Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

proki1971

Zegarek klubowy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze, to nie bardzo rozumiem koncepcji z dwoma zegarkami, idea ma łączyć a nie dzielić na lepszych i gorszych. 

Jedna rocznica, jeden zegarek. 

Za to zawsze można się zebrać w grupę i zrobić zegarek pod forumowy, patrz 303, Aquarius, pilot MC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze nalezalo by z Panem Pawelm porozmawiac bilateralnie odnosnie obnizenia nieco ceny i stworzenia nieco bardziej budzetowej wersji jego zegarka, np. jak dla mnie klamra i pasek nie musza byc recznie robione. Przy wiekszej ilosci egzemplarzy koszt produkcji niektorych elemetow tez moze ulec obnizeniu. Mozemy tez wziasc standarowa wersje Unitasa przy ktorej przeciez nie trzeba duzego nakladu pracy jak przy mechanizmach modyfikowanych. Mysle, ze wyszedl by bardzo fajny zegarek, pomoglibysmy w promocji naszej manufaktury i mysle, ze Pan Pawel tez by na tym nie stracil. Ale to juz kwestia do uzgodnienia miedzy osoba ktora podejmnie sie prowadzic projekt i wykonawca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze nalezalo by z Panem Pawelm porozmawiac bilateralnie odnosnie obnizenia nieco ceny i stworzenia nieco bardziej budzetowej wersji jego zegarka, np. jak dla mnie klamra i pasek nie musza byc recznie robione. Przy wiekszej ilosci egzemplarzy koszt produkcji niektorych elemetow tez moze ulec obnizeniu. Mozemy tez wziasc standarowa wersje Unitasa przy ktorej przeciez nie trzeba duzego nakladu pracy jak przy mechanizmach modyfikowanych. Mysle, ze wyszedl by bardzo fajny zegarek, pomoglibysmy w promocji naszej manufaktury i mysle, ze Pan Pawel tez by na tym nie stracil. Ale to juz kwestia do uzgodnienia miedzy osoba ktora podejmnie sie prowadzic projekt i wykonawca.

I to według mnie, oczywiście o ile P. Paweł by się na to zgodził, byłoby najlepsze wyjście. Zegarek poniżej tej wspomnianej kwoty 6k, nie wiem np. 3-4k , ktory wyszedłby spod Jego ręki pewnie znalazłby więcej jak 20-30 chętnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to nie bardzo rozumiem koncepcji z dwoma zegarkami, idea ma łączyć a nie dzielić na lepszych i gorszych. 

Jedna rocznica, jeden zegarek. 

Za to zawsze można się zebrać w grupę i zrobić zegarek pod forumowy, patrz 303, Aquarius, pilot MC.

Zależy jak rozumiesz "dzielić". Dla mnie projekt zegarka za 3000 złotych to projekt podziału na "bardziej" i "mniej" zamożnych. Choć wiadomo - nie każdy przecież musi taki zegarek mieć, podobnie jak inne dobra luksusowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

primo: wziąć

drugie primo: na litość... przecinki...

trzecie primo: sporo kosztów generuje wykonanie kopert i paskiem czy klamrą się wiele nie nadgoni. Poza tym, nie wiem czy 100szt to jest liczba zegarków, która wpłynie znacząco na koszt produkcji (znaczace obniżenie kosztów można uzyskać przy produkcji średnioseryjnej/wielkoseryjnej, a 100szt taką nie jest). Dodatkowo wspominane było coś o personalizacji zegarków... to moim zdaniem podbije koszt produkcji jeszcze bardziej. Nie zapominajmy też o montażu, który Paweł robi samodzielnie - to mnóstwo czasu i pracy. Myślę, że ucięcie 2-3 tysięcy z proponowanej kwoty wyjściowej (czyli 30-50% ceny zegarka) nie jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł ciekawy. Będę śledził temat. Szkoda, że tak odległy termin

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zwrócić uwagę jaką popularnością cieszy się projekt forumowego chrono, a cieszy się nie tylko i nie przede wszystkim ze względu na projekt, ale raczej ze względu na cenę.

Screwback.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też uważam, że nie uda się aż tak drastycznie obniżyć kosztów ale gdyby zamiast 6k było np. 4,8k to byłoby to 20% taniej a różnica jest znacząca dla kieszeni.

Myślę, że ktoś powinien przygotować ankietę ponieważ inaczej nie dowiemy się  na ilu chętnych i w jakich przedziałach cenowych można liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

primo: wziąć

drugie primo: na litość... przecinki...

trzecie primo: sporo kosztów generuje wykonanie kopert i paskiem czy klamrą się wiele nie nadgoni. Poza tym, nie wiem czy 100szt to jest liczba zegarków, która wpłynie znacząco na koszt produkcji (znaczace obniżenie kosztów można uzyskać przy produkcji średnioseryjnej/wielkoseryjnej, a 100szt taką nie jest). Dodatkowo wpominane było coś o personalizacji zegarków... to moim zdaniem podbije koszt produkcji jeszcze bardziej. Nie zapominajmy też o montażu, który Paweł robi samodzielnie - to mnóstwo czasu i pracy. Myslę, że ucięcie 2-3 tysięcy z proponowanej kwoty wyjściowej (czyli 30-50% ceny zegarka) nie jest możliwe.

Jak juz sie tak czepiasz i jestes takim purysta to uzywaj konsekwentnie polskich znakow. Dla twojej wiadomosci w pracy i zyciu codziennym bardzo wyjatkowo posluguje sie jezykiem polskim i ma to niestety swoje konsekwencje.

Wracaja natomist do meritum - nie mowilem o obnizeniu ceny o 50%. Poza tym jest to jak wspomnialem kwestia do negocjacji z Pawlem. Jesli nie mozna zbic ceny to trudno najwyzej bedzie mniej chetnych lub w ankiecie padnie na inny przedzial cenowy i tym samym innego wykonawce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czym innym jest forumowe chrono, na które zreszta tez się pisze, a czym innym klubowiec. Takich tanich projektów forumowych możemy sobie robic co jakiś czas a jako klubowiec wypadałoby zrobic cos fajnego bo to będzie jakas tam pamiątka, przynajmniej dla Mnie. Oczywiście cena ma istotne znaczenie, dla mnie również i o tym piszę ale z kolei nie do tego stopnia żeby klubowcem robic jakiś zegarek za kilka stówek.

Oczywiście to moje li tylko zdanie, każdy ocenia to na swój sposób.

Małe OT : Kolego Szajmon, daj już proszę spokój z tym wytykaniem czyiś błędów, znaków interpunkcyjnych, itp. bo to już zaczyna być trochę irytujące ;) Już ktoś wcześniej Ci napisał, że to nie forum językoznawców. Oczywiście bez urazy, pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Jak juz sie tak czepiasz i jestes takim purysta to uzywaj konsekwentnie polskich znakow. Dla twojej wiadomosci w pracy i zyciu codziennym bardzo wyjatkowo posluguje sie jezykiem polskim i ma to niestety swoje konsekwencje.

Wracaja natomist do meritum - nie mowilem o obnizeniu ceny o 50%. Poza tym jest to jak wspomnialem kwestia do negocjacji z Pawlem. Jesli nie mozna zbic ceny to trudno najwyzej bedzie mniej chetnych lub w ankiecie padnie na inny przedzial cenowy i tym samym innego wykonawce.

Faktycznie, raz  nie docisnąłem klawisza ALT.

Co do obcinania ceny, nawiazywałem do postu:

I to według mnie, oczywiście o ile P. Paweł by się na to zgodził, byłoby najlepsze wyjście. Zegarek poniżej tej wspomnianej kwoty 6k, nie wiem np. 3-4k , ktory wyszedłby spod Jego ręki pewnie znalazłby więcej jak 20-30 chętnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inaczej. Panie Pawle - pytanko wprost kierowane do Pana, czy w ogóle widzi Pan jakąkolwiek mozliwośc wykonania zegaka jako klubowca powiedzmy w kwocie no. 4k jeżeli tak to mniej więcej jakiego czy też te 6k jest kwotą, poniżej której Pan nie zejdzie. To w jakiejś mierze okresli Nam możliwości i dalszy tok postępowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Małe OT : Kolego Szajmon, daj już proszę spokój z tym wytykaniem czyiś błędów, znaków interpunkcyjnych, itp. bo to już zaczyna być trochę irytujące  ;) Już ktoś wcześniej Ci napisał, że to nie forum językoznawców. Oczywiście bez urazy, pozdr.

IMO Zajrzenie do słownika nie boli. Jak mnie ktoś poprawi, to dziękuję i poprawiam swój post, a nie rzucam się i nie oburzam. 

Z mojej strony EOT, już nie będę nikogo poprawiał (bo widzę, że i tak nie ma to sensu), ale przemyślcie to sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie uszczuplanie zegarka w celu obniżenia ceny mija się z celem.

Te wszystkie elementy jak klamerka, pasek i cała reszta to kwintesencja wyrobów Pawła.

odchodzenie od tej jakość to moim zdaniem błąd.

Wszyscy zdawali sobie chyba sprawę z jakiej półki to zegarki,

mnie niestety też nie będzie dane wydać tyle pieniędzy ale

albo nas stać albo nie , jeśli nas stać to na zegarek Pawła a nie na pół chronos-art pół coś tam.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100% racji ma Łukasz . Podpisujem siem obiema ryncywami - to tak żeby się ponaigrywać z wytykania błędów językowych ;-)

Wyrób od Pawła ma tylko sens jeśli będzie to coś wyjątkowego. Owszem pewnie można by zejść do 4tys ale wtedy dostaniecie nic ponadto co możecie aktualnie kupić sobie np. u Kemmnera czyli Marinka za 1500zl. Paweł robi te zegarki sam, wkłada w nie swoje serce w każdą sztukę i to kosztuje go czas! to nie jest produkcja seryjna maszynowa, nie ma linii produkcyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, ciągle mówimy o niczym, proszę o wypowiedzenie się P. Pawła. Za jaką kwotę może zrealizować projekt, o którym wcześniej pisał QV (czyli łączący jak najwięcej ludzi). Myślę, że jedno zdanie P. Pawła posunie nas do przodu i ukróci wiele dywagacji.

ps. Popieram Szajmona dziś robi się tyle błędów, że należy brać za dobrą monetę poprawki innych. Dążmy do doskonałości nie tylko w naszych pasjach. :)

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Paweł robi te zegarki sam, wkłada w nie swoje serce w każdą sztukę i to kosztuje go czas! to nie jest produkcja seryjna maszynowa, nie ma linii produkcyjnej.

Dokładnie to próbuję od jakiegoś czasu uświadomić. 5-6tys to raczej dolny próg ceny, a nie górny. Dlatego problem przed którym stoimy to nie czy da się zejść do 3-4tys, tylko czy prosimy Pawła o wykonanie zegarka klubowego 2015 i wtedy limitacja ograniczy się sama do ok 30szt (myślę, że nie więcej) - po prostu wiele osób odpadnie ze względu na cenę.

Albo szukamy rozwiązania gdzie indziej, aby zmieścić się w np. 2500zł i wtedy chętnych powinno być sporo więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce byc zlym prorokirm ale mysle ze aby osiagnac ilosc np 100 chetnych na zegarek klubowy to jego cena nie moze przekroczyc 1,5k pln. Za 2,5k pln to byc moze uzbiera sie 50 sztuk.

Wiec albo klubowiec ma byc tani (dla wiekoszosci) albo szalec i robic dla nielicznych np u P. Pawla, posredniej opcji nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to próbuję od jakiegoś czasu uświadomić. 5-6tys to raczej dolny próg ceny, a nie górny.

Nie wiem czemu na sile wypowiadacie sie za Pawla. Oczywiscie, ze robi wyjatkowe zegarki i z duzym nakladem pracy ale ani ja ani Ty nie siedzimy w jego pracowni i nie wiemy czy sa jakies mozliwosci obnizenia ceny w przypadku wiekszego zamowienia. Oczywiscie, ze dla masowych producentow zegarkow 200 sztuk to zadne wieksze zamowienie ale dla Pawla zrobienie 40 sztuk moze byc wlasnie takim duzym zamowieniem przy ktorym warto np. zatrudnic kogos do wykonania mniej skomplikowanych prac itp. Jak mowie nie ustawiajmy od razu tematu jako oczywistego dopoki nie porozmawia sie z Pawlem o konkretach. Nie sadze tez by rezygnacja z wykonania paska recznie stanowilo o tym, ze zegarek to juz nie Chrono-Art. Zapewne jeszcze wielokrotnie Pawel bedzie mial w swojej kolekcji rowniez zegarki tansze. Jezeli ktos chce drozszy zegarek moze zawsze u Pawla zamowic indywidualnie a na potrzeby bardziej "masowej":) produkcji mozna by stworzyc projekt nieco tanszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

maze123,

Może zacząć się od 6tyś zł  -_- a30 -40 osób to chyba zbyt optymistyczna wersja  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki konkretna osoba nie weźmie na siebie odpowiedzialności za koordynację, dopóty nic nie będzie można ustalić. Traktujmy ludzi poważnie i nie liczmy na to, że ktoś będzie negocjował warunki wykonania projektu na forum, publicznie.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szajmon

Chlopie pomysl troche. 6 tys. zl to startowa cena za zegarek, ktory mozna teraz u Pawla nabyc bez wchodzenia w projekt zegarka klubowego. Czyli jezeli bysmy pojedynczo poszli do Pawla to taka cene bysmy musieli zaplacic za jeden z tanszych modeli. Ja rozumiem Pawla ze nie robi tu roznicy cenowej miedzy klubowcem a zamowieniem indywidualnym skoro sami jej nie chcemy i chcemy miec taki sam zegarek jak ten ktory mozna u Pawla dostac w zamowieniu indywidualnym. Ja natomiast pisze o mozliwosci zbicia ceny w przypadku zrobienia zegarka nieco bardziej budzetowego niz ten robiony na zamowienie indywidualne. Moim zdaniem nikomu krzywda by sie nie stala a zegarek tez by nie stracil na wyjatkowosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

@maze123,

Tyle, że gdy wszystkie  zegarki Pawła są robione ręcznie, to zamówieniem bardziej zunifikowanych 40 egzemplarzy nie upraszczasz znacząco procesu. Gdyby była linia produkcyjna - tak. Wtedy to jest wielka różnica. W tym przypadku nie aż tak wielka i bedzie to prawie tak, jakby zostało wykonanych 40 pełnoprawnie personalizowanych zegarków. Cały czas rozbija się o to, że to manufaktura, a nie fabryka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.