Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Recommended Posts

Oczywiście że de gustibus. Nowy Club Sport Worldtimer to sztos. Gdyby miał jeszcze datę to brałbym w ciemno. Ale i tak ten srebrny jest super. Niebieski nieco mdły. Natomiast kolorowe itineracje imho za dużym są wydziwieniem, chyba że to celowy zabieg marketingowy. Zawiodłem się natomiast na Ahoi. Na zdjęciach znacznie lepiej, na żywo mdły. To co fajne w nowych Worldtimerach to mniejszy wymiar i zagięte ucha. O wiele lepiej to pasuje nawet na mój 18 centymetrowy nadgarstek. Poprzedni Club sport z datą 42 mm wystaje przez te proste ucha. Fajnie że w Nomos słuchają użytkowników. 

Worldtimer z kolei to w ogóle nie moja bajka. Jeśli którykolwiek to właśnie granatowy jest najmniej zły 😁

PS. ŻADEN Club Sport nie ma prostych uszu.

IMG_3713.thumb.jpeg.ae45a8d3c6ed631cb154d1546e250868.jpeg

Mam pytanie do osób posiadających model Tetra a mianowicie czy da się z niego zrobić zegarek codzienny? Obstawiam, że na pewno nie z białą tarczą ale może w jakimś innym kolorze będzie się dobrze komponować na codzień do t-shirta czy jednak nie za bardzo, jak myślicie?

Mam pytanie do osób posiadających model Tetra a mianowicie czy da się z niego zrobić zegarek codzienny? Obstawiam, że na pewno nie z białą tarczą ale może w jakimś innym kolorze będzie się dobrze komponować na codzień do t-shirta czy jednak nie za bardzo, jak myślicie?

Oczywiście. To świetny codzienniak, dodatkowo łatwo dobrać pasek.
Mój to akurat wersja Zartbitter, już nie produkowana.
c1575015aeb1e1d8edd8f5f20b7b9bd0.jpg

63647e5facf9b8c5e1f923b797ad46da.jpg
5f1b6ffe177b5c113155c273261ac618.jpg

2 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Sporo zależy jak się nosisz na co dzień. Rafałowi pasuje, mój styl na Tetrę jest chyba zbyt casualowy. :)

2 godziny temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Noszę go z jasną tarczą do krótkich spodenek jak i do marynarki z krawatem.

Instagram.com/horlobby.watches

Sporo zależy jak się nosisz na co dzień. Rafałowi pasuje, mój styl na Tetrę jest chyba zbyt casualowy.

Dominik, ja ostatnio zegarki bardziej dopasowuje do nastroju, niż do ubioru. Oczywiście daleko mi do zdania, że każdy zegarek pasuje do wszystkiego, niemniej zdarza mi się zarówno zakładać tetrę czy Longinesa Conquest heritage do spodenek, jak i SMPc na bransolecie do marynarki, koszuli i krawata.
Może po prostu zegarek musi pasować do osoby, nie do ubioru

Jedno i drugie. Krotkie spodenki dla ciebie czy Filipa i dla mnie to nie sa te same krotkie spodenki :D

Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Oczywiście. To świetny codzienniak, dodatkowo łatwo dobrać pasek.
Mój to akurat wersja Zartbitter, już nie produkowana.
c1575015aeb1e1d8edd8f5f20b7b9bd0.jpg

63647e5facf9b8c5e1f923b797ad46da.jpg
5f1b6ffe177b5c113155c273261ac618.jpg

Bardzo fajnie się u Ciebie prezentuje i faktycznie wyglada na to, że jest paskolubny 👍 od pewnego czasu zastanawiam się pomiędzy Clubem a właśnie Tetrą. Club Campus na pewno łatwiejszy 😉 ale Tetra przez swój kształt mocno przyciąga. 

Jednak mi się nie wydawało. Jak odbierałem po serwisie Nomosa to miałem wrażenie, że ma rysy na szkle.

Gość włączył światło ledowe; obejrzeliśmy pomyślałem, że to resztki kleju i machnąłem ręką.

Ale teraz patrzę na to zdjęcie i zastanawiam się co tam się odpierdala?

Nomos.png

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

No porysowali tarcze albo szkło od wewnątrz, masakra

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Dramat. Fatalnie to wygląda. Pisz do nich i daj znać co powiedzą… trzymam kciuki!

Kolejny hit, Nomos Metro Neomatik x Ace Jewelers:

1745319731770.png

1745319616625.png

🤔

7 godzin temu, dawid_999 napisał(-a):

Do jakiego serwisu był wysłany?

Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka

Fabrycznego.

W tygodniu do nich napiszę, bo mnie zalewa.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 20.04.2025 o 13:18, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Mam pytanie do osób posiadających model Tetra a mianowicie czy da się z niego zrobić zegarek codzienny?

Z każdego zegarka da się zrobić EDC. Wszystko zależy od tego, co się komu podoba. Jak ktoś lubi zegarki garniturowe, ale nosi się głównie na sportowo (czy nawet roboczo), to dlaczego nie?

Zgrzytać może, gdy ktoś ma odwrotnie - nosi się bardzo formalnie, ale lubi G-Shocki i kolorowe smartwartche. Wtedy może to wyglądać dziwnie, ale czasy są takie, że dziś można dużo więcej niż kiedyś.

Kolejny hit, Nomos Metro Neomatik x Ace Jewelers:

6538100-18304e88df831c570f02132a18e282a3.jpg&key=f532290edaa004c5a1b947855c406c7fe5ad1044a37df4b13f6c8974dd0e5dfb

6538088-009cfd748f62d25ac5600e98296b60ef.jpg&key=02a183465e4533d7610528542202628f4a3fda98f5d9c488002cc57ebc02a491

Fajny. Ja bym nosił.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 20.04.2025 o 11:14, cordi7 napisał(-a):

Worldtimer z kolei to w ogóle nie moja bajka. Jeśli którykolwiek to właśnie granatowy jest najmniej zły 😁

PS. ŻADEN Club Sport nie ma prostych uszu.

IMG_3713.thumb.jpeg.ae45a8d3c6ed631cb154d1546e250868.jpeg

Ok ale Club sport z datą czyli 42 mm wystaje ewidentnie. Nie ma tu takiego zagięcia uch jak w Rolku czy Tudorze.

8 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Ok ale Club sport z datą czyli 42 mm wystaje ewidentnie. Nie ma tu takiego zagięcia uch jak w Rolku czy Tudorze.

To nie kwestia zagięcia (a raczej nie jedynie) tylko L2L (lug to lug, wymiar od krańca ucha do krańca ). Rolex wcale nie ma aż tak zagiętych uch koperty.

Nomos Club Sport 42 mm: 52,3 mm

Nomos Club Sport 37 mm: 47,7 mm (5 mm mniej)

Tudor Black Bay 41: 50 mm

Tudor Black Bay 36: 44 mm

Rolex Submariner: 47,6 mm

Rolex Oyster Perpetual 39: 47,4 mm

Rolex Datejust 36: 44,5 mm

IMG_6716.thumb.png.4722df1467402840eeeb49bd64170bbe.png

IMG_6718.thumb.png.8a93ee712e1fde2584753685113d5f5f.png

Nomos ma legendarnie długie ucha, taki urok ich zegarków. Club Sport 42 ma po prostu kilka milimetrów dłuższy L2L niż podobne zegarki. Według mnie Nomos uznał, że z racji na sporą tarczę i cienką lunetę rozmiar 42 noszą ludzie o nadgarstku drwala a przeciętne nadgarstki poruszają się w rozmiarach 36-39 mm :)

W dniu 20.04.2025 o 00:04, chejron74 napisał(-a):

Minimatik oglądałem na WaW i niestety rozczarował. Nie ma polotu, taki jakiś dziadkowy zegarek. Gdyby tylko Orion miał datę w czymś innym nie black...

Masz może zdjęcia na żywo? Nie ma nic w internecie, żeby zobaczyć w normalnym świetle. 

Nomos u zegarkowców jest dalej niedoceniany.

6 godzin temu, Premium napisał(-a):

Masz może zdjęcia na żywo? Nie ma nic w internecie, żeby zobaczyć w normalnym świetle. 

Nomos u zegarkowców jest dalej niedoceniany.

Cholera no właśnie czaiłem się i w ferworze worldtimera nie zrobiłem. Ale o dziwo mimo że Nomos był przyjaznym stoiskiem to Minimatika nie można było przymierzać. Leżał jeno na tacce. Wyglądał niestety tak sobie, dość mdło, co nawet GinGin przyznał.