Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Cash

ROLEX Submariner vs DAVOSA Ternos

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Lmed chyba marnuje czas pomiędzy ludźmi z tego forum. Najlepiej nie nabierać się na te brednie tylko kupić w kiosku kwarcaka za 2 dychy. Jest szansa ze z 10 lat podziała, i będzie bardzo dokładny. Mając wolne coś ok 20 000 zł za przeproszeniem gówno obchodziły by mnie miaro czy bezmiarodajne porównania, tylko kupiłbym takiego Rolexa, bo tak chce. Co mnie obchocdzi czy w materiale i wykonaniu to on nie powinien być droższy od Davosy czy czegoś tam innego. tego typu dyskusje świadczą albo o niewiedzy, albo o chęci wywołania kolejnej dyskusji. Przecież dla powiększenia kontrastu można podstawić zamiast rżnącej Davosy, rżnącego śmiecia typu parnis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega LMed tak ma. Szydzi, podpuszcza a argumenty sprowadza do marketingowego bełkotu. Nie zwracać uwagi, to najlepsza opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jakiś czas temu doszedłem do takiego samego wniosku, zwłaszcza jeśli chodzi o wszelkie wątki dotyczące Rolexa i Pama.

Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Davosa ogrzala sie nieco w blasku Rolexa dzieki temu tematowi:)

Temat jest prowokacyjny i byl juz niejednokrotnie walkowany ale rozumiem zalozyciela watku bo podobne dylematy staja przed wieloma z nas szczegolnie na poczatku milosci "zegarkowej". Gdy juz sie nieco zglebi temat dylemat ten bezpowrotnie mija i juz nigdy nie powraca podobne pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny materiał który mi przychodzi do głowy, a mógłby mieć ZNACZĄCY wpływ na cenę zegarka, to grafen ale... to nie ta bajka chyba.

no jak, a złoto? Potrafi podnieś 2-3- kilka-krotnie wartość zegarka, nawet z in-housem. Niewspółmiernie do ceny samego złota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny materiał który mi przychodzi do głowy, a mógłby mieć ZNACZĄCY wpływ na cenę zegarka, to grafen ale... to nie ta bajka chyba.

Przykład PAMa 318 dowodzi, że ani materiał ani wykonanie nie ma tak naprawdę znaczenia, gdy chodzi o marki uważane za "prestiżowe".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani!

Dziękuję wszystkim za cenne informacje i nowe wątki dzięki który to forum spełnia swoje przeznaczenie. Od wczoraj Davosa na ręku. Moim skromnym zdaniem jest to bardzo dobrze wykonany zegarek propagujący i odzwierciedlający piękno i styl submarinera. 

x1me.jpg

Porównując w tej kategorii cenowej z innymi zegarkami, klonami Rolexa - Steinhart, Kentex (oba miałem), stwierdzam, że moim subiektywnym zdaniem to zegarek zdecydowanie lepszej jakości. Pięknie dopieszczony w szczegółach, wspaniale leży na ręku. Szkoda, że eta 2824 w tym momencie robi ponad +20s na dobę :( Wierzę, że po dotarciu będzie lepiej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

To jest ta większa wersja z 50atm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ta większa wersja z 50atm?

Nie. 20 ATM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak, a złoto? Potrafi podnieś 2-3- kilka-krotnie wartość zegarka, nawet z in-housem. Niewspółmiernie do ceny samego złota.

<br /><br />No właśnie niewspółmiernie. I nie wartość a cenę, to jest jednak "mała" różnica. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko, jeszcze jedno :)

4u22.jpg

Gratuluję zakupu ! Niech się nosi i niech przynosi radość właścicielowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<br /><br />No właśnie niewspółmiernie. I nie wartość a cenę, to jest jednak "mała" różnica. ;)

oczywiście pisząc wartość miałem na myśli cenę katalogową, bądź średnią możliwą do nabycia - aby był jakiś odnośnik porównawczy. Wartość jest pojęciem względnym, dla każdego może być inna :) Podtrzymuję tezę, że w kategorii do 200 000 zł, na cenę znacząco bardziej wpływa materiał koperty i bransolety niż wyrafinowany mechanizm inhouse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cenę wpływa, w tym wypadku, widzimisię producenta a nie materiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podtrzymuję tezę, że w kategorii do 200 000 zł, na cenę znacząco bardziej wpływa materiał koperty i bransolety niż wyrafinowany mechanizm inhouse.

Zbyt duże uogólnienie,

W przypadku Hublota wysadzanego brylantami tak :)

W przypadku repetierów minutowych raczej nie ;)

Na cenę wpływa, w tym wypadku, widzimisię producenta a nie materiał.

Żadna kalkulacja nie odbywa się na zasadzie widzimisię ;P

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażaj się na producentów. Oni tylko dopasowują swoje ceny do kosztów i... klientów. Chętnie kupiłbym Porsche 911, najlepiej nowe. Nie stać mnie. Czy producenta to martwi? Nie, ponieważ stać na 911 innych, którzy uważają, że auto jest warte swojej ceny.

Wystaw Davosę udającą Rolexa za 30 k i czekaj na klienta.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek79 nie szydzę i nie podpuszczam .  Jesteś przeczulony . Ja po prostu nie uważam , że " Rolek jest jak Ferrari "  i  to wszystko . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna kalkulacja nie odbywa się na zasadzie widzimisię ;P

<br /><br />Faktycznie, podniesienie ceny x2 po zastosowaniu innego materiału na kopertę, poprzedzone musi być głęboką analizą kosztów produkcji, jej opłacalnością oraz wnikliwym badaniem rynku. A do tego cenę reguluje 666 punkt Pieczęci Genewskiej, więc to nie może być widzimisię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek79 nie szydzę i nie podpuszczam .  Jesteś przeczulony . Ja po prostu nie uważam , że " Rolek jest jak Ferrari "  i  to wszystko . 

Też tak uważam. Rolek to solidny,świetnie wykonany użytkowy zegar. Żadne hiper cudo. Do Ferrari to PP czy AP można przystawić na pewno nie Rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

<br /><br />Faktycznie, podniesienie ceny x2 po zastosowaniu innego materiału na kopertę, poprzedzone musi być głęboką analizą kosztów produkcji, jej opłacalnością oraz wnikliwym badaniem rynku. A do tego cenę reguluje 666 punkt Pieczęci Genewskiej, więc to nie może być widzimisię.

No podobno wiązało się to z wymiana parku maszynowego. Nie wiem na ile w to wierzyć, wiem tez że na pewno nie będzie to kwota wymagająca np podniesienia ceny 2x, ale jeśli park maszynowy był wymieniany, to musisz przyznać, że potężna inwestycja - oczywiście na pewno bardzo opłacalna, bo przecież takich decyzji jak wymiana maszyn nie podjeli głupi ludzie bez zastanowienia, tylko na pewno tęgie glowy i po dlugich przemyśleniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Park maszynowy, to chyba jakiś żart. :lol: Widziałeś kiedyś maszynę CNC i wiesz jak ona działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Park maszynowy, to chyba jakiś żart. :lol: Widziałeś kiedyś maszynę CNC i wiesz jak ona działa?

Ja doskonale wiem jak działa maszyna CNC. Zdarzało mi się też w moim życiu zawodowym projektować części maszyn i urządzeń wykonywane własnie na CNC. Dlatego mówię, że nie wiem na ile w to wierzyć. Przytaczam za źródłem:

http://www.ablogtowatch.com/10-things-know-rolex-makes-watches/

"Rolex had to replace most of their steel working machines and tools to deal with 904L steel."

Jako powód jest podana stal 904L - możliwe, ze nie był to główny powód wymiany maszyn, ale inwestycja faktycznie została poczyniona w podobnym czasie jak zmiana materiału kopert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Dla mnie davosa ternos to bardzo fajny zegarek w przystępnej cenie. Co do różnić, mam wrażenie, że okrągłe białe indeksy są większego rozmiaru w rolexie. Może to tylko złudzenie. Może ktoś potwierdzić? Wkurza mnie też fakt kolorów davosy. Niby mamy do wyboru czerń, niebieski i już pojawiają się nawet zielone, ale te barwy są jakieś taki mdłe. Nie ma takiego pi(#$%*cia jak np. w zielonym rolexie subie tzw hulku". To ocena ze zdjęć zielonego, na żywo nie miałem okazji zobaczyć. Może jestem przewrażliwiony...

John-Mayer-LV-Submariner.jpg

post-58248-0-39463100-1389302857_thumb.jpg

Zwróćcie też uwagę na kolor okrągłych indeksów w zielonym ternosie-lekko wpadają w żółtawy albo to wina światła. Tyle zarzutów, ale i tak kupię w przyszłości ten zegar;p

Ps. Mikołaj chyba nie obrazisz się za użycie zdjęcia, to tylko w celach porównawczych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

904l to stal z środka skali trudności jakie miałem przyjemność obrabiać. <br /><br />TIK TAK jak chcesz się czegoś dowiedzieć o CNC to nie dawaj linków ale pytaj. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.