Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Podziwiajmy zegary Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteście w stanie pomóc mi ustalić jak powinien wyglądać lenzkirch którego pokazałem na 64-tej stronie ?

No Lenzkirch, Panie. Wygląda jak powinien. W katalogu na 1920/21 rok (o ile się nie mylę No. 356) ma numer 330. Ma inną tarczę, ale klient mógł sobie sam wedle gustu dobrać.

post-6402-0-83535700-1487941204_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale miałem na myśli wagowego.

Sorki za niedoprecyzowanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli o rakietoplan chodzi (nb u mnie jest na stronie 65), to nie mam pojęcia. Kupowanie mocno uszkodzonych, rzadko spotykanych modeli to spore ryzyko konieczności zastosowania licentia poetica :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

A możesz chociaż określić co mogło być na drzwikach nad tarczą po bokach?

Mam problem z ustaleniem tych aplikacji. 

Bo tak widać resztki kleju co wskazuje na albo coś z drewna albo gips.

Ale też są po cztery dziurki po gwoździach co może wskazywać albo na brąz lub też coś z gipsu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pooglądaj sobie np tutaj. Może Cię coś natchnie. Najpewniej były tam po prostu trójkątne, proste kawałeczki drewna.

https://pl.pinterest.com/csgreen8167/lenzkirch-clocks/

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwale się moim dzisiejszym zakupem.

Wczesny Lenzkirch nr mech. 80xxx

Jaki to model?

Ponieważ ostatnio mało postów w tym temacie postanowiłem pochwalić się i przedstawić wspomnianą  91 po lekkiej odnowie.

Muszę przyznać, że po zaprezentowaniu zegara przez kolegę Wafelka - strasznie mi się spodobał i po krótkich negocjacjach :D udało mi się go "wycyganić" :rolleyes: . Niecały miesiąc zabawy (z politurą i  lekkimi naprawami) udało mi się go powiesić na ścianie.

Myślę że w towarzystwie 327 ładnie się prezentuje. wymiany wymagają wskazówki , niestety nie z pary , ale to musi chwilę potrwać .

Obok będzie jeszcze jeden najnowszy zakup (fuks) ale muszę nad min popracować zanim go przedstawię ... 

poniżej miniaturka 

post-92919-0-31281700-1489171298_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pogratulowac :)  Ladny Lentz. Mam tylko ten model 540. Taki duzy jakis ;).

post-38332-0-45075400-1489172226_thumb.jpg

post-38332-0-41376400-1489172236_thumb.jpg

post-38332-0-28639800-1489172245_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny , z tej samej listy. Ostatnio właśnie udało mi się kupić 366 w ładnym stanie, z mechanizmem chodzika. Ale zaprezentuję jak wyszykuję :ph34r:  

Ps . poluję na 135 (marzenie) i 377, ale zdobyć je to nie takie proste...

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na Japy-ego Freres-a .

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj,jest tu kilka takich.W tym jeden z nabitą sygnatura Lenzkircha, najprawdopodobniej fałszywą.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym stawiał na Japy-ego Freres-a .

IMO :Takiego  rodzaju  werki  wprowadzil  Japy  na rynek,okolo  1870  roku  i  troszke  przed - sporo  jego  wyrobow  zostalo  skopiowanych ,zapozyczono  wzory  miedzy  innymi  przez  GB , Lenzkirch (budziki  octagonalne tzw  eisenbahnwecker).Mialem  u  siebie  werki do  kuchennych  chodzikow  z  sygnatura  Japy,Karlstein,Lenzkirch-identyczne.

Wiemy  ze  Japy  sprzedawal  surowe  werki innym  firmom.Jesli  nie  ma  sygnatury to  trudno  bedzie  przyporzadkowac to  konkretnemu  fabrykantowi.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lenzkirch produkował mechanizmy kwadransowe w zegarach kominkowych,sprężynowych typu Ślązak oraz stojących.W katalogach a mam ich kilkadziesiąt nie ma pokazanych zegarów wagowych - kwadransowych .Jak by produkowali to napewno by je pokazywali w katalogach.Ja jeszcze nie widziałem mechanizmu lenzkircha trzy wagowego.

Witam,

Jaka jest szansa odkupić kopie katalogów z Twojej kolekcji :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Przedstawiam kolejny mój nabytek giełdowy. Wymagał sporo pracy przy skrzynce, politura została zniszczona przez zalanie i konieczne stało się położenie nowej a także dokonania sporej ilości napraw w warstwie forniru. Sam mechanizm ze stosunkowo niskim numerem, sprzed sygnowania znakiem firmowym, był w dobrym stanie. wymagał umycia i lekkich regulacji. Numer tarczy jednak nieznacznie różni się choć wskazuje na zbliżoną datę produkcji. Nie wiem czy to jednak nie oznacza, że nie stanowiły pierwotnie kompletu. Całość to egzemplarz katalogowy nr 366, ale w posiadanych katalogach odnalazłem tylko zegar dwuwagowy.

Nie ma jednak śladów mocowania innego mechanizmu. Skrzynia w całości jest oryginalna , chyba oprócz toczeń, ale to chyba prawie normalne. Udało się naprawić uszkodzenia forniru, położyć politurę i całość chyba nieźle się prezentuje... 

Ciekawe  co o nim sądzicie ?

jeszcze zdjęcie 

...

post-92919-0-29580100-1490476974_thumb.jpg

post-92919-0-17919300-1490476984.jpg

post-92919-0-17259300-1490477349_thumb.jpg

post-92919-0-24091200-1490477476_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalogi, szczególnie te starsze oddawały mocno przybliżony wygląd zegarów. Zwróćcie np uwagę, jak dziwne rysowano wagi (malutkie), cienkie kijki wahadeł. Inne proporcje tez są zachwiane. Rozrysowanie z tych obrazków brakujących części nie daje gwarancji przywrócenia rozmiarów oryginału. Tabele ze szczegółowymi opisami ofert (werków) pojawiły się w przypadku Lenzkircha dopiero na początku lat 90. W każdym razie - dobrze jest fanom Lenzkircha mieć dostęp choćby i do takich materiałów.

Beckerowcy czy reschowcy mogą tylko pomarzyć o katalogach z XIX wieku. Pozostają tylko pojedyncze obrazki z reklam. Może kiedyś jakieś "wypłyną".

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Jakoś lenzkirchy straciły na popularności, a ponieważ je lubię, zamierzam pochwalić się egzemplarzem który właśnie skończyłem odnawiać i że tak powiem naprawiać. Trochę mnie to czasu kosztowało , bo nie jestem zegarmistrzem , ale lubię przy nich grzebać.

Zegar niby nic , żadne cudo, żaden unikat , ale spędziłem trochę czasu nad nim. Zastanawiam czy się wam spodoba. Zegara nie znalazłem w żadnym katalogu, ale to 26-tka w ładnej skrzyni. Wahadło dobrane . Sporo czasu spędziłem nad skrzynką , ale i nad samym zegarem aby zaczął sprawnie chodzić.

Co z tego wyszło oceńcie sami proszę, mnie się podoba... więc trochę powisi i pochodzi w pokoju  :). Pięknie delikatnie bije ...

Leszekk

post-92919-0-63857000-1491148759_thumb.jpg

post-92919-0-37534800-1491148780_thumb.jpg

post-92919-0-34000100-1491148811_thumb.jpg

post-92919-0-16046900-1491148820.jpg

post-92919-0-34424900-1491148836_thumb.jpg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda bardzo  fajnie. Gratulacje. Ciekawa ta skrzynka. Masz moze zdjęcie sprzed renowacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jakoś tak nie robiłem, mam tylko z telefonu  z oferty, ale detali nie widać. Kupowałęm na wiarę . No i w transporcie skrzynka się rozsypała ... trzeba było sklejać na nowo, politura i detale  (dorobić nosy i rogi faunom  :) ) Politura okazała się porażką , bo ktoś wylał na plecy oliwę i coś jeszcze, więc trzeba było wszystko zedrzeć i na nowo położyć. To tego mechanizm miał zamienione palety w wychwycie i zanim doszedłem co się dzieje z nim to to postarzałem się trochę (nie jestem zegarmistrzem :-)). Wahadło powyginany pręt główny ...

Ale teraz wszytko piknie chodzi 

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pośredniczyłem w zakupie -za zgodą własciciela -tak było przed,brzydal :huh:

post-36502-0-49129700-1491159748_thumb.jpg

post-36502-0-46419300-1491159758_thumb.jpg

post-36502-0-70422900-1491160056_thumb.jpg

Edytowane przez wafelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydal nie był ,  :rolleyes:

zdjecia z lampą błyskową więc temperatura barwowa jest niższa i jest bledszy. 

Ja dodałem tylko politury orange, po usunięciu pierwszej wierzchniej na drzwiczkach i koronie i brodzie. Reszta czyszczona do forniru. 

Plama z oleju lekko widoczna pod sankami w rzeczywistości obejmowałą 1/3 pleców.

szyba też z niemieckiego okna (powojenne - stosowali szyby 3,5 mm) - wymieniona na laną 1,5 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... tu klejenie , widać że obudowa nie była taka jasna.

post-92919-0-19131600-1491168198_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi