Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Powstanie Warszawskie 1944rok

Rekomendowane odpowiedzi

Smutna rocznica. Moim zdaniem na noszenie takich ubrań trzeba sobie zasłużyć.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie mega obciachem są przeróżne tatuaże z symbolem Polski Walczącej, tudzież w mniej lub bardziej debilny sposób nawiązujące do tego tragicznego wydarzenia.

69d5337a9f6df2699bbe38052214b9df.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już bylo w temacie....

Nie odbieraj osobiscie-równy z Ciebi chłop :) ale często manierą na forum,i powodem do zadraznień jest wybiorcze zapoznanie się z tematem, w kazdej jego częsci.

Odnoszę wrazenie że cześć kolegow nawet nie wie jaki jest temat, ot, ostatnie trzy, cztery ostatnie posty i 'jazda".

Sami nie wiedzą co piszą, i gdzie....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już bylo w temacie....

Nie odbieraj osobiscie-równy z Ciebi chłop :) ale często manierą na forum,i powodem do zadraznień jest wybiorcze zapoznanie się z tematem, w kazdej jego częsci.

Odnoszę wrazenie że cześć kolegow nawet nie wie jaki jest temat, ot, ostatnie trzy, cztery ostatnie posty i 'jazda".

Sami nie wiedzą co piszą, i gdzie....

:) czytałem cały, tylko część, będąc w pracy i nie wszystkie linki otwierałem - umknęło mi :) co nie zmienia faktu, że w końcu, dzięki Bogusiowi, zrozumiałem powód , czemu Polacy powstają w pewnych sytuacjach - tacy jesteśmy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest powód do dumy!

A nie ta wieczna ksenolatria w naszym narodzie...i umniejszanie kultury wlasnej ojczyzny....

'Polactwo' 'janusze" i tym podobne wyrazenia opluwajace własny kraj .

Domu, rodziny ktoś się wstydzi

, kompleks ma jakiś?

Często to widac nawet na naszym forum, często u wyksztalconych, mlodych ludzi.....

Wstyd.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krystyna Krahelska - poetka, żołnierz AK, uczestniczka Powstania Warszawskiego. Autorka chyba najsłynniejszej piosenki powstańczej "Hej chłopcy, bagnet na broń". 

Podobiznę jej twarzy posiada Pomnik Syrenki warszawskiej.

post-69167-0-02519600-1470254470.jpg

post-69167-0-87641500-1470254475.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oskar Dirlewanger jeden z katów Powstania Warszawskiego.

Dowódca niemieckich oddziałów specjalnych SS

Oskar Dirlewanger (ur. 26 września 1895 w Würzburgu, zm. 7 czerwca 1945 w Altshausen) – niemiecki zbrodniarz wojenny, SS-Oberführer i dowódca specjalnej jednostki karnej SS do zwalczania partyzantów, znany ze swego sadyzmu i odpowiedzialny za rozliczne zbrodnie wojenne popełnione w okupowanej Polsce, Białorusi i Słowacji. Ocenia się, że w wyniku akcji dowodzonych przez niego oddziałów (w tym 36 dywizji Grenadierów SS Direlwanger) śmierć poniosło przynajmniej 60 000 ludzi, w większości cywili, dużą część ofiar niemieccy i wschodnioeuropejscy podwładni Dirlewangera spalili żywcem.

Niemiecki jeniec, porucznik Luftwaffe, Fűssinger wspominał, że Dirlewangera "dosięgła" sprawiedliwość po wojnie,. Dirlewanger znalazł się we francuskim więzieniu w Altshausen pod pieczą polskich wartowników. I nie przeżył tego aresztu, bity do upadłego przez trzy noce,: A. Borkiewicz, op. cit. ,s. 69

P.S

Zapraszam do mojego 'starego , tematu

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112209-z-pami%C4%99tnika-rosyjskiego-%C5%BCo%C5%82nierza-rona/?hl=pamietnika

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedząc w jak bestialski sposób Niemcy mszczą się na ludności cywilnej za jakieś ataki na Niemców, decyzja o wybuchu Powstania w Warszawie nie powinna nigdy zapaść.

Chętnych do walki młodych ludzi powinno wysyłać się aby zasilili szeregi partyzantów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedząc w jak bestialski sposób Niemcy mszczą się na ludności cywilnej za jakieś ataki na Niemców, decyzja o wybuchu Powstania w Warszawie nie powinna nigdy zapaść.

Chętnych do walki młodych ludzi powinno wysyłać się aby zasilili szeregi partyzantów.

Jak pisałem 2 lata temu w pierwszym poscie-tu składamy hołd, nie oceniamy..zapraszam do tematu, link wyżej.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Małe sprostowanie -dzięki koledze, znanemu i uznanemu antykwariuszowi Warszawskiemu.

Geneza koncepcji graficznej "Kotwicy" jako znaku "Polski Walczącej"

Wg wspomnień Ireny Rybotyckiej, córki i spatkobierczyni Rudolfa Wegnera (1877 - 13.07.1941), założyciela "Wydawnictwa Polskiego R. Wegnera", "Kotwica" - znak "Polski Walczącej" został zaadoptowany z sygnetu Wydawnictwa zamieszczonego na okładce książki F.A. Mitchella Hedgesa "Polowanie na potwory morskie". Zgoda na wykorzystanie symbolu graficznego Wydawnictwa została przekazana za pośrednictwem Jerzego Jabłonowskiego, byłego adiutanta marszałka Józefa Piłsudskiego.

Szkic Ireny Rybotyckiej dotyczący wykorzystania sygnetu

"Wydawnictwa Polskiego" jako znaku "Polski Walczącej"

post-48316-0-27983400-1470691087_thumb.jpgpost-48316-0-02070900-1470691099_thumb.jpg

Znak wydawnictwa.post-48316-0-56947500-1470691110.png

W czasie wojny część ludności polskiej jednoznacznie kojarzyła układ graficzny znaku „Kotwicy” z sygnetem Wydawnictwa Polskiego. Podobieństwo – a wręcz identyczność– obu symboli zwróciło też uwagę gestapo, które przeprowadziło w związku z tym rewizję w siedzibie wydawnictwa i nakazało zamalowanie sygnetu we wszystkich książkach przeznaczonych do dystrybucji.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo internet kłamie ;) - nie polecam opierania się na wikipedi, tam każdy kretyn może wpisać co mu się podoba... (nie dokończę)... :):D

http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/historia_kotwicy.htm

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego, jak co roku skladam hołd uczestnikom i ofiarom tego wydarzenia.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

ea55c30f8820826c39afdd67002063da.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Oraw

Jestem wnukiem Powstańca Warszawskiego, który mógł się ujawnić...

...dopiero po 1989 roku...to smutne. Był w oddziale pocztowym,

nigdy nie uważał się za bohatera. Zmarł w 2009, pochowany z honorami.

Cześć i chwała Bohaterom!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze dodam, też jak każdego roku w tym temacie, tu składamy hołd, nie rozwodzimy się nad zasadnością.

Dziękuję za zrozumienie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta krótka odpowiedź jest w zasadzie wystarczająca i zapewne najprawdziwsza. Chwała bohaterom i ich odwadze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już było w temacie, ale dzięki Marcin.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć i chwała Bohaterom.f892aa4f7fbcb96b7030776d450f2512.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś kiedy byłem dzieckiem, ten pomnik mnie fascynował, teraz kiedy mam dzieci, ten pomnik mnie przeraża.

Niech spoczywają w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.