Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Podziwiajmy zegary Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

Ladny to malo powiedziane...

Ale czy to nie blizej 1870? Nawet bardzo blisko 1870?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny to malo powiedziane...

Ale czy to nie blizej 1870? Nawet bardzo blisko 1870?

Się z Tobą zgadzam Ze wszystkich lenzkirchowych tabel najbliższa rzeczywistości jest ta (co nie znaczy że perfekcyjna):

http://www.antique-clock.com/serial.htm

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak myślę ,że ta warstwa kleju stabilizowała deskę no i papier(tektura) nie dopuszczała wilgoci do deski.Czy zauważyliście,że ten papier nie pękał no i zarazem plecy nie wypatrzały się.Co najwyżej papier się wycierał.

Zegar piękny jak marzenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mów, że Cię ten falliczny wykrój drzwiczek tak rozmarzył...

PS. To odkrycie mojej Żony, te drzwiczki...

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja  rok produkcji ustalałem z tabeli pokazanej w "Lenzkirch Uhren 150 Jahre" strona 38.Ale zgadzam się ,że pokazana tabela przez Piotra jest chyba najbliższa prawdy.Poprawiłem na rok produkcji 1860-70.Od dzisiaj takie drzwi będę nazywał fallicznymi.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak żona Piotra nazwie drzwiczki tego zegara model skrzyni nr 61,który za kilka dni będzie wisiał u mnie w domu.

post-41769-0-32987900-1380564086_thumb.jpg

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudenda feminina z rozrzeźbionym clitorisem

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudenda feminina z rozrzeźbionym clitorisem

A może nazwie fale Dunaju.Tak się składa,że ten zegar gdzieś wcześniej stracił swoją "Pudende feminine"i nie będzie miał rozrzeżbionego clitorisa.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/g mnie z tego co widzę to nie jest to lenzkirch.Wahadło jak lenzkircha reszta inna niepodobna do lenza.Takiego mechanizmu lenza jeszcze nie widziałem.aplikacje mosiężne niedopracowane zwłaszcza te poziome ,za krótko obcięte listwy.Ciekawe jak wygląda mechanizm pod tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią przedstawiam zegar ,który posiada bardzo ciekawe drzwiczki wykonane z orzecha z bokami falowanymi.Piękna szczupła -wydłużona skrzynia model 61 .Wewnątrz mechanizm chodzika z numerem 266728 ,tarcza 19 cm.Brakuje do kompletu malutkiej wskazówki sekundnika , którą chętnie kupię oraz korony i dolnej sterczynki.

post-41769-0-60512100-1382193783_thumb.jpg

post-41769-0-60146000-1382193806_thumb.jpg

post-41769-0-65664400-1382193841_thumb.jpg

post-41769-0-39120100-1382193866_thumb.jpg

post-41769-0-14807400-1382193895_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W długie zimowe wieczory wyrzeżbię w drewnie orzechowym zgodnie z wzorem z katalogu taką oto koronę.Ciekawe jak małżonka Piotra nazwie drzwi tego zegara.

post-41769-0-88494500-1382194750_thumb.jpg

post-41769-0-31663000-1382194771_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W środkowej części korony wydaje mi się, że są wklejone dwie aplikacje z drewna. Moje pytanie brzmi: Czy drewniane aplikacje były przyklejane, czy są jednak wyryte w litym drewnie?

W tej koronie są podobne aplikacje. Wydaje mi się, że są przyklejane, ale pewności nie mam. W dwóch zegarach podobne aplikacje. Może ktoś z Kolegów widział tego typu korony u Lenzkircha w realu i może się wypowiedzieć?

post-35992-0-38543000-1382202312_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej koronie wnętrze jest wklęsłe a boki wystają do przodu .Ponieważ te wklęśnięcia i wypukłości należy wyprowadzić z masywu to równocześnie powinno się wyrzeżbić te aplikacje z wyrytą siatką. Natomiast w Twojej koronie aplikacje są na płaszczyżnie ,którą jest bardzo trudno uzyskać wykonując ją ręcznie w masywie .Aplikacje  na płaszczyznach w większości wykonywano osobno i przyklejano.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kiedyś takie aplikacje na koronie, ale nie u Lenzkircha. Były frezowane w koło aplikacji, wycięta siateczka. Przefrezowanie dodało im lekkości i sprawiło, że nie przytłaczały. Na zdjęciach z katalogu widać  w koło aplikacji ramkę, pewnie od frezu, ale pewności nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/g mnie jest to ramka od frezu.W skrzyni nr 52 widać również przyklejone aplikacje na drzwiach.Natomiast drzwi w skrzyni nr 61 są całe profilowane (rzeżbione) ręcznie i zpewne korona z jakąkolwiek przyklejoną aplikacją nie pasowałaby do reszty skrzyni.Przez co będę się męczył wykonując całą koronę z masywu. Wykonywano dwa rodzaje tzw. siatek ,które widać na obu skrzyniach.W mojej aplikacja z siatką jest lekko wystająca a siatka z odcięciem bocznym jest wykonana dłutem na jednej płaszczyżnie.Natomiast pokazana przez Ciebie na rysunku ( przez to,że należy ją przykleić) jest grubsza z bocznym frezem odcinającym bok siatki.A sama siatka jest nie na tej samej płaszczyżnie lecz jest troszkę wystająca.Może się mylę ale cień widoczny od dołu (pod siatką) pokazuje,że samo nacięcie siatki jest wystające przez co bardziej jest widoczna.Tomaszu ja bym taką siatkę wykonał na aplikacji do tej skrzyni.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frank jak będziesz rzeżbił tą korone to zrób drugą dla mnie- do mojej serpentyny -chętnie bym kupił lub wymienie na coś lenzkirchowego ,naprawdę piękny zegar, soczewka wahadła chyba powinna być niżej tak na ,,oko ,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frank jak będziesz rzeżbił tą korone to zrób drugą dla mnie- do mojej serpentyny -chętnie bym kupił lub wymienie na coś lenzkirchowego ,naprawdę piękny zegar, soczewka wahadła chyba powinna być niżej tak na ,,oko ,,

Sprawdzałem tą soczewke .Wisi prawidłowo .Jak zegar zostanie powieszony na wysokości 2-2,5 metra to widac ją prawidłowo na dole. Zdjęcia były robione jak zegar wisiał na wysokości 1,5 metra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frank, piekne.

A mi sie udalo zdobyc takiego skladaka Lenza z ...Lenza.

Stan strychowy :) Tarcza oczywiscie 20 cm.

zdov.jpg

udpv.jpg

s5nv.jpg

2ctx.jpg

2i2h.jpg

gaas.jpg

Mechanizm ok 1870, skrzynia prowadopodobnie z podobnych lat.

Czy w oryginale byl tam mechanizm z biciem?

Zrobic takiego skladaka teraz - nie jest nie mozliwe ( Kiniol, razem czy osobno? :) , ale trudne.

Jesli ktos wie jaki to model, i ma pomysl na korone to ..z gory dziekuje.

Edytowane przez Ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to model skrzyni nr 18.Z koroną i dolną sterczynką będzie wyglądał pięknie.

post-41769-0-03048900-1382259433_thumb.jpg

post-41769-0-86885100-1382259442_thumb.jpg

post-41769-0-77338100-1382259452_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to model skrzyni nr 18.Z koroną i dolną sterczynką będzie wyglądał pięknie.

Frank działasz tu na forum (i oczywiście prywatnie też) lepiej niż wyszukiwarka Google, 

wystarczy wstawić fotkę zegara, a Ty natychmiast masz odpowiedź na podstawie katalogu jak to wygląda w oryginale. 

Poza forum również Jesteś bardzo pomocny - za co Ci dziękuję.

K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frank muszę to przyznać, że zazdroszczę Ci tych Lenzów z lat 1860-1870 w stylu transitional. Mam nadzieję że zgodnie z tym co mówiłeś we Wleniu znajdzie się tez coś i dla mnie  <_< .

Jacek! Super skrzynia i mechanizm. Ja mam podobnego Lenzowego składaka tyle że w orzechowej skrzyni i tez są ślady po innym mocowaniu. Ciekawa sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frank muszę to przyznać, że zazdroszczę Ci tych Lenzów z lat 1860-1870 w stylu transitional. Mam nadzieję że zgodnie z tym co mówiłeś we Wleniu znajdzie się tez coś i dla mnie  <_< .

Jacek! Super skrzynia i mechanizm. Ja mam podobnego Lenzowego składaka tyle że w orzechowej skrzyni i tez są ślady po innym mocowaniu. Ciekawa sprawa.

Zobaczymy na wiosnę.Mam nadzieję,że dla wszystkich wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi