Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

Genialne są te 7-dniowe Portugalczyki.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też piękny! Kupuj, nie czekaj:) Ja z chęcią bym przytulił perpetual, złoty z czarnym cyferblatem (mierzyłem, zdjęcie  wczoraj). Chociaż ten co pokazujesz wygląda delikatniej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Undziak napisał(-a):

Przyspamuje... bo podoba się:)

Przepiękny! Wielkie gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne nowości w klubie niech cieszy i dobrze służy 😁🤩

IMG_3629.thumb.jpeg.693b810d3e1f63c06b25b4881933285f.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis inzynierowalem

IMG_7249.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3741.thumb.jpeg.891363d612dac02a643819121619fe57.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że tylko Nomos nagrywa takie filmy, ale widać IWC nie chce być gorsze, warto oglądnąć dla samego relaksu:

Wnioski można wysuwać różne, ale ja lubię takie filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.10.2025 o 17:38, Undziak napisał(-a):

Przyspamuje... bo podoba się:)

DSC_2218.JPG

DSC_2224.JPG

DSC_2222x.jpg

DSC_2223x.jpg

I słusznie, że Ci się podoba, bo Portugieser Automatic to jeden z najbardziej ikonicznych zegarków IWC. Do tego posiada prawdziwie własny mechanizm, który zapisał się na kartach historii firmy z Schaffhausen. Ma on (mechanizm) takie samo znaczenie dla IWC jak kaliber 1400 dla Vacheron Constanin. Piękny zegar. Miałem kiedyś taki tylko z czarną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek nakręciłem zegarek jeszcze w sklepie na maxa i dziś po 6 dniach pokazuje 0 sekund (na tyle na ile potrafię zsynchronizować swoje zmysły ze wskazówką i aplikacją zegara atomowego). Nieco dziwne, bo po 1 dniu było ok 1 sek. opóźnienia i kolejne dni opóźniały się po sekundzie ale od wczoraj tak jakby nadrobił. Mam wrażenie, że zegarek leżał w sklepie pewno wiele miesięcy i czasami chodził, bo z reguły zegarki są na plusie a potem zwalniają. No ale chciałem koniecznie ten model. Także dokładność zadowalająca. Nawet gdyby robił 5 sek. dziennie to nie problem bo ma się podobać:)

13 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

I słusznie, że Ci się podoba, bo Portugieser Automatic to jeden z najbardziej ikonicznych zegarków IWC. Do tego posiada prawdziwie własny mechanizm, który zapisał się na kartach historii firmy z Schaffhausen. Ma on (mechanizm) takie samo znaczenie dla IWC jak kaliber 1400 dla Vacheron Constanin. Piękny zegar. Miałem kiedyś taki tylko z czarną tarczą.

Kiedyś mierzyłem VC Overseas chrono i dostałem ofertę z odbiorem natychmiast ale nie przypadł mi do gustu no i chyba nie mój pułap cenowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Undziak napisał(-a):

W poniedziałek nakręciłem zegarek jeszcze w sklepie na maxa i dziś po 6 dniach pokazuje 0 sekund (na tyle na ile potrafię zsynchronizować swoje zmysły ze wskazówką i aplikacją zegara atomowego). Nieco dziwne, bo po 1 dniu było ok 1 sek. opóźnienia i kolejne dni opóźniały się po sekundzie ale od wczoraj tak jakby nadrobił. Mam wrażenie, że zegarek leżał w sklepie pewno wiele miesięcy i czasami chodził, bo z reguły zegarki są na plusie a potem zwalniają. No ale chciałem koniecznie ten model. Także dokładność zadowalająca. Nawet gdyby robił 5 sek. dziennie to nie problem bo ma się podobać:)

Dokładność działania mechanizmów z rodziny 5000 była problematyczna właściwie od początku. Firma IWC będąc świadoma problemu poddawała  mechanizm licznym modyfikacjom począwszy od napędu po regulator. Aktualny mechanizm stosowany w PA jest istotnie zmieniony w porównaniu do tego z 2000 roku. Tak więc w przypadku chęci zakupu PA warto zwracać uwagę na rok produkcji zegarka, bo to ma duże znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, w starszych modelach był jeden bęben i zgodnie z logiką przy max. naciągu energia była największa a potem spadała. Dlatego wprowadzono podział na 2 bębny i powinno być lepiej. Ja na razie nie narzekam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Undziak napisał(-a):

Z tego co wiem, w starszych modelach był jeden bęben i zgodnie z logiką przy max. naciągu energia była największa a potem spadała. Dlatego wprowadzono podział na 2 bębny i powinno być lepiej. Ja na razie nie narzekam:)

Zmian było znacznie więcej. Oczywiście wszystko rozłożone w czasie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi dwoma bębnami też czytałem, że chcieli zniwelować odchyłki. Dlatego poluje na nowszą ref portugalczyk 500701

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi