Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek oryginalny. Wskazówki prawidłowe, ale zniszczone zapewne przez czas :) Nie wiem jak mechanizm.Tak poza tym to bardzo fajny zegarek i ładnie leży na ręce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta jest stalowa czy chromowana? Co do wskazówek myślałem żeby zdjąć i potraktować je coca-colą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromowana. I Patrz żeby Ci cola nie wyczściła wskazówek z chromu :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą colą to tak z przymrużeniem oka ;)  Ale jeśli to rdza to mogło by zejść :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie wygląda dobrze (chyba, że od spodu i/lub wewnątrz kryje się jakaś niemiła niespodzianka?) więc warto poszukać (popytać u 'starych' zegarmistrzów) takich wskazówek w lepszym stanie, podmienić i będzie super!

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Nie piszcie że zegarek jest oryginalny, bo nie jest. Nie jest oryginalna np. koronka. Nie wiadomo co z mechanizmem. A jak w środku bedzie werk 17 kamieniowy to też bedzie oryginał? A co ze szkiełkiem?  Przypuszczam że też jest wymienione.

Ja używam zawsze stwierdzenia: Zegarek czy też element zgodny z oryginałem.  Tak też generalnie powinien nazywać sie ten temat.

Mam kilka tysięcy zegarków ale ile z nich jest oryginalnych tzn. Takich jakie wyszły z fabryki - Nie wiem. Przypuszczam że te w pudełkach z papierami są w 100% oryginalne. 

Zgodnych z oryginałem mam jednak już dużo więcej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...purytanin !!! - ale to dobrze :)

fakt! nie widząc bebechów obdarowaliśmy poljota zbyt dużym kredytem zaufania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po części masz rację Kris. Ale gdybym miał się czepiać to co znaczy "zgodny z oryginałem"? Zgodny z katalogiem? Co z zegarkami które oryginalne są, ale są niezgodne z katalogowymi lub są wręcz składakami fabrycznymi? Co z zegarkami których w katalogach nie ma a możliwośc porównania ze względu na rzadkość jest znikoma? W temacie chyba chodzi o to czy coś nie jest chamskim składakiem. Ten Poljot z dużym prawdopodobieństwem jest oryginalny może z wyjątkiem koronki jak zauważyłeś. Nie można jednak wykluczyć zegarków które maja inny zapis kamieni na tarczy niż werk. Dobrze wiesz że i takie wychodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadki które wymieniłeś to 1 %  a może i dużo mniej radzieckiej produkcji i powinny być rozpatrywane indywidualnie.

Co do różnicy w zapisie o ilosci kamieni na tarczy i na werku t wiesz dobrze że takie różnice wystepowały tylko i wyłącznie w zegarkach eksportowych.

Nie widziałem i nie słyszałem aby np. do poljota czy też kirowskiego 16 kamieniowego pakowano oryginalnie w fabrykach werki 17 kamieniowe :wub:

Jestem jak napisał powyżej kol. coofer purytaninem i dla mnie ten zegarek nie jest oryginałem i już nigdy nie bedzie. Jak stwierdzę że koronka i szkiełko  są takie jak powinny być a mechanizm bedzie 16 kamieniowy to napiszę że jest zgodny z oryginałem.

Tak jak nie napiszę że czarne nie jest czarne tylko np. szare :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz kwestia mniej lub bardziej ortodoksyjnego podejścia do pewnych elementów choćby właśnie koronki. Ja osobiście nie bardzo sie tego czepiam chyba ze koronka jest charakterystyczna do danego modelu.

A propo czy w rzeczonym Poljocie nie były czasem zakładane różne? Albo mnie wzrok myli albo w katalogu są różne (czarny i jasny)

https://get.google.com/albumarchive/113098239036073221216/album/AF1QipNg4k3qHZmfU4bWmh_U69sb8Cgdl-lSSlO9oep_/AF1QipMOmTGxNhPEHjM7tgDTbUFbwtXaUHxk9ip0Ryvd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris2 zgadzam się z Tobą w 100%. Określenie "Zegarek czy też element zgodny z oryginałem" odzwierciedla realia w jakich się poruszamy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że toczy się tutaj dyskusja nt zegarka który wkleiłem.

Ale przyznam szczerze troszkę o to mi chodziło. Chciałem poznać opinie innych przed zakupem.

Na poprzedniej aukcji zegarek ten nie sprzedał się. Wtedy i teraz wahałem się przed zalicytowaniem.

Jednak dam sobie spokój z nim. Za dużo niewiadomych. Trochę szkoda bo zawsze mi się te zegarki podobały.

Edytowane przez pabloo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale koronka wytarta. Koperta raczej też będzie spatyniała.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę wdzięczny za pomoc, bo wydaje mi się że spod przetarć nie wychodzi mosiądz...

Poniżej następny przykład identycznej koperty pdl... tyle, że w nim werk może być z mińska??

Także będę wdzięczny za informację o tym zegarku

post-54348-0-96922300-1513000663_thumb.jpg

post-54348-0-48417900-1513000771_thumb.jpg

post-54348-0-39580600-1513000782_thumb.jpg

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Czy szkiełko w tym Poljocie 55g jest oryginalne? 99adc01cd974b4c89d5ae06e1b147f3f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Czy szkiełko w tym Poljocie 55g jest oryginalne?

Niestety nie. No chyba że o czymś nie wiem.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zburzyłeś mój świat ;)

A jest jakieś zdjęcie obu wersji oryginalnych? Znalazłem tylko porównanie nieoryginalnego z wersją z "ostrą" krawędzią.

39bd33b5500cb31b0bab1ee0accd59e9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. No chyba że o czymś nie wiem.

Miałem juz kilka tych 55g z takim właśnie licującym szkłem - było zaokrąglone lekko i gładko wchodziło w kopertę bez uskoków jak ja to mówię licowało z kopertą płynnie w nią przechodząc i te mi na takie wygląda ale ja specem od ruskich raczej nie jestem

Kurcze no dobrze mi ono wygląda im bardziej się przyglądam tym bardziej mi pasuje do tych co miałem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż wyjmę za chwilę swoje żeby sprawdzić. ;)

Zrób fotki się człowiek czegoś dowie i dla potomnych zostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdzie do mnie ten wylicytowany Poljot, to też wrzucę fotkę, ale wydaje mi się, że tam jest takie samo szkiełko (zaoblone). Przypadek?... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorowa porą warunki spartańskie więc zdjęcia słabe ale mam nadzieję że najważniejsze widać. Sam już nic nie wiem bo prawie każde jest inne.

Moich 5 sztuk:

post-49869-0-50113200-1513022437_thumb.jpg post-49869-0-51846700-1513022443_thumb.jpg

post-49869-0-31588000-1513022449_thumb.jpg post-49869-0-10307600-1513022455_thumb.jpg

post-49869-0-74709500-1513022461_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Panowie była już dyskusja na temat tych szkieł i konkluzja była mniej więcej taka że oba szkła są oryginalne tylko montowane w różnych okresach. I to ładniejsze kanciaste :P i to pretendujące do miana Brzydkiego Kaczątka wypukłe/zaokrąglone. Niestety nie mogliśmy nigdzie w tedy znaleźć informacji co, jak i dlaczego, ale był pewnik z tym zaokrąglonym bo ktoś miał taki od nowości. Ja osobiście też posiadam z oboma wariantami szkła.

Dyskusja była gdzieś tutaj prowadzona tylko nie chce mi się szukać.  :ph34r:

Edytowane przez Rafał75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi