Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Omega PO, Bond z falami, Bond "w ceramice", Moonwatch, Eterna Kontiki, Tudor Black Bay itp.

Finalnie -sprzedałem Moonwatche bo już nie mogłem patrzec na nie.... ;)

vintage-panerai.jpg

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat bum na pamy mozna zaobserwowac nie tylko na naszym forum.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Co jak co, ale to forum rzadzi sie innymi prawami niz zycie codzienne ;)

Milo jest miec wieksza swiadomosc zegarkowa, ale jak to w zyciu bywa niesie to za soba rowniez i "problemy"... ciągła pogon za zmianami... ech. Tak, to by sie kupilo tej jeden wymarzony i nosilo do konca zycia, a bedac w takich miejscach jak to i spotykajac sie z ludzmi "zarazonymi", caly czas w glowie siedza inności :D

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc dokładniej modową świadomość zegarkową .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ladny, tylko piekny ;)

Ten zegarek zalatwilby mi problem z posiadania i Rolka i Pama jednoczesnie :P:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak cenowo bardziej oplacalne :) -nowy Rolex i Panerai, czy vintage Panerai z mechanizmem Rolexa ( oczywiście w super stanie)...

Ktoś policzy? :)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kalkulator nie ma tyle zer :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak wolałbym dwa zegarki, jeden z nich...

HHvh1HW.jpg

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie świeci, fajne zdjęcie..

Edytowane przez zeRo_Six

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz - jak ogólnie oceniasz lumę w tym zegarku? Analizując cenę i nazwę "Luminor", wydaje mi się, że raczej powinno być ok, ale jak jest z trwałością luminescencji po naświetleniu światłem słonecznym? :). Trzyma długo?

Jeszcze jedno pytanie... na początku września wpadnę sobie na 2 dni do Warszawy, bo trzeba się odfrancuzić. Z chęcią wybrałbym się do dystrybutora Panerai w Wawie. Rozumiem, że to tutaj? https://www.google.fr/maps/place/Jansen+%26+Co.+Bogucka+A./@52.267744,20.9892698,12z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xc7d143ccf9c261f5

W Paryżu mam dostęp do oficjalnego butiku i kilku AD, ale z chęcią się rozejrzę w Polsce i zobaczę, jak to cenowo wychodzi po rabatach.

Kurczę no, strasznie chodzi mi po głowie któryś z PAM'ów. Jestem cierpliwy i mam sporo czasu... zakupu na pewno nie dokonam w tym roku, ale pierwszy raz chodzi mi po głowie odsprzedaż któregoś z moich egzemplarzy, celem pokrycia kosztów Paneraia - raczej nie będzie to Omega, jako że SMPc to mój niekwestionowany wzór nurka i nie chce być inaczej :D. Klamka zapadła i będzie to albo 000 albo 112 (jeśli nie odbije mi coś w ostatniej chwili i nie wezmę jakiegoś podstawowego Radiomira)  :).

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż Andrew ,luma jest świetna, naświetlania się szybko i świeci naprawdę długo.

Myślę, że zimową porą gdy rano jeszcze ciemno z łatwością da się odczytać godzinę po uprzednim wieczornym naswietleniu .

Salon Panerai znajduje się na pl.Piłsudskiego

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, że się wtrącę i pogratuluję pięknych zegarków. Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę z zegarkami mechanicznymi, staram się czytać dużo - głównie forum - ale również strony.

Dla fanów PAM000 i PAM112, tzw. "entry watches" proponuję ten artykuł Cost Of Entry: Panerai Watches

http://www.ablogtowatch.com/cost-entry-panerai-watches/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż Andrew ,luma jest świetna, naświetlania się szybko i świeci naprawdę długo.

Myślę, że zimową porą gdy rano jeszcze ciemno z łatwością da się odczytać godzinę po uprzednim wieczornym naswietleniu .

Salon Panerai znajduje się na pl.Piłsudskiego

ale to nie tylko na Pamie z tego co wiem. Zegarki w tym przedziale cenowym wszystkie maja dobra superluminove. Omega czy Rolex ,dobrze naswietlony, rano nadal swieci.

Edytowane przez stateless

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie wszystkie mają.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie wszystkie mają.

Rozmowa dotyczy zegarka typu diver. W tym przedziale cenowym, moze malo widzialem, ale nie spotkalem sie z takim co ma slaba superluminove.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostał nowe ubranko od Igora i pasuje do pracy nie tylko w piątki :-)

C72B7F83-A8BB-40F5-9333-D36316B3F742_zps

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczorajsza wizyta w WEMPE w Berlinie.

Strzeliłem dla Was kilka fotek, co tam obecnie mają na stocku.

28301690373949512003.jpg

39150830556798791599.jpg

25477325874539374478.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna ekspozycja w tym germańskim Wempe. W Paryżu też mają swoich przedstawicieli, ale tutaj - jeśli chodzi o Panerai - to wystawa jest uboga, jak trzynaste dziecko praczki portugalskiej.

Za to, jeśli ktoś chce pooglądać ładne zegarki, to polecam Place Vendome. Wszystkie znamienite manufaktury upchane na jednym placu - PP, VC, Breguet (ci zrobili na mnie największe wrażenie, bo jako jedyni zadbali o to, żeby ich egzemplarze wystawowe "tykały") itd.

Jest też oficjalny butik Panerai, gdzie jest bardzo miła obsługa. Niestety ceny też paryskie (cena za base logo osiągała sporo przekraczała wspominane 4200 euro), ale nie przeszkodziło mi to, żeby upewnić się, że 44 mm leży na mnie w miarę ok..

os5zj87.jpg

Jak ruski sołdat. 112 na jednym nadgarstku, SMPc na drugim. Nie pytajcie, co mam na nodze. Zabrakło zaś dzióbka do selfie.

Upewniłem się też, że jeden czort, czy wybiorę kanapkę, czy kiełbasę - oba style tarczy mi się podobają tak samo. Jeśli chodzi o indeksy w wersjach podstawowych, to po krótkim wgapieniu się, zauważyłem, że nie są one zwyczajnie naciaptane plakatówką, a jakby nieco wypełniają wydrążenia - miły efekt.

W 112 na pewno atutem jest przeszklony dekiel, a mechanizm na żywo wygląda obłędnie.

A później przypomniało mi się nagle, ile ściągnęła ze mnie skarbówka i postanowiłem iść z kolegami na piwo.

A propos, dostałem tam katalog 2015-2016 po angielsku. Wcześniej, w innym sklepie otrzymałem katalog 2014-2015 po francusku. Ten ostatni zamierzam zostawić sobie na pamiątkę. We wrześniu wpadnę na 2 dni do Warszawy (od 4 do 5), więc jeśli ktoś chciałby się spotkać na piwie i przy okazji dostać ode mnie katalog, jako nic nie znaczący upominek, to pisać :). Niestety ominie mnie spotkanie PAM-owców, ale jak ktoś chciałby się spotkać na małe (lub duże) piwo, to będę chwilowo dostępny ;).

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@atrax w miare ok to on by lezal jakbys mial wiekszy nadgarstek. Wybacz, ale wyglada nieproporcjonalnie i jakbys mial kamien doczepiony do nadgarstka. 42mm tez maja w jednej czy dwoch wersjach :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, efekt optyczny, bo pasek nie był zapięty i się zegar uniósł ;). Jeśli idzie o mniejsze wersje, to wyglądają na mnie nieco jak takie małe, pękate beczułki ;) - nadgarstek 17.5 cm, ale na żabiej diecie, nieco spłaszczony. Na 53-ej stronie tego wątku mam trochę zdjęć z innych przymiarek Radiomirów i Luminorów. Podstawowy Radiomir i Luminor raczej nie wzbudził u mnie dysonansu, jak praktycznie wszystkie inne duże zegarki. To, co jest dla mnie najistotniejsze, to raczej płaskość zegara (np. Radiomir, ewentualnie podstawowy Luminor ujdą - ten pierwszy nawet bardziej, mimo że ma 45 mm). Przymierzałem np. GMT i niestety za bardzo odstawał. Z tego samego powodu nie mógłbym nosić Omegi PO na 8500, mimo że sam zegar jest przecudny.

Edytowane przez atrax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie zegarek leży na Twoim nadgarstku idealnie, oczywiście mając na uwadze standardy Panerai. W przeciwnym razie te zegarki pasowałyby wyłącznie na wielkie nadgarstki, aby zneutralizować ich rozmiar. Przecież to nie są garniturowce ani standardowe divery.

atrax jes OK, tym bardziej że zdjęcia przekłamują na niekorzyść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi