Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gamer7772

Tania renowacja tarcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio znalazłem starego Atlantica. Przydałaby mu się renowacja tarczy. Nie ma on dla mnie szczególnie dużej wartości sentymentalnej, a mój budżet też nie jest szczególnie okazały, więc szukam jakiegoś zegarmistrza który będzie w stanie relatywnie tanio odnowić tarczę (z tegp co wiem, średnia cena to nieco ponad 200 zł) Najlepiej, jeżeli miałby swój zakład w okolicach Warszawy, ale jeżeli znacie dobrego fachowca z innego miasta, lokalizacja nie powinna być problemem.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma on dla mnie szczególnie dużej wartości sentymentalnej, a mój budżet też nie jest szczególnie okazały,

W związku z powyższym renowacja tarczy i cala zabawa jest w moim odczuciu pozbawiona sensu. lepiej sprzedać zegarek w oryginalnym stanie, niż oddawać do jakiejś taniej renowacji, która nie zadowoli ani Ciebie, ani potencjalnego nabywcy, gdybyś chciał sprzedać.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto by było pokazać zegarek, dobre zdjęcia tarczy. Może wystarczy czyszczenie, ewentualnie mycie i wtedy koszt będzie o wiele niższy, a efekt może być pozytywny i zadawalający. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, znajomy poprosił o pomoc - chce oddać tarczę do renowacji. Między godziną 12 a 4 jest plama, odbarwienie. Czy da się doprowadzić do stanu prawie oryginalnego? Czy lepiej tego nie ruszać? Jeżeli ruszać to kogo polecacie i jakie to są koszty?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5683203de2f29898.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/685c63d29c9deffd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f650e792ce396efb.html

Dzięki z góry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam, znajomy poprosił o pomoc - chce oddać tarczę do renowacji. Między godziną 12 a 4 jest plama, odbarwienie. Czy da się doprowadzić do stanu prawie oryginalnego? Czy lepiej tego nie ruszać? Jeżeli ruszać to kogo polecacie i jakie to są koszty?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5683203de2f29898.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/685c63d29c9deffd.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f650e792ce396efb.html

Dzięki z góry. 

próbuję zrozumieć, czemu na zdjęciach ukryliście (nie wiem, Ty, czy kolega?...) sygnatury na tarczy. Taka zagadka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja zamazałem napis na prośbę znajomego. Nie wnikałem czemu tak zrobić, chciał więc tak zrobiłem. Dziś gdy pytał czy się czegoś dowiedziałem - roześmiał się i dodał że właśnie dla tego. Dodał jeszcze parę zdań które w niedługim czasie mają się potwierdzić - chyba jest jasnowidzem  :huh:

No i oczywiście można ciągnąć temat dalej i traktować go jako zagadkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba rozumiem to zamazanie. To jak z zegarkiem u zegarmistrza. Np czyszczenie, smarowanie, ruski 17 kamieniowiec 50zl, szwajcarski (slaba marka) 17 kamienowiec 100zl. W zlotej kopercie, oczywiscie cena w gore. Dobra marka od Omegi czy Longines wzwyz, cena moze poszybowac jeszcze wyzej. Mowa oczywiscie o zegarkach vintage ze zwyklym mechanizmem nakrecanym i sprawnym, nie wymagajacym wymiany zadnyh czesci. Ceny sa przykladowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa zegarka bardzo by pomogła - choćby z tego powodu, iż w różnych markach stosowano różne typy "lakierów" do tarcz,; w części marek zegarkowych można takie odbarwienie usunąć w domu, za pomocą wody i mydła, a niektóre marki mają tarcze, które niszczą się bezpowrotnie od samego nieostrożnego "macania" pakluchami..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa zegarka bardzo by pomogła - choćby z tego powodu, iż w różnych markach stosowano różne typy "lakierów" do tarcz,; w części marek zegarkowych można takie odbarwienie usunąć w domu, za pomocą wody i mydła, a niektóre marki mają tarcze, które niszczą się bezpowrotnie od samego nieostrożnego "macania" pakluchami..

Mydło z wodą to raczej do mycia rąk niz tarczy. Nie słyszalem zeby ktos cos kiedykolwiek wymyl spod lakieru. Tarcze przydało by sie obejrzec rowniez z drugej strony. Zagadki z nazwa tez chyba bez sensu bo robota do zrobienia ta sama bez wzgledu na marke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mydło z wodą to raczej do mycia rąk niz tarczy. Nie słyszalem zeby ktos cos kiedykolwiek wymyl spod lakieru. Tarcze przydało by sie obejrzec rowniez z drugej strony. Zagadki z nazwa tez chyba bez sensu bo robota do zrobienia ta sama bez wzgledu na marke.

W wątku o myciu tarcz w dziale wintage, możesz obejrzeć cveta umytego mydlem. 2-3 strony wstecz chyba.

Ed.

Tu

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48002-renowacje-tarcz-przed-i-po/page-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam zwracam się z prośbą poszukuję części mechanizmu (chodzi o zębatkę) zegarka Seiko 7002A chodzi o część którą zaznaczyłem na zdjęciu poniżej, bardzo proszę o pomoc, będę wdzięczy proszę o wiadomość na PW, może ktoś by miał taką część, albo cały mechanizm, co prawda na zdjęciu jest mechanizm 7009, ale wiem że są to te same mechanizmy jak w 7002.

dziękuję, przepraszam nie ten dział, proszę o usunięcie posta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku o myciu tarcz w dziale wintage, możesz obejrzeć cveta umytego mydlem. 2-3 strony wstecz chyba.

Ed.

Tu

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/48002-renowacje-tarcz-przed-i-po/page-47

Cześć,

Szkoda tylko, ze zdjecie "po myciu" juz w nizszej rozdzielczosci, mniej doświetlone i pod innym kątem ;).

Nadal twierdze, ze pucowanie samochodu gąbką, chocby z najszczerszymi intencjami, nie zastapi blacharza, lakiernika etc.

Z drugiej strony mozna przyjac, ze jest to jakas alternatywa szczegolnie dla tanszych modeli. Doceniam tez zaciecie i upór - kilkugodzinne SPA dla tarczy to nie takie w kij dmuchał.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego, kiedy podjąłem próbę czyszczenia tej, jak i innych tarcz, moim zamiarem nie było zaoszczędzenie gotówki, lecz chęć przywrócenia spisanego na straty zegarka do lepszego stanu ( i jak najbardziej oryginalnego). Moje hobby to właśnie wynajdywanie takich okazów ( co nie jest zbyt trudne) i próby ich ożywienia. W dziale radzieckim, bo takie zegarki mnie interesują, można obejrzeć więcej moich bardziej lub mniej udanych prob reanimacji. Najbardziej jestem dumny z tych pokazanych w temacie Top 10. Ale są też inne.
Dodam kilka fotek cveta z różnych kierunków, aby nie było, ze coś ukrywam. Fotki tym samym tel. co wszystkie inne.
ec2e086f39672ca45620a6d50962ab45.jpg
dfedaf06516f09c91419cff607b78426.jpgcde0a1349a5c1e4a4fc8b7d2da9adefd.jpg5cbc7c6bbe4ac295c10ccc81218f80a6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Szkoda tylko, ze zdjecie "po myciu" juz w nizszej rozdzielczosci, mniej doświetlone i pod innym kątem ;).

Nadal twierdze, ze pucowanie samochodu gąbką, chocby z najszczerszymi intencjami, nie zastapi blacharza, lakiernika etc.

Z drugiej strony mozna przyjac, ze jest to jakas alternatywa szczegolnie dla tanszych modeli. Doceniam tez zaciecie i upór - kilkugodzinne SPA dla tarczy to nie takie w kij dmuchał.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego, kiedy podjąłem próbę czyszczenia tej, jak i innych tarcz, moim zamiarem nie było zaoszczędzenie gotówki, lecz chęć przywrócenia spisanego na straty zegarka do lepszego stanu ( i jak najbardziej oryginalnego). Moje hobby to właśnie wynajdywanie takich okazów ( co nie jest zbyt trudne) i próby ich ożywienia. W dziale radzieckim, bo takie zegarki mnie interesują, można obejrzeć więcej moich bardziej lub mniej udanych prob reanimacji. Najbardziej jestem dumny z tych pokazanych w temacie Top 10. Ale są też inne.

Dodam kilka fotek cveta z różnych kierunków, aby nie było, ze coś ukrywam. Fotki tym samym tel. co wszystkie inne.

Ooototo. Słusznie prawisz i przyłączam się do tych słów w 100% i to czterema łapami.

A z czyszczenia cvet'a wcale nie musisz się tłumaczyć kolejnymi zdjęciami, bo widać jak na dłoni kolosalną różnicę i kaaawał solidnej roboty. :)

Świetnie Ci to wyszło. Gratuluję. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... A bierzsz pod uwagę, że po prostu mało słyszałeś? ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo w tym emocji Panowie :)

Enkil nie musisz dosyłac mi kolejnych fotek - tym bardziej, ze tez nie powalaja. chcialem tylko zobaczyc fakture tarczy "PO" z bliska.

Moja uwaga o walorach ekonomicznych to tez nie był zarzut - niepotrzebnie sie tłumaczysz bo ja uwazam to akurat za duzy plus(wiem ile kosztuje renowacja u zawodowcow)

Uznaje poswiecenie, wlozony czas i pasje z jaka probujesz odnowic te wizualne trupy. Nie twierdze tez ze wyglada to gorzej niz "PRZED".

chronofil zakładam, ze malo slyszałem i jest jeszcze sporo do nauczenia:) ale na litosc boską... jak mozna cos wymyć spod lakieru nie naruszajac go? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzo w tym emocji Panowie :)

Enkil nie musisz dosyłac mi kolejnych fotek - tym bardziej, ze tez nie powalaja. chcialem tylko zobaczyc fakture tarczy "PO" z bliska.

Moja uwaga o walorach ekonomicznych to tez nie był zarzut - niepotrzebnie sie tłumaczysz bo ja uwazam to akurat za duzy plus(wiem ile kosztuje renowacja u zawodowcow)

Uznaje poswiecenie, wlozony czas i pasje z jaka probujesz odnowic te wizualne trupy. Nie twierdze tez ze wyglada to gorzej niz "PRZED".

chronofil zakładam, ze malo slyszałem i jest jeszcze sporo do nauczenia:) ale na litosc boską... jak mozna cos wymyć spod lakieru nie naruszajac go? ;-)

otóż można mydlem dla dzieci i bagietka :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... spod lakieru nie można, bo jak, ale niby skąd miałby się brud wsiąść pod lakierem? No chyba, że lakier zniszczony, ale wtedy mycie tylko pogorszy sprawę.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy tez szukam kogos kto dobrze i w przyzwoitych pieniadzach zajmuje sie naprawa tarcz. Jak macie jakies dobre doswiadczenia to piszcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieraz przetarcie  przekrojonym ziemniakiem robi dobrą robotę-sam to wielokrotnie robiłem z całkiem zadowalającym skutkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Chętnie zobaczymy efekty. Może jakieś wizualizacje? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ja wrzucę na szybko.

Tarcza wprawdzie sama w sobie jest w kiepskim stanie, ale kiedyś właśnie na niej ćwiczyłem kartoflane mycie :)

Efekt przed i po myciu:

ua128_IMG_2679a.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.