Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Passero

Chlopaki - co Wy tak polujecie tylko na te forumowe - przeciez tych modeli jest pelno w necie, tylko trzeba popolowac i poradzic sie tych, co sie na tym znaja, ale cos sie da zawsze wyrwac a Wy tylko ludzi naklaniacie do pozbycia sie cacka  ;)

Mariusz, z tym "pełno" to ja bym się tak nie rozpędzał ;) Nie łatwo jest znaleźć 14060 Two Liner, w pełnym zestawie, w bardzo dobrym stanie, w promieniu 1000km i jeszcze z pewnego źródła... szukam od dłuższego czasu, więc wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bez chęci nadmiernego trollowania w temacie , czy macie koledzy jakieś informacje ( ze źródłem ) na temat tych rewelacyjnych smarów , czy chociaż faktu ich zastosowania ?

A Ty masz jakies informacje nt. rzekomo ich "fejkowych mozliwosci"??

Passero - latwiej bedzie upolowac pelny komplet w b. dobrym stanie, niz czekac na pozbycie sie takowego przez posiadacza tego forum  :P  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bez chęci nadmiernego trollowania w temacie , czy macie koledzy jakieś informacje ( ze źródłem ) na temat tych rewelacyjnych smarów , czy chociaż faktu ich zastosowania ?

To ze strony Rolexa. Pozostaje wierzyc na slowo :)

"Rolex has also developed and synthesizes in-house exclusive high-performance lubricants with a considerably longer useful life and greater stability over time. Rolex is the only independent manufacturer that has developed and synthesized its own lubricants."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. dziękuję . Dwukrotne wydłużenie okresu międzyobsługowego przy pomocy materiałów smarnych to jednak dalej fantasmagoria .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim mniemaniu - zapomniales dodac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak moim zdaniem kolego artme . Rozochocił mnie fakt , że miałem wykład z Trybologii .

I dla porządku kolego , nie mówiłem o "fejkowych możliwościach " smarów tylko o feikowym newsie o dwukrotnym zwiększeniu okresu serwisu na skutek ich użycia .

Edytowane przez LMed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na forum długo,ale zauważyłem,że Kolega @LMed nie lubi chyba marki,o której pisze się w tym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa materialy które wcale nie wymagaja smarowania, np użyty w Omedze delrin lepiej znosi żuzycie materialu i nie wymaga smarowania.( cal.1861)

post-48316-0-56356500-1518434329_thumb.jpg

Sam " news" to fejk, takie właściwości smarujace znane są od lat, zadna nowość.

Prawdopodobnie przyczyna jest zle tlumaczenie u zarania :), a pozniej powielanie na forach internetowych....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na forum długo,ale zauważyłem,że Kolega @LMed nie lubi chyba marki,o której pisze się w tym miejscu.

Jestes bardzo spostrzegawczy. Zgadza sie - przychodzi tutaj, aby tylko dolewac oliwy do ognia, bo jeszcze nic madrego ani ciekawego tutaj nie napisal od czasu, kiedy ja jestem na forum a staz mam jeszcze dluzszy  ;)

Ale wiesz jak to jest - gdzies trzeba upuscic zal do calego swiata a tu mu jeszcze odpisuja  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w ten sposób Mariusz nie dolałeś tej oliwy ani kropli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na to wpadles drogi Watsonie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w ten sposób Mariusz nie dolałeś tej oliwy ani kropli ;)

Andreas - uraziles mnie na wskroś...  ^_^  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z innej beczki - wręcz przyziemnej i banalnej ;) Cholernie uniwersalny ten zegarek :)

post-48855-0-31180900-1518440364_thumb.jpeg

post-48855-0-44609500-1518440404_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd się Ci to bierze kolego artme ( oliwa do ognia , żal do świata ) ?

Czyżby tak Cię irytował wynikający z ignorancji technicznej częsty brak racji ?

Ja bym się tak nie przejmował . Wszystko będzie dobrze .

No i nie musisz przecież odpowiadać na każdego mojego posta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak moim zdaniem kolego artme . Rozochocił mnie fakt , że miałem wykład z Trybologii .

I dla porządku kolego , nie mówiłem o "fejkowych możliwościach " smarów tylko o feikowym newsie o dwukrotnym zwiększeniu okresu serwisu na skutek ich użycia .

Jeśli masz pojęcie o tribologii to powinieneś wiedzieć, że jak najbardziej jest to możliwe.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz pojęcie o tribologii to powinieneś wiedzieć, że jak najbardziej jest to możliwe.

Mówimy o typowej konstrukcji udoskonalanej od stuleci , dotyczy to również smarów ,w warunkach dużej konkurencji , świetnych rezultatów ( niezawodna praca nawet przez kilkadziesiąt lat bez obsługi - koledzy podają przykłady).

Zwiększono okresy obsługowe bo były przesadnie krótkie . O ile to bardziej prawdopodobne niż skokowa poprawa właściwości smarów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi, a nie Awi ;)

:wub:

Widzisz - juz mi sie wszystko kiełbasi  :D  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, kolega nie pisał, że ma pojęcie tylko , że miał wykład...

nawiasem mówiąc później nie korzysta z tej „wiedzy” a odwołuje się do zdrowego rozsądku i akurat wtedy moim zdaniem ma rację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, kolega nie pisał, że ma pojęcie tylko , że miał wykład...

Ponieważ rzadko mam okazję się z kolegą zgodzić , więc skwapliwie korzystam z okazji .

Potem jakieś 10 lat byłem wprawdzie konstruktorem ale nie zegarków , okrętów podwodnych , ...

Może te resztki zdrowego rozsądku mnie uratowały więc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. dziękuję . Dwukrotne wydłużenie okresu międzyobsługowego przy pomocy materiałów smarnych to jednak dalej fantasmagoria .

Niezupełnie się mój komentarz dotyczy zegarków, bardziej środków smarnych, pamiętam jak w lotnictwie sportowym używano sowieckich olejów najwyższej klasy MS20 tak się chyba nazywał, po otwarciu rynku do PL doszedł Aeroshell i producent silników wydłużyl TBO ( resurs) prawie x2.

Czyli nie jest to niemożliwe

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, ze jest mozliwe. Ja natomiast oddalbym raz na 10 lat zegar na serwis do AD. Zegar bedzie wygladal jak nowy. Oczywiscie jak komus na tym nie zalezy to moze serwisowac u pana janusza i pewnie tez wyreguluje i przesmaruje. Problem zaczyna sie jak jakas czesc trzeba wymienic a przeciez to tylko rzeczy, kazda moze sie popsuc a Rolex nie jest tu zadnym wyjatkiem.

Gdzies kiedys mialem liste czesci ktore Rolex wymienia obligatoryjnie po okreslonym czasie od produkcji bez wzgledu na stopien zuzycia, jak znajde to wkleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież nie ma żadnego wydłużonego do 10 lat oficjalnego rekomendowanego interwału między serwisami więc nie wiem o czym tu rozmowa skoro producent sam tego nie deklaruje.

Ale producent wydłużył 2,5 krotnie okres gwarancyjny. Wszytko wskazuje na to że zrobił to chcąc być bardziej konkurencyjny na rynku. Aby nie wyglądało że łupił nas okrutnie ( nie on jeden przecież ) na serwisie - sugerując jego nadmierną częstotliwość w stosunku choćby do powszechnej praktyki podał prawdopodobną historię o nowych smarach. Musi być prawdopodobna bo Rolex nie może całkiem iść po bandzie a że prawda o prawdziwym powodzie zmiany leży trochę gdzie indziej...najważniejsze że klient zsykał dodatkowe lata ochrony.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezupełnie się mój komentarz dotyczy zegarków, bardziej środków smarnych, pamiętam jak w lotnictwie sportowym używano sowieckich olejów najwyższej klasy MS20 tak się chyba nazywał, po otwarciu rynku do PL doszedł Aeroshell i producent silników wydłużyl TBO ( resurs) prawie x2.

Czyli nie jest to niemożliwe

Myślę , że doskonale sobie zdajesz sprawę jak nieporównywalne to są światy - konstrukcje ( czas życia , stopień wysilenia , temperatura pracy!,..)i do tego porównujesz materiały smarne ruskie z zachodnimi ( też dwa światy).

Wystarczy tylko się zastanowić jaki jest MTBF silnika lotniczego i zegarka .

Ale , czy warto brnąć dalej , skoro kolega Bartek79 jest pewny , że to jest możliwe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli polega LMed może mieć swoje zdanie, to i kolega Bartek79 również może. To chyba nazywa się swoboda wypowiedzi. Tylko temat się wyczerpał więc dajcie już sobie spokój z tym smarowaniem. Stare powiedzenie kto nie smaruje ten nie jedzie jest wszystkim zname. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi