Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, pisar napisał(-a):

Nie wiem co lubisz, ja bym w klasyki szedł: 111/112, 176/177, 000 i różne ich wariacje

Mnie się rozchodzi o to, że nowe są troche "kastrowane" względem starych i inne w odbiorze:

(...)

- stare mają teleskopy wkręcane na śruby, nowe nie

- stare mają dekiem na gwincie  z WR300, nowe wciskany i WR100

To tak z grubsza

Pisar, a to nie zależy od modelu i nie generalizujesz przypadkiem sugerując się przypadkiem najtańszymi modelami?

Bo mi się coś wydaje, że np. 914/915 spełniają te wymagania, co najmniej w zakresie dekla na gwincie/WR/Teleskopów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, skar napisał(-a):

Pisar, a to nie zależy od modelu i nie generalizujesz przypadkiem sugerując się przypadkiem najtańszymi modelami?

Bo mi się coś wydaje, że np. 914/915 spełniają te wymagania, co najmniej w zakresie dekla na gwincie/WR/Teleskopów.

Z czapy dałem kilka a brzegu, jest ich przecież więcej 

Tak 914/915 spełnia te rzeczy o których piszesz ale szkło i koperta już nie a to w moim przypadku jest zasadnicze co powoduje NIE

Dlatego pisałem koledze aby sobie kawke strzelić z przymiarką bo to trzeba zobaczyć :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 hours ago, PatrykWoj said:

Czy jest tu może ktoś z Trójmiasta z Luminorem 40mm? 

Wiem, że 40mm to nie jest odpowiedni rozmiar dla PAM'a ale mój nadgarstek 15,5 cm myśli jednak inaczej 😅

Uważam, że spokojnie możesz mierzyć 42 w kopercie Radiomir. Betarini też spróbuj jak bedziesz miał okazje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duża część starych ref jak np. 111/112 które leżą na chrono to zegarki z lat 2000-2010 bez historii serwisowej co czyni je mocno ryzykownymi albo od razu trzeba doliczyć $ za full serwis. ja bym szukał ostatnich serii w Unitasach czyli P lub R bo to lata 2015-2016. na chrono widziałem ostatnio ładne zero z serii R.

Kod oferty KOU5R4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, pisar napisał(-a):

Nie wiem co lubisz, ja bym w klasyki szedł: 111/112, 176/177, 000 i różne ich wariacje

Mnie się rozchodzi o to, że nowe są troche "kastrowane" względem starych i inne w odbiorze:

- inne szkiełko: w strych masz grube z efektem charakterystycznego dna od butelki, czego nie ma w nowych -  dla mnie to jest game changer nie do przejścia w nowych

- stara koperta Bettarini ma inne proporcje: nowe Bettarini mają chudszą lunetę, przez co zegarki optycznie wydaja się większe i mają inną proporcję 

- stare mają teleskopy wkręcane na śruby, nowe nie

- stare mają dekiem na gwincie  z WR300, nowe wciskany i WR100

- stere mają Unitas = tani serwis i niezawodność z prostotą, nowe mają werki in-house = drogo i serwis tylko autoryzowany

Złego słowa o starych bazowych Luminorach nie powiem, ale mam 01086 (w wersji z sekundą jest to 01084) no i:

- nie rozumiem tego fenomenu ze szkiełkiem w starych, owszem było podwójnie sferyczne, ale przez to słabiej przejrzyste, wolę nowe;

- nowe Bettarini w 01084/01086 z węższym bezelem rzeczywiście powoduje, że nowe są optycznie minimalnie większe, czyli mam więcej zegarka przy minimalnie mniejszej grubości i masie, co mnie osobiście cieszy; proporcje są inne, ale nie są ani lepsze, ani gorsze, po prostu inne;

- 01084/01086 ma teleskopy na śruby;

- jeśli ktoś nosi PAM-a na skórzanym pasku (do czego jest przeznaczony), to zakładam, że się z nim nie kąpie, więc WR100 albo WR300 nie robi żadnej różnicy (WR100 jest nawet więcej niż wystarczające), a dekiel nie jest wciskany, tylko coś w rodzaju bagnetu, na pół obrotu, nie słyszałem żeby u kogoś przeciekał;

- co do Unitasa pełna racja, wolałbym Unitasa, chociaż wszystko wskazuje na to, że P.6000 montowane w 1084/1086 i w wielu Radiomirach jest całkiem udanym werkiem.

Porównując 01086 do mojego wcześniejszego starego 00000 (złego słowa o nim nie powiem), oceniam, że 01086 jest jednak ładniejszym zegarkiem (wskazówki, szkiełko, lepiej umieszczone napisy).

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, truesoul napisał(-a):

duża część starych ref jak np. 111/112 które leżą na chrono to zegarki z lat 2000-2010 bez historii serwisowej co czyni je mocno ryzykownymi albo od razu trzeba doliczyć $ za full serwis. ja bym szukał ostatnich serii w Unitasach czyli P lub R bo to lata 2015-2016. na chrono widziałem ostatnio ładne zero z serii R.

Kod oferty KOU5R4

W sumie taki serwis Unitasa to nie jest ani trudna rzecz, ani specjalnie droga. Chyba wolałbym kupić taniej coś starszego co dobrze wygląda z zewnątrz i zrobić sobie serwis na świeżo.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Full serwis w Wrzecionie Czasu - autoryzowany - to koszt ok. 3000 zł. W Monachium podobnie. O innych się nie wypowiadam bo już trochę słyszałem o tej prostocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, truesoul napisał(-a):

Full serwis w Wrzecionie Czasu - autoryzowany - to koszt ok. 3000 zł. W Monachium podobnie. O innych się nie wypowiadam bo już trochę słyszałem o tej prostocie.

Zrobisz u dobrego specjalisty za max 1200 zł 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, pisar napisał(-a):

Zrobisz u dobrego specjalisty za max 1200 zł 

ostatnio o jednego z tych dobrych sam wiesz kto ;) miał źle wskazówki osadzone co poskutkowało porysowaniem tarczy - ja oddałem do Wrzeciona a drugi do Monachium i nie mam żadnego problemu a jeszcze 2 letnią gwarancję serwisową i nikt mnie nie przekona do innego podejścia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, truesoul napisał(-a):

ostatnio o jednego z tych dobrych sam wiesz kto ;) miał źle wskazówki osadzone co poskutkowało porysowaniem tarczy - ja oddałem do Wrzeciona a drugi do Monachium i nie mam żadnego problemu a jeszcze 2 letnią gwarancję serwisową i nikt mnie nie przekona do innego podejścia 

Ja w tego o którym piszesz nie wierzę od samego początku

Dla mnie albo Bronowski na Pięknej albo autoryzowany Monachium lub ewentualnie Wrzeciono

Zresztą, wiesz jak jest....kupujemy zegarki za 20-40k i żydzimy potem na serwis 3k szukając 1,8k oszczędności, po polsku januszowsku ;) 

Ja tam robiłem te banalne u Bronowskiego, bo to sprawdzony fachmen a te lepsze w oficjalnym 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, pisar napisał(-a):

Dla mnie albo Bronowski na Pięknej albo autoryzowany Monachium lub ewentualnie Wrzeciono

Zresztą, wiesz jak jest....kupujemy zegarki za 20-40k i żydzimy potem na serwis 3k szukając 1,8k oszczędności, po polsku januszowsku ;) 

Ja tam robiłem te banalne u Bronowskiego, bo to sprawdzony fachmen a te lepsze w oficjalnym 

Pewnie Piotrek trochę masz w tym racji ale mimo wszystko 3k za unitasa to więcej niż wsadzenie nowego mechanizmu dobrze wyregulowanego. 

No ale myślę, że raz na te pewnie 5 lat przy wartości takiego zegarka nie jest to żaden koszt. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skasujcie te posty, bo jak mój ogarniacz z Krakowa przeczyta to zrobi ceny x2. A robi taniej 863 z Moonwatcha xD.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, truesoul napisał(-a):

Serwis PAMa, o którym wspominasz, to totalna porażka! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nicon napisał(-a):

mój ogarniacz z Krakowa

O kim piszesz

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jimmy6 napisał(-a):

Serwis PAMa, o którym wspominasz, to totalna porażka! 

O którym serwisie piszesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, mariusz1986 napisał(-a):

O którym serwisie piszesz?

Nie mówię głośno o kogo chodzi, bo zaraz zostanę oskarżony o zniesławienie 🙃

Serwisowana była 127, a cały temat „przewalony” został na PP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.10.2024 o 18:21, pisar napisał(-a):

Dokładnie to samo miałem napisać - przy wartości 20-30k zegarka serwis za 10% wartości autoryzowany z 2 letnią gwarancją to dla mnie uczciwa i najlepsza opcja. Jak mi źle zamontowali koronkę w Radiomirze to odesłałem i miałem naprawione bez kosztów, a ten o którym dyskutujemy zapewne nie uznałby swojej wady. Ten serwis 127 kosztował w sumie chyba ponad 5k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, pisar napisał(-a):

Cyknąłem foto szkiełka dla zainteresowanych, którzy nie mieli styczności z zegarkami Panerai i nie wiedzą o czym mowa ;) 

Dla mnie to jest esencja i DNA tego zegarka i starych modeli. Nowe szkło jest bez tej "duszy" i vibe starego Panerai. Ale to dla mnie...innym może pasować, dlatego zachęcam do samodzielnego sprawdzenia i wyrobienia sobie zdania

IMG_8304.jpeg

IMG_8305.jpeg

Ja też uwielbiam to szkło 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi