Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, 

pytanie do doswiadczonych kolegów posiadaczy💪

Od jakiegoś czasu przymierzam się do pierwszego Pama. Ostatnio miałem okazję być we Włoszech i poobcować  przez chwilę z całą gamą dostępnych modeli.

Mam mały nadgarstek i do tej pory bardziej skłaniałem się do Radiomira Quaranta lub Luminora Quaranta.

Po przymiarce Luminora 914 8 Giorni trochę  zmieniłem zdanie. Te 44mm wcale nie wyglądają na bardzo duży kaliber na moim 16,5cm nadgarstku. Zegar fajnie się prezentuje, podoba mi się ten minimalizm. 

Pytanie do Was, jak jest z tym werkiem (różne rzeczy pisano o Panerai w ostatnim czasie).

Dzięki.

P.s.

Fanom marki mogę polecić wizytę w butiku w Wenecji. Jestem pod wrażeniem obsługi i podejścia do klienta. Bardzo zaangażowany i o dużej wiedzy menedżer. Prawdziwi pasjonaci. 

Szkoda, że u nas jest inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, BARTOLO napisał(-a):

Czołem, 

Od jakiegoś czasu przymierzam się do pierwszego Pama. Ostatnio miałem okazję być we Włoszech i poobcować  przez chwilę z całą gamą dostępnych modeli.

Mam mały nadgarstek i do tej pory bardziej skłaniałem się do Radiomira Quaranta lub Luminora Quaranta.

Po przymiarce Luminora 914 8 Giorni trochę  zmieniłem zdanie. Te 44mm wcale nie wyglądają na bardzo duży kaliber na moim 16,5cm nadgarstku. Zegar fajnie się prezentuje, podoba mi się ten minimalizm. 

Pytanie do Was, jak jest z tym werkiem (różne rzeczy pisano o Panerai w ostatnim czasie).

Dzięki.

P.s.

Fanom marki mogę polecić wizytę w butiku w Wenecji. Jestem pod wrażeniem obsługi i podejścia do klienta. Bardzo zaangażowany i o dużej wiedzy menedżer. Prawdziwi pasjonaci. 

Fanów marki raczej mało interesują obecne modele, może poza wyjątkami, które pewnie byś zliczył na palcach jednej a max dwóch rąk :) 

Zanim pociągniesz za spust, spotkaj się z kimś z forum i poobcuj ze starszymi modelami

Jeżeli zacząłeś od "współczesnych" i Ci się spodobały to starsze referencje Cie znokautują!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, BARTOLO napisał(-a):

Czołem, 

Dzięki.

P.s.

Sposób, który podał Pisar jest optymalny. Ja swojego pierwszego Pama kupiłem bez konsultacji i z aktualnej kolekcji. W efekcie po tygodniu trafił na sprzedaż :) Przed zakupem kolejnego już porozmawiałem z mądrymi ludźmi i następny Pam siadł jak złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, BARTOLO napisał(-a):

Czołem, 

Dzięki.

P.s.

Warto przejezec starsze referencje.

Oczywiscie jest wszystko kwestia gustu ale….starsze maja wiecej pama w pamie.

Z nowych… imo jest KILKA, ktore trzymają poziom i „jaja” prawdziwych(?) Panerai.

Z nowych ( dla mnie) 5218/914/915/1655….reszta: nijaka-taka.

Ale to tylko moja opinia- nic wiecej

Edytowane przez pawel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, BARTOLO napisał(-a):

Czołem, 

Dzięki.

P.s.

Jak już wyżej napisali. Olej nowe referencje. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 hours ago, BARTOLO said:

Czołem, 

Dzięki.

P.s.

Nic dodać, nic ując wypowiedziom moich poprzedników.

Poczytaj kilka lat wstecz co działo się tutaj na forum, w tym wątku.

Jak doprecyzujesz swoje oczkiwania, to pewnie sie znajdzie ktoś z Twojej okolicy, kto może sie z Toba spotkac na kawie i pogadać o Pamach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, dziwne pomysły mi przychodzą do głowy…

Radek na drutach, raczej manual. Generalnie best value for money. Coś oprócz 380 wartego polecenia? Najlepiej do wyrwania poniżej 20k PLN. 

i czy może w Wawie miałby ktoś do przymierzenia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, rafi napisał(-a):

Pany, dziwne pomysły mi przychodzą do głowy…

Radek na drutach, raczej manual. Generalnie best value for money. Coś oprócz 380 wartego polecenia? Najlepiej do wyrwania poniżej 20k PLN. 

i czy może w Wawie miałby ktoś do przymierzenia? 

Rafał, pam 183, porozmawiaj z Marcinem @bober5264 😎 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

Rafał, pam 183, porozmawiaj z Marcinem @bober5264 😎 

Dzięki Rafał. Skrobnę do Kolegi. Aczkolwiek mój horyzont na realizację tego (ewentualnego) planu, to jakieś 3 miesiące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrobaj, ale ostrzegam, tez zakladalem zqkup za jakis czas a wyszlo tak ze za 3dni byl u mnie 88090ef222a41692e3da8d61ce6b6c76.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Skrobaj, ale ostrzegam, tez zakladalem zqkup za jakis czas a wyszlo tak ze za 3dni byl u mnie emoji28.png88090ef222a41692e3da8d61ce6b6c76.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

😂

mi to nie grozi. żeby kupić, muszę najpierw coś sprzedać. 

A jeszcze przy okazji: jaka jest różnica pomiędzy na przykład 380 a 754? Czy chodzi o to, że w tym pierwszym czuję emocje podobne do tych, jakie daje schodzenie w głębiny Atlantyku w wojskowej łodzi podwodnej, podczas gdy ten pierwszy pozwala co najwyżej poczuć dreszczyk związany z nurkowaniem z rurką w Bałtyku? Czy może są jakieś mniej istotne różnice, jak wygoda czy jakość wykończenia koperty, dokładność mechanizmu, lepsza luma, czy inne tego typu prozaiczne charakterystyki? 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rafi napisał(-a):

A jeszcze przy okazji: jaka jest różnica pomiędzy na przykład 380 a 754?  

Różnica to Unitas vs inhousowy P6000. Innych różnic nie widzę, ale może o czymś nie wiem.

WR takie samo (100m), taka sama koperta i jej wykończenie. Dokładność mechanizmu IMO też taka sama, tyle tylko, że serwis inhousa jedynie firmowy.

Często mówi się, że nowe modele Paneraia są wykastrowane w porównaniu ze starymi na Unitasie. W przypadku 754 w porównaniu z 380 moim zdaniem tak nie można powiedzieć. Wszystkie parametry są porównywalne. Jedynie zmienili mechanizm na własny. Czy to dobrze? Osobiście wolałbym Unitasa, ale to już tylko używki w różnym stanie. Z tego co się czyta, P6000 ma całkiem dobre opinie.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Różnica to Unitas vs inhousowy P6000. Innych różnic nie widzę, ale może o czymś nie wiem.

WR takie samo (100m), taka sama koperta i jej wykończenie. Dokładność mechanizmu IMO też taka sama, tyle tylko, że serwis inhousa jedynie firmowy.

Często mówi się, że nowe modele Paneraia są wykastrowane w porównaniu ze starymi na Unitasie. W przypadku 754 w porównaniu z 380 moim zdaniem tak nie można powiedzieć. Wszystkie parametry są porównywalne. Jedynie zmienili mechanizm na własny. Czy to dobrze? Osobiście wolałbym Unitasa, ale to już tylko używki w różnym stanie. Z tego co się czyta, P6000 ma całkiem dobre opinie.

Dzięki! Rozumiem, że ten P6000 to nie jest żadna kosmiczna technologia i ogarnięty zegarmistrz w razie W da radę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Dzięki! Rozumiem, że ten P6000 to nie jest żadna kosmiczna technologia i ogarnięty zegarmistrz w razie W da radę? 

Kupując nowego masz na dzień dobry 8 lat gwarancji. Nie wiem jak byłoby z nieautoryzowanym serwisem. Potencjalny problem pojawi się gdy trzeba wymieniać jakąś część.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251115_132743.thumb.jpg.31882e39a5a6b333bbf97d2182a72411.jpgFota z Dziś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rafi napisał(-a):

Poczytaj sobie Perezcope co pisze o ich in-house werkach, warto zgłębić temat i być bardziej świadomym

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251116_122136.thumb.jpg.ebc3adf5bb28250a0486d95c1a204ca9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.11.2025 o 23:03, pisar napisał(-a):

Poczytaj sobie Perezcope co pisze o ich in-house werkach, warto zgłębić temat i być bardziej świadomym

Pisar, piszesz jakby to było zło wcielone, a perezcope nade wszystko…  Co ci konkretnie w mechanizmach paneraja nie leży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, skar napisał(-a):

Pisar, piszesz jakby to było zło wcielone, a perezcope nade wszystko…  Co ci konkretnie w mechanizmach paneraja nie leży?

Pewnie czytałeś i wiesz ale napisze

Co nie leży? A taki mały detal jak jawne oszukiwanie klienta, bezczelne cięcie na kosztach, obrabianie mechanizamów tylko w tych miejscach gdzie widać a tam gdzie niewidoczne to jechanie po bandzie w zdobieniach, propagandowe materiały z fabryk ktorych nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, pisar napisał(-a):

Pewnie czytałeś i wiesz ale napisze

Co nie leży? A taki mały detal jak jawne oszukiwanie klienta, bezczelne cięcie na kosztach, obrabianie mechanizamów tylko w tych miejscach gdzie widać a tam gdzie niewidoczne to jechanie po bandzie w zdobieniach, propagandowe materiały z fabryk ktorych nie ma...

A bardziej konkretnie? Chodzi Ci o usunięcie hacking second w p900? 

Bo o Brooklyn bridge to wiem. Co do zdobień to nie wiem, nie rozkręcam zegarków, tylko je noszę, więc może bardziej z perspektywy jakościowo-uzytkowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, skar napisał(-a):

A bardziej konkretnie? Chodzi Ci o usunięcie hacking second w p900? 

Bo o Brooklyn bridge to wiem. Co do zdobień to nie wiem, nie rozkręcam zegarków, tylko je noszę, więc może bardziej z perspektywy jakościowo-uzytkowej?

Usunięcie sekundy

Perłowanie powierzchni tylko w miejscach gdzie widać a nie całości (!)

Wymyślanie fabryk i parków maszynowych, które nie istnieją i pokazywanie ich w oficjalnych materiałach marketingowych

Przeczytaj Perezcope bo chyba nie czytałes skoro znasz tylko aferke z Brooklyb Bridge :) 

Twoje ostatnie zdanie w penym sensie rozumiem ale nie do końca...ja też tylko noszę i nie rozkminiam technikaliów bo głównie mnie jara design ale też nie lubie jak ktoś jawnie wali w ch*a

Edytowane przez pisar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pisar napisał(-a):

Usunięcie sekundy

Perłowanie powierzchni tylko w miejscach gdzie widać a nie całości (!)

Wymyślanie fabryk i parków maszynowych, które nie istnieją i pokazywanie ich w oficjalnych materiałach marketingowych

Przeczytaj Perezcope bo chyba nie czytałes skoro znasz tylko aferke z Brooklyb Bridge :) 

Twoje ostatnie zdanie w penym sensie rozumiem ale nie do końca...ja też tylko noszę i nie rozkminiam technikaliów bo głównie mnie jara design ale też nie lubie jak ktoś jawnie wali w ch*a

Hacking second nie ma też wspomniany tu kultowy unitas obecny czy to w 111 czy w 127, więc o ile uważam że downgrade to zło, to równocześnie jest to powrót do korzeni 🙃.

Po prostu zastanawiało mnie Twoje dość zerojedynkowe podejście wskazujące jednoznacznie na to, że to gniot, właśnie przez odwołanie do perezcope.

Z perspektywy użytkownika: Mam pama na panerajowym unitasie, sporo PAM’ów na panerajowych valjoux, a do tego kilka na inhouse’ach; manualnych p6000 i p3000, p5000(?)  i automacie (p9000). P3000 i p9000 serwisowałem w PL bez problemu u znanych Ci zegarmistrzów. P3000 to jest koń roboczy, podobnie jak p9000 (P6000 mam za krótko (miesiac) wiec nie wiem jak sie sprawdza w boju, ale póki co wyglada to sensownie). 

Odpukać, ale żaden inhouse nie miał problemów. Z kolei z zegarków z „problematycznymi” mechanizmami to problem miałem tylko z mechanizmem VJ (widac zdarza się jednak) i z hi-end seiko ktory ma stanowić niedekorowany mechanizm z GS (8l35). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi