Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

aronus

Zegary wojskowe

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji wycierania kurzy taką fotkę cyknąłem :)
di7x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie :) Ale maniak z Ciebie :P:D

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiór godny uznania. Congratulations.

Tylko czołgu już teraz brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiór godny uznania. Congratulations.

Tylko czołgu już teraz brakuje :)

+1

Samolot też by się przydał

.... zamiast podstawki  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Też mi się ich kilka nazbierało.../ bez wersji cywilnych/, są i czołgi  ;) myślę o takich ładnych podstawkach jak ma Aronus.

post-28471-0-97410600-1388234073_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlad2 świetne te zegary masz, gratuluję. Radzieckie zegary wojskowe są zajefajne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ciekawe co na to Geiger by powiedział :)

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, ciekawe co na to Geiger by powiedział :)

U mnie nic :)  Ruscy zaprzestali stosować farb radowych przed 1960. Moje są z późniejszego okresu, także spoko! A nawet, jakby indeksy były malowane farbą radową, chociaż tak starych zegarów wojskowych prawie się nie spotyka, to też spoko, no chyba żeby kotś lizał tarczę :D Kiedyś Mark Gordon o tym pisał na watchuseek.com  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Aronus.... a z tym promieniowaniem to na forach lekka przesada.Jak napisałeś te nowe są nieszkodliwe a te starsze to różnie. Mój najmocniej  aktywny /wyjątek/ ma jak na zdjęciu 3000mR przy tle ok 15 mR. Ale po odsunięciu miernika ok 15 cm pomiar jest w okolicach tła. Większość zegarów ma pomiar nie przekraczający 100 do 450.   30 cm od półki z zegarami jest ok 30 mR.U kolegi w starym betonowym bloku tło jest ok 45 mR.   Więcej człowiek złapie wychodząc na miasto nie wspominając o zdjęciach rtg czy tomografie gdzie wykonuje się jednorazowo do 1000 zdjęć..

post-28471-0-29067300-1388323596_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Gratulacje Aronus i Wlad2 - świetne macie zbiory! Chyba sobie też na komodę, kiedyś sprawię jakiś czołgowy czy z samolotu. Nawiasem mówiąc śmieszą 

mnie opisy na aukcjach, gdzie niektórzy sprzedawcy każdy zegarek z czarną tarczą opisują jako wojskowy ;-), co się nie zawsze sprawdza, ale wielu jeszcze "łyka" taką zanętę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dołączam się do gratulacji dla Kolegów aronus i wlad2 - piękne macie kolekcje :)

Ja mam tylko takiego najuboższego Aczs-a, którego kiedyś chyba już pokazywałem na Forum:

imag0260sh.jpg

Powyższy egzemplarz na raczej radioaktywny nie jest, bo wypełnienie wskazówek i farba na indeksach po prostu nie świecą :) To jedynie zwykły biały lakier.

Mam jeszcze AWRM-a w późniejszej odmianie (nakręcanie kluczykiem a nie "bezelem") - ten to świeci jak wściekły: mocno i długo, więc na wszelki wypadek trzymam go w pracy a nie w domu :D

Nawiasem mówiąc śmieszą mnie opisy na aukcjach, gdzie niektórzy sprzedawcy każdy zegarek z czarną tarczą opisują jako wojskowy ;-), co się nie zawsze sprawdza, ale wielu jeszcze "łyka" taką zanętę. 

Podobna tendencja jest w przypadku sprzedaży wszelkich Mołnii kominkowych: jeżeli sprzedający "liznął" trochę wiedzy na temat mechanizmu, to wciska kit, że sprzedawana Mołnia jest wojskowa. I nieważne, że stylistyka tarczy czy misterna obudowa za tym nie przemawiają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli robicie zdjęcie ustawcie je na jedną godzine.Ustrojstwa są ruskie ale Ordnung muss sein tym bardziej że to obszar militarny ;)

Czy one są nakręcane czy zasilane elektrycznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ordnung ist - in der Tat! Russland ist ein grosses Land, gehaazi i obowiązuje tam kilka stref czasowych :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli robicie zdjęcie ustawcie je na jedną godzine.Ustrojstwa są ruskie ale Ordnung muss sein tym bardziej że to obszar militarny ;)

Czy one są nakręcane czy zasilane elektrycznie?

Te zegary są nakręcane, ale w większości przypadków mają z tylu grzałkę elektryczną do utrzymywania stałej temperatury.

A z wojskowych mam jeszcze takiego z jakiegoś okrętu :)

2l09.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cofer a ja naiwny myślałem że strefy czasowe zawsze się zamykają pełną godziną  :)  ;)

Człowiek całe życie się uczy....

Aronusie  z tymi grzałkami mnie zaskoczyłeś.Nie wystarczyła by im tylko ciepłota z żarówki do podświetlania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam taki tylko trochę starszy z 1974 roku. fajnie cyka.

post-28471-0-52551300-1388695713_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.