Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ptakug

Tudor BB vs Tudor Pelagos

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi w tym tygodniu jak mi się uda to pojadę poprzymieżać. Mam nadzieje że będą mieli w Katowicach tego niebieskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Katowicach mają Tudory?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od końca - wg,mnie w Silesii nie ma Tudora. Niby gdzie? W Rolku? Chyba, że przez 2 tyg coś się zmieniło.

A w meritum: długo nie mogłem obejrzeć Tudora live. W tym roku trochę go liznąłem w Wiedniu, ale bardziej się skupiałem na innych brandach. Ponieważ jednak ostatnio wzięło mnie na nowy "blaszany" zegarek, to korzystając z wyjazdowej możliwości w ub tygodniu namierzyłem się w Barcy i Gironie Tudorów do zarzygania ;)

Generalnie jednak nie do końca podzielam zachwyt tą marką. Po prostu fajny zegar, do bólu poprawnie wykonany itp. To wszystko. Z tych dwóch zdecydowanie Pelagos - jest bardziej uniwersalny i ponadczasowy. Zachwyty nad bransoletą uzasadnione. BB w obu kolorach po kolejnej przekładce po nadgarstku zaczął mi się wydawać... obmierzły?? Porównałbym to do sytuacji, którą kiedyś miałem z PO z pomarańczowym ringiem, na którą chorowałem, a po dwóch posiedzeniach w zegarkowni zdarłem pypcia do korzenia ;) Zatem dla mnie z tej dwójki tylko Pelagos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też stawiam na Pelagosa. Klasyka pomimo, że na pierwszy rzut oka nie będzie efektu "wow", w dłuższej perspektywie czasowej jest lepszym rozwiązaniem. Ja tam mam z Rolkiem, niby nuda a z każdym miesiącem podoba mi się bardziej. No i Pelagos ma datę!

Tudora oczywiście w Katowicach nie ma. Jedynie Warszawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ilu z Kolegów piszących o jakości wykonania i odczuciach użytkownika miało oba te zegarki w rękach i użytkowało je przez dłuższy czas...

Wracając jednak do sedna sprawy, oba zegarki wykonanie na podobnym - bardzo wysokim poziomie, posiadające wiele tzw. "smaczków" i równie popularne/niepopularne w kwestii dostępności i możliwości spotkania na innych nadgarstkach. Mimo, że oba zegarki związane są z wodą, to stylistycznie są dość różne i właśnie na tej różnicy skupiłbym swoją uwagę podejmując decyzję o zakupie.

ps. w kruku/rolexie nie ma i nie było Tudorów ;)

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, a gdzie w Warszawie można obejrzeć Tudory?? (niestety stronka tudora przekierowywuje mnie odrazu na UK)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na Ptasiej, ale nie wiem jakie zegarki są na stanie a jakie na zamówienie (nie spodziewałbym się raczej zbyt wiele do zobaczenia od ręki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żejście Panowie mie zdołowali. W rolexie wiem że nie ma bo ostatnie byłem na przymiarce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając realia naszego rynku to tegorocznych nowości jeszcze w Polsce nie zobaczymy.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to oba zegarki są tak różne, a do tego oba fajne, że nie dziwię się, że jest to dylemat... Z jednej strony Pelagos super, ale nie wiem czy nie wybrałbym BB tyle że niebieskiego. Chociaż kto wie... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w Katowicach nic z Tudora nie maja. Wczoraj miałem info z salony, mogą sprowadzić zarówno BB jak i  Ranger,  ale nie ma nic na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toś mnie dobił teraz. A powiedzcie mi czemu co niektórzy sceptycznie podchodzą do tego tytanu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poniższego powodu - najlepiej to widać na zdjęciu bransolety, (A są na nim zegarki droższe od Pelagos)

robi się brzydki w miejscu rys, ciężko poprawić jego wygląd przez renowację, problemu takiego nie ma z odpowiednikami w stali.

Tytan wypolerowany na wysoki połysk wychodzi dopiero od kilku lat (tak mi się wydaje)

Wypolerowanie to jedno, trzeba go jeszcze utwardzić,

Mam nadzieję, że nie popełnię błędu ale tytan nie jest domieszkowany tylko posiada zewnętrzną powłokę jak w czarnych zegarkach DLC - to powłoka nadaje twardość niczym skorupa i ew. połysk.

W/g mnie w tytanie i technologi, która pokonuje przeciwności specjalizuje się Citizen, Tissot coś kombinował no i jak widać Seiko (w moim odczuciu ze średnim skutkiem)

Pozostałe firmy w tym Tudor to dla mnie wielka niewiadoma, albo z racji, że zegarki Szwajcarskie nie są dla mnie konikiem, do takich informacji nie dotarłem..

Z założenie ja się boje tytanu od innych firm niż Citizen, myślę że wiele ludzi chociaż trochę zaznajomionych z zegarkami może myśleć podobnie.

No właśnie ma ktoś informacje jaką twardość deklaruje Tudor ?

Podsumowując, nie mam pod ręką, ale bez problemu można znaleźć lepsze zdjęcia, które pokazują jak z biegiem czasu wyglądają użytkowane zegarki wykonane z tytanu

post-32788-0-71561600-1380551164_thumb.jpg

post-32788-0-57655500-1380551525_thumb.jpg
post-32788-0-69843100-1380551659_thumb.jpg
post-32788-0-95201100-1380550988_thumb.jpg
post-32788-0-25086500-1380550978_thumb.jpg
post-32788-0-56252900-1380550452_thumb.jpg
post-32788-0-50190200-1380269144_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe ilu z Kolegów piszących o jakości wykonania i odczuciach użytkownika miało oba te zegarki w rękach i użytkowało je przez dłuższy czas...

Jako ,że posiadasz oba to który Panie Karolu zajmuje najwyższe podium???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poniższego powodu - najlepiej to widać na zdjęciu bransolety, (A są na nim zegarki droższe od Pelagos)

robi się brzydki w miejscu rys, ciężko poprawić jego wygląd przez renowację, problemu takiego nie ma z odpowiednikami w stali.

Tytan wypolerowany na wysoki połysk wychodzi dopiero od kilku lat (tak mi się wydaje)

Wypolerowanie to jedno, trzeba go jeszcze utwardzić,

Mam nadzieję, że nie popełnię błędu ale tytan nie jest domieszkowany tylko posiada zewnętrzną powłokę jak w czarnych zegarkach DLC - to powłoka nadaje twardość niczym skorupa i ew. połysk.

W/g mnie w tytanie i technologi, która pokonuje przeciwności specjalizuje się Citizen, Tissot coś kombinował no i jak widać Seiko (w moim odczuciu ze średnim skutkiem)

Pozostałe firmy w tym Tudor to dla mnie wielka niewiadoma, albo z racji, że zegarki Szwajcarskie nie są dla mnie konikiem, do takich informacji nie dotarłem..

Z założenie ja się boje tytanu od innych firm niż Citizen, myślę że wiele ludzi chociaż trochę zaznajomionych z zegarkami może myśleć podobnie.

No właśnie ma ktoś informacje jaką twardość deklaruje Tudor ?

Podsumowując, nie mam pod ręką, ale bez problemu można znaleźć lepsze zdjęcia, które pokazują jak z biegiem czasu wyglądają użytkowane zegarki wykonane z tytanu

w gwoli scisłości to nie wszystkie takie droższe od pelagosa więc nie przesadzaj ;) , poza tym nie widze sensu pisania o zegarkach szwajcarskich, jesli nie masz o nich wiedzy  - co sam podkreslasz.

Żeby nie wywarzać otwartych drzwi pozwolę zacytować Wojtka  - mam nadzieje, że sie nie obrazi :D

"Rolex/Tudor wcześniej nie wykonały zegarka z tytanu. Oczywiście w roku 2011 Tudor zaprezentował Heritage Advisor alarm, ale był on wykonany częściowo z tytanu i ze stali.

To co rzuca się w oczy kiedy pierwszy raz patrzymy na zegarek to inny w stosunku do stali kolor. Specyficzny, nadający trochę surowy ale nadal elegancki charakter. To czego się obawiałem patrząc na zdjęcia, to że zegarek będzie szary. Na szczęście taki nie jest . Cała koperta jest satynowana bez błyszczących elementów.

To co otrzymujemy to 42mm tytanową kopertę wodoszczelną do 500m, wykonaną przez jednego z najlepszych producentów kopert (Rolex). Trzeba dodać, że wykonanie jest znakomite.

Tytan jaki zastosowano do produkcji zarówno koperty, bransolety i części zapięcia to tzw. Grade 5 - bardzo wytrzymały i lekki co doskonale nadaje się do tego typu zegarka. Jest to ten sam rodzaj stopu, który Rolex używa w deklu modelu DeepSea.

Miałem okazję założyć na nadgarstek kilka całkowicie tytanowych zegarków i w odczuciu prawie nic nie ważyły. Z Pelagosem jest inaczej, czuć jego wagę.

Cechą charakterystyczną Pelagosa są pięknie wyprofilowane uszy nawiązujące do wczesnych Tudorów Submariner’ów.

Koperta wyposażona została w zawór helowy, z grawerem GAS ESCAPE VALVE.

Dekiel jest skromny jak przystało na Tudora/Rolexa."

Jako ,że posiadasz oba to który Panie Karolu zajmuje najwyższe podium???

rozmawialismy o tym zaledwie wczoraj :D zdecydowanie BBB

EDYTA

ps. Pelagosa miałem na wakacjach i przez trzy tygodnie szwędałem się z aparatem po mazurskich lasach, potem grzebałem w bałtyckich piaskach, spałem piłem i bawiłem nie ściągając go z nadgarstka nawet na sekundę :D  skłamałbym twierdząc, że zmatowiał, nabył rys i wygląda koszmarnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem specjalnie dla kogoś takiego jak Ty, żeby przypadkiem się nie czepiał, ale jak widać i tak trzeba (a chodziło mi o tytan ).

a wystarczą dwa zdania:

"Rolex/Tudor wcześniej nie wykonały zegarka z tytanu. 

Grade 5 - bardzo wytrzymały i lekki co doskonale nadaje się do tego typu zegarka."

Piękne słowa to tylko słowa, życie to zweryfikuje. Ile Pelagos jest na rynku - będą już dwa lata ? 

Nosisz ten zegarek, używasz, ma już jakąś rysę ? Czy jest nierysowalny ? a może tylko pudełkowo-nierysowalny...

Tak czy siak, czy powyższe japończyki uznajesz za tańsze czy droższe, lepsze czy gorsze, czy to że zegarki w tytanie i prace nad nimi trwają od kilkunastu lat napisałem źle jedno z powyższych zdań.

Trzeba się trochę naszukać jak wygląda użytkowane tytanowe Seiko, żeby dowiedzieć się prawdy...  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np o taki temat mi chodziło:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/53423-tytan-zarysowania/

chociaż był jeszcze lepszy z dokładnymi wartościami

macie taki sam w dziale szwajcarskie Panie @karol1302 ?

do rzeczy:

"Nie tyle nie ma reguł, co nie ma jasnej identyfikacji. Sam tytan jest metalem lżejszym (to plus) i bardziej miękkim (to minus) od stali. Ma też od niej inną kolorystykę (to już gusta). Więc w tych droższych konstrukcjach zegarkowych stosuje się specjalny tytan, domieszkowany bądź powlekany zewnętrznymi warstwami utwardzanymi, co w efekcie:

- zachowuje niską wagę
- zwiększa twardość - przewyższającą twardość stali
- zmienia "tytanową szarość" na inny kolor

Część producentów stosuje konkretne oznaczenia takiego swojego, specjalnego tytanu, tak jak wspomniany wcześniej Duratect od Citizena - tytan jest twardy (3-4 krotnie twardszy niż materiał początkowy) i lśniący.
Seiko także ma specjalny tytan, pod nazwą Brightz, także jest to materiał twardszy od stali.
Często przy opisie zegarka oprócz informacji o tytanie jest wzmianka o zewnętrznej powierzchni utwardzającej, typu:
- DLC - "diamond-like carbon" - czyli powłoka węglowa o twardości diamentu - podobna powłoka jest używana do pokrywania powierzchni czynnych narzędzi
- TI coating - czyli powlekanie warstwą bardzo twardego węglika tytanu - także używanego w częściach trących narzędzi, żyletkach (u Seiko takie powlekanie to Diashield)
- powłoki ceramiczne (z czymś takim zetknąłem się w Ocenusach Manta)

Takie efekty utwardzające można też stosować na stali (ale tytan ma przewagę lekkości) - np. jest u Citizena stal Duratect.

Jeśli w opisie zegarka podana jest lakoniczna informacja o tytanie, to cudów bym się nie spodziewał. Jeśli byłoby tam coś specjalnego, to myślę, że handlowa informacja "na plus" by się znalazła. Poza tym takie zaawansowane technologie nie są dostępne powszechnie, wymagają wiedzy i sporych kosztów produkcji (z tego powodu ciężko podrobić tytanowy zegarek cool.gif ). Nie sądzę, żeby Adriatica miała coś takiego. "

jak widać z założenia twardszy kilkukrotnie od stali, a życie na to i tak swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDYTA

ps. Pelagosa miałem na wakacjach i przez trzy tygodnie szwędałem się z aparatem po mazurskich lasach, potem grzebałem w bałtyckich piaskach, spałem piłem i bawiłem nie ściągając go z nadgarstka nawet na sekundę :D  skłamałbym twierdząc, że zmatowiał, nabył rys i wygląda koszmarnie ;)

a widzisz, po edycji bardzo cenna informacja dla potencjalnego kupującego,

przydałby się jeszcze zdjęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego :).

Te zegarki sa wtórne, bez pomysłu, wzornicza "podróbka" Rolexa... Miałem w ręku przez kilka minut we free duty shop, poza fantastycznym wykonaniem (to trzeba uczciwie przyznać) o szybsze bicie serca nie przyprawiają... Dołóż kasę i kup "oryginał" - Rolexa :). Zresztą jest tyle nietuzinkowych marek, ze napewno coś znajdziesz... ;). Chyba, że Ci nie przeszkadza, że to Rolex by Tudor to śmiało Pelagosa :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na których dokładnie modelach Rolexa miałyby się niby wzorować te dwa Tudory???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą wtórnością to jest tak, że każdy zegar jest trochę wtórny... podobny od innego. Zdecydowanie nie zgodziłbym się, że Tudor to marka "nieoryginalna". Wręcz przeciwnie, przez ostatnie lata pojawiło się naprawdę dużo ciekawych zegarków z nawiązaniem do zegarków vintage. I to jest właśnie fajne. Aha, a co do nietuzinkowości jeszcze... Tudor wypuszcza znacznie więcej "dziwnych" czasomierzy niż np wspomniany Rolex :)

Mi osobiście podobają się oba ale chyba decydowałbym się na niebieskiego BB (między innymi dzięki temu tematowi powróciła na niego chęć:) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na których dokładnie modelach Rolexa miałyby się niby wzorowaćexa te dwa Tudory???

Tudor BB wzorował sie na Rolex Submariner :). Zreszta Tudor to jest siostrzana i mniej prestiżowa marka Rolexa założona w 1946 r. właśnie przez Rolex.

Ciekawy artykuł na temat BB i podobieństwa z Rolex Submariner jest w numerze watchtime z 2013 r., polecam lekturę ;). http://watchtime-shop.com/watchtime-aug-2013.html

http://forums.watchuseek.com/f23/used-rolex-sub-new-tudor-pelagos-812886-2.html

Z tą wtórnością to jest tak, że każdy zegar jest trochę wtórny... podobny od innego. Zdecydowanie nie zgodziłbym się, że Tudor to marka "nieoryginalna". Wręcz przeciwnie, przez ostatnie lata pojawiło się naprawdę dużo ciekawych zegarków z nawiązaniem do zegarków vintage. I to jest właśnie fajne. Aha, a co do nietuzinkowości jeszcze... Tudor wypuszcza znacznie więcej "dziwnych" czasomierzy niż np wspomniany Rolex :)

Mi osobiście podobają się oba ale chyba decydowałbym się na niebieskiego BB (między innymi dzięki temu tematowi powróciła na niego chęć:) )t

Moja ocena tej zacnej marki dotyczyła tych 2 diver'ów, o których kolega pytał w pierwszym poście, a nie całości manufaktury jako takiej... Pokaż mi proszę cytat, że było inaczej :)

Osobiście uważam, że Tudor ma ciekawe pozycje, choćby Fastrider, wersja z czerwonymi tarczami na chrono jest zacna, ale BB i Pelagos sa takie se... To moje subiektywne zdanie ma się rozumieć :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja będę obstawał przy pelagii :)

DSC_0008_zps9f58df8b.jpg

DSC_0009_zps0274a310.jpg

DSC_0012_zps7faf2617.jpg

DSC_0013_zps840ada91.jpg

DSC_0014_zpsd87b52f3.jpg

DSC_0005_zps7ab2116d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja zapadała może, a raczej na pewno będzie 3xBBB  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.