nie ma z tym nikt problemu. Ja na pewno nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sądzę że zegar na bransolecie jest jak najbardziej w porządku do koszuli czy nawet garnituru te czasy już minęły kiedy to nie wypadało. Zobacz jak się przyjemnie prezentuje chociażby Certina DS 1

post-32993-0-85026300-1379949422_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczy do wszystkiego, są z reguły do niczego... ja wiem, że jest pełno zegarków, które jakoś wyglądają i tu i tu, ale nie do końca...

trzeba mieć po prostu kilka zegarków i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczy do wszystkiego, są z reguły do niczego... ja wiem, że jest pełno zegarków, które jakoś wyglądają i tu i tu, ale nie do końca...

trzeba mieć po prostu kilka zegarków i tyle...

Też tak uważam. Jeśli zależy Ci na wizerunku, a chyba zależy bo nie zakładał byś inaczej tego tematu, to raczej do garnituru zegar na pasku być powinien... ;)

zooropa156 zestaw który pokazałeś na zdjęciu - koszula w kratę i jeans'y to raczej strój sportowy jest i tutaj to nawet g-shock'a mógłbyś swobodnie założyć ;)

A białe skarpetki do garnituru też pasują pod warunkiem ze garnitur jest biały... :)

Choć moim prywatnym zdaniem wszelkie kanony to nie jest powód do stresu - to właściciel zegarka powinien się z nim dobrze czuć a nie jego otoczenie... j0hnny_ibz kup sobie taki jaki Ci się podoba i z jakiego będziesz zadowolony...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady. jak nie masz odpowiedniego zegarka, koloru paska, tarczy, bezela, ktory nie bedzie sie pieknie harmozniowal z kolorem Twoich oczu, koszuli czy bialych skarpet podczas czerwieni zachodzacego slonca to nie wyjdziesz z domu ? 

standardy sa po to by je lekko naginac moim zdaniem i nie bedzie to jakims faux pas jesli zalozysz do garniaka zegarek na bransolecie.

Tak jak Daito mowi, kup sobie taki w jakim bedziesz sie dobrze czul. Ja bym sie nie sugerowal przkonaniem garniak - zegarek na pasku, zegarek na bransolecie - wszystko....

jak to gdzies na forum bylo, Bond smigal w zegarku na bransolecie bedac w garniturze i nikt mu nie wytykal ze mu sloma z butow wychodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardy, można zmieniać, klasyki się nie nagnie. Po to jest klasyczna elegancja (i nie jest nią tylko noszenie garniturów) aby do niej się stosować i ewentualnie ją przełamywać nietuzinkowymi ale dobranymi z pomysłem akcentami. Pamiętacie Palikota z jego jaskrawym G- Shockiem? do jego nieformalnego stylu i charakteru pasował idealnie, w oficjalnych sytuacjach raczej nie do zaakceptowania. Garnitur garniturowi nierówny a kolega napisał, że pracuje w koszuli co nie jest raczej formalnym strojem i tutaj może nosić co chce (zresztą jakby się nie ubierał może nosić to na co ma ochotę), nawet grubaśny diver na bransolecie będzie ok. Do garnituru i odpowiednio dobranej koszuli ciężko założyć grubaśny zegarek, bo trudno go zmieścić pod mankietem a "wywalony" poza marynarkę i koszulę raczej o elegancji nie świadczy. Do garnituru można nosić wszystko, nawet trampki, można i zegarki na bransolecie (zegarki na bransolecie też są różne i ma je wiele garniturowców) kwestia podejścia do tematu męskiej mody i dystansu do niej ale z klasyką nie ma to nic wspólnego. Nie można mieć zegarka do wszystkiego, tak jak i garnituru, butów, paska itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi !

Tak jak wspomniał użytkownik retrowatch w moim ubiorze dominują koszule i unikam garnituru. Na pewno w odpowiednim momencie kupię drugi zegarek aby był wybór. Chwilowo nie mogę sobie na to pozwolić.

zooropa156 - trafiłeś idealnie z tą Certiną bo dokładnie taką biorę pod uwagę. Generalnie czuję sentyment do szwajcarskich zegarków i stawiam na prostotę. Co w podobnej stylistyce moglibyście jeszcze polecić? Wolałbym nie przekroczyć 2500 zł.

dawidowo - celna uwaga z Bondem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina fajna, niech się nosi jak się zdecydujesz. Pewnie koledzy podrzucą kilka  alternatyw.  A Bond jest wytworem wyobraźni i komercyjnym produktem, nie po to nosi Omegę wywaloną nad mankiet aby było elegancko tylko żeby produkt się sprzedawał. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos Bonda retrowatch ma 100% racji,

Bond jest wytworem wyobraźni i komercyjnym produktem.

Nosił nie tylko Omegi i Rolexy, ale także Pulsara i Seiko.

Jego zegarki miały ciekawe komplikacje, np. telex  ;)

The Spy Who Loved Me - Seiko 0674-5009. 

0674-bond.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z kolegami że nie ma jednego zegarka do wszystkiego lecz jeden w miarę uniwersalny zawierający wzornictwo wielu stylów i przez to nie da się go sklasyfikować jednoznacznie co pozwala mu pasować do większej gamy ubiorów. Właśnie to mając na uwadze + ubiór jaki preferuje kolega j0hnny_ibz zaproponowałem Certinę DS1. (cieszę się że przypadła koledze do gustu).

Nie zgadzam się natomiast z Tobą kolego Daito iż zestaw koszula + jeans to strój sportowy (zamieszczone przeze mnie foto). Raczej T-shirt, spodnie dresowe, bluza + adidasy w moim przekonaniu do niego się zaliczają.

Moim zdaniem po trwającej już kila lat przygodzie z zegarkami, amatorzy czasomierzy dzielą się na tych co preferują zegarki wyraźnie umiejscowione w konkretnej stylistyce i tu spośród ulubionych przez siebie wybierają po jednej sztuce np. diver, pilot czy garniturowiec i zakładają je do adekwatnego stroju.

Drudzy natomiast nie chcą "żąglować" kilkoma zegarkami bo to i czasem kłopotliwe no i przede wszystkim kosztowne:))). Dlatego wybierają najbardziej uniwersalną opcję która nie będzie razić w oczy tylko cieszyć właściciela swą funkcjonalnością.

Ja zaliczam się raczej do tych pierwszych:)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam koledzy dyskusją z zaciekawieniem, bo sam jestem osobą która w pracy ubiera się w garnitur, natomiast po pracy chodzę w zależności od okoliczności.

A na zupełnym luzie chadzam w "glanach" które zresztą uwielbiam  :D, co do zegarka na bransolecie do garnituru, to nie widzę z tym żadnego problemu. Powiedział bym że bardziej zależy to od indywidualnego podejścia i oczywiście okoliczności.

Przykład międzynarodowe forum dużego koncernu finansowego, z-ca prezesa zarządu na mównicę wkroczył w extra czarnym garniaku, na nogach miał czerwone trampki-na klacie czarny T-shirt z czerwoną Myszką Miki i na ręce  Rolex-a na zamówienie-przypuszczam z wizerunkiem Myszki Miki (nie wiem czy to był mod, czy coś innego ale oryginalny był na pewno)-wyglądał rewelacyjnie.

Sam osobiście noszę się różnie, oczywiście pozostaje kwestia że bransoleta bransolecie nierówna tak jak i pasek.

Dzisiaj raczej już luźniej podchodzi się do tego tematu.

A najlepszym przykładem że tak jest, jedno z moich ulubionych zdjęć.

post-35449-0-69328400-1380005186.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j0hny_ibz - jak juz pisalem wczesniej, chodzisz tak jak uwazasz i jak CI pasuje. koszula koszuli nierowna ale jak widzisz na zdjeciu zalaczonym wyzej przez kolege roberp1 bransoleta pasuje. Ja do pracy chodze prawie zawsze w koszuli/garniturze i mam zegarek na bransolecie, moj szef zawsze garniturze i zawsze zegarek na bransolecie, zastpca szefa - zegarek na bransolecie. takze widzisz...wybierzesz jak CI sie podoba :) moim zdaniem niczego nie nagniesz. z pozdrowieniami!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam także Tissota Le Locle, jako alternatywa dla Certiny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę więcej, dla odmiany mój dobry kolega nosi jeden zegarek do wszystkiego (taki typ człowieka :), ale pracuję nad nim), posiada starego Breitling-a na pasku oczywiście. Zawsze zadziwia mnie to że ten zegarek komponuje się dosłownie z każdym ubiorem, od garnituru, casual, po klapki i naprawdę daje radę, ale to naprawdę indywidualna kwestia.

Sam osobiście czasem zakładam jakąś patelnię na bransie i nie widzę w tym nic zdrożnego, choć wiem że są i tradycjonaliści.

Piękno świata polega na różnorodności  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam Tissoty i znalazłem 3 zegarki z ich oferty, które mi się spodobały.

Pierwszy, a w zasadzie pierwsze dwa bo wyglądają identycznie i różnią się na pierwszy rzut oka mechanizmem, wodoszczelnością oraz wagą, ale wagi pewnie nie odczuję

http://zegarownia.pl/zegarek-meski-tissot-carson-powermatic-80-t085-407-11-051-00

http://zegarownia.pl/zegarek-meski-tissot-luxury-automatic-t086-407-11-051-00

C07 T-Tech vs. Powermatic 80. Który z nich jest bardziej godny polecenia? Warto dopłacić ponad 600zł ? w jednym z linków jest zdjęcie ukazujące jak taki Tissot prezentuje się z koszulą - wg mnie ten zegarek wygląda rewelacyjnie !

http://zegarownia.pl/zegarek-meski-tissot-le-locle-automatic-small-second-t006-428-11-038-00

Tutaj z kolei ETA 2825-2, i równie piękny zegarek tylko czy występuje w wersji z czarną tarczą? oraz czy mechanizm nie jest tzw. miną?

Ciężko wybrać zegarek nie mając o tym pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wniosek jest jeden:

kupić le locle lub ds1 na bransolecie, dokupić pasek i zamieniać do woli:)

jak patrzę na te tissoty powermatic przychodzi mi na myśl vw polo 1,4 turbo compresor:) i pytanie co będzie jeśli cię popsuje?

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem? mają tendencję do psucia się czy mało kto się podejmie naprawy takiego zegarka?

Steinharty również oglądałem ale Marinę mógłbym potraktować jako swój kolejny zegarek ze względu na pasek i ogólnie do bólu "garniturową" stylistykę. Na tą chwilę szukam zegarka na bransolecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powermatic to w miarę nowy mechanizm

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma się sprawa z mechanizmem C07 T-Tech i ETĄ która siedzi w Tissocie Le Locle z poprzedniej strony?

Czy Certina DS 1 jest dalej lepszym rozwiązaniem pod względem mechanizmu od tych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady , żaden obciach

Więcej zależy od stylu zegarka niż od bransoleta/pasek

Ja noszę np Suba do garnituru

Ja tam zwolennikiem divera + gajera nie jestem i uważam, że nawet u Bonda to kontrowersyjne a jak już się nie jest Connerym w najlepszych latach to ryzyko rośnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.