Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mogę się doczekać :)   prawie jak kiedyś  na Kobrę w czwartkowy wieczór :P  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tę z Dudikoffem? ;)

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

2 osoby są blisko....jakoś ;) zegarek dziś odebrałem :D

Wczoraj miałem ten, za którym pojechałem, też już w ręku, ale jak wam

opowiem co się po drodze, albo lepiej na miejscu, wydarzyło....masakra!

Dlatego, fart że przez cały wczorajszy wieczór i dzisiaj rano, szperania w necie i kilka telefonów,

jak i w sumie, nie zaplanowanych, 250km dodatkowej trasy...udało mi się że mam ten drugi jedyny :)

....i właściwy :)

Jak wrócę zrobie fotki i napisze historie ze zdjęciami!

Czyli Sub 50th anniversary-"trochę zielony, a trochę czarny" ;)

Edytowane przez Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Przepraszam, ale dopiero wróciłem. Żona mnie chyba z linczuje jak od razu usiądę do kompa :)

Jutro coś napisze i fotek wrzucę.

@pawel - gdybym ten z Alle miał to bym go chyba zakopał ;)

@Passero ....Tak, "50th Anniversary" :)

Jutro coś wrzucę i opowiem trochę o przygodzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Witajcie!

Jak już zdradziłem, byłem w poszukiwaniu Submariner 16610LV "50th Anniversary". Po głowie mi już długo chodzi, ale jakoś się do tej pory nie zdecydowałem. Ceny poszły w górę że głowa boli. Dlatego sobie postanowiłem - teraz jest czas na "żabę" ;)

Może, aby nie było za długi tekst i abym nie zanudził, to w pierwszym opowiem, trochę o modelu i dlaczego ten a w następnym zakupie i więcej zdjęć. 

Cel był jeden z dwóch poniższych konstelacji: 

a ) 2003/04, Tarcza Mark 1, Flat-Four (seria F)....jeszcze jest seria Y, ale ta powstała ok 400 szt i słono trzeba zapłacić

b ) 2004/05, Tarcza Mark 2, Pointed-Four (seria F lub D)

Dlaczego one, a nie pozostałe roczniki? Bo te 2 tarcze w połączeniu z Inlay, są najrzadsze, u 16610LV.

Dlaczego 16610LV a nie 116610LV? Chyba z tego powodu, że do "Hulk" się jeszcze nie przekonałem. Jest świetny zegarek (technicznie) ale jakoś emocje bardziej wzbudza we mnie "żabka". Ma dośćą"krótka" produkcje 2003-2010..jest ich co raz rzadziej. Mają w porównaniu z 16610 "Maxi-Dial" i szersze wskazówki - tak jak w nowych ceramicznych modeli. 

Krótki opis - także wizualny - aby pokazać różnicę pomiędzy powyższych 2 tarcz

a) Mark 1 (po prawiej) 

"Flat-Four" (4 w 40. w inlay ma długi dach), słowo "swiss made" wykracza poza markerów 28-min i 32-min, które zostały specjalnie skrócone aby mieć miejsce dla tekstu. Owalne "O" w słowie "Rolex" a "R" w słowie "Oyster" z położeniem w środku, pomiędzy prawej i lewej stopy literki "R" w "Rolex" powyżej.  

rr7h99g5.jpg

B) Mark 2,

"Pointed-Four" (4 w 40. w Inlay, ma krótki dach), słowo "swiss made" nie wykracza poza 28-32 minut markerów, ale pozostaje między nimi.

"O" w "Rolex" jest nadal owalne i "R" w "Oyster" jest wyrównany z prawą stopą z "R" w "Rolex" powyżej. 

iklhyufz.jpg

Tarcz, według Mondani, jest 5 -> Mark1 do Mark5. W tym czasie co raz wiecej zegarków się zbierały, które zostały, przez forumowiczów, wpisane do listy aby mieć statystykę, jaka tarcza powstała w jakiej serii i w jakim roku. W tym momencie mamy chyba już nawet Mark 9. 

Krótkie podsumowanie z różnic pozostałych tarcz, według Mondani:

hk57nns9.jpg

cd nastąpi......  :)

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Andreas

U mnie tak:

ep211_image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

awi - gratuluje serdecznie B)

Teraz nastepnym krokiem jest Hulk :P;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna propozycja dla "znudzonych " czernią kalsycznych subów i GMT dla których Hulk jest za odważny/ za mało uniwersalny. W bonusie jest relatywnie krótka produkcja jak na klasycznego Rolexa ale dość długa jak na model jubileuszowy.

Gratulacje. Czy te ,czasem kosmetyczne, zmiany tarcz mają jakieś uzasadnienie poza utrudnianiem życia fałszerzom i ... kolekcjonerom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Awi, jesteś krynicą wiedzy, świetnie się czyta Twoje opisy, no i przyznaje że otwierasz mi oczy na sprawy o których nie miałem pojęcia i choć jeszcze nie mam Rolexa (jeszcze <_< )  to ta wiedza jest bezcenna, czekam na cd... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Dziękuje wam! 

@Krystian - twój się robi coraz piękniejszy :)

@Mariusz - ja go osobiście na spotkaniu, w r. 2012, widziałem i mnie nie zachwycił. Od tego momentu odpuściłem zupełnie. Może, jakbym go dzisiaj miał na ręku....kto wie? W tym momencie nikt, ze znajomych go nie ma we Wrocławia, żeby "testować". U niego

bałem się że mi się znudzi...tylko ta "zieleń". Ale z drugiej strony słysze bardzo dużo pozytywnych opinii...hmmm <_<  

@Desmo - Tak to już jest z Rolexem :D

Nie raz człowiek sądzi, że musieli mieć gdzieś skrzynkę obok, i tak jak trafili, tak wbudowali :) Ale tak na poważnie...W trakcie produkcji pewnych referencji, nie raz podwykonawcy się zmienili, co się pokazało także w grubości pisma - tzn. "font". Z jednej strony również narzekam, poruszając się po tym całym polu Vintage & Neo-Vintage, jak i nowszych, do roku ok 2008. Ale z drugiej strony, podróbka tego jest ciężej, jak i rozpoznanie detali może wskazywać na wiele informacji. Poza tym jest to cholernie interesujące, jak ma człowiek te pasje aby się dać wciągnąć, ale z drugiej strony może również być bardzo niebezpieczne - jak chodzi o drogi "zakup". Trzeba czytać, porównywać, z ludźmi porozmawiać i się uczyć. Mnie to akurat bardzo interesuje....Ale nie myśl że różnicy w tarczy masz tylko w starszych zegarkach. Nowy ceramiczny SUB ma je również ;)

Mój SUB 116610LN  (ceramiczny) był z 2010r i miał tarcze Mark 1. Ostatnio nie zbyt dużo czytałem o nowych modelach, ale wtedy, jak się wgłębiłem w nowe modele, to pamiętam że SUB - chyba do roku 2014 - miał już pięć różnych tarcz..tzn doszło do Mark 5. Nie mówiąc o lupy która zmieniła zwiększenie z 2,5 na 1,5 - ale ponoć można to zareklamować i to zmienią. Teraz są już nowe Hangtagi - chyba zielone zamiast czerwone, czy coś takiego. Jak nowe będą Vintage to będzię powtórka zabawy :D

@Pawel - Dziękuje ci bardzo i się cieszę jak się komuś podoba lub to pomoże. Takie forum z tego żyje....żywa "community", wspieranie i ładne zegarki :)

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Andreas, gratuluję zegarka i wiedzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas, jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy o niuansach.

No i gratuluję zegarka. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas, gratuluje zakupu, to jest bardzo fajny zegarek.

Zaluje ze sprzedalem swojego :(

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@passero & Tommaso - dziękuje wam serdecznie!

@irek - dziękuje Ci - i szczerze....powinieneś!  :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przylączam się do gratulacji. Nie dość, że sympatyczny człowiek to jeszcze zegary fajne ma ;-)

Pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@Marek & Zbysiu - dziękuje wam!

@Bartek - dziękuje bardzo - nie zauważyłem żeby osoby noszące Rolex byli nie sympatyczni  :D ...nawet Krystian się postara być  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz chłopie wiedzę, oj maszktórej serdecznie Ci gratuluję.

Suba zresztą też

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowałeś ?.

Trochę ich na chrono24 jest, swego czasu pamiętam, iż dość długo była sztuka na nowym świecie w komisie do kupienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

Rowniez gratuluje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dość, że sympatyczny człowiek to jeszcze zegary fajne ma ;-)

Coś jakby przeciwieństwo Ciebie ;):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi