Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość awi

Cześć Bartek, 

jeszcze nie, z racji tego że chciałbym przedstawić możliwości i pomysły i zobaczyć czy to w ogóle interesujące czy nie, i jak tak to ilu około będzie.

Myślę że w tym tygodniu coś napisze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, obawiam się że w europejskich resortach w wakacje też się można rozstać z drogim zegarkiem. W ogóle drogie zegarki to same kłopoty...może zatem jakiś vintydż za parę stówek - najlepiej japoński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio czytałem na forum AP jak gość wybrał się na imprezę z carbonowym AP Diverem i wychodząc z toalety dostał strzał i obudził się po 5min już bez zegara. Drogi zegar to zawsze ryzyko, najlepiej ubezpieczyć ale u nas w Polsce i z tym ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerka, Rolex to zegarek wysokiego ryzyka, na imprezy będę chodzić w Omedze, tej nikt nie ruszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerka, Rolex to zegarek wysokiego ryzyka, na imprezy będę chodzić w Omedze, tej nikt nie ruszy ;)

Żle zrozumialeś post kolegi @nicon :-)

Rolex to zachęta... :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Omega ma ból głowy , nawet złodzieje wolą Rolka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, nawet złodzieje wolą Rolka ;-)

To z reklamy Rolexa slogan?

Fajny....

:-) :-). :-).

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaż generalnie opiera się na zaspokajaniu niskich pobudek... przynajmniej ta skuteczna sprzedaż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przetwarzaliśmy tutaj jeszcze tematu Rolexów sygnowanych logo COMEX ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przetwarzaliśmy tutaj jeszcze tematu Rolexów sygnowanych logo COMEX ?

Ze dwa lata temu jeden z koleżków chyba z Włoch, chciał mi takiego sprzedać za 25k euro, a teraz chce 50k euro. Normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Dlaczego sie nie liczą bez loga? Wcześniejsze Comex były bez Loga. Potem mogły, podczas serwisu, np dostac tarcze z Logiem, lub jako "fake". Tu wtedy jest ważne potwierdzenia serwisu Rolexa, co nie jest tak łatwo. Ważne jest potwierdzenia, ktore pokazuje do jakiego nurka ten zegarek należał lub potwierdzenie od Rolexa. To wtedy dyryguje cenę.

W przypadku jeszcze oryginalności to poza tym serial musi pasować z tzw "batch number" w deklu. Jednak takie informacje raczej sie nie znajdzie w necie bo ta mała grupa znawców przedyskutuje to w swoim małym gronie aby je chronić przed ludźmi chętni do podrobienia.

Jeden znajomy, za Comexem, pojechał do Włoch i spotkał sie z żona nurka (maz juz nie żyje) która miała jeszcze dokumenty, potwierdzające od Rolexa, ze on - pod numerem XXX - dostał ten zegarek. A EUR 25.000 to raczej początki cen dla kolekcjonerów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@awi nie śmiem z Tobą polemizować  :)

Co to są pre-comex?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekłada się to na jakieś inne traktowanie, częstsze przeglądy serwisowe, raporty ile i jak zostało uszkodzonych ? A jeszcze lepiej spisane opowieści nurków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

moglby ktos mi wytlumaczyc... co to sa za Rolexy comex?

wiem, wiem wstyd mi, ze niewiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Comex to była jakaś specjalistyczna firma zajmująca się pracami głębokościowymi .... co łatwo połączyć z Submarinerami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

aha rozumiem. dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domyślam się że Rolex zrobił dla nich jakąś limitację z ich logiem, dla ich pracowników nurków, 

ale tak się tylko domyślam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Klod dzieki za link  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie najważniejszy jest numer ewidencyjny na deklu + wybite sygnatury + najlepiej papiery, że egzemplarz o takich numerach koperty i mechanizmu, został wyprodukowany na specjalne zamówienie COMEX lub Compagnie Maritime d'Expertises

Tarcze dorabiają bez problemów ;)

A jeszcze lepiej gdy pochodzi z rąk własnych lub pokrewnych(rodzina, przyjaciele) pracownika firmy Comex. 

Najłatwiej gdy jest to SUB 5513, z maleńkim zaworem helowym, sprawnym, bo wówczas mówimy o modelu specjalnym, sygnowanym Ref. 5514 na wewnętrznej stronie dekla ;)

Odnośnie cen, polecam poszukać kilku aukcji Antiquorum lub Christie's na 5514, 16600 Comex oraz 16600 dla Polizia di Stato Italia + 5514 należącego do sławnego(w świecie nurków i odkrywców) - Patrice Chemin. 

Ten, którego linkowaliście(http://allegro.pl/rolex-submariner-5514-comex-i5396986974.html) powinien mieć 5514, a nie 5513 wybite wewnątrz dekla, a zawór wygląda zbyt "szczelnie", jak dla mnie ;)

Przy okazji, polecam też poczytać o MilSub'ie czyli 5517. 

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@awi nie śmiem z Tobą polemizować  :)

Co to są pre-comex?

Polemizuj...ja też nie jestem alpha & omega ;)

Co do Pre-Comex, to to oznaczenia podkreśla charakter tarczy która ma podobieństwa do tarczy Comex. Jestem akurat na pikniku i pisze z telefonu, ale moge pozniej wrzucić link do tematu, jak to juz ktos nie zrobił, ktory opisuje to troszkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi