70' 374 #8401 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Moze masz na mysli wartosc nad poziomem morza ? Rangeman nie mierzy wartsci od poziomu morza, tylko od wartosci zerowanej przez uzytkownika.W tym przypadku wartosc 0 to powierzchnia i juz byl wynik zawyzony o +209 m. Zjezdzajac w dol, po 209 m u kolegi wskoczylo 0, a na dole pokazalo -776.Chyba, ze ja zle zrozumialem post kolegi rallykozi. Niedawno wzywalem tu fizyka, moze chociaz matematyk jest na sali ? Edytowane 18 Listopada 2016 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8402 Napisano 18 Listopada 2016 Roman mierzy wysokość na podstawie ciśnienia.To co było na wyświetlaczu to nie ma znaczenia.Mogło być zero, było 200coś tam i od tej wartości zaczął mierzyć -Rachunek prosty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #8403 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Roman mierzy wysokość na podstawie ciśnienia.... zmiany cisnienia. W sposob wzgledny, a nie bezwzgledny wzgledem poziomu morza. To robi duza roznice. O tym tez juz tu bylo. Biorac pod uwage rotacje tematow w tym watku to pewnie kilka dni temu edit No jest, 5 dni temu . Nieskromnie zacytuje wlasny post Nikt nie protestowal, bo wydawalo sie to oczywiste Na dobra sprawe nalezaloby go kalibrowac przed kazdym uzyciem. Poniewaz roznica wysokosci obliczana jest na podstawie roznicy cisnienia. Tym sposobem nie ruszajac sie z miejsca nawet kilka razy dziennie mozna znalezc sie na roznej wysokosci w zaleznosci od pogody Edytowane 18 Listopada 2016 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rallykozi 7 #8404 Napisano 18 Listopada 2016 Zjeżdżamy na poziom 900 ale miejsce docelowe jest na upadowej a tam ślepe wyrobisko podchodzi pod 1000 metrów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8405 Napisano 18 Listopada 2016 Mierzy ciśnienie tu i teraz.Jak wchodził do windy miał takie ciśnienie/wysokość jak był już na dole miał takie wartości i nie inne.Roman mierzy co jeden metr.Wyznacz sobie metr, na szczycie tego metra wyzeruj mu wysokościomierz i opuść zegarek na podłogę czy gdzie tam mierzysz-zapewne będzie -1.Przynajmniej tak to działa u mnie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #8406 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Zjeżdżamy na poziom 900 ale miejsce docelowe jest na upadowej a tam ślepe wyrobisko podchodzi pod 1000 metrówCzyli pokonales roznice poziomow ok 1000 m, a nie 560 m ? Nie wiem jak w gornictwie podaje sie glebokos na jaka sie zjezdza. Jest to mierzone od powierzchni (tak mi sie wydawalo) czy wzgledem pozimu morza ? edit Mierzy ciśnienie tu i teraz.Jak wchodził do windy miał takie ciśnienie/wysokość jak był już na dole miał takie wartości i nie inne.Roman mierzy co jeden metr.Wyznacz sobie metr, na szczycie tego metra wyzeruj mu wysokościomierz i opuść zegarek na podłogę czy gdzie tam mierzysz-zapewne będzie -1.Przynajmniej tak to działa u mnie . Zegarek dziala Ci prawidlowo, a tym doswiadczeniem wykazales, ze rozumiesz o co chodzi od strony fizyki.W takim razie nie wiem co Ci idzie nie tak z matematyka i logika, ze wyszlo Ci 560 a nie okolo 1000, tak jak to potwierdzil kolega.Ja sie dalszego tlumaczenia nie podejmuje Edytowane 18 Listopada 2016 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #8407 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) A czy tam na dole nie macie dodatkowej wentylacji? Może być też tak, że ciśnienie w kopalnianym szybie jest wyższe od takiego, jakiego możnaby się spodziewać ze względu na faktyczną różnicę poziomów, bo pompy doprowadzające świeże powietrze z powierzchni podwyższają je - nie wiem, tylko sobie teoretyzuję, bo w kopalni byłem tylko raz, w Wieliczce, z wycieczką szkolną. Tak czy inaczej, jeśli Kolega zszedł na 1000m licząc od powierzchni, a Roman wskazał prawie tyle, to chyba wszystko ok?.. Edytowane 18 Listopada 2016 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8408 Napisano 18 Listopada 2016 Zwracam honor:) nie zauważyłem że te 200 to było na +Oczywiście wszystko się zgadza tak jak pisałeś. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #8409 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) okwyedytowalem Edytowane 18 Listopada 2016 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matej 448 #8410 Napisano 18 Listopada 2016 +209 m zjazd na - 776 mi daje różnicę 985 m zatem chyba wszystko jest ok. Pozdrawiam, Matej ☺ 0 http://www.youtube.com/c/MatejMatejGshock http://matejmatejgshock.90.plhttps://patronite.pl/MatejMatejGshock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8411 Napisano 18 Listopada 2016 No pewnie,że się zgadza tylko jak się + nie przeoczy Dobra już się nie kompromituje :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rallykozi 7 #8412 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Moze masz na mysli wartosc nad poziomem morza ? Rangeman nie mierzy wartsci od poziomu morza, tylko od wartosci zerowanej przez uzytkownika. W tym przypadku wartosc 0 to powierzchnia i juz byl wynik zawyzony o +209 m. Zjezdzajac w dol, po 209 m u kolegi wskoczylo 0, a na dole pokazalo -776.Chyba, ze ja zle zrozumialem post kolegi rallykozi. Niedawno wzywalem tu fizyka, moze chociaz matematyk jest na sali ? Dokładnie tak jak mówiszOd powierzchni gdyż kopalnia nie jest na poziomie 0npm Btw nie chciałem go zerowac na nadszybiu bo podobno jest do -700 a tu taka niespodzianka Edytowane 18 Listopada 2016 przez rallykozi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #8413 Napisano 18 Listopada 2016 Zwracam honor:) nie zauważyłem że te 200 to było na +Oczywiście wszystko się zgadza tak jak pisałeś.No, to duzy szacunek mam do Ciebie kolego Bo ostatnio jest na forum spory problem, zeby przyznac sie do pomylki. To przeciez moze zdarzyc sie kazdemu, trzeba tylko umiec po mesku wziac to na klate rallykoziDziekuje 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8414 Napisano 18 Listopada 2016 Spoko. Z takimi rzeczami to nie mam problemu.Popełniłem błąd to mówię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D1V1510N G 40 #8415 Napisano 18 Listopada 2016 Miałeś rację X-Ray, ładnie zeszło zmywaczem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cam3ridge 35 #8416 Napisano 18 Listopada 2016 Poka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8417 Napisano 18 Listopada 2016 (edytowane) Miałeś rację X-Ray, ładnie zeszło zmywaczem Czasem coś mi się uda Edytowane 19 Listopada 2016 przez X-Ray 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rallykozi 7 #8418 Napisano 19 Listopada 2016 A czy tam na dole nie macie dodatkowej wentylacji? Może być też tak, że ciśnienie w kopalnianym szybie jest wyższe od takiego, jakiego możnaby się spodziewać ze względu na faktyczną różnicę poziomów, bo pompy doprowadzające świeże powietrze z powierzchni podwyższają je - nie wiem, tylko sobie teoretyzuję, bo w kopalni byłem tylko raz, w Wieliczce, z wycieczką szkolną. Tak czy inaczej, jeśli Kolega zszedł na 1000m licząc od powierzchni, a Roman wskazał prawie tyle, to chyba wszystko ok?..Sorki , że tak późno Ci odpisuje ale teraz doczytałem ... Tak mamy . Powietrze jest doprowadzane paroma szybami , są to wdechowe "swieże powietrze i wydechowe "zużyte" . Do dalekich rejonów bądź przodków tj."ślepe wyrobisko" powietrze dociera za pomocą wentylatorów .Wedle wskazań ciśnienia na romanie to było o 100hpa wieksze niż na powierzchni !!!! pomiary roman zrobił prawie dokładne gdyż na metanomierzu też jest pomiar ciśnienia i wskazywał on tak samo jak zegarek czyli :przed zjazdem 996hpa . przodek 1996 hpa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8419 Napisano 19 Listopada 2016 Czyli można powiedzieć, że sensory to Roman ma dokładne i dobre 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #8420 Napisano 19 Listopada 2016 @rallykozi, dzięki za wyjaśnienie. Na pewno można tak powiedzieć. Już kiedyś wstawiałem to zdjęcie, ale pojawiło się kilku nowych w tym wątku, to wstawię raz jeszcze. Kiedyś sprawdzałem dokładność termometru. Był bardzo dokładny, przynajmniej w okolicach temperatury pokojowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rallykozi 7 #8421 Napisano 19 Listopada 2016 Czyli można powiedzieć, że sensory to Roman ma dokładne i dobre Tego się trzymajmy . Pozdrowienia z rajdu Barbórki Cieszyńskiej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8422 Napisano 19 Listopada 2016 Bam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M4rcinS 13 #8423 Napisano 19 Listopada 2016 Czad! Zwłaszcza grafika nr. 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #8424 Napisano 19 Listopada 2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #8425 Napisano 19 Listopada 2016 (edytowane) Czyli można powiedzieć, że sensory to Roman ma dokładne i dobre To było już udowadniane kilkukrotnie Sensory w Range mają najczęściej tylko jeden problem - niewiedze co do ich obsługi i interpretacji przez nowych użytkowników Edytowane 19 Listopada 2016 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach