Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Powstanie Warszawskie 1944rok

Rekomendowane odpowiedzi

W pierwszym poście tak jest, rzeczywiście. 

Zagadnienie jest bardzo rozległe i złożone, to na pewno. I właśnie dlatego warto chyba o nim rozmawiać, a nie zamykać się w takiej czy innej postawie. A jakie źródła, Lincoln, polecasz? Może się komuś coś przyda kiedyś, żeby się dowiedzieć więcej z dobrego opracowania?

Nie chcę wychodzić na pyszałka,ale zaproponuję inny mój temat na forum...http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112209-z-pami%C4%99tnika-rosyjskiego-%C5%BCo%C5%82nierza-rona/?hl=pami%C4%99tnika

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://swiatczytnikow.pl/powstanie-warszawskie-przeglad-ksiazek-i-rekomendacje/- dzisiaj na TVP Info była bardzo ciekawa dyskusja, z udziałem m.in. autora "Obłędu'44" - P. Zychowicza, prof. A. Dudka, W. Grzebalskiej (autorki "Płci Powstania Warszawskiegp"), dr A. Lezczyńskiego z Wyborczej i red. P. Lisickiego.

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cook

Ciekawe, umknął mi ten temat - dzięki, zajrzę do niego.

@Lincoln

dzięki za linka.

Interesujący tekst znalazłem kiedyś tutaj: http://www.sppw1944.org/index.html?http://www.sppw1944.org/powstanie/niedziela.html

Ok, zatem ewentualne inne dyskusje i linki poza tematem, żeby nie robić tu bałaganu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do tematu który podlinkowałem....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zostałem wychowany w szacunku do Powstania, dzięki temu, że moja mama była nauczycielką historii to nauczyłem się jak wspaniałe i trudne dzieje ma nasz kraj i naród. I ta nasza historia, choć bolesna i okupiona olbrzymią ofiarą jest powodem do niesamowitej dumy. Piękne jest to, że wreszcie prawdziwi bohaterowie i patrioci są przywracani do masowej pamięci.

Cześć i chwała tym co poświęcili siebie dla Polski.

Tak z ciekawości zapytam co ci opowiadała mama o Powstaniach przed pierwszym sierpnia 1944 w Wilnie i we Lwowie.

O tych zołnierzach AK już chyba dzisiaj nikt jak widzę nie pamięta i pomników nie buduje.

"Nazajutrz komendant Podokręgu Nowogródzkiego ppłk dypl. "Poleszuk" (Adam Szydłowski) przekazał za pośrednictwem znajdującej się w jego dyspozycji radiostacji następujący meldunek do dowódcy AK w Warszawie: "Wilno zdobyte przy znacznym udziale AK, która weszła do miasta. Duże zniszczenia i straty. Stosunki z armią sowiecką chwilowo poprawne. Rozmowy w toku. Wilno przeżyło bardzo krótką, ale jakże radosną chwilę wolności. 14 VII - polskość miasta bije w oczy. Pełno naszych żołnierzy. Służba opl. polska. Szpitale przepełnione, wszystkie w rękach polskich. Władze administracyjne ujawnią się w najbliższym czasie. Litwinów nie ma."

http://wolnapolska.pl/index.php/Historia/2010070711649/powstanie-wileskie-w-1944/menu-id-174.html

Jeden link na zachętę do poczytania. Może ktoś zechce poczytać a w wolnej chwili  poszukać sobie więcej.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ramach pamięci AK-owców przy okazji odwiedziłem cmentarz, gdzie spoczywają Żołnierze AK rozstrzelani po wyjściu z lasu w roku 44, jak również Żołnierze WP polegli we wrześniu 39 .

Na cmentarzu nie było żywej duszy.

20150801_140447_resized.jpg

20150801_140701_resized.jpg

20150801_140901_resized.jpg

To było 1 sierpnia.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej założyć na pusty łeb kominiarkę, białą koszulkę z napisem "pamiętaMY" i odpalić racę pod trzepakiem...

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aty3 - co ci kibice Ci zrobili? Swoją wiedzę o nich czerpiesz z telewizji? Podejrzewam, że o 99% akcji prowadzonych przez kibiców nie masz nawet zielonego pojęcia, ale masz tak wiele do powiedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie on napisał o kibicach?

Uderz w stół.........

Poza tym która część wypowiedzi kolegi Aty3 na kibiców Cie naprowadziła?

Jeśli kominiarki - to nie kibice tylko odmóżdżone pajace. Kibic nie potrzebuje zasłaniać twarzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie Adi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

resized_winter-is-coming-meme-generator-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

Zasłanianie twarzy jest związane właśnie z między innymi z racami. Wcale im się nie dziwię że ktoś z uczestników mógł mieć zasłoniętą twarz (nie było mnie tam, nie wiem czy ktoś rzeczywiście miał), ponieważ często sama obecność na takich zgromadzeniach wiąże się z problemami. Czy robili coś złego? Wg mnie nie, ktoś może mieć inne zdanie. Czy race są właściwe w takich momentach? Nie mam nic przeciwko ich używaniu.

Nie domyślić się, że aty3 nie napisał o kibicach to sztuka  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aty3 - co ci kibice Ci zrobili? Swoją wiedzę o nich czerpiesz z telewizji? Podejrzewam, że o 99% akcji prowadzonych przez kibiców nie masz nawet zielonego pojęcia, ale masz tak wiele do powiedzenia.

A gdzie on napisał o kibicach?

Uderz w stół.........

Poza tym która część wypowiedzi kolegi Aty3 na kibiców Cie naprowadziła?

Jeśli kominiarki - to nie kibice tylko odmóżdżone pajace. Kibic nie potrzebuje zasłaniać twarzy. 

:) :)

ja ogólnie wiem tylko to co zobaczę w telewizji, zwłaszcza w TVN :)

nie mam w domu okna i nie mogę zobaczyć przez balkon jak celebrują 1 sierpnia żołnierze wyklęci XXI wieku :(

Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja ironia bardzo dużo wniosła do dyskusji :)

W takim razie nie kontynuuję tematu, z resztą to nie miejsce na to. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie transparent kibiców na "Żabie"-"Targowek pamięta 1944" nie przeszkadza.....a wręcz przeciwnie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie transparent kibiców na "Żabie"-"Targowek pamięta 1944" nie przeszkadza.....a wręcz przeciwnie....

Bo to prawie stara  prazka a tam sztywniutko jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoja droga to w koneserze Google ma swoja baze miec niebawem. ciekawe jak beda ludzie z dzielni beda patrzyc na tych wszystkich biznesmanow idacych do pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej założyć na pusty łeb kominiarkę, białą koszulkę z napisem "pamiętaMY" i odpalić racę pod trzepakiem...

Pod tym adresem:

http://legia.net/index.php?typ=n_galeria2&id=2461

jest kilka przykładowych zdjęć pokazujących co osoby w koszulkach "PamiętaMY" robią, aby uczcić pamięć Powstania.

Jak widać do powielania stereotypów nie potrzebna jest znajomość tematu, środowiska, tych ludzi, ich akcji (nie tylko związanych z Powstaniem).

"Łatwiej" pisać o "pustych łbach".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod tym adresem:

http://legia.net/index.php?typ=n_galeria2&id=2461

jest kilka przykładowych zdjęć pokazujących co osoby w koszulkach "PamiętaMY" robią, aby uczcić pamięć Powstania.

Jak widać do powielania stereotypów nie potrzebna jest znajomość tematu, środowiska, tych ludzi, ich akcji (nie tylko związanych z Powstaniem).

"Łatwiej" pisać o "pustych łbach".

Tutaj jak zawsze prawda leży gdzieś pośrodku. 

Ja znam osobiście przykłady przeciwne tym obrazkom, ale świetnie zobaczyć te które podlinkowałeś - to mi się podoba :)

Trochę z innej beczki - ostatnio postawy nacjonalistyczne odżywają wśród młodych - mam wrażenie, że robi się to modne. Osobiście te przykłady które widzę są dosyć powierzchowne i mało refleksyjne, ale bardzo zdeterminowane i radykalne - zastanawiam się czy to zalążek czegoś dobrego czy wręcz przeciwnie... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A  Powstanie Warszawskie wciąż trwa.....ja pamiętam

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.