Nie serwisowałem, ale szybki research w necie pokazał że w Wawie są serwisy które ogarniają, części są łatwo dostępne, bo ludzie te ekspresy serwisują sami i możesz je zamówić nawet w PL sklepie. Wystarczy zobaczyć jak to w środku wygląda, tam jest jeden sterownik jak sprzed 20 lat do sterowania grzałką i grube kable z konektorami. Można się do tego dostać odkręcająć 4 śrubki które są na wierzchu i naprawić wszystko młotkiem, nie ma tam żadnej elektroniki zalanej plastikiem etc. Rancilio robi przede wszystkim pro maszyny, mają ledwie 2 modele domowe.
Jak robisz kawy głównie dla siebie to nie ma problemu, ale musisz wziąć pod uwagę, że jak będziesz chciał zrobić 5 kaw mlecznych dla gości, to chwilę poczekają zanim porobisz espresso i zagrzejesz mleko :D. Wtedy lepiej wziąć dual boiler, ale to już raczej nie Rancilio, tylko jakiś np. nuova simonelli oscar II.
Rancilio Silvia ani Gaggia classic, czyli takie 2 polecane entry levele nie mają PID, czyli takiego prostego ustawiania temperatury 1 klikiem, można sobie taki pid zamówić i podpiąć, ale nie wiem czy Ci się chce w takie rzeczy bawić. Dlatego może ten Lelit z PIDem też bym rozważył. Inaczej musisz po prostu w rancilio przepuścić wodę przez 5 sekund chwilę po nagrzaniu żeby mieć te 90 stopni pod espresso.