Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.04.2022 o 09:44, Markiza napisał(-a):

Zacznijmy od tego!

KLIENTEM ROLEXA JEST KRUK!

Nosiciele i handlarze są klientami Kruka. 
Są tylko dwa sklepy które ma pod sobą Rolex. Obydwa są w Genewie. Jeden w mieście, a drugi na lotnisku. 
Wszystkie inne AD na świecie są oficjalnymi klientami i mają prawo do dystrybucji i do ustalania zasad sprzedaży. 

Nie wiem co masz na mysli piszac "ma pod soba Rolex"...? Ktorych Rolex jest wlascicielem? O to chodzi?

Oczywiscie AD maja prawo do ustalania zasad sprzedazy w zakresie umowy z Rolexem. Jesli mozesz byc tak transparentna napisz jakie obowiazki ma AD :) 

18 godzin temu, Markiza napisał(-a):

Produkcja Rolex wzrosła o 30% w ostatnich latach. I jeszcze jest mała. 

Napisz prosze w ciagu ilu lat.

18 godzin temu, orlis napisał(-a):

Rolex nie musi zwiększać produkcji bo właściciele tej firmy (czyli nie wiadomo kto dokładnie bo to pilnie strzeżona tajemnica) poprzez fundacje Hansa Wilsdorfa nie maja w celach zwiększania zysku tylko utrzymanie długotrwałego „dobrobytu” firmy. Od ludzi z „branży” słyszałem że zyski z zegarków nie są ich największymi…wieksze czerpią z faktu ze są właścicielami połowy wszystkich nieruchomości w Genewie. No i oczywiście jako fundacja nie płacą podatków :)  

Nie musi ale zwieksza

17 godzin temu, wieloryb napisał(-a):

Skoro kruk jest tym magicznym klientem i może obniżać cenę o 50%,a Rolex na one ma żadnego wpływu na politykę dystrubucji dlaczego kruk nie sprzedaje tych na zegarków w cenie  50% wyższej??

Bo straciliby Rolexa :) 

16 godzin temu, piotrek39 napisał(-a):

Kruk zarabia nawet i 100% na niektórych modelach. Jak myślicie , że jest inaczej to jesteście w błędzie.
Jeden pisze , że odniósł sukces bo zamówił ex bez historii. Drugi bo zapisał się na DJ. To nie są modele , na których zarabiają krocie.
Ceny takich zegarków u fliperow jak Daytona stalowa , złota z tarczą zieloną , DD oliwka ( różowe złoto ale również białe , tylko trochę mniej ) , DD 36 ombre zielona tarcza , czekolada i jeszcze kilka innych , biorą się z kosmosu ? Więc nie , to ceny z niewielką marżą flipera , klienta , który musiał wywalić kasę by je kupić , zdobyć. Każdemu ciekawszemu modelowi towarzyszy extra zakup. I to nie jest wyssane z palca , taki jest fakt. I teraz już myśle , że tak jest wszędzie. Możecie się zastanawiać , spekulować albo czekać po dwa , trzy czy tez pięć lat na zegarki , bo myślicie , że tak musi być a przyjdzie klient z portfelem i od ręki zegarek kupuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Fakt, ktory wyczytales gdzies na necie? 😂

Jesli masz dowod na takie zachowanie AD napisz do Rolexa, gwarantuje, ze z checia sie tym zajma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ktory wyczytales gdzies na necie? 
Jesli masz dowod na takie zachowanie AD napisz do Rolexa, gwarantuje, ze z checia sie tym zajma

Dowód ? A co miesiąc temu po odebraniu dwóch sztuk bez zapisu to nie dowód ?
Pare dni temu gdzieś na grupie Rolex widziałem post , żona poszła kupić pierścionek z diamentem , mąż wyszedł z Submariner na ręce , bez kolejek.
Podał bym Ci więcej przykładów , ale jestem totalnie zły na tą sytuacje.
Gdyby było inaczej , za kilka dni miałbym DD Olivka czerwone złoto na nadgarstku.
Nie jestem konfidentem. Nie muszę szukać przykładów , sam ich doświadczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, piotrek39 napisał(-a):

Pare dni temu gdzieś na grupie Rolex widziałem post , żona poszła kupić pierścionek z diamentem , mąż wyszedł z Submariner na ręce , bez kolejek.
Gdyby było inaczej , za kilka dni miałbym DD Olivka czerwone złoto na nadgarstku.
Nie jestem konfidentem. Nie muszę szukać przykładów , sam ich doświadczam emoji2369.png

Zly???? .Odebrales wiecej zegarkow niz  to cale forum chyba?

Edytowane przez KOPA76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem konfidentem. Nie muszę szukać przykładów , sam ich doświadczam

Dobrze rozumiem? Miesiac temu odebrales dwie sztuki bez zapisu?

Skoro wiesz jak to dziala, rozgryzles ten Rolexowy AD system, to dlaczego nie masz na rece jeszcze DD Olivka czerwone zloto? Wystarczy kupic pierscionek z diamentem za kilkanascie tysięcy zlotych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokładnie, wyglada na to że w końcu jest sposób na ominięcie kolejek, list oczekiwania czy tam czego - przynajmniej w USA 😆. Pytanie tylko, za ile ów pierścionek musi być kupiony aby AD „dołożył” do niego gorącego Rolexa. 

Patrząc na ceny na wtórnym, chyba cały myk i tak się opłaca 🙂. Ci pozapisywali tu na forum niech się biorą do roboty: brać żony ze sobą i do salonów ruszać😄. Może Kruk w Polsce też tak działa? Próbować nic nie szkodzi, a do tego żony będą zadowolone - w naszym hobby to bezcenne😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj nie potrzeba aż tylu emocji, jest piątek!

1292e0de7a90a549007d94bb29f144bd.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Chcialbym zwrocic niesmialo uwage, ze masz jakies owady na koszuli... 🧐

Daj spokój, tak ma być, Mariusz extra dopłacił 500 zł żeby je mieć na koszuli;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

wyglada na to że w końcu jest sposób na ominięcie kolejek, list oczekiwania czy tam czego - przynajmniej w USA

poniekąd rozumiem takiego AD, bonifikuje stałych klientów, zarabia i jednocześnie nie traci dystrybucji Rolexa. Wole coś takiego niż np to co mówił znajomy z HK, gdzie oficjalni AD potrafią np powiedzieć że jest zegarek do odbioru ale na rachunku masz dobitą "usługę" o wartości praktycznie wyrównującej cenę z grey market.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Jan napisał(-a):

poniekąd rozumiem takiego AD, bonifikuje stałych klientów, zarabia i jednocześnie nie traci dystrybucji Rolexa. Wole coś takiego niż np to co mówił znajomy z HK, gdzie oficjalni AD potrafią np powiedzieć że jest zegarek do odbioru ale na rachunku masz dobitą "usługę" o wartości praktycznie wyrównującej cenę z grey market.  

Rili? Są na to jakieś przykłady/dowody? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@beniowski tez mnie zatkało. Kiedy usłyszałem po raz pierwszy o takim procederze zacząłem googlać i okazało się że na forach i na yt ten proceder był szeroko przedstawiony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Jan napisał(-a):

@beniowski tez mnie zatkało. Kiedy usłyszałem po raz pierwszy o takim procederze zacząłem googlać i okazało się że na forach i na yt ten proceder był szeroko przedstawiony

Mowisz o tym filmiku?

Bez nazwy AD, bez dowodu zakupu z narzucona cena... hmmm 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Chcialbym zwrocic niesmialo uwage, ze masz jakies owady na koszuli... 🧐

I tak właśnie ma być. 👍

17 minut temu, rafalmosty napisał(-a):

Daj spokój, tak ma być, Mariusz extra dopłacił 500 zł żeby je mieć na koszuli;-) 

Akurat ta koszula była tania jak barszcz, kupiona w jakieś sieciówce. Nawet nie jestem w stanie sprawdzić w której, bo tak mnie te wszystkie odstające metki denerwują, że zaraz po pierwszym praniu wszystkie je usuwam.  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

I tak właśnie ma być. 👍

Akurat ta koszula była tania jak barszcz, kupiona w jakieś sieciówce. Nawet nie jestem w stanie sprawdzić w której, bo tak mnie te wszystkie odstające metki denerwują, że zaraz po pierwszym praniu wszystkie je usuwam.  

no to jestes 500zl do przodu 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak 

7 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Mowisz o tym filmiku?

tak ale wydaje mi się że były tez inne. Generalnie tam jest dużo patologii sprzedażowej (np AD sprzedają bezpośrednio do handlarzy).

Azja ma świra na punkcie zegarków a w samym HK np mieszkania są w takich cenach że mało kogo stać więc możesz podnieść status inaczej: kupując zegarek :). Dlatego zobaczyć kelnera albo gościa w okienku bankowym z subem na ręce nie jest trudno. 

Swoją droga jeden z lokalnych autorytetów w dziedzinie vintage sprzedaje z budki w której w pl bałbyś się kupić gazetę a sprzedawał zegarki (Rolexy, Patek) za setki tyś pln

8ou1xwB3bPcp3aT0Gb8wb1HqNmwqfu7DTqPZaU-z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.04.2022 o 10:30, nicon napisał(-a):

Może się ktoś przejść do Kruka w Szczecinie i sprawdzić czy mają jeszcze z białym sosem?

comment_16505160851tgxmJvNRRX1PNeLxqSB5N

A poza tym to tam chyba nie mięli zegarków tylko biżuterię... Tak mi się w każdym razie przypomina... Inna sprawa że mnie to zawłaszczenie nazwy rozwaliło.😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

tak 

tak ale wydaje mi się że były tez inne. Generalnie tam jest dużo patologii sprzedażowej (np AD sprzedają bezpośrednio do handlarzy).

Azja ma świra na punkcie zegarków a w samym HK np mieszkania są w takich cenach że mało kogo stać więc możesz podnieść status inaczej: kupując zegarek :). Dlatego zobaczyć kelnera albo gościa w okienku bankowym z subem na ręce nie jest trudno. 

Swoją droga jeden z lokalnych autorytetów w dziedzinie vintage sprzedaje z budki w której w pl bałbyś się kupić gazetę a sprzedawał zegarki (Rolexy, Patek) za setki tyś pln

8ou1xwB3bPcp3aT0Gb8wb1HqNmwqfu7DTqPZaU-z

tak, tak... historyjki w stylu: "przeczytalem na forum, ze cioteczny brat kolegi forumowicza, byl w AD i ..." :D 

Prosze... nie powielajmy urban stories

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Prosze... nie powielajmy urban stories

🤷‍♂️ wierz albo nie każdy ma prawo do opinii. Kwestii dobijania ceny oczywiście nie mogę potwierdzić bo sam tego nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Jan napisał(-a):

🤷‍♂️ wierz albo nie każdy ma prawo do opinii. Kwestii dobijania ceny oczywiście nie mogę potwierdzić bo sam tego nie widziałem.

Staram sie weryfikowac informacje, aby nie nabrac sie na fake-news. Wiele osob powtarza pewne historie, ale zadnej z nich nie znalazlem zweryfikowanej. 

Zachecam do tego wszytskich, zanim powtorzycie cokolwiek znalezionego w necie, warto te informacje sprawdzic. Nie dotyczy to tylko zegarkow :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiem? Miesiac temu odebrales dwie sztuki bez zapisu?

Skoro wiesz jak to dziala, rozgryzles ten Rolexowy AD system, to dlaczego nie masz na rece jeszcze DD Olivka czerwone zloto? Wystarczy kupic pierscionek z diamentem za kilkanascie tysięcy zlotych

Tak , odebrałem. I nie mam na ręce , bo takie praktyki nie podobają mi się. I nie chodzi o kilkanaście tysięcy złotych , tylko kilkadziesiąt tys dolarów. Wszystko zależy od wartości zegarka na grey. Miesiąc temu diamenty były w planie , zegarki nie. Jak byłem na miejscu zaproponowali zegarki bym się nie rozmyślił.
Wtedy pani mi powiedziała , że niestety oliv DD nie mają bo sprzedali tydzień temu.
Minął miesiąc , urodziny moje się zbliżają , wiedziałem , że coś szykują dla mnie. Nie wiedziałem co. I za ile
Na tego rolka czekam już dwa lata. Bo myślałem , że tak ma być. A tu bummm.
Wiadomość do żony z propozycja kupna diamentu i by się z nimi skontaktowała.
Po rozmowie wyszło , że będą mieli tego DD do tygodnia. Cena diamentu minimum 30k. To nie wiele mniej jak na market są. Nie jestem zainteresowany takimi transakcjami. Jak to w PL tak nie działa , to Wam zazdroszczę. A może macie kogoś kto diamenty skupuje ? Za 50% ceny bym go oddał ccf5729446d550a4bf99994f0e567f93.jpg
To wiadomość od pani z AD. Nie piszą o propozycji zegarka , to był by dowód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Staram sie weryfikowac informacje, aby nie nabrac sie na fake-news.

oczywiście. Nie mniej nie widzę powodu czemu miałbym uznać za fake news treść prywatnej rozmowy. Temat Rolexa pokazuje, że globalnie jest sporo sytuacji które nie powinny mieć miejsca i jednostkowe historie wcale nie muszą być fake newsami. 

O ile się nie mylę do Azji idzie 30% produkcji szwajcarskich zegarków, zapotrzebowanie jest gigantyczne i są ludzie którzy chcą na tym zarobić na wiele sposobów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, piotrek39 napisał(-a):

Tak , odebrałem. I nie mam na ręce , bo takie praktyki nie podobają mi się. I nie chodzi o kilkanaście tysięcy złotych , tylko kilkadziesiąt tys dolarów. Wszystko zależy od wartości zegarka na grey. Miesiąc temu diamenty były w planie , zegarki nie. Jak byłem na miejscu zaproponowali zegarki bym się nie rozmyślił.
Wtedy pani mi powiedziała , że niestety oliv DD nie mają bo sprzedali tydzień temu.
Minął miesiąc , urodziny moje się zbliżają , wiedziałem , że coś szykują dla mnie. Nie wiedziałem co. I za ile emoji57.png
Na tego rolka czekam już dwa lata. Bo myślałem , że tak ma być. A tu bummm.
Wiadomość do żony z propozycja kupna diamentu i by się z nimi skontaktowała.
Po rozmowie wyszło , że będą mieli tego DD do tygodnia. Cena diamentu minimum 30k. To nie wiele mniej jak na market są. Nie jestem zainteresowany takimi transakcjami. Jak to w PL tak nie działa , to Wam zazdroszczę. A może macie kogoś kto diamenty skupuje ? Za 50% ceny bym go oddał emoji3.png ccf5729446d550a4bf99994f0e567f93.jpg
To wiadomość od pani z AD. Nie piszą o propozycji zegarka , to był by dowód.

Odebrales i nie masz...? nadal nie rozumiem 🤔

Dostales zapytanie czy nie chcesz kupic naszyjnika do zegarka, nie widze tam deklaracji, ze dostaniesz zegarek wylacznie jesli kupisz naszyjnik. Co odpowiedziles?

BTW takze nie mieszkam w PL.

12 minut temu, Jan napisał(-a):

oczywiście. Nie mniej nie widzę powodu czemu miałbym uznać za fake news treść prywatnej rozmowy. Temat Rolexa pokazuje, że globalnie jest sporo sytuacji które nie powinny mieć miejsca i jednostkowe historie wcale nie muszą być fake newsami. 

O ile się nie mylę do Azji idzie 30% produkcji szwajcarskich zegarków, zapotrzebowanie jest gigantyczne i są ludzie którzy chcą na tym zarobić na wiele sposobów. 

Oczwiscie, ze zdarzaja sie jednostkowe sytuacje roznego rodzaju. Sprzedawcy w koncu sa tylko ludzmi i niektorzy probuja tez na tym wszystkim zarobic jakos. 

Ale nie jest to strategia Rolexa i uwazam, ze kazda taka sprawa powinna byc zgloszona Rolexowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi