Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, żaden problem, tylko daj mi pare dni :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... właśnie te długie uszy w Orionie to szansa dla tych z większymi nadgarstkami.

I tu się z Tobą zgadzam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sie zastanowic, jaki procent chetnych ma ponadwymiarowe nadgarstki...

Wg mnie 38-39mm to jest maksimum na taki zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sie zastanowic, jaki procent chetnych ma ponadwymiarowe nadgarstki...

Wg mnie 38-39mm to jest maksimum na taki zegarek.

To jak się zastanowisz to daj znać bo jestem ciekawy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to znaczy ponadwymiarowe? ja mam 18-18,5 cm i dłuższe uszy pewnie lepiej by wyglądały...ale nie będę się spierał bo mogę się mylić  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie się ten zegar zapowiada . Moje gratulacje . Osobiście wywaliłbym sześćdziesiątkę .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu macie stowe antea 39 mm, przez przedłużone uszy wydaje się być o wiele większy.

post-10703-0-23830400-1383248464_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Historia zatoczyła koło.

O kopercie Oriona pierwszy wspominał Tomi_Leg w poście #27. Ja swoje dołożyłem w poście #103, w którym zamieściłem też odnośnik do postów TeJota opisujących fenomen koperty Oriona.

Fajnie, że pozostałym forumowiczom ta koperta również się podoba. Profil uszu, wąska luneta, wysokość koperty, ciekawe kolory tarczy, nakładane indeksy i rozmiar 38 mm - idealny zegarek garniturowy w bauhausowym stylu w wydaniu współczesnym.

Jeżeli nie kostka wzorowana na Tetrze i nie tonneau wzorowane na Luksie Nomosa, to tylko zegarek o uszach i okrągłej tarczy zbliżonych do Oriona.

A tarcza - najlepiej wygląda ta z przesuniętą małą sekundą, która została pokazana przez QV w poście #479.

Małą sekundę powinniśmy delikatnie zagłębić.

Ponieważ to przesunięta sekunda, więc tylko mechanizm Miyota 8245, a nie Miyota 9015, jak chcieliby niektórzy forumowicze.

Rozmiar max. 38 mm. Sprawdzone i zawsze działa w zegarkach o cienkiej lunecie. Idealny rozmiar dla typowych nadgarstków. Kto tego nie widzi, temu brak bauhausowej wrażliwości :)

Moser na sporym nadgarstku Carlita wygląda też bardzo dobrze.

Jeszcze jedna uwaga - QV stosuje socjotechiczne sztuczki i po prostu przyzwyczaja nas w swoich renderach do tarczy z logiem Vratislavia Conceptum, które nieustannie kojarzy mi się z Wratislavia Cantans :) (sorry, ale nie mogłem się powstrzymać).

Bardziej podoba mi się na tarczy bauhausowego zegarka samo słowo CONCEPTUM, czyli "pojęcie".

Ewentualnie krótkie, męskie, niemieckie BRESLAU - odniesienie do miasta QV i przy okazji do Niemiec - Vaterlandu idei bauhausu.

A Vratislavia Conceptum - na wahnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conceptum - tak. Breslau - nie. Vratislavia - ujdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Breslau nie przejdzie, zarzucą mi że jestem 5-tą kolumną. Vratislavia jak i Conceptum to z łaciny. Uniwersalny język międzynarodowy. Taki też ma być zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję darować sobie nazwę w ogóle. Był w tym wątku prezentowany przynajmniej jeden model bez napisu na tarczy i wyglądał zdecydowanie najlepiej. W tej stylistyce im mniej zbędnych dodatków tym lepiej.

To, że większość prezentowanych zegarków ma nazwę na tarczy wynika z ich komercyjnego charakteru. Producenci chcą promować swoje marki!

Ten zegarek ma być projektem wyjątkowym. Ci których będzie to interesowało i tak będą wiedzieli co to za jeden. A dla wszystkich innych jeśli nie będzie to nazwa Rolex, Omega itp nie będzie ona miała żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Vratislavia, Varsovia, Cracovia, Vilna, Calisia etc. nie pasują do sterylnej z założenia tarczy bauhausowego zegarka. Po co pchać na tarczę łacińską nazwę Wrocławia?

Conceptum, czyli "pojęcie", które samo w sobie jest już abstrakcyjną ideą do takiego zegarka pasuje w 100%.

Albo bez nazwy, jak napisał wyżej lapor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vratislavia, Varsovia, Cracovia, Vilna, Calisia etc. nie pasują do sterylnej z założenia tarczy bauhausowego zegarka. Po co pchać na tarczę łacińską nazwę Wrocławia?

Conceptum, czyli "pojęcie", które samo w sobie jest już abstrakcyjną ideą do takiego zegarka pasuje w 100%.

I z tym bym się zgodził w zupełności!!! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgadzam i to wcale nie dlatego że mi jakoś szczególnie zależy na nazwie. Uważam że zegarek bez napisu wygląda jak niedorobiony sampel.

Ewentualnie można ten napis mocno zmniejszyć i dać tam gdzie zwykle jest napisik swiss made.

Poza tym nie pozwolę aby dyskusja zmierzała na manowce i skupiała się na najmniej istotnych kwestiach. Nie działajmy jak Polscy politycy, którzy tropią aferę dorsza za 6zł a miliardy im przelatują koło nosa :-)

Skupmy się nad tym aby udoskonalać design.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis niezły i w dobrym miejscu , tylko ździebko za duży .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tez zostawił napis w całości, tyle ze dostosowany do zegarka. I wolałbym Miyote 8245 z przesunięta sekunda.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgadzam i to wcale nie dlatego że mi jakoś szczególnie zależy na nazwie. Uważam że zegarek bez napisu wygląda jak niedorobiony sampel.

Ewentualnie można ten napis mocno zmniejszyć i dać tam gdzie zwykle jest napisik swiss made.

Idźmy tą drogą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ale ta przesunięta sekunda naprawdę mi sie podoba. A moze jest jakiś inny werk z taka sekunda, ale cieńszy?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ale ta przesunięta sekunda naprawdę mi sie podoba. A moze jest jakiś inny werk z taka sekunda, ale cieńszy?

Są jeszcze werki Time Module ( Seiko ) ale jedyny z tarczką to 24h. No i są jeszcze grubsze.

http://www.timemodule.com/sii/eng/download.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno coś "gdybać" mając tylko jeden projekt. Myślę, że jak Dmn zrobi nam grafikę z 9015 w Orionie to będziemy mogli dyskutować.

norbie - oczywiście zauważyłeś (ja też) że stosujesz ciekawą socjotechnikę  przy pomocy wytknięcia socjotechniki?! :)

Edit

A zegarek nazwę mieć musi!

Vratislavia - jak najbardziej ok. Nie mam sentymentu do Wrocławia ale to nie ma żadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowilem to juz przy budzetowym chrono, powiem i tu ;)

Przestancie sie czepiac nazwy, jest to marka, ktora QV chce promowac. Jakby nie bylo odwala kawal roboty przy tych projektach i uwazam, ze ma pelne prawo decydowania jak te zegarki beda sie nazywac.

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.