Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Za 100 na nasze jest w tej chwili któryś raz wystawiony Wostok 22 kam. Może nie tak idealny i w chromie ale jednak...

Właśnie złote się wyżej cenią ;), sam stan idealny w przypadku WP ma znaczenie, nie wspominając o magicznym napisie precision na tarczy. 

P..4 włączył się do licytacji, więc duże kwoty wejdą w grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny komandir, ale widzę że anoli podbija sobie kwotę z multikont:

http://allegro.pl/unikat-wostok-komandirskie-cccp-pudelko-ideal-i4352314104.html

A tutaj mamy składaka, na tarczy jest napisane 21 kamieni, co oznacza, że w środku powinien być automat

http://allegro.pl/piekny-stalowy-wostok-amfibia-gigant-i4367726306.html

Edytowane przez papax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Moskwa to widzę jednak, że trochę kosztowała - 112zł

http://allegro.pl/moskwa-16-kamieni-mala-linia-b-stara-zsrr-i4354448812.html

A tu ciekawa cena i specyficzny zbiór - 4 kwarcowe, już białoruskie (!) Łucze za 190zł!

http://allegro.pl/lucz-x-4szt-nos-nowe-z-paszportami-zestaw-i4361689556.html#tabsAnchor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdubel :D

post-34697-0-37245200-1404321774.jpg

Edytowane przez Goral35

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wątku o frankenach z nim!

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona tak na prawdę ma wszystko "rakietowe"; werk, koperta, dekiel, wskazówki. Tarcza też jest jest w stylu Rakiety, tylko ten napis nie gra... Może to była jakaś niewielka partia oryginalnie wykonywana na zlecenie dla II MWF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie, że ten sprzedający kiedyś był klasycznym składakowcem.

Parę lat temu, nawet tu na forum, były dosłownie prowadzone krucjaty przeciw niemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie, że ten sprzedający kiedyś był klasycznym składakowcem.

Parę lat temu, nawet tu na forum, były dosłownie prowadzone krucjaty przeciw niemu.

Pamiętamy, pamiętamy, ale ja akurat na niego nie mogę nic złego powiedzieć; kilka razy kupowałem u niego zegarki z dolnych przedziałów cenowych (głównie na części) i nigdy nie było problemów :)

A co do tej Slavy Precision - wygląda, że to nie jest składak, bo występują podobne egzemplarze. W jednym z postów ktoś chwali się bardzo podobną Slavą:

http://forums.watchuseek.com/f71/~%7B%7D%7B%7D%7B%7D~-wruw-tuesday-january-21-2014-~%7B%7D%7B%7D%7B%7D~-972015-12.html

A tu mamy Slavę Precision na podzespołach Rakiety, ale w innej stylistyce niż ta poprzednia:

http://meshok.ru/item/19432142_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%8B_%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%92%D0%90_SLAVA_PRECISION_%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE_%D0%B2_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Slava Precision wydaje się prawdziwa zważywszy na czas jej powstania. "Szary" mechanizm współgra z tym co jest napisane na tarczy. Późne wykonanie zegarka oznacza, że mógł być składany z czego popadnie. Nie zdziwiłbym się gdyby np. do Rakiety z tego okresu zawitał Poljot2614.2H w wersji OEM czyli bez żadnych cech na mostku w wersji "szarej".

Dla mnie cechą oryginalności byłoby sprawdzenie sposobu mocowania tarczy. Jeżeli jest połączona z mechanizmem kołkami blokowanymi przez wkręty czyli typowo to oznacza, że tak wyszło z fabryki i trzeba się pogodzić z późną Sławą opartą na mechanizmie Rakieta2609A.

Robienie takiego składaka czy przeróbka tarczy nie opłacałaby się sprzedającemu zważywszy na cenę wyjściową.  Zapewne łatwiej dodać oryginalną tarczę Rakiety do tych wskazówek jak wpasować tę od Sławy.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tarczą wszystko jest rakietowe mam takie koperty z takimi werkami, dodatkową na tarczy nie zgadza się tylko napis, ponieważ te tarczę występują w rakietach, tylko opisane jako właśnie rakieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wylądował w naszym temacie o frankenach :) Ale tak jak piszesz brak sił na komentarz.

Edit. A swoja drogą nasz niesławny sprzedawca ma chyba nową twarz. Cytat:"ktoś to kiedyś zbierał ja sprzedaję"

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, opis jest bardzo charakterystyczny, a ten sprzedający ma, obawiam się, więcej twarzy.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można wykluczyć, że sprzedawcą jest np. jakiś Chińczyk korzystający z internetowego translatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można wykluczyć, że sprzedawcą jest np. jakiś Chińczyk korzystający z internetowego translatora.

Poważnie nie sądzę. To jest bardzo polski chaotyczny opis. Translator dałby zupełnie inny efekt. :)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slava Precision wydaje się prawdziwa zważywszy na czas jej powstania. "Szary" mechanizm współgra z tym co jest napisane na tarczy. Późne wykonanie zegarka oznacza, że mógł być składany z czego popadnie. Nie zdziwiłbym się gdyby np. do Rakiety z tego okresu zawitał Poljot2614.2H w wersji OEM czyli bez żadnych cech na mostku w wersji "szarej".

Dla mnie cechą oryginalności byłoby sprawdzenie sposobu mocowania tarczy. Jeżeli jest połączona z mechanizmem kołkami blokowanymi przez wkręty czyli typowo to oznacza, że tak wyszło z fabryki i trzeba się pogodzić z późną Sławą opartą na mechanizmie Rakieta2609A.

Robienie takiego składaka czy przeróbka tarczy nie opłacałaby się sprzedającemu zważywszy na cenę wyjściową. Zapewne łatwiej dodać oryginalną tarczę Rakiety do tych wskazówek jak wpasować tę od Sławy.

teraz to ja juz glupi jestem i stwierdzam jedno ze ruscy w swoim przemysle zegarmistrzowskim mieli taki bur.... ze glowa boli !!!!!!

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

teraz to ja juz glupi jestem i stwierdzam jedno ze ruscy w swoim przemysle zegarmistrzowskim mieli taki bur.... ze glowa boli !!!!!!

Bur... o część radzieckiej układanki ;) . Miesiącami nie płacono pracownikom a jeść trzeba. Fabryka zegarków to mały pikuś. Wyobraź sobie ten stan w fabryce produkującej bomby atomowe. To nie jest żart. Do dzisiaj nie doliczono się sporej liczby "atomowych walizek". Na szczęście od czasu ich wyprodukowania minęło ponad dwie dekady a to oznacza, że są funkcjonalnie bezużyteczne.

Wracając do zegarków to można się natknąć na egzemplarze o dziwnie brzmiących nazwach na cyferblacie a w środku tyka np. Slawa automat.

Mam Wostoka z tarczą wykonaną wprawdzie na sicie ale za to farbą termoutwardzalną :) . Przypadek tarczy nie do zniszczenia. Podejrzewam, że gdyby mosiądz, na którym jest nadruk zgnił to i tak pozostałość trzymałaby się wyśmienicie.

Jest sporo robionych albo składanych jak popadnie zagarków radzieckich/rosyjskich ale są też takie przypadki jak ten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym miesiącu był podobny to jak spytałem czy ta koronka jaką dorabiana to napisał że wszystko oryginał od nowości i dołączył takie zdjęcie werku

post-51294-0-52800800-1404636439_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, to stary dobry Shanghai Standard na 17 zuanach.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa aukcja i zarazem zagadnienie.

Ładny Łucz elektromechaniczny ale z sygnalizowanymi niesprawnościami - poszedł za 165zł z wysyłką.

Wiadomo, że w przypadku takich mechanizmów ryzyko jest spore a nawet sam konieczny przegląd mechanizmu przez fachowca podraża zakup - nie mówiąc już o ew. naprawach jeżeli te problemy okażą się do pokonania.

http://allegro.pl/lucz-meski-elektromechaniczny-i4378674899.html#tabsAnchor

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

W przypadku tego elektromechanicznego Łucza konieczny jest przegląd i pewne poprawienie lutowań elektroniki. Skoro zostanie rozgrzebany to warto także wyczyścić i naoliwić część mechaniczną. Według mnie cena końcowa nie odpowiada wartości nawet jeżeli nowy właściciel zrobi przegląd we własnym zakresie. 

Największy problem pojawia się w przypadku uszkodzenia cewek. Robiłem je dwa razy ale dla Junghansa i więcej nie przypuszczam bym się skusił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi