Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Litus

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    334
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1302 Guru zegarmistrzostwa

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Kielce
  • Hobby
    Architektura i budownictwo, projektowanie, film, muzyka, polityka, historia współczesna

Ostatnie wizyty

3650 wyświetleń profilu
  1. Limitowana edycja zegarka Venezianico Nereide z tarczą z naturalnego agatu. Materiał koperty: Stal nierdzewna 316L Tarcza: Agat Szerokość: Ø42 mm, lug to lug 49.00 mm Mechanizm: Automatic Cal. Sellita SW200-1 Swiss Made Szkło: Szkło szafirowe z antyrefleksem Luminova: BGW9 Super-LumiNova® Bezel: Wolfram, 120 kliknięć WR: 20ATM (= 200mt) Pasek: Gumowy, Made in Italy Bransoleta: oryginalna bransoleta stalowa Canova Gwarancja: 2 lata (zakupiony w maju 2024 roku] Zegarek jak nowy, nienoszony - zdjąłem jedynie folie, aby przełożyć go na bransoletę zaraz po zakupie. Następnie zegarek wylądował w pudełku i... tak już zostało. Uznałem, że jest zbyt ładny, aby nosić go na co dzień i postanowiłem zatrzymać w celach kolekcjonerskich. Na zegarku nie ma żadnych śladów użytkowania, stan 9,5/10 ze względu na zdjęte folie i skróconą bransoletę. W zestawie oferuję wszystko, co dał producent: zegarek, oryginalny, pomarańczowy pasek gumowy ze stalową sprzączką; certyfikat autentyczności; mapa Wenecji z inspiracjami zegarków Venezianico; firmowe pudełko Venezianico; oryginalna bransoleta Canova wraz ze zdemontowanymi ogniwami. Nie przewiduję wymian, zegarek w pełnym secie tylko na sprzedaż. Cena: Realizacja Wysyłka ubezpieczoną przesyłką kurierem lub do paczkomatu, po wcześniejszej wpłacie na konto. Preferowany odbiór osobisty.
  2. Litus

    Gry komputerowe :)

    Właśnie ogrywam Stalkera 2 - ależ piękny powrót do Zony po ponad 10 latach. Klimat poprzednich części jest zachowany, natomiast świat gry jest zdecydowanie większy i piękniejszy :-).
  3. Mnie bardziej smakuje z kolby, ale sam musisz spróbować, bo to już kwestia indywidualnych preferencji. Na pewno nie wydawaj takiej kwoty na sprzęt bez przekonania się "na żywo".
  4. Wszystko zależy od tego, do czego potrzebujesz sprzętu i co głównie pijesz 😉 Gdy espresso nie jest najważniejsze i odpowiada Ci smak kawy z automatu, nie masz czasu na zabawę z kolbą (rozgrzewanie, płukanie, ubijanie kawy, kontrolowanie czasu i ilości naparu), dodatkowo często odwiedzają Cię goście i nie będzie chciało Ci się przy tym bawić - bierz automat. Jeśli gustujesz głównie w espresso i najważniejszy jest dla Ciebie smak kawy, wyciskanie z niej aromatów, cieszysz się z tego jak dziecko i nie przeszkadza Ci cały ten bałagan oraz czas, jaki musisz poświęcić na hobby - tylko kolba, młynek osobno. Młynek uchodzi za najważniejszy, bo od niego przede wszystkim zależy jakość espresso, a nie (wbrew pozorom) od ekspresu: odpowiada on za równomierność przemiału, co jest kluczowe. Woda pod ciśnieniem stara się opuścić kolbę w miejscu najmniejszego oporu, więc jeśli masz kiepski młynek i nierówny przemiał, dochodzi do tzw. kanałowania, czyli wypłukiwania otworów w kawie w miejscach, w których przemiał stawia najmniejszy opór. Nie wpływa to pozytywnie, oględnie mówiąc, na jakość naparu. Młynek zatem powinien być jak najdroższy w założonym budżecie, ekspres może być średni. Średnica żaren młynka moim zdaniem nie powinna schodzić poniżej 50mm, optimum do domu to 60-64mm, choć są i tacy zapaleńcy, którzy kupują młynki gastronomiczne o średnicy 80mm i powyżej. Ekspres powinien być przede wszystkim porządnie wykonany - grupa 58mm, mosiężne podzespoły, izolowany boiler o jak największej pojemności. Kolorowe wyświetlacze a'la Thermomix możesz sobie darować. Niektórzy doradzą pewnie ekspresy z PID, ale czy warto dopłacać, musisz przekonać się sam. Poniżej kilka propozycji, ale na pewno nie wyczerpują tematu: Młynki: https://www.konesso.pl/product-pol-17634-Mlynek-do-kawy-Fiorenzato-AllGround-Sense-Bright-Silver.html https://www.konesso.pl/product-pol-13175-Mlynek-do-kawy-Eureka-Drogheria-75-Srebrny.html https://www.konesso.pl/product-pol-2651-Mlynek-do-kawy-Lelit-William-PL72.html https://www.konesso.pl/product-pol-4319-Mlynek-do-kawy-Macap-M42D-Czarny-C18.html https://www.konesso.pl/product-pol-6134-Eureka-Mignon-Specialita-Matte-Black-16CR-Czarny.html Przykładowe ekspresy w przyzwoitych cenach: https://www.konesso.pl/product-pol-2716-Ekspres-do-kawy-Rancilio-Silvia-E-V6-Inox.html https://www.konesso.pl/product-pol-15221-Ekspres-do-kawy-Gaggia-Classic-EVO-Polar-White-Bialy.html https://www.konesso.pl/product-pol-2635-Ekspres-do-kawy-Lelit-Glenda-PL41PLUS.html https://www.konesso.pl/product-pol-519-Ekspres-do-kawy-Ascaso-Arc-Black-Steel-GRATISY.html
  5. Dzięki, To bezel mamy wyjaśniony. Przyznam, że na Army Sub się broni i jest spójny z całością projektu. A tarcza? Też gdzieś funkcjonuje, czy to ich autorskie podejście?
  6. U mnie schodzi do 2kg-2,5kg miesięcznie, głównie pijemy z żoną, czasem ktoś wpadnie. Średnio 4-6 kaw dziennie po 14g na podwójne espresso. P.S. Miałem dać feedback o Czarnej Kawce . Przerobiłem od nich 15-20kg - opakowania paskudne, to fakt (Satanic!), ale zawartość potrafiła zaskoczyć. Ulubione: Uganda Sweet Robusta (zaskakująco delikatna, jak na robustę), Caffe Napoli Blend (ciemniejszy wypał, głębszy aromat, mimo blendu przyjemne, codzienne doznania). Zalety CZK to przede wszystkim cena, ziarna niestety różnej wielkości i jakości, dużo bałaganu w środku opakowania, tzn. łuski. Ten ostatni aspekt widoczny jest aż za bardzo w przeźroczystym hopperze młynka i niestety, prawdopodobnie jest przyczyną problemów z precyzyjnym ustawieniem mielenia. Przy tych samych nastawach , czasie mielenia oraz sile ubicia w kolbie raz wychodzi poprawnie, kolejnym razem woda przepływa zbyt szybko, innym razem mam w kolbie błotko. Tak czy owak, dajcie CZK szansę. Ja walczę ekspresem Rancilio Silvia E V6 i młynkiem żarnowym Fiorenzato Allground Classic, ale w automatach może nie będzie to mieć znaczenia. Bez obawy mogę polecić natomiast Blue Orca - na razie tylko Amaro i El Suno, ale już widać, że to inny poziom. Począwszy od samego opakowania i jego grafiki, skończywszy na najważniejszych sprawach: jakości produktu. Ziarna są podobnej wielkości, w opakowaniu, a później w hopperze panuje czystość, żadnych łusek. Ziarna są równomiernie wypalane, porównywalnej wielkości. Kawa w kolbie wychodzi powtarzalna i bez niespodzianek. Aromaty zniewalające. Polecam!
  7. Jak to po co nam te punkty??? Ja dla przykładu, wstaję sobie codziennie rano i poleruję je, niczym rodowe srebra. Co ja teraz będę robił z taka ilością wolnego czasu?
  8. -3000 reputacji, niewiele w stosunku do rekordzistów. Wycinaliście "niemerytoryczne" lajki, np.: te z działu "po godzinach"? Wcześniej wyczyściłem ciasteczka, przeglądarka Firefox.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.