ShoRtie 1611 #12201 Napisano 29 Lipca 2018 Kiedy wyświetla się napis "BARO" pod dniem tygodnia, tak jak na powyższym zdjęciu?Jak masz włączony alarm barometryczny. W trybie barometru przytrzymaj prawy górny przycisk. 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #12202 Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) Kiedy wyświetla się napis "BARO" pod dniem tygodnia, tak jak na powyższym zdjęciu?Drugi Edytowane 29 Lipca 2018 przez Waldzior 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1436 #12203 Napisano 29 Lipca 2018 @ShoRtie Dziękuję ... szczegółowo opisane na stronie 42 instrukcji.Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12204 Napisano 29 Lipca 2018 (edytowane) Przycisk sensorów aby włączyć funkcję barometru (trzy piknięcia) następnie dłużej przytrzymaj prawy dolny przycisk i uruchomisz alert pogodowy baro. Edytowane 29 Lipca 2018 przez S.Adi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #12205 Napisano 29 Lipca 2018 Ja tam lubię sensory Romka i nie uważam ich "tylko" za ciekawostkę. Używam go raczej outdoorowo, rowerowo.- Termometr kalibruję na ręce do termometru elektronicznego podwójnego, który mam na biurku obok reki z zegarkiem. Z racji obecnej pory roku zegarka mankietem nie przykrywam i jestem zadowolony ze wskazań. +/- 2 stopnie maksymalnie ma odchyłki. Myślę że jak na zegarek te różnice są dopuszczalne. Mnie w każdym razie to wystarcza, choć początkowo byłem nastawiony sceptycznie do takiego sposobu wykorzystywania tej funkcji (kalibracji "na ręce"). Problem zacznie się jesienią i zimą gdy zegar będzie pod ubraniem.- Barometr raz skalibrowałem na AGH (http://meteo.ftj.agh.edu.pl/meteo/) i nie ma od tego czasu żadnych odchyłek. Moim zdaniem jest to najprecyzyjniejsza z funkcji dodatkowych Romka.- Alti to duża porażka Casio. Niby zegarek ma wbudowany jakiś czujnik położenia, ruchu, przyśpieszenia (do włączania podświetlania), a jednak leżąc przez noc na szafce zmienia wysokość.. . Mogli by to jakoś dopracować montując właśnie czujnik przyśpieszenia. Dużo chodzę po górach (kilka razy w miesiącu, głównie Tatry) i wtedy sprawdzam Romka oraz jego wskazania porównując z prostym urządzeniem outdoorowym ...i niestety to tanie urządzenie, lepiej radzi sobie z pokazywaniem wysokości . Romka trzeba przy każdym wskaźniku wysokości poprawiać o 10, 20 , a czasami i 50 metrów. Ale w Romku za to lepiej działa kompas ! No a jak ma działać wysokościomierz baryczny??? Zmienia się ciśnienie to zmienia się i wysokość a możesz nawet przez całą noc nie ruszyć się o milimetr. Co do wskazań wysokości nie mam zastrzeżeń jak ciśnienie jest w miarę stabilne to jest bardzo dokładny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23200 #12206 Napisano 29 Lipca 2018 ...- Alti to duża porażka Casio. ...Proponuję zagłębić wiedzę w tym temacie to nie będzie takich wpisów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 24 #12207 Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) No a jak ma działać wysokościomierz baryczny??? Zmienia się ciśnienie to zmienia się i wysokość a możesz nawet przez całą noc nie ruszyć się o milimetr.Co do wskazań wysokości nie mam zastrzeżeń jak ciśnienie jest w miarę stabilne to jest bardzo dokładny.No właśnie napisałem jak:Wbudowany akcelerometr "wie" że zegarek się nie rusza i zmienia się tylko ciśnienie ,a nie wysokość. (Suunto "tak ma") Proste, nie? Proponuję zagłębić wiedzę w tym temacie to nie będzie takich wpisów Będą, będą... takich ignorantów jak ja jest maaassssa. A forum jest do dzielenia się (między innymi) odczuciami i doświadczeniami.A "wydawało mnie się" że wyjaśniłem dlaczego tak napisałem (porównuję zegarek za ok. 1000 złotych z urządzeniem nie wartym 200, kilka razy w miesiącu przy chodzeniu po górach...i niestety takie są moje odczucia.) Jak masz jakiś ciekawy link ze studnią wiedzy w tym temacie to chętnie poczytam Instrukcję mam Edytowane 30 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #12208 Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) No proste.Tylko żeby to działało to trzeba ciągle pewnie rękami machać.Dajmy,że np jadę jakaś kolejką górską i łapy mam oparte na jakimś uchwycie praktycznie bez ruchu a chcę mierzyć ciśnienie to w takim wypadku muszę napi... lać pajacyki żeby suunto wiedziało że nie śpię????Wszystko ma swoje plusy i minusy.Wolę praktycznie bezobsługowego Romana i mieć wysokościomierz taki jaki ma. Edytowane 30 Lipca 2018 przez X-Ray 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 24 #12209 Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Wszystko ma swoje "plusy dodatnie" i "plusy ujemne"! Jak jedziesz kolejką górską, to twoja ręka nie rusza się względem wagonika, ale względem ziemi i owszem, więc przyśpieszenie mierzone przez akcelerometr jest inne od ziemskiego "g". ...i zegarek wie że się jednak ruszasz.. Taka prosta "teoria względności" B.dobre czujniki potrafią właśnie "wyczuć" kierunek i prędkość twojego ruchu kiedy ty myślisz że stoisz w miejscu. Edytowane 30 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #12210 Napisano 30 Lipca 2018 To może chodzi Ci o GPS.Bo jakoś automatyczne podświetlenie w Domku nie włącza się od wysokości,ale na suunto się nie znam i nie wiem co tam za diabelna technika siedzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 24 #12211 Napisano 30 Lipca 2018 NIe to nie GPS... A ta szatańsko-diabelska technika akcelerometrów (za wiki: przyspieszeniomierz, akceleromierz, przetwornik przyspieszenia) siedzi też w większości "mądro-telefonów" (z ang.: smart-fon, z czeskego: chytry-fon ) Więc jak masz takie ustrojstwo w kieszeni... ...to wiedz że czai się tam "zuo" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meXy 352 #12212 Napisano 30 Lipca 2018 A które Suunto to ma? 0 Co-Axial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12213 Napisano 30 Lipca 2018 Tak sobie próbuje testować alarm baro.No więc szły chmury i widziałem na horyzoncie jakiegoś pierona, no to szybko zabunkrowany w mieszkaniu załączyłem opcję alarmu baro. I wpatruję się w zegarek strasznie i czekam na alarm no i nic .Wykres zleciał nieco wcześniej i leciał..... i leciał i nadal nic, żadnego alarmu nie było . Lipa ??? Chyba to działa tylko w terenie i gdy nie jest załączone w ostatniej chwili . Fakt byłem w żelbetowym pomieszczeniu, a burzę obserwowałem przez okno i alarm załączyłem być może za późno. Nie przeczytałem jeszcze całego wątku (jestem na 277 stronie ) i zamierzam to uczynić bo fajnie się Was w ten sposób poznaje, ale dzisiaj alarmu baro nie przetestowałem z sukcesem.Pozdro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #12214 Napisano 30 Lipca 2018 Widocznie to nie była silna burza.Jak chcesz zobaczyć czy działa to wsiadaj do windy a jak nie masz windy to zegarek do reklamówki i mietol wora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12215 Napisano 30 Lipca 2018 Widocznie to nie była silna burza.Jak chcesz zobaczyć czy działa to wsiadaj do windy a jak nie masz windy to zegarek do reklamówki i mietol wora Miętol wora. Potestuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10292 #12216 Napisano 30 Lipca 2018 Z tą reklamówką bym uważał - można uszkodzić sensor. Winda jest bezpieczniejszą opcją. A najlepszą jest wyprawa w góry. 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12217 Napisano 30 Lipca 2018 W sierpniu się wybieram. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #12218 Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Z tą reklamówką bym uważał - można uszkodzić sensor. Winda jest bezpieczniejszą opcją. A najlepszą jest wyprawa w góry. Bez przesady.Zegarek ma wytrzymać 20 bar a wątpię żebyś w reklamówce tyle umiętolił.No chyba, że reklamówka z biedry no to wtedy wszystko możliwe;) Edytowane 30 Lipca 2018 przez X-Ray 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10292 #12219 Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Bez przesady.Zegarek ma wytrzymać 20 bar a wątpię żebyś w reklamówce tyle umiętolił.No chyba, że reklamówka z biedry no to wtedy wszystko możliwe;) Nie pamiętam, czy tutaj, czy na WUS czytałem o takim właśnie testowaniu tego alarmu BARO i dobrze to się nie skończyło. Przy czym wydaje mi się, że nie tyle chodzi tutaj o maksymalną wartość uzyskanego ciśnienia, co o zbyt gwałtowny jego wzrost. Jak znajdę wspomniany wątek to podlinkuję. Edycja: Coś nie mogę wygooglać, może mi się coś pokiełbasiło. Edytowane 30 Lipca 2018 przez Jogi 0 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #12220 Napisano 30 Lipca 2018 Raczej membrana się uszkodziła od dużego skoku ciśnienia. 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Art18 15 #12221 Napisano 30 Lipca 2018 Jak masz włączony alarm barometryczny. W trybie barometru przytrzymaj prawy górny przycisk.Zajrzałem z ciekawości na Twoją galerię FLICKR. Powiem tylko, że zdjęcia umiesz robić. Gratuluję, super się ogląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #12222 Napisano 31 Lipca 2018 Zajrzałem z ciekawości na Twoją galerię FLICKR. Powiem tylko, że zdjęcia umiesz robić. Gratuluję, super się ogląda.Dziękuję bardzo. Jeżeli to co kochamy robić sprawia nam przyjemność a dodatkowo spodoba się choć jednej osobie to znaczy, że warto było 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 24 #12223 Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) A które Suunto to ma?Na przykład: SUUNTO SPARTAN SPORT WRIST HR EDIT:(tam akurat jest altimetr GPS) "Pomyliło mnie sie, soooryy"cycat:"FusedSpeedTM jest wyjątkowym połączeniem modułu GPS i nadgarstkowego czujnika przyśpieszenia, którego zaletą jest bardzo dokładny pomiar prędkości biegu. Sygnał GPS jest filtrowany adaptacyjnie z uwzględnieniem informacji o przyśpieszeniu uzyskanych z czujnika nadgarstkowego, dzięki czemu odczyt prędkości przy jednostajnym biegu jest dokładniejszy, a reakcje na zmiany prędkości — znacznie szybsze."i"Aby uzyskać dokładniejszy odczyt wysokości GPS, porównywalny do wysokości barometrycznej, potrzebne są dodatkowe źródła danych, takie jak żyroskop lub radar Dopplera do korekty wysokości GPS".Powiązania altimetru z akcelerometrem wprost chyba nie ma w instrukcji, ale z paru moich znajomych posiada "sunta" i potwierdzili że zegarek leżąc nie zmienia wysokości. EDIT: Znalazlem jeszcze jedno: SUUNTO COREcycat:"Automatyczny przełącznik Wysokościomierz/BarometrSuunto Core jest wyposażony w automatyczny przełącznik wysokościomierz/barometr, który wykrywa ruch lub postój i odpowiednio przełącza pomiar wysokościomierzem lub barometrem. W trakcie wspinaczki rejestruje zmiany wysokości. Natomiast w czasie odpoczynku rejestruje zmiany ciśnienia atmosferycznego. Spadek ciśnienia podczas drzemki pod gwiazdami będzie zapisany tak, jak powinien: jako zmiana ciśnienia atmosferycznego, a nie wysokości." Edytowane 31 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Art18 15 #12224 Napisano 31 Lipca 2018 W końcu się doczekałem swojego pierwszego Romana. " Czarna Pantera" dotarła z kraju kwitnącej wiśni . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 24 #12225 Napisano 31 Lipca 2018 GRATULACJE!!! Jest MOC! Fajny, ale (BTW), czy nie masz wrażenia że Casio powinno w tym modelu dać czarne przyciski? Chyba że to tylko moje "widzimisię" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach