Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

to tamto

Tablet vs kalendarz książkowy do pracy, który lepszy do pracy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku lat co roku w grudniu mam rozterki w stylu, idę z "duchem czasu" i kupię w końcu tablet jako kalendarz, notatnik, przypominacz itp.  do pracy czy jednak stary sposób kalendarz książkowy  hmmm 

I tutaj proszę o pomoc i podpowiedzi kolegów o opinie, wszystkie za i przeciw.

Praca stacjonarno(biuro)-wyjazdowa(wyjazdy do klienta) 50/50 

Oczekiwania:

1. kalendarz

2. notatnik

3. przypomnienia

4. funkcjonalny, łatwy w obsłudze, poreczny

Przede wszystkim interesuje mnie kwestia czy tablet (lub inny sprzęt) będzie tak samo funkcjonalny jak kalendarz z którym pracuje od początku. Czy na co dzień takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce? czy jednak kalendarz książkowy ?

A jeśli tablet to który ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pracuję na Ipadzie z 2 programami, które świetnie zastępują mi kalendarz: Calendars 5 i Evernote (wersja premium).

W Calendars 5 ustawiam sobie plan dnia, wyjazdy, spotkania, przypomnienia, a w Evernote wszystkie notatki.

Mam zsynchrnizowany Evernote z laptopem i telefonem. Mogę do notatek wrzucać zdjęcia (nawet jak zrobię zdj odręcznej notatki to mi ją potem szybko odszuka w razie potrzeby bo program odczytuje tekst ze zdjęć), grupować je jak tylko chce, ustawiać przypomnienia i wiele innych.

Kalendarze itak do firmy zamawiam na prezenty ale sam nie będę raczej używał :D Zdecydowanie wole tablet.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie  irytuje mnie to, że ważne notatki muszę wpisać do książkowego kalendarza a potem wklepać do telefonu jako przypomnienie.

Dodatkowo, będąc u klienta muszę cyknąć kilka fotek fonem, potem wrzucam na dropboxa w telefonie a dopiero potem na laptopie wysyłam maila dokładając wspomniane zdjęcia, tablet znacznie ułatwiłby mi ten proces.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książkowym w Pendolino nie zagrasz w Mahjong'a :) nie wjedziesz na KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Książkowym w Pendolino nie zagrasz w Mahjong'a :) nie wjedziesz na KMZiZ

Nie gram w gry, już mnie to nie bawi i czasu brak (starość chyba  :P ), ale wchodzenie na KMZiZ to jest argument  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku lat korzystam z iPad. Nawet na tylko firmowych aplikacjach się sprawdza w codziennym użytkowaniu. Komfortowo jest jeśli do tego ma się jeszcze iPhone i iMac.

Ale, w klasycznym książkowo - papierowym bateria jednak na dłużej starcza :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź galaxy note, ma taki długopisik, zapisuje notatki odręczne, normalnie sobie bazgrasz po ekranie,  można zaznaczyć wyciąć jakiś kawałek tekstu lub zdjęcia i wysłać od razu mailem.

Ma tych funkcji dużo, właśnie jeśli chodzi o notes, nie użytkuję tego bo to tablet córki <_<  ale widzę, że fajne użytkowe funkcje posiada.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale, w klasycznym książkowo - papierowym bateria jednak na dłużej starcza :)))

Dokładnie 12 m-cy, na tym polu wszelka elektronika wysiada  :D

sprawdź galaxy note, ma taki długopisik, zapisuje notatki odręczne, normalnie sobie bazgrasz po ekranie,  można zaznaczyć wyciąć jakiś kawałek tekstu lub zdjęcia i wysłać od razu mailem.

Właśnie myślałem o Galaxy Note, tylko czekam by ktoś się wypowiedział kto pracuje na nim.

Często sprzęt wygląda i działa dobrze/fajnie jeśli używamy okazjonalnie lub do celów prywatnych, natomiast zmienia się już podejście i często zdanie gdy używamy zawodowo, znam przykłady z własnego doświadczenia na innych polach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci mówie celuj w dużego IPada ;)

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci mówie celuj w dużego IPada ;)

Może błędnie ale obawiam się nieco IPada, z racji systemu.

Obecnie pracuję na zestawie Laptop-Win 8, Xperia Z-Android 4.4 i kalendarz książkowy.

Dlatego bliżej mi do Galaxy Note bo tez chodzi na Androidzie, a warunkiem jest by wszystko powiązać.

Jeśli kupię IPada, muszę zmienić tel na iPhone i laptopa na Mac-a, a takich kosztów raczej od razu nie chcę dopóki nie przetestuję tego rozwiązania.

Układ idealny to taki że wpisuję w jednym urządzeniu a jest na wszystkich.

Nie wykluczam jabłka, zastanawiam się...który będzie bardziej funkcjonalny, stabilny podczas pracy, mniej awaryjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam IPhone, IPad i laptop z windowsem. Bez IPhona tez sie obedzie.

Ale Evernote jest tez na adroida - jak się zdecydujesz na Note to polecam Ci ten program w wersji pro - na prawdę niezastąpiony i mega prosty w obsłudze.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mac Os możesz sobie na normalnym laptopie postawić za pomocą Virtualbox.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iPad mini do kalendarza i Moleskine large do notatek - tyle ze ja starej daty jestem. Dla mnie robi prace na 110% (choć wciąż trzymam kalendarze chyba z ostatnich 10 lat...)

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tableta używam jako czytnika książek, po za tym idealnie sprawdza się w podróżach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to omnifokus?

najlepszy manager zadań, planów, projektów jaki istnieje :) google it Bartku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO. Wszystkie te gadżety elektroniczne spełniają swoją funkcję wtedy dobrze, jeżeli:

- Twój plan zajęć na dzień, tydzień, miesiąc wpisuje do tych urządzeń i koordynuje Twoja osobista asystentka lub osobista sekretarka.

- Masz osobistego kierowcę i w czasie podróży Ty siedzisz na tylnym siedzeniu, lub podróżujesz samolotem, lub pociągiem. 

- Ludzie z którymi się kontaktujesz też są wyposażeni w taką samą lub podobną technologię.

- Wszystkie urządzenia masz dobrych firm.

- Potrafisz obsługiwać klawiaturę 10 palcami. Chodzi oto, że samo wpisywanie informacji nie może Ciebie dekoncentrować i zakłócać rozmowy.

Ja osobiście używam tylko małego laptopa, telefonu komórkowego, którym mogę szybko zrobić zdjęcie i kalendarza kartkowego i jest mi z tym dobrze. Korzystając z własnej pamięci i kalendarza kartkowego, moim zdaniem szybciej znajdę jakąkolwiek informację w nim zapisaną niż mój rozmówca w tym elektronicznym gadżecie.

Poza tym, zapisać odręcznie istotne informację ja mogę niejako automatycznie i nie zakłóca mi to toku rozmowy. 

W mojej firmie odwiedza mnie sporo różnych kontrahentów i handlowców i śmieszy mnie bardzo, jak młody garniturowiec wyposażony w najnowszą technologię uzgadniając ze mną cokolwiek, przerywa co chwilę rozmowę i koncentruje się na wpisaniu tego w odpowiednie rubryczki używając tylko dwóch palców, a potwierdzenie tego co uzgodniliśmy i tak przychodzi do mnie dopiero za dwa dni.  :)

To tylko takie spostrzeżenia dziadka, możesz ich nie brać pod uwagę. :)  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Twój plan zajęć na dzień, tydzień, miesiąc wpisuje do tych urządzeń i koordynuje Twoja osobista asystentka lub osobista sekretarka.

- Masz osobistego kierowcę i w czasie podróży Ty siedzisz na tylnym siedzeniu, lub podróżujesz samolotem, lub pociągiem. 

- Ludzie z którymi się kontaktujesz też są wyposażeni w taką samą lub podobną technologię.

- Wszystkie urządzenia masz dobrych firm.

- Potrafisz obsługiwać klawiaturę 10 palcami. Chodzi oto, że samo wpisywanie informacji nie może Ciebie dekoncentrować i zakłócać rozmowy.

Dziadku, dziękuję za opinie w dużej części się zgadzam.

Obsługuję klawiaturę 8 palcami, moja pamieć niestety już nie taka jak kiedyś a o wielu rzeczach po prostu nie chce mi się pamiętać, a pamiętać muszę o bardzo wielu rzeczach ot taka specyfika.

śmieszy mnie bardzo, jak młody garniturowiec wyposażony w najnowszą technologię uzgadniając ze mną cokolwiek, przerywa co chwilę rozmowę i koncentruje się na wpisaniu tego w odpowiednie rubryczki używają tylko dwóch palców, a potwierdzenie tego co uzgodniliśmy i tak przychodzi do mnie dopiero za dwa dni.  :) 

Zdecydowanie się zgadzam, i podzielam (a ile mam zabawy jak widzę z jak wielkim zaangażowaniem taka osoba wpisuje jedno zdanie, ubaw po pachy  :lol: )

Gadżety typu smartfon, laptop, itp. wykorzystuję przede wszystkim do pracy, bardzo mi ją ułatwiają i pomagają oszczędzać czas.

Zastanawiam się właśnie nad kolejnym "klockiem" w mojej układance zawodowej by usprawnić sam proces.

Dlatego pojawił się ten temat gdyż jestem ciekawy wszelkich opinii zarówno za jak i przeciw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za tradycyjnym kalendarzem książkowym. Ważna jest dla mnie jakość papieru, gdyż piszę w nim piórem wiecznym. Pisanie piórem traktuję jako jedną z małych, codziennych przyjemności i choćby z tej przyczyny konwencjonalnego kalendarza na elektroniczny na pewno nie zmienię.

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem miłośnikiem piór wiecznych,njednak od roku jako kalendarza i notatnika używam tabletu. Praktyczniej i wszystko mam uporządkowane. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praca stacjonarno(biuro)-wyjazdowa(wyjazdy do klienta) 50/50 

Oczekiwania:
1. kalendarz
2. notatnik
3. przypomnienia
4. funkcjonalny, łatwy w obsłudze, poreczny

Przede wszystkim interesuje mnie kwestia czy tablet (lub inny sprzęt) będzie tak samo funkcjonalny jak kalendarz z którym pracuje od początku. Czy na co dzień takie rozwiązanie się sprawdza w praktyce? czy jednak kalendarz książkowy ?

A jeśli tablet to który ?

Nie wyobrażam sobie używania kalendarza książkowego. Starałem się używać kiedyś, ale już teraz to niemożliwe.

Obecnie używam do pracy zestawu Outlook + Exchange + OneNote.

Działa oczywiście na komputerze i telefonie.

Zalety? Wszystko masz pod ręką, nie ma problemu z wyszukiwaniem, możesz komuś udostępnić widok np. swoich zajętości kalendarza bez szczegółów, możesz komuś udostępnić notatkę ze spotkania, przypomni Ci o spotkaniu z wyprzedzeniem, które sobie ustawisz itd itp.

Ja pracuję w oparciu o Office365 (tutaj kiedyś starałem się opisać http://zegarkiclub.pl/forum/topic/113157-office-365-opinie-oceny/?p=1332775 )

Oczywiście są darmowe rozwiązania np. od Google jest Gmail + kalendarz. Dla mojej żony wystarcza w 100%. Telefon ma zawsze pod ręką, a kalendarz papierowy zawsze gdzieś się podzieje, albo zginie w czeluściach torebki i nie przypomni, że w tym tygodniu jest kosmetyczka w poniedziałek na 10, a na 11 Klientka ;)

Dzięki temu, że ma udostępniony swój kalendarz także dla mnie to wiem kiedy muszę się śpieszyć do domu, a kiedy mogę zaplanować jakieś dłuższe spotkanie...

Darmowe rozwiązanie też jest od Microsoft np. www.outlook.com - załóż sobie darmowe konto Microsoft i potestuj. Za Free masz tam 15GB Onedrive (dysk w chmurze), OneNote do notatek - jest za free także do pobrania na Androida. 

To masz w "zestawie" po założeniu konta i poczty w domenie @outlook.com

- poczta w domenie outlook.com

- kontakty synchronizowane z telefonem/kompem/tabletem

- kalendarze synchronizowane z telefonem/kompem/tabletem

- onedrive - dysk 15GB synchronizowane z telefonem/kompem/tabletem

- word,excel,powerpoint online - dla plików trzymanych w onedrive

- onenote - notatnik - świetna sprawa

gallery_63084_1984_12552.png

A tablet ? Te aplikacje nie są zasobożerne i działają na Android/Windows na pewno, także jeśli wybierzesz tablet z którymś z tych systemów to będzie działać... 

PS.
Ja do pracy preferowałbym mimo wszystko coś z klawiaturą... szybkość pisania na spotkaniu podczas rozmowy nie do przecenienia.
W telefonie to można kilka słów napisać w stylu "swype" , wpisać coś do kalendarza czy jakąś krótką notkę... ale notowanie to bez szans :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi mi głównie o kalendarz i jak znam życie od razu zamontuje jakiś program do zarządzania projektami/zadaniami , synchronizacja sprawi że będę miał dostęp do wszystkiego ze wszystkiego i to mi pasuje.

Rozprawek pisać nie mam zamiaru, notatka krótka-zwięzła-hasłowa,  typu termin-spotkanie-krótki opis z nakreśleniem kontekstu i tyle.

Jednak ze względu na "rysik" najbardziej schylam się do  Samsung Galaxy Note 3 10.1

Jakieś inne propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do tej pory uzywalem zwykłego kalendarza i jako przypominacz się sprawdzal i wiekszosc kolegów z pracy uzywala papieru a nie elektroniki. Od grudnia zmieniam miejsce pracy i pewnie nadal bede uzywal zwyklego kalendarza. Latwiej cos zanotowac na papierze niz w telefonie czy tablecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.