Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Recommended Posts

Z tego wszystkiego zacząłem przeszukiwać swoje zbiory. Myślałem, że mam podobnego Błonexa, ale to jednak Bałtyk. Zegarek poza wskazówką sekundnika oryginalny. Chyba....

b1_zps1923c786.jpg

Przy okazji jakiejś dyskusji nad Kirowskimi Krabami wypowiadałem się na temat grubości napisów, ale mam ochotę powtórzyć: grubość napisów nanoszonych tampodrukiem może się różnić. Działa tu parę czynników: zużycie matrycy i tampona, lepkość farby (która może się wahać w zależności od składu i temperatury) oraz operator (od którego zależy nastaw maszyny).

W związku z tym rozważania na temat oryginalności na podstawie grubości napisów są obarczone pewnym błędem i nie mogą być traktowane jako jedyny argument.

pozdrawiam

Narfas

Edited by Narfas

Tu od razu widać że wszystko OK.Nie odnosicie wrażenia że napis w Moskwie składał ktoś kto miał mgliste wyobrażenie o alfabecie łacińskim?

Pełna zgoda co do grubości napisów. Jednak poszukałem dalej u siebie i znalazłem Błonexy. Wisi też teraz coś na allegro. I z tego co widziałem wszystkie mają charakterystyczną literkę "E".

Moim zdaniem nie ma się co oburzać :) Warto rozmawiać. Pewnie gdyby nie ten temat, nigdy aż tak dokładnie nie przyglądałbym się czcionce w polskich zegarkach.

EDIT:

krchapek toż to dobra inwestycja. Jak ktoś ma Błonie z papierami w stanie NOS, to gdy włoży go do takiego, pudełka kwota czterocyfrowa pewna jak w banku :D

Edited by Buczo

Przy okazji jakiejś dyskusji nad Kirowskimi Krabami wypowiadałem się na temat grubości napisów, ale mam ochotę powtórzyć: grubość napisów nanoszonych tampodrukiem może się różnić. Działa tu parę czynników: zużycie matrycy i tampona, lepkość farby (która może się wahać w zależności od składu i temperatury) oraz operator (od którego zależy nastaw maszyny).

W związku z tym rozważania na temat oryginalności na podstawie grubości napisów są obarczone pewnym błędem i nie mogą być traktowane jako jedyny argument.

pozdrawiam

Narfas

No niby tak ale w praktyce to się raczej nie zdarza,ja się nie spotkałem z radzieckim czy enerdowskim zegarkiem który by jakoś znacząco odbiegał od normy,Natomiast na allegro już na miniaturach potrafię rozpoznać trefne Glashutty :lol:

Edited by buran69

Aukcja zakończyła się w niedzielę ale jej wynikowi nie mogę nadziwić się do dziś. Tłumaczcie to jak chcecie ale dla mnie to jakaś schiza zapłacić 270 zł za pudełko :blink:

http://allegro.pl/pudelko-do-zegarka-blonie-dukat-jantar-wars-lech-i4629805051.html

za miesiąc będzie ganc nówka w pudełku z papierami za 999 w kup teraz.

Aukcja zakończyła się w niedzielę ale jej wynikowi nie mogę nadziwić się do dziś. Tłumaczcie to jak chcecie ale dla mnie to jakaś schiza zapłacić 270 zł za pudełko :blink:

http://allegro.pl/pudelko-do-zegarka-blonie-dukat-jantar-wars-lech-i4629805051.html

Nie wiem Krzysztof dlaczego się dziwisz? Przecież w cenie 3000 - 4000zł można by sobie NOSa z pudłem złożyć  :lol:  :D  :lol:  :D

http://allegro.pl/fabrycznie-nowa-koperta-blonie-typu-i-z-metkami-i4653311665.html

http://allegro.pl/nowe-plyty-mechanizmow-blonie-w-tym-numer-0001125-i4653372653.html

No niby tak ale w praktyce to się raczej nie zdarza,ja się nie spotkałem z radzieckim czy enerdowskim zegarkiem który by jakoś znacząco odbiegał od normy,Natomiast na allegro już na miniaturach potrafię rozpoznać trefne Glashutty :lol:

Chyba się w końcu kiedyś ogarnę i zrobię przegląd Kirowskich Krabów, w tym paru kupionych w okolicach roku 2000, kiedy jeszcze nikomu się w głowie nie mieściło odnawianie radzieckich zegarków. Nawet w Rosji przy okazji wymiany matryc kombinowano nieco z napisami, sygnaturą fabryki itd.

Prawdziwą kopalnią byłyby zbiory mojego dość przygodnego znajomego, który kupował to na kilogramy w latach '80 i '90 (sporo przetrwało u niego szał na przetapianie kopert, a to i tak ułamek tego co trafiło do tygla). Niestety, jest dość zamożnym człowiekiem i nie zamierza niczego sprzedawać ("niech leży, jeść nie woła, a nie traci na wartości").

pozdrawiam

Narfas

Będzie ze 2 lata, kiedy ostatnio widziałem na Alle pudełko w ładnym stanie.

pozdrawiam

Narfas

Będzie ze 2 lata, kiedy ostatnio widziałem na Alle pudełko w ładnym stanie.

pozdrawiam

Narfas

To musiało być moje,chyba nawet do kogoś z forum trafiło.

Nie wiem Krzysztof dlaczego się dziwisz? Przecież w cenie 3000 - 4000zł można by sobie NOSa z pudłem złożyć  :lol:  :D  :lol:  :D

http://allegro.pl/fabrycznie-nowa-koperta-blonie-typu-i-z-metkami-i4653311665.html

http://allegro.pl/nowe-plyty-mechanizmow-blonie-w-tym-numer-0001125-i4653372653.html

Dobre :D  Nie widziałem tych aukcji, ceny jak za szwajcary :D Niech ktoś tylko powie że radzieckie czy polskie zegarki to bezwartościowy szmelc! :D

Dobre :D  Nie widziałem tych aukcji, ceny jak za szwajcary :D Niech ktoś tylko powie że radzieckie czy polskie zegarki to bezwartościowy szmelc! :D

Polskie już od ładnych paru lat cieszą się zainteresowaniem, ale od niedawna zrobiła się na nie kompletna szajba.

Może ma coś z tym wspólnego książka Mellera.

...i Kris.  :D

pozdrawiam

Narfas

Edited by Narfas

Polskie już od ładnych paru lat cieszą się zainteresowaniem, ale od niedawna zrobiła się na nie kompletna szajba.

Może ma coś z tym wspólnego książka Mellera.

...i Kris.  :D

pozdrawiam

Narfas

Fakt. Polskie cieszą się cały czas sporym zainteresowaniem ale przybierało ono raczej formę sinusoidy.  Ceny raz mocno szybowały w górę, to znów się obniżały. Ale to co dzieje sie teraz to istne szaleństwo. Może to efekt wyprzedaży kolekcji przez kolekcjonerów? Ten rok jest dla polskich zegarków rokiem wg. mnie wybitnym. Przypomne o dwóch faktach które jak pamiętam przez ostatnie 10 lat nie miały mejsca:

1. Pojawił się na aukcji Blonex z czarną tarczą. Są znane dwa egzemplarze. Jeden jest u mnie :rolleyes:

2. Pojawił sie zegarek ( Błonie ) z polskim mechanizmem o numerze poniżej 1000

Mogłbym dodać jeszcze np. wysyp sporej ilośći zegarków z polskimi mostakami itd, itd.

Kirowskije. Wcale nie taki idealny, a poszedł za 260 zł. Tym bardziej się cieszę że taki sam model kupiłem na alle w tym miesiącu za 78 zł z dostawą. Z dużo lepszą tarczą i maleńkimi ubytkami złocenia na kopercie od strony dekla. Pokazywałem w nowych nabytkach w poście 20497.

A tu dzisiejsza aukcja:

http://allegro.pl/pieknie-zachowany-zlocony-kirovskije-kirov-krab-i4653266488.html

Edited by kchrapek

Kirowskije. Wcale nie taki idealny, a poszedł za 260 zł. Tym bardziej się cieszę że taki sam model kupiłem na alle w tym miesiącu za 78 zł z dostawą. Z dużo lepszą tarczą i maleńkimi ubytkami złocenia na kopercie od strony dekla. Pokazywałem w nowych nabytkach w poście 20497.

A tu dzisiejsza aukcja:

http://allegro.pl/pieknie-zachowany-zlocony-kirovskije-kirov-krab-i4653266488.html

To zdaje się Grupowicz sprzedawał. Zdumiewająco dobra cena mimo zdjęć nie ukrywających niedoskonałości.

Przy okazji, to jest dobry przykład. Żadnych komentarzy na temat grubości logo? ^_^

Widziałem ich sporo, większość ma cieniutki nadruk, ale trafiają się i takie. Potrafią się też różnić układem napisów u dołu tarczy. Montowano też do nich 2 rodzaje wskazówek, jakby co. Takie typowe kirowskie "strzałki" oraz "doxowate" liście.

pozdrawiam

Narfas

Edit: ooo, znalazłem jakieś swoje stare foty podobnego modelu. W jednym wymieniona koronka, poza tym IMHO oba są legit. A różnią się wieloma szczegółami.

DSCF1320b.jpg

DSCF1324b.jpg

Edited by Narfas

Co do pudełka- w ciagu 2 ostatnich lat trafiły sie dwa w ładnym stanie, o ile czegos nie przegapiłem. Cena szokująca, no ale w takiej sytuacji....

Co nie zmienia faktu, ze szał trwa, cenowy kosmos i świeta;)

To zdaje się Grupowicz sprzedawał. Zdumiewająco dobra cena mimo zdjęć nie ukrywających niedoskonałości.

Przy okazji, to jest dobry przykład. Żadnych komentarzy na temat grubości logo? ^_^

Widziałem ich sporo, większość ma cieniutki nadruk, ale trafiają się i takie. Potrafią się też różnić układem napisów u dołu tarczy. Montowano też do nich 2 rodzaje wskazówek, jakby co. Takie typowe kirowskie "strzałki" oraz "doxowate" liście.

pozdrawiam

Narfas

Edit: ooo, znalazłem jakieś swoje stare foty podobnego modelu. W jednym wymieniona koronka, poza tym IMHO oba są legit. A różnią się wieloma szczegółami.

Ja sądzę, że to dobra opinia sprzedającego...a poza tym, Sose robi różne cuda, co świadczy o jego fachowości. Szkoda, że wycofał się z uczestnictwa na forum. Próbowałem go kupić, ale nie wyszło ;)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Uwaga na kolejnego ładnego składaka.

http://allegro.pl/zegarek-kieszonkowy-molnia-i4671832351.html

Werk z Moskwy z 1951 roku, ładny, chociaż prawdopodobnie poprawiany buks osi minutowej. Tarcza z Czelabińska z okolic 1960. Wskazówki wyprodukowano po 1955, również w Czelabińsku. Nie podejmuję się datowania koperty.

U tego samego sprzedającego Pobieda "czerwona 12" z Czystopola, tak na oko wygląda dobrze, chociaż nie jestem do końca pewny co do koperty.

pozdrawiam

Narfas

U Zbyszka klasyk, Poljot de lux w kopercie chromowanej od Łucza.

http://allegro.pl/klasyczny-poljot-de-luxe-lata-60-te-jubilat-25-pw-i4655016834.html

Zaczynam rozumieć dlaczego usunięto pełne nazwy licytujących, przecież ktoś mógłby zapytać licytanta, czy zdaje sobie sprawę, że licytuje składaka. Dzięki usunięciu nazw alle... ma większą szansę na dobrą prowizję od sprzedaży.

Zaczynam rozumieć dlaczego usunięto pełne nazwy licytujących, przecież ktoś mógłby zapytać licytanta, czy zdaje sobie sprawę, że licytuje składaka. Dzięki usunięciu nazw alle... ma większą szansę na dobrą prowizję od sprzedaży.

Ja tam się dziwię, dlaczego tak zmęczony zegarek (już pomijając że franken) kosztuje 130 z przesyłką prawie 2 dni przed końcem licytacji.

pozdrawiam

Narfas

ten lucz to totalna padaka ale w aukcji napisane "Koperta w niemalże idealnym bardzo dobrym stanie, nosi niewielkie ślady użytkowania" wiec łosie licytują ,,,,,,,, żenada

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Ja tam się dziwię, dlaczego tak zmęczony zegarek (już pomijając że franken) kosztuje 130 z przesyłką prawie 2 dni przed końcem licytacji.

pozdrawiam

Narfas

To akurat można wytłumaczyć, może ma kilka kont i sam podbija. Moja uwaga o alle... dotyczyła polityki firmy jako takiej.