Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Temat o rangemanie jest nie do wyczerpania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek K.

Zwróć uwagę, że praktycznie przy każdym stałym znaczniku występuje taka przerwa, kiedy kreska na nim jeszcze się nie pojawiła (np. 3:17, 3:22 w Twoim filmie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@clusca

Tak, ale jak się już pojawi to zostaje, a tu znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam też znika, tylko na końcu ;)

Nie przejmuj się, w G-9300 też tak jest :)

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sytuację dokładnie w 3min.23sek. , minęło dokładnie 30sek. i cały zakres od 0 do 30 powinien być wypełniony kreskami ... "brakuje" 1 kreski w 1 sek. :)

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być kwestia sterowania/oprogramowania wyświetlacza LCD i przy zmianie trybu na godz.12 nie da się tego inaczej zaprogramować.

Oczywiście jakoś to przeżyję :)

Pzdr.

edycja: po dwóch dobach bez synchronizacji, widzę ułamek sekundy na plus ... hmm, to już rozczarowuje przy tej klasie zegarka. Zadowolenie z zakupu trochę spadło :(

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczniki (te stałe) na wyświetlaczu są co 5 sek., a kreski wyświetlacza są dokładnie pod nimi i ni jak nie idzie tego obejść. Mnie też się wydaje, że stałe znaczniki powinny "dzielić" wskazania sekund LCD. Te wyświetlane znaczniki powinny dochodzić do stałych kresek z jednej i drugiej strony. Jednak ktoś wpadł na pomysł, że będą "jak wskazówka zatrzymywać się na indeksach". Więc gdyby "świeciła się" ta kreska na indeksie "12-ki", to po 5-ciu sekundach mielibyśmy "zaświeconych" sześć kresek.

...Taką koncepcje mieli "inżynierzy" projektujący LCD ....i "nic Pan na to nie poradzisz..."

Zrobiłem zdjęcia tak adhoc, sorry za jakośc

post-104441-0-58711800-1530862464_thumb.jpg

post-104441-0-01023900-1530862465.jpg

post-104441-0-90661800-1530862465_thumb.jpg

Edytowane przez NIN76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NIN76

Ja u Ciebie nie widzę problemu :) , ale masz negatywowy wyświetlacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sytuację dokładnie w 3min.23sek. , minęło dokładnie 30sek. i cały zakres od 0 do 30 powinien być wypełniony kreskami ... "brakuje" 1 kreski w 1 sek. :)

No właśnie jak policzysz te kreski to będziesz miał 30-ci, gdyby świeciła się ta na indeksie "12-ki" miałbyś 31 :D

@NIN76

Ja u Ciebie nie widzę problemu :) , ale masz negatywowy wyświetlacz.

Zobacz pierwsze zdjęcie, też jest ta przerwa o której pisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczyłem :) skupiłem się tylko na wyglądzie.

Screen z linkowanego wcześniej filmu.

GW_9400.jpg

No właśnie jak policzysz te kreski to będziesz miał 30-ci, gdyby świeciła się ta na indeksie "12-ki" miałbyś 31 :D

Zobacz pierwsze zdjęcie, też jest ta przerwa o której pisałeś.

A możesz zrobić zdjęcie, jak wygląda wyświetlacz po upływie dokładnie 30s.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz zrobić zdjęcie, jak wygląda wyświetlacz po upływie dokładnie 30s.?

Wypstrykałem całą rolkę filmu... ale proszę:

(dodałem jeszcze 29-tą sekundę, tak promocyjnie :D )

post-104441-0-31857000-1530869852_thumb.jpg

post-104441-0-14988200-1530869853_thumb.jpg

post-104441-0-94441900-1530869853_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo :).

Też jest niedoskonale, ale trochę mniej to widać na Twoim wyświetlaczu.

Pzdr.

edycja: przy okazji spytam - jaką masz odchyłkę chodu bez synchronizacji?

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być kwestia sterowania/oprogramowania wyświetlacza LCD i przy zmianie trybu na godz.12 nie da się tego inaczej zaprogramować.

Oczywiście jakoś to przeżyję :)

Pzdr.

edycja: po dwóch dobach bez synchronizacji, widzę ułamek sekundy na plus ... hmm, to już rozczarowuje przy tej klasie zegarka. Zadowolenie z zakupu trochę spadło :(

Ty tak serio, czy robisz sobie jaja?

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

przy okazji spytam - jaką masz odchyłkę chodu bez synchronizacji?

..."niezauważalną"... :ph34r:

Nie wiem, nie sprawdzałem... mieszkam w Krakowie i czasami występują takie warunki że przez 3, 4 dni nie ma synchro. A taki okres bez synchra to mi nie przeszkadza B). Zegarek z WC noszę od 10 lat i nigdy nie wpadło mi do głowy aby zmierzyć odchyłkę kwarcu... :blink:

...toś mi teraz "zadł bobu"...

Edytowane przez NIN76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, o jakie "jaja" Ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O takie, że po to jest synchronizacja żeby jej nie było :)

Poprzedni Rangeman raz go nie synchronizowalem miesiąc złapał z 15 s na plus. DCJ nie sprawdzałem a g 9300 chodzi jak atom ułamek sekundy różnicy po miesiącu czy półtora jak go ustawiłem

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odchyłek chodu, to nie zawsze cena odpowiada za dokładność. Miałem kiedyś DIVERA marki BOSCH, reklamówka znaczy się, w środku siedział najtańszy, malutki werk MIOTY, i to cholerstwo miało odchyłkę ok. 1 s/miesiąc! (sorry, dalej go mam, ale nie noszę). Mam też EDIFiCE'a na jakiejś lepszej MIOCIE i ma ok 5s/miesiąc :unsure: tak to niestety jest z tymi kwarcami... Ale i tak lepiej niż z mechanikami  :P

Edytowane przez NIN76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O takie, że po to jest synchronizacja żeby jej nie było :)

Dla jednego "jaja" dla drugiego nie ...

Synchronizacja jest nie zawsze, a jak współczesny zegarek kwarcowy (czytaj w założeniu dokładny) i to za prawie 1000zł. łapie kilka sekund na tydzień,  to dla mnie to są JAJA.

Te sekundy nie mają oczywiście wpływu na moje życie :) > oceniam parametry techniczne.

Podobnie jak NIN76 mam kilka tanich zegarków kwarcowych o zdecydowanie większej dokładności niż ten Rangeman ... to trochę irytuje, jak widać nie każdego, nieprecyzyjny wyświetlacz też :)

PZdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jajcarz bez dwóch zdań  ^_^

Przypomniał mi się kolega od prania i wirowania GWG :D

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to kogoś strasznie drażniło to w DW-5600 nie ma żadnej niesymetrycznej przerwy w sekundniku ;)

:D :D :D :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jajcarz bez dwóch zdań  ^_^

Cóż, gratuluję i zazdroszczę wszystkim "niejajcarzom" :) wygodniejszego podejścia do życia = niezwracanie uwagi na drobiazgi i niewnikanie w szczegóły. Walczę z tym "jajcarstwem" :), ale zawodowo była mi bliska mechanika precyzyjna i wszelkie "niedoskonałości", mimo już dość zaawansowanego wieku nadal mnie rażą.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, gratuluję i zazdroszczę wszystkim "niejajcarzom" :) wygodniejszego podejścia do życia = niezwracanie uwagi na drobiazgi i niewnikanie w szczegóły. Walczę z tym "jajcarstwem" :), ale zawodowo była mi bliska mechanika precyzyjna i wszelkie "niedoskonałości", mimo już dość zaawansowanego wieku nadal mnie rażą.

Pzdr.

Nie obrażaj się bo nikt Ci za złe nie ma faktu że zauważyłeś tą sprawę - ale ten temat ma 603 strony, masa ludzi tu piszących, albo tylko czytających ma albo miała GW-9400 - sam mam czwartą sztukę obecnie i nikt tak wnikliwie się nie wpatrywał w ten sekundnik, a jeśli nawet to jest to g-shock, czyli raczej nie do oglądania pod mikroskopem zegarek  :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie obrażam się :) mam dużą tolerancję dla młodszych Kolegów :), ale też drwiny nie są zbyt eleganckie.

Nie potrzeba mikroskopu, żeby to zobaczyć. Owszem to G-shock, ale taki wyświetlacz, posiadający całą masę wskaźników (np. mikroskopijne jednostki) został do niego zaprojektowany ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi