Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie to opis dość wyrafinowany, nigdzie nie napisał że to radziecki zegarek.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napisał "klasyczny model zegarka wostok komandirski".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Szkoda, że aukcja Wostoka nie ma zdjęcia mechanizmu  :( . Tak by można urządzić kolejny konkursik  :rolleyes:  a tak to nuuudy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter jakby co to mogę dać w poście zdjecie mechanizmu bo mam chyba ze 2 takie chińczyki zakupione w reklamówkach z innymi zegarkami :D  

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na szaber-placu osobiście kupiłem podobnego pigin-komandira, sam nie wiem czy z ciekawości, czy w porywie perwersji? :)

Wygląd zewnętrzy koperty - tak miniej więcej (tzn od siekiery) zbliżony do komandira, koronka oczywiście zwykła - niewodoszczelna, tarcza piknie błyszcząca zaś mechanizm to totalny szajs i prowizorka! nic a nic wspólnego z sowietami czy rusami...

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na szaber-placu osobiście kupiłem podobnego pigin-komandira, sam nie wiem czy z ciekawości, czy w porywie perwersji? :)

Wygląd zewnętrzy koperty - tak miniej więcej (tzn od siekiery) zbliżony do komandira, koronka oczywiście zwykła - niewodoszczelna, tarcza piknie błyszcząca zaś mechanizm to totalny szajs i prowizorka! nic a nic wspólnego z sowietami czy rusami...

Wbrew pozorom werk Shanghai Standard (nazywany też China Standard, SZ-1 i pod paroma innymi nazwami) to całkiem porządny wół roboczy, którego pierwowzorem był któryś Citizen/Miyota. Wychwyt kotwicowy, 17 kamieni (zazwyczaj), antiszok i sporo wersji (w tym automat, skeleton i inne).

Tłuką go chyba w każdym garażu w Chinach, więc pojawia się typowy problem tamtejszych wyrobów: powtarzalność produkcji i kontrola jakości. Trafiają się zarówno fatalne, jak i zupełnie dobre egzemplarze. Występuje również typowy chiński (i noworuski) problem ze smarowaniem.

A sam mechanizm jest prosty i solidny, godny następca Pobiedy (bo od niej jednak konstrukcyjnie nowocześniejszy).

Edit: i jeszcze dla przykładu fotka odmiany Chunlei:

Tongji-chunlei.JPG

Dla porównania uproszczona odmiana z Liaoning:

Tongji-Liaoning-grd4.jpg

pozdrawiam

Narfas

Edit: po pewnym riserczu okazuje się że szanghaj powstał w 1969 i był połączonym projektem wielu chińskich fabryk (tu powinna pojawić się długa lista) zorganizowanym przez Ministerstwo Przemysłu Lekkiego. Powstało w ten sposób parę werków według jednolitej specyfikacji, zaprojektowanych na podstawie analizy różnych werków z całego świata, ale sam szanghaj jest tak naprawdę przeprojektowanym Enicarem 1010.

Enicar_1010.jpg

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz, może ktoś ma nową tarczę do niego lub wie jak ją wyczyścić. Reszta nie styrana więc myślę ze ten zegarek wróci jeszcze przed świętami i pójdzie za sporo kasy.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu dobrze mi się kojarzy nazwa aukcji. Wostok duży nos... Chyba że sprzedający jest pinokiem to mu nos urósł od kłamstw...

http://allegro.pl/wostok-duzy-nos-i4850013182.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Problemem ST-7 czyli chińskiego woła roboczego nie jest wygląd a sposób montażu łożysk. Po dokładnym przeglądzie okazuje się, że są pokruszone bądź mają wewnętrzne pęknięcia. smarowanie to już całkowita rozpacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

nie jest wygląd a sposób montażu łożysk. 

Możesz rozwinąć? Masz może jakieś zdjecia?

To jest interesujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Szał świąteczny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee słabo, spodziewałem się kwoty około 1k zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

370 za Bałtyka z świetnym stanie i w dodatku sfotografowanego to dużo?

Porównaj z tym co tu się działo

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/90662-kupię-sprzedam-zamienię/?p=1320008

:D

Noo proszę Pana! Ja trochę w handlu siedzę ale tu wyższa szkoła jazdy i żaden marketing tu nie pomoże. No niech mnie ktoś nauczy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Możesz rozwinąć? Masz może jakieś zdjecia?

To jest interesujące.

Przy okazji zrobię zdjęcia jak będę miał ten mechanizm  i  to w wersji felernej. 

Tak czy owak należy sprawdzić i to bezwzględnie sposób osadzenia łożysk oraz ich stan. Wyglądaja tak jakby ktoś kto je osadzał używał praski ale bez pomiaru głębokości i miał zużyte tuleje. Rubin syntetyczny ma wewnątrz rysy i ukruszenia na obwodzie łożyska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

W tej Czajce oceniasz stan na "piękny" wyglądu czy mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Tak też myślałem :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter - możesz powiedzieć z ilu mechanizmów składa się ta Czajka?

Ja powiem Ci że mam jeden zegarek jeszcze o ktoóry chciałem Cię zapytać ale boję się ża po "dignozie" mogę zamknąć się w sobie  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi