Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

citizenkane

Jak wykonac napis lub logo na cyferblacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy proszę o poradę w sprawie wykonania autorskiego loga i napisu na cyferblacie:

czy można je wykonać jakąś chałupniczą metodą? czy może lepiej zgłosić się do jakiegoś punktu usługowego?

czy lepiej dokleić napis czy nanieść farbę (ew. jaką), wykonać napis laserowo?

Zupełnie nie wiem jak się zabrać do tego tematu dlatego liczę na pomoc.

Chciałbym żeby było to wykonanie naprawdę dobrej jakości:)

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle jest to tampodruk, ma jedną wadę - cena. Jak znajdziesz gdzies tanio to podziel się proszę informacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje, za link.

Panie Piotrze a czy istnieje jakaś chałupnicza metoda dla amatora. Np aerograf i szablon itd. Wiem, że temat był obszernie omawiany i jednogłośnie wszyscy stawiali na tempodruku. Zastanawiałem się nad czymś bardziej dostępnym. Nie jestem profesjonalistą w tej dziedzinie i nie znam się na renowacjach. Czasami jednak widzę tzw malowanki i to naprawdę pięknie wykonane. Chodzi mi i wykonanie loga lub napisu z wykaźnym konturem i tutaj mam największą obawę.

Mam też pomysł na pomalowanie jednej z tarcz farbą dla plastyków - pytanie akryl czy olejna. zależy mi na pozostawieniu zamaszystych lini z odrobiną zaschniętych mikroropli farby.

Jackson-Pollock-150x150.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

możesz pomyśleć o sitodruku, robiłem z dobrym efektem. W skrócie projekt w corelu albo innym pliku graficznym, projekt drukujesz na folii przeźroczystej, organizujesz sito a uziarnieniu 150 albo większym (aby napis nie był zbyt poszarpany na krawędziach), pokrywasz sito farbą światło utwardzalną, kładziesz folię z projektem, naświetlasz, wypłukujesz i ewentualnie robisz korektę pędzelkiem. Teraz wystarczy zbudować prostą sitodrukarkę, położyć tarczę, nałożyć sito, trochę farby, przetarcie raklą i gotowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, albo chcesz "żeby było to wykonanie naprawdę dobrej jakości", albo chałupniczą metodą. Według mnie chałupnicze malowanki wyglądają jakby to były robótki ręczne na zajęciach w Kole Gospodyń Wiejskich. :D No może, jakby komus zależało na tym, żeby tarcza wyglądała na pracę jakiegoś artysty, a nie na formie użytkowej, to dałoby się coś takiego wykonać "z pędzla". Wyraźny kontur to tylko przy pomocy wyraźnego szablonu (wzornika), czyli tamondruk lub pantograf ze specjalnym grafionem, w warunkach chałupniczych metody raczej niedostępne i do kilku tarcz zbyt drogie.

Sitodruk nawet wykonany profesjonalnie nie zapewnia dostatecznej ostrości konturów, nie mówiąc już o sitodrukarce własnoręcznie zbudowanej (ewentualnie może być do tarcz zegarów). W warunkach domowych można by jedynie nalepić na tarczy jakąś kalkomanię, ale trudno o jakąś sensowną, no i nie jest to zbyt dobrej jakości.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

Sitodruk nawet wykonany profesjonalnie nie zapewnia dostatecznej ostrości konturów, nie mówiąc już o sitodrukarce własnoręcznie zbudowanej (ewentualnie może być do tarcz zegarów). W warunkach domowych można by jedynie nalepić na tarczy jakąś kalkomanię, ale trudno o jakąś sensowną, no i nie jest to zbyt dobrej jakości.

jak to mówią, Panie nie krytykujcie dopóki nie zobaczycie , da się zrobić tarczę zegarkową sitodrukiem i wygląda dobrze tyle że jak z wszystkim trzeba wiedzieć jak to ugryźć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to mówią, Panie nie krytykujcie dopóki nie zobaczycie , da się zrobić tarczę zegarkową sitodrukiem i wygląda dobrze tyle że jak z wszystkim trzeba wiedzieć jak to ugryźć :)

Widziałem już wszelkie możliwe sposoby wykonywania tarcz (zanim kolega z Chronosa doszedł do obecnych wyników próbował wszystkiego) widocznie Ty nie widziałeś tych właściwych i nie masz porównania. Jakoś nikomu nie udało się tego ugryźć (oczywiście oprócz Ciebie :D ), bo nie spotkałem jeszcze firmy która używa do produkcji czy renowacji tarcz sitodruku, a zapewniam Ciebie, ze wyroby wszystkich sensownych firm znam.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

eeech nasza rozmowa nie ma sensu, jak zwykle gdy ktoś ma odmienne od Ciebie zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak uważam, tym bardziej, że to nie jest tylko moje zdanie i wole zdanie mieć takie same jak profesjonaliści. ;)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu chciałem zwrócić na to uwagę. Trochę głupio to wygląda w galerii prezentującej możliwości firmy. Rozumiem problemy z doborem kroju czcionki, czy jakieś problemy z odpowiednim umiejscowieniem napisów, ale zmiana ich treści to chyba klops przy rekonstrukcji.

I tyle, koniec off-topa. Nie wątpię jednak, że robota dla citizenkane wyjdzie im zgodnie z zamówieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie mogę znaleźć danych o wielkości cyferblatu, logo...

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo może to zegar wieżowy być....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo może to zegar wieżowy być....

To wtedy jednak najlepiej przy pomocy urządzenia zwanego pędzlem :D

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak  chcesz  ladnie  to  zrobic  to  polecam tampondruck  u  naszych  sasiadow ,robia  projekty indywidualne przeslij  im  dane  materialu  na  ktorym  chcesz  logo  ,napis  wykonac i  wzor  napisu  w  programie  graficznym.Przy  wartosciowym zegarku moze  to  byc  interesujaca  oferta.

http://tampondruck-hafu.de/druck-beispiele/fotos/

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jakąś skuchę popełniliśmy i temat zdechł :(

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie zdechło zainteresowanie, po tym jak autor wątki dowiedział się, że "malowanie" tarcz o dobrej jakości jest w warunkach domowych bardzo trudne.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy mają tendencje do siadania na forumowiczu, zwłaszcza nowym, okrakiem i ujeżdżania jak łysej kobyły więc się nie dziwcie, że spada zainteresowanie tym co się tu dzieje.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domowych warunkach, to znaczy w domu, a nie byle jak, można zrobić dobrej jakości napisy chemigraficznie. Nadaje się również emulsja od sitodruku, którą należy nałożyć na tarczę, naświetlić stykowo, wywołać i utrwalić termicznie. Starannie wykonany napis nie będzie gorszy od najlepszych napisów. Taki napis z emulsji można zabarwić. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze tylko poradź jako w warunkach domowych wykonać tą kliszę do naświetlania stykowego i będzie to naprawdę dobry sposób na wykonanie "domowego" nadruku na tarczy.

Podobnie wykonuje się matryce.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy proszę o poradę w sprawie wykonania autorskiego loga i napisu na cyferblacie:

czy można je wykonać jakąś chałupniczą metodą? czy może lepiej zgłosić się do jakiegoś punktu usługowego?

czy lepiej dokleić napis czy nanieść farbę (ew. jaką), wykonać napis laserowo?

Zupełnie nie wiem jak się zabrać do tego tematu dlatego liczę na pomoc.

Chciałbym żeby było to wykonanie naprawdę dobrej jakości:)

Z góry dziękuję.

Czy masz już tarczę? Z jakiego materiału będzie? Materiał ma decydujące znaczenie przy wyborze techniki.

Jak najbardziej można wykonać logo "chałupniczo" ( mieszkaniowo :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jeszcze tylko poradź jako w warunkach domowych wykonać tą kliszę do naświetlania stykowego i będzie to naprawdę dobry sposób na wykonanie "domowego" nadruku na tarczy.
Podobnie wykonuje się matryce."

Trzeba na komputerze zrobić napis, w wektorach i wysłać do firmy naświetlającej. Należy się liczyć z kosztem pewnie kilkunastu złotych. Matryca tu nie jest potrzebna, ale jak tarcza nie jest płaska to może być pewien kłopot. Emulsję nanosi się na tarczę, naświetla stykowo i wtedy barwi na wymagany kolor, a następnie wywołuje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.